Публикувано на 25.04.2008 / 21:12

Отец Боян Саръев: Държавата е станала ортак с ДПС

 

 

Отец Боян Саръев е роден на 5 май 1956г. в с. Жълтичел, Кърджалийско, в семейство на българомохамедани. През 1985 г. завършва Школата на МВР в Симеоново. Пет години по-късно става свещеник в Пловдивската митрополия. Председател е на Движението за християнство и прогрес "Св. Йоан Предтеча" от създаването му през 1990 година. Избира да служи в кърджалийския храм "Успение Богородично ". Наричат го Кръстител на Родопите, заради многото хора, които е покръстил в христовата вяра. Отец Саръев е женен, има две деца. Дъщеря му е завършила генно инженерство, синът му учи в Духовната семинария.

– Отец Саръев, днес е Разпети петък, най-мъчният ден за християните. Какво трябва да извърши българинът в последните дни преди Възкресение?
– Последната, Страстна седмица, преди Великден, е време на състрадаване с нашия Господ Иисус Христос, с неговия съд и разпятие. Това е седмицата на най-ревностния пост, въздържаме се от всякакви радостни събития, не се правят венчавки, кръщенета. Защото без кръстни страдания и смърт няма Възкресение. Разпети Петък е наистина най-мъчния ден за християнина, нашият Бог е предаден от Юда, съден от беззаконния съд на Пилат Понтийски, бичуван е и отведен на Голгота, за да бъде разпнат и 3 дни да престои в гроба. В събота срещу неделя е Възкресната служба. Тогава се радваме. Не по-рано. Добре е и българските политици да си го спомнят и да го спазват от някакво приличие.
Страстната седмица е време за смирение, а точно в нея бяха направени промените в правителството. И ако за ДПС и Доган това са обикновени дни, не е ли незачитане на верските традиции поведението на Станишев и на Сакскобургготски?

– Нашите политици поначало са атеисти. Те са от онова комсомолско поколение, което израсна под давлението на БКП и партийните организации. За тях верските традиции са празни понятия. Те не познават смирението, веролюбието, уважението към българския народ. Колкото до Доган, при него нищо не е случайно, затова и ремонтът на кабинета съвпадна с дните преди най-светлия християнски празник, в седмицата за размисъл и покаяние. Но какво покаяние можем да очакваме от българските политици. Те първо са абсолютно корумпирани. Второ са комерсиализирани. Те са безотечествени и продажни. А Иисус не е единственият им Бог.
– За пръв път от 4 века Родопите имат свой епископ – Антоний Смолянски. Ще има ли той дръзновението да върне този изконно български край на българската църква, да отстои българските национални интереси?
– Въвеждането на епископ Антоний в Родопите е благодатен акт, който ще има благотворно въздействие върху миряните. Епископ Антоний ще служи ревностно за възвръщането на българите в лоното на православната ни църква. Страхувам се обаче, че това няма да стане само с дръзновение от новите духовници, които идват да работят в Родопите. Става със сърце и вяра, само с тях може да се спечели доверието и обичта на родопчани. Но аз, отец Саръев, заедно с епископ Антоний ще воювам за духовното спасение на Родопите, за връщането им в Българската православна църква и за съхранението им като българска територия.
Хиляди родопчани са приели християнската вяра от ръцете ви, какво прави държавата, за да спре излямизирането на Родопите?
– Държавата не прави нищо. Напротив. Станала е ортак с ДПС в корупцията и беззаконията. Поставила се в услуга на ДПС. Тази антибългарска партия е монополизирала целия политически и икономически живот в Родопите. Никой нищо не може да предприеме без благословията й. Родопите отново са в капана на ислямския фундаментализъм. Някой може и да си мисли, че има държава, но няма държавност, защото сегашните управляващи не отстояват националните интереси, за тях България не е над всичко. Над всичко е далаверата. Една нормална държава обаче, водена от патриоти, може да спре диктата на ДПС. Защото тя единствено има силата, влиянието, всички лостове на конституционната власт, за да спре асимилацията на българското население в Родопите.
Посрещаме Възкресение с невиждана инфлация и рязко обедняване. Коментирайте предложението на лидера на АТАКА Волен Сидеров за предсрочни избори и обединяване на всички български партии около националните ни приоритети.
– Волен Сидеров е мъдър и разумен политик. Българските партии трябва да седнат на една маса и да се разберат за националните ни приоритети и как да ги отстояваме. И като надмогнат егоизъм и лични сметки да заработят за народа. Защото обедняването е стремглаво, а обезкуражаването – отчайващо. За да се въздигнем духовно и икономически, наистина трябва да бъдат отстранени принудително продажните политици. Нека дойдат патриоти, родолюбци, които милеят за българския народ и ще работят за материалното въздигане на държавата.

Каква е Вашата благословия за Великден?
– Всеки от нас да носи с чест и достойнство своя кръст, да не изпада в униние и отчаяние, а с готовност да се бори за своето и на родината преуспяване. Искам да кажа нещо и на нашите управници. Политиката е мръсен занаят, там праведници не може да има. Защото, както казва апостол Павел, който хвърля кал, не може да остане чист и неопетнен. Но поне да е по-малко тази кал и мръсотията в сърцата на нашите политици да е по-малко. В края на Страстната седмица не виждам политиците ни да са се смирили. Това са амбициозни хора, без никакъв морал, без задръжки, има само борба на интереси. Сред тези интереси обаче, ги няма националните. Няма я и вярата, демонстрациите със свещи и целуване на кръста два пъти в годината не са вяра.

Маргарита Върбанова

В. “Атака”

Коментари 0 за
“Отец Боян Саръев: Държавата е станала ортак с ДПС”

  1. Съжелявам,че този прекрасен българин не се появява в най-българската телевизия- СКАТ.Съжелявам,че този отец не успя да върне всички помаци в лоното на християнската църква.Той не беше подкрепен от българските политици. Данчо Ментата,Христо Бисеров,Надежда Захариева ,Филип Беев и др. еничари ,от тях ли да бъде подкрепен?!

  2. Прекланям се пред този истински БЪЛГАРИН! Той, както и други достойни хора, са мачкани и продължават да бъдат, но въпреки всичко отстояват своите принципи.

    Дано се появят и да има повече такива патриоти – само тогава ще можем да изградим една по-успешна и процъвтяваща България!
    Това сега си е тъжна мимикрия, но нали знаете – народът заслужава управниците си, защото сам си ги е избрал.
    Помислете до следващите избори! Хора, СЪБУДЕТЕ СЕ!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *