Публикувано на 28.04.2008 / 17:01

Няма мафия! Миков, are you talking to me?

 

 

В енциклопедиите пише така:

Мафията (на италианското mafia, с неясна етимология) е мащабна форма на организирана престъпност, способна да се намесва негативно (чрез корупция, изнудване, директно насилие и други незаконни начини на оказване на влияние и облагодетелстване) в развитието и нормалното функциониране на държавата и в личните дела на хората.

Мафията има собствена йерархия, ритуали, система от поощрения и наказания. Трафикът на дрога и оръжия, скланянето към проституция, рекетът, хазартът и строителни афери са типичното ѝ поле на изява. В това число могат да влизат и лихварството, отвличането на хора за откуп, обирите.

Първоначално „мафия“ се отнася само до сицилианската Коза Ностра и е създадена с цел да защитава слабите и да пази честта на бедните. Останалите италиански криминални организации имат други имена – неаполитанската камора, калабрийската ндрангета, пулийската са̀кра коро̀на унѝта. С течение на времето терминът добива все по-широко значение и става все по-употребяван. Днес е загубил изключително италианската си първоначална конотация и е станал синоним на „организирана престъпност“, използван в цял свят.

Категорично няма мафия в България, обаче заяви ден след като пое МВР новият министър Михаил Миков.

Вътрешният министър подчерта, че България имала сериозен проблем с организираната престъпност и ще има ясно огласени мерки за престъпността. Искаме обществото за съюзник и затова ще ги огласим, демонстрира нов подход партийният функционер, префасонирал се от дни в ченге №1 на страната.

Впрочем, още в първия си ден като вътрешен министър, Михаил Миков не пропусна от телевизионния ефир да се похвали, че бил подписал първото СРС и за да демонстрира, че има характер се изпъчи и уведоми зрителите, че даже отказал да сложи подписа си под едно от исканията за подслушване.

На това място водещият не успя да реагира навреме и поради липса на информираност по темата, пропусна да зададе ужасно важният въпрос на новия вътрешен министър. А той ли трябвало да бъде – а защо отказахте да подпишете въпросното СРС? Името на този, който е посочен като обект за подслушване ли ви притесни, или обосновката, направена от съответните служби? И ако изобщо нещо ви е разтревожило, за да откажете подпис, то това не води ли до други по-интересни въпроси, свързани със съответната разработка?

Водещият невчасово си замълча, а за Миков това си беше звезден миг за да ни внуши, колко е безкомпромисен – толкова, че отказал да положи подпис под искане за подслушване.

Тук му е мястото да се каже нещо особено важно –

вътрешният министър подписва използването на СРС само при особено важни и неотложни разработки и операции.

По принцип за използването на специално-разузнавателни средства се произнасят председателите на окръжните съдилища. Миков прекрасно като юрист знае това и дори твърди пред Дарик радио, че “тук отговорността освен на МВР, доколкото и вчера и онзи ден се занимавах с този въпрос, обръщам се пак от вашия ефир и към председателите на окръжни съдилища. Защото по закон те са хората, които дават разрешението и в крайна сметка трябва по-внимателно да четем исканията за разрешаване на използване на СРС, и мотивите, заради които те се правят. Мотивите могат да бъдат свързани с разкриване и доказване на престъпления, и то затова трябва да има сериозни основания. А иначе. . .”.

Иначе … министърът на вътрешните работи подписва СРС в особени случаи, когато възникне неотложен и незабавен проблем в някоя разработка и спешно трябва дадено лице, което е прихванато, че ще извърши, или върши някакво престъпление да бъде поставено на СРС.

Това, че Михаил Миков в първия си работен ден е отказал да подпише за някакво лице, още не означава, че е героично принципен. Защото, просто може и да е абсолютно невчасов – и така да е провалил нечия разработка. По-важно е обаче – защо и с какъв мотив е отказал да подпише новият вътрешен министър. И какво го е притеснило, при положение, че подписът му се е налагал при очевидно екстрена ситуация. И ако има наистина нещо мътно, което да го е смутило, ще се разрови ли във въпросната разработка, за която е преценил, че няма нужда от СРС?

На въпроса има ли мафия в България, новият вътрешен министър отговаря съвсем по-политически: “Категорично няма мафия. В това понятие, което се разбира, категорично е твърде пресилен този етикет, че в България има мафия. Разбира се, има и много сериозни проблеми с организираната престъпност – проблеми, които са не само наши, които са и на целия ЕС, доколкото България е пълноправен член. И в тази посока ще има съответните ясно огласени мерки за действие срещу представителите на организираната престъпност.”

Миков ще взима и ще огласява някакви мерки. Не срещу мафията, защото такава, според него няма. А срещу организираната престъпност, чиято разлика с мафията не си прави труда да уточнява. Всъщност, от думите на новия вътрешен министър става единствено ясно,

че той говори като на партиен конгрес и казва неща със заучена партийна лексика, която на никого нищо не говори, освен, че думите звучат като куха лейка.

Ако у нас наистина няма мафия, както твърди Михаил Миков, то как се нарича тогава срастването на държавното управление с престъпните групировки. Може би комедия де арте? Или мюзикхол?

Ако някой директно и първосигнално обвини новия вътрешен министър, че говори абсолютни глупости, няма да е съвсем прав. Защото Миков не е нито тъп, нито паднал от видинска круша. Изявленията му просто трябва да внушат, че в България няма толкова сериозно нещо като мафия, а просто някаква си организирана престъпност, която ей сега, с някакви си наши мерки ще уталожим.

Неглижирането на проблема просто трябва да отклони вниманието от МВР за сметка на любимата рожба на премиера ДАНС, която ще громи “лошите”. Кои отбрани “лоши”, предстои да броим в статистиката.

МВР просто ще влезе в затишието на онова нещо, което Миков трябва да направи гладко и тихо, заоблено и меко за да не се разлайват кучетата преди изборите.

ДАНС е тази, която ще бие тъпана. И то така, че да ни чуе Европа. Дали ще удари ДАНС “нашите кучета”, това е отделна тема за размисъл, която ще лъсне след време.

Днес Миков просто ще преструктурира. Какво, ако го питате, и той не е наясно. Ще вдига заплати на ченгетата. Как, ако го питате, няма да ви обясни конкретно. Важното е “да въртим едни пари”, както казват мутрите, когато безсмислено трябва да подържат някакъв имидж на действаща сила.

В оставащата една година до изборите, Миков от сега даде заявка, че няма да говори за държавната организирана престъпност. Която в прав текст се нарича мафия, облечена във власт.

Няма как и да го направи, защото вече хвърли тежкия камък с “прозрението”, че у нас мафия няма.

Кой тогава решава сделките, приватизацията, покриването на контрабандните канали? Кой покрива наркотрафика? Кой лапа ежедневно пари от сивите и мръсни потоци на престъпния бизнес за да издържа партиите си? Кой държи в платен юмрук цялата правораздавателна система? Баба Гица, или леля Дунка?

Докато новият вътрешен министър успокои цеколупното българско население, че у нас няма мафия, Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията на международна конференция “Перспективите за членство в ЕС и сигурността в Югоизточна Европа:скрита икономика, трансгранична престъпност и развитие” заяви, че

средно по 35 поръчкови убийства годишно се извършват в България като през последните 5 години броят им рязко се е увеличил.

Български граждани са замесени в трафика на хора, канали за проституция,
оръжие и наркотици, фалшифициране на пари и кражби на моторни
превозни средства. Всички контрабандни канали процъфтяват в България, просто защото не могат да съществуват без да имат опънат чадър от полиция, митница и всички останали държавни институции.

Дни след грандиозния скандал, разтърсил не само МВР, но и държавата, в който на длан стана ясно как работи мафията в България, новият вътрешен министър с невинно гласче оповести, че у нас мафия категорично няма.

Във филма “Жега”, Робърт де Ниро има една култова реплика: “Ако ще бъдеш престъпник, не се обвързвай. Не позволявай в живота ти да влезе нещо, от което да не се отървеш за 30 секунди, ако усетиш жегата." Ако обърнем смисъла, тази фраза в пълна сила може да звучи за вътрешния министър – ако ще бъде такъв, не бива да се обвързва.

Как обаче ще се отърве за 30 секунди Михаил Миков от партията си, ако усети жегата?

А тя вече пари под петите му, след изречената мисъл, че в България нямало мафия.
Ние всички може и да нямаме нищо общо с Робърт де Ниро, но всеки българин, може да зашлеви вътрешния министър със знаковата му реплика:
Аre you talking to me?

Веселина Томова

Коментари 0 за
“Няма мафия! Миков, are you talking to me?”

  1. Недоумявам: искам ММ да каже, след като твърди, че няма мафия, ЗАЩО ИМА АНТИМАФИОТИ??? Той знае кои са! И ние знаем, че само са на служба, но за какво? За париииичкиии:) Съвсем за будали ни взеха, и с основание – това никъде в света нямаше да отмине с мълчание и биволско търпение – само ние го можем!

  2. Как не се сетих че няма организирана перстъпност в БГ. Няма кръг Монтерей. Няма следи от Луканов и сие. И още да представям ли… Всеки който има два грама акъл може да си направи съответните изводи. А Миков е фамилия от тъпите балкански глави. Та…..правете си изводи.

  3. грешите г-це Томова. миков е не просто тъп а много, прекалено много тъп, но и безмерно нагъл тъпак. и затова, естествено, е министър на вътрешните работи в „правителството“ на станиШЕФ. нормален човек в такова „правителство“ не участвува, а и мафията не назначава нормален човек за министър в нейното си, собствено „правителство“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *