Публикувано на 13.06.2008 / 18:25

Огнян Стефанов: Илия Павлов ме спаси от Карамански!

 

 

Пред репортера на “Блиц” Стефанов споделя за бурната си кариера, белязана и от работата и приятелството му с клана “Мултигруп”, разказва и за контакти си с едни от най-емблематичните фигури от ДС и подземния свят. Огнян Стефанов е роден в Плевен, където завърша спортна гимназия, профил спортна гимнастика. В украинско-полския град Лвов учи журналистика. Негови състуденти са Максим Минчев – шеф на БТА, Николай Петев, председател на Съюза на писателите в България, и други известни българи. Огнян е сърцето на инфармационния сайт Frog news, който набира все по-голяма популярност.
Известен си с това, че си на "Ти" с доста хора от ъндърграунда?
– Подобни контакти са задължително условие за всеки журналист, който уважава професията. Не е лошо да познаваш част от ъдърграунда. Имам много истории. Една вечер бях на гости и ми звъни мобилният телефон. Обажда ми се Илия Павлов и ми казва: "Оги, чуй какво се случва в момента." Аз му казвам: "Виждам по телевизията, че се прави обиск на офиса ти." Той казва: "Да, така е, но ти чуй какво се случва в момента." И чувам страхотен шум. Той ми се обади в момента, когато барети бяха влезли в офиса му и го преобърнаха наопаки. След което, разбира се – не се повдигат обвинения срещу Илия Павлов, нито се оказва, че са открили каквото и да било у него. Официалният повод за акцията е, че държавата действително се бори срещу организираната престъпност. Но неофициалната причина е Илия да бъде изтласкан от едни бизнестеритории, които да бъдат заети от “правилните хора.” Друг случай, който е много скорошен. Пред 4-5 месеца МВР провежда отново една “филмова”, една “театрална” акция. Нахлуват някакви маскирани ченгета, които са въоръжени до зъби и със страхотна техника, в Бул инс. От центъра на МВР, а по-късно и самият министър – тогава беше Румен Петков, съобщават гордо, че са извършени храбри действия в офисите на “Бул инс”. Това тече близо 4 дни. Всички разбират как там се влиза, как в офисите са извършвани тараши и са ровени документи и т.н. През цялото време се говори и се внушава, че това се извършва заради братя Маргини, които вече бяха излезли от ареста, и в Бул инс търсят нови улики срещу техни фирми. Това ме подкани да потърся хора, които работят във въпросните офиси. И научавам, че в офисите на “Бул инс” въобще не се е влизало. Акцията действително е в същата сграда, но в същата тази сграда има и много други фирми освен тези на “Бул инс”. В сградата има и американски фирми, с американски представители. След акцията те се обръщат към тяхното посолство и казват: "На нас ни се нарушават правата, третират ни, все едно сме някакви бандити и сме с вдигнати ръце." Всъщност цялата операция се прави заради един-единствен офис, който е на бизнесмен, който по някакъв начин е свързан с бизнеса на братя Маргини.
Имал си инциденти с охраната на Иво Карамански. Вярно ли е, че Илия Павлов те е измъкнал от телохранителите на Карамански? Той ли гарантира за теб?
– Имал съм срещи с охраната на Карамански, когато взривиха едно от заведенията му в “Младост”. Тогава неговата охрана искаше да ме измъкнат от прозореца. Бях със съпругата си, връщах се от дежурство. Това стана малко преди 12,30 вечерта. Наложи се момчетата да се обаждат по телефони, за да питат дали наистина съм човекът, за който се представям, дали съм Огнян Стефанов. Обаждаха се на различни хора, но когато звъннаха на самия Илия Павлов, нещата се промениха. След разговора с него ме пуснаха да си ходя. Храброто МВР, чиито хора бяха наоколо, не се намеси.
Работил си за "Мултигруп". Как попадна в империята на Илия Павлов?
– Аз се познавам с Илия Павлов доста години преди 10 ноември, преди “Мултигруп”. С Илия бяхме добри семейни приятели. Семейно си гостувахме. Тогава той беше женен за Антоанета Чергеланова, дъщерята на ген. Чергеланов, който беше шеф на военното контраразузнаване. Ходили сме си на гости – те са ни гостували, ние със съпругата ми сме ходили у тях. И до ден-днешен пазя едни касети вкъщи от Илия. В един период Илия обичаше много италианска музика и ми подаряваше касети с такава музика. Имали сме общи теми за разговор. Бяхме близки хора, на моменти дори сме си споделяли доста неща. После Илия се разви, направи “Мултиарт”, аз продължих да се занимавам с журналистика. В един период с Илия заедно работихме в ЦСКА. След това той, в интерес на истината изпадна така в едно положение… Започна да търси работа. Ходеше в БСФ при моята съпруга, която работеше там. Сега тя работи в ДАМС. Те (съпругата на Оги Стефанов и Илия Павлов) се познаваха от спортните среди, имаха общи познати и приятели.
– Вярно ли е, че твоята съпруга е уредила Илия Павлов да започне работа на стадион “Васил Левски”?
– Илия действително започна работа на стадион “Васил Левски”. Срещите ни продължиха. Точно тогава Илия започна да пише дописки за в. “Българска армия”, в който работех. Имаше отношение към писането, но то мина и замина.
Вярно ли е, че ти си човекът, запознал Илия Павлов с шефа на 6-о управление на ДС Димитър Иванов, който стана вицепрезидент на “Мултигруп”?
– Така се стекоха обстоятелствата. Аз живея в блок в “Младост 2”. Срещу вратата на моя апартамент е вратата на Димитър Иванов. Сега там живее един от синовете му. Така че, освен с Илия, моето семейство е близко и с това на Димитър Иванов. Илия ми идваше на гости, Димитър Иванов също. Така при едно семейно гостуване се запознаха с Димитър Иванов. С тези хора сме си гостували, виждали сме се и в други места – и в офиси, и в заведения, но това няма значение. Срещахме се. Тогава потърсихме Илия Павлов за финансова помощ да подкрепи вестника. Илия не само че не отказа. Напротив – той не само прие идеята, но и се стигна до разговори да закупи в. “България”. Направи го. Връзката ни с Илия продължи до последно. За убийството му разбрах само след около минута и половина след разстрела му. Тогава вече работих в “24 часа”. Тогава бях част от екипа, който отразяваше този случай. Бях и на погребението в Арбанаси. До ден-днешен общуваме с бащата на Илия бай Павел. С втората съпруга на Илия – Дарина, не се познавам и не поддържам никакви отношения с нея. Познавам се обаче с Бояна Попова и сме в доста добри отношения с нея. Тя живее и в България, и в Щатите, пътува.
Каква част от наследство на Мулти взе Ахмед Доган?
– Не виждам по какъв начин Ахмед Доган би могъл да вземе нещо от Мулти, след като не е фигурирал в нито една от фирмите. Наистина, аз нямам информация той да е фигурирал в някоя от фирмите. Той може да е имал своето приятелство с Илия Павлов, влияние, да е давал някакви препоръки, да са споделяли помежду си, но за пряко участие не може дума да става.
А откъде тръгнаха слуховете, че Доган е изкупил Мултигруп?
– В България тръгват всякакви слухове. И не рядко тези слухове са верни. Значи това, че ти нямаш пряко участие в даден бизнес, не значи, че ти не можеш да му влияеш и не можеш да го ръководиш по някакъв начин. Има си всякакви модели за управление на бизнес. Те са известни в цял свят – чрез лобизъм, чрез съвети и т.н. Аз, доколкото съм чувал, а съм го чувал от хора, на които вярвам, Ахмед Доган ползва консултантските услуги на Николай Вълканов. Той също беше вицепрезидент на Мултигруп и беше в близки отношения с Илия Павлов. Вълканов е човек, който може да свърши много работа, може да е полезен в областта на строителния бизнес, на минното дело.
Разговаряла съм с Димитър Иванов. В нашето интервю той ми е разказвал “влюбено” за Илия Павлов. Как да си обясним тази влюбеност на шефа на 6-о управление на ДС в Павлов?
– Хората, които бяха около Илия и са били с него в близки отношения, трудно ще възпроизведат някакви скандали. Няма бизнес, който да върви толкова гладко, че хората да се прегръщат като братя. И вероятно са си разменяли реплики помежду си, и вероятно Илия Павлов е бил несправедлив спрямо някои хора. Но при Илия има и нещо друго – той беше и справедлив към много хора. Той се държа с доста хора по начин, по който биха могли да му навлекат бели, както и се случи. Той пред мен, както сме си говорили, се е изказвал с много остри реплики за други бизнесмени, с които е бил в Г 13. Бил е остър примерно и по адрес на Краси Стойчев, и по адрес на Кюлев. Чувал съм го. Но съм възприемал, че това са нещата от живота. Той днес може да каже много остри реплики за тях, утре, бизнесът ако изисква, той ще се побратими с тях. Илия беше човек, който смяташе че, може да овладее всяка бизнесситуация, дори ако трябва да се наложи характер и твърдост.
– Ти не поддържаш отношения с Дарина. Бай Павел също не поддържа отношения с нея?
– Бай Павел поддържа отношения – някакви. Това го прави в името на внуците си, които много обича.

Едно интервю на Мария Друмева

Blitz.bg

Коментари 0 за
“Огнян Стефанов: Илия Павлов ме спаси от Карамански!”

  1. Имайки предвид кой създаде Фрогнюз и кой му плаща е явно, че и това момченце е дно от тях. Не знам за него, но аз не се познавам с мутри, босове и прочие измет, нито такива ми звънят на телефона! Също така моето име никога не може да се появи до имената на такива, защото аз просто нямам нищо общо с тях.

  2. А бе този изрод И.Павлов можеше ли изобщо да пише ? А ББ може ли ? А Карамански, Поли Пантев, Руснака, Крушата и пр. ?
    Тези купени журналисти, прочее, също заслужават да бъдат обесени по дърветата както батковците им от ДС !

  3. Разбира се, че това е помия ! Меко казано. Един дрисльо, който се прави на паднал от Марс, уж не знаейки кой е И.Павлов, как натрупа ( му натрупаха ) парите, как „приватизира“ например Шведския хотел в „Дружба“ ( с кредит от държавата !!!, когато самата държава беше във фактически фалит по времето на Виденов ), кой е Иванов ( 6 ), как и той стана бизнесмен и пр. Така мафията създава ореол – едва ли не тези мафиотски келеши, които само са ползвани за да преобърнат откраднатите пари и да заздравят властта, този път и икономическин на ДС – мафията, са героите на деня. Бил добър с някои !!!

  4. Блокът в Младост в който живее Оги Огнянов, не е ли бил блок на ЦК на БКП, в който е живял и Димитър Станишев на по-ранен етап от кариерата му (след връщането му от Чехословакия, където е ръководил списание „Проблеми на мира и социализма“? Като прибавим и Димитър Иванов… Идва ми в повече.. Прекалено много в повече.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *