Публикувано на 09.06.2008 / 23:04

От “добрите” ли е Станишев

 

 

Преди няколко дни Стефан Гамизов, нашумял напоследък анализатор и консултант в енергетиката, даде доста предизвикателно интервю, в което предрече политически убийства в навечерието на следващите избори.

За пореден път Гамизов разви тезата, според която Сергей Станишев е доброто момче в разбойническото управление, а всички останали и най-вече Първанов му пречат да си върши работата.
Нещо повече – опитват се да го унищожат, защото той се явява последния защитник на европейската и прозападна ориентация на България.
Засега добрият Станишев успявал да отстои някои победи, като отстраняването на Овчаров и Петков, както и създаването на ДАНС. В известна степен това звучи приемливо, защото е удобно за вярване, а при липсата на реална опозиция направо е необходимо да има поне едно добро нещо в политическия живот, за което да се захванеш.
Станишев донякъде става за такава употреба тъй като изглежда възпитан, образован и некрадлив. Действията му обаче все повече опровергават споменатата приказка за доброто младо момче и злите му регенти.
Промените в правителството бяха последното доказателство, че Станишев не само че не е от добрите и не е просто немощен, а си е активен съучастник в безобразията на управлението.
Министерствата, донесли най-много проблеми на България с ЕС и допуснали едни от най-грамадните злоупотреби, бяха недокоснати.
Нищо не можеше да попречи на премиера да отстрани министрите Гагаузов и Орешарски заради аферите във фонд “Републиканска пътна мрежа”. И двамата активно прикриваха злоупотреби за над 100 милиона лева, проверка на Сметната палата доказа това, но техният началник не предприе нищо.
С което всъщност сподели и тяхната отговорност. И ако някой по-наивен би помислил, че Гагаузов има зад гърба си силно партийно лоби и не може да бъде освободен от поста си, то за Орешарски няма как да се измисли оправдание. Няма по-лесен от него за отстраняване, а и така наречения “ляв завой” би получил по-голямо потвърждение пред привържениците на БСП.
На Станишев силите не стигнаха дори за това елементарно действие.
Той пряко се солидаризира с кражбите в споменатия фонд, а в последните дни застана плътно и зад скандалните заменки с гори, чрез които БСП се опита да си осигури медиен и финансов комфорт за следващите избори. Оказа се, че “намазалите” от тези заменки са едри бизнесмени и мощни собственици на медии.
Само тези два примера са достатъчни, за да опровергаят тезата за “доброто момче”, което впрочем е на 42 и думата “момче” не би трябвало да се употребява. Станишев обаче има инфантилно излъчване и слаб характер. Това е причината, дори и три години, след като е на най-силния пост в държавата, никой да не го взема на сериозно. Ако беше обратното, нищо не можеше да му попречи да упражнява активно политическото влияние, осигурено от законовите му правомощия.
Тогава Георги Първанов, който все пак излъчва политическа посредственост, не би бил ключовата фигура в легитимната власт.

Слабостта на Сергей Станишев го направи силен, а не неговите качества.
По същия начин Първанов спечели два последователни президентски избора не защото се представи убедително, а защото конкурентите му подариха победата.
В това отношение най-големият политически грях на Станишев е, че с бездействието и нерешителността си, овласти Първанов и по този начин лиши държавата от легитимно и ефективно управление. Колкото и големи да са различните интереси и апетити, те не биха могли да бъдат по-силни от волята на един държавник, а Станишев е много, много далеч от съдържанието на тази дума.

Коментар на Георги Папакочев

Deutsche WelleKafene.net

 

Коментари 0 за
“От “добрите” ли е Станишев”

  1. Този т.нар. анализатор до такава степен е успял да промие мозъка на премиера, че има опасност да го превърне в параноик и изцяло зависимо от него безволево същество.

  2. Всички наследници на висшата номенклатура на БКП срещу Първанов! Защо? Защото само той е обикновен комунист. Не могат да понесат това децата и внуците на най-приближените на Т.Живков! Друга каста. Сега са срещу него вкупом,нисшия,обикновения,не от тяхната черга! Това не могат да понесат и простят. Само защото е станал сътрудник на ДС е достигнал дотук и той го знае, и те го знаят. Борбата е на тази основа. Станишев до промените е бил само един студент и нищо повече,прекалено млад, за да има представа от политика. Удобен е за всички! Наивен,отстъпчив и в същото време комплексиран,инат.

  3. Премиерчето за да иска да смаже „СКАТ“, значи редовно я гледа (като всички, които тази телевизия разобличава). И гледайки я, трябва да знае простотиите и далаверите на своите министри и политически партньори. Сигурно знае, че в смесените райони на българите им дават хляб, ако го поискат на турски, че не им дават работа, че трябва да си сменят имената с турски, за да ги погребат в рамките на селското гробище. Ако не – извън оградата. Като куче. Че Родопите си отиват безвъзвратно. Знае ги Сергейчо тези жестоки истини, но е на софрата с крадците, безродниците и турците, и устата му е пълна.

  4. Искам да знам защо това недоносче се закани да смаже телевизия „Скат“?Има ли телевизия у нас,коята толкова много да се занимава с проблемите на българите,телевизия,която да говори за проблемите ,кой има смелостта да критикува Доган,който изкупи земите ни с подставени лица и ни направи роби в нашата страна?!Знае ли „момченцето“,че вече по селата се говори на турски език,че българите са отчаяни от положението си?! Серго,върви в някое село и говори с хората,за да разбереш страха им,мъката им! Остави телевизия „Скат“!!!Само тя ни остава!

  5. Аз живея в България и искам президента ми ,премиера ми ,министрите, да бъдат достойни българи,хора,които милеят за народа си.Кой от всички управляващи заслужава моите уважения?! Доган, Симеончо,този,който ме излъга и дойде да си вземе имотите ?! НИКОЙ!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *