Публикувано на 03.07.2008 / 12:41

Няма да има още взривове, няма радиация, не се тъпчете с йод!

 

 

Часове след взрива на военните складове в Челопечене, хората на Костов скочиха да искат оставки на министрите на отбраната и авариите и бедствията. Властите съобщиха, че няма опасност от нови мощни взривове, а специалистите твърдят, че във въздуха има завишено количество единствено на прах и то в района на взрива.

Мнистерството на отбраната публикува какво точно се е съдържало в складовете:

“В складовете се съхраняват излишни за Въоръжените сили боеприпаси, които подлежат на утилизация. Съставът на взривните вещества e основно етротил и хексоген. При взривяване гамата на излъчваните вещества съдържа азотни окиси и въглероден диоксид, които при съществуващата метеорологична обстановка и създадените концентрации не са опасни за хората.

Към момента в поделението се съхраняват:

– стрелкови боеприпаси – 96 т

– ръчни гранати – 52 т

– изстрели за гранатомет ПГ – 7 – 210 т

– 23 мм изстрели – 75 т.

– 76,2 мм изстрели – 48 т

– 85 мм изстрели – 252 т

– 100 мм изстрели – 21 т

– 115 мм изстрели – 17 т

– 122 мм изстрели – 83 т

– 125 мм изстрели – 94 т

– 152 мм изстрели – 211 т

– реактивни дълбочинни бомби – 20 т

– бойни заряди – 23 т

– взриватели – 204 т

– пиротехнически средства – 68 т

– други взривни вещества – 20 т

Общо: 1494 тона

На мястоато на инцидента е изпратен модул от 38 полк ЯХБЗ (Ядрена,химична и биологична защита) – Мусачево в състав: 4 броя машини заядрена, химическа и бактериологична защита „Маяк", 4 брояавторазливни станции за специална обработка, една станция заликвидиране на последствията и един дезинфекционно-душев автомобил, който е в готовност за действие в района на инцидента. Група от Центъра за наблюдение и мониторинг на радиационната, химическата, биологическата и екологическата обстановка – Банкя еизпратена в района за обследване на създадената химическа обстановка. Групата разполага с високочувствителни прибори за откриване на токсични химически вещества”.

News.bg пък разпространи материал на вестник “Българска армия” от 6 юни 2008 година под заглавие “Истината за взривените складове”:
”Заповед ОХ 06 / 25 март 2008 г. на Министъра на отбраната постави това поделение в списъка за разформироване.

Базата в Челопечене беше единственото място за делаборация във войскови условия…
Уникално поделение утилизираше бойни припаси в армията (забележете миналата форма на глагола)

Централната Разснарядителна база в столичния квартал Челопечене, която след реорганизациите извършени по план 2004 от 1 септември 2004 г. бе преименувана в База за утилизация на бойни припаси и премина на нов щат и остана с двама офицери, четирима сержанти и работници – граждански лица назначавани по допълнително щатно разпределение.

Тя бе единственото поделение в Българската армия, разполагащо с цехове, площадки, хранилища, също и с оборудван полигон за взривни работи край село Столник и с подготвени кадри за разснарядяване и унищожаване на бойни и халостни припаси.

На 16 май 2002 г. министерска заповед № 370 й делегира право да бракува и да извършва търговска реализация чрез закрити търгове на отпадъчните барути и взривни вещества, отломките от черни и цветни метали и празната дървена опаковка.

Това единствено поделение ежегодно получаваше задача за 500-600 хил. лв. приходи в бюджетната си сметка, изпълняваше планираното, но и реализираше за военното ведомство печалба от 60-80 хил. лв.

Днес базата за утилизиране на излишните за Българската армия бойни припаси е един от големите проблеми на бригада "Логистика" и дирекция "Логистика" в Генералния щаб на Българската армия.

В него войските сдаваха целогодишно за делабориране с приоритет всички бойни припаси трета категория (бракуваща) с по-тежки характеристики – в лошо, или в разсипно състояние, с нарушена херметизация, опасни за бойно използване, забранени за стрелба и дългосрочно съхранение….

Друго такова поделение нямаше. Тя беше уникална. С възможности годишно да утилизира 1500 тона.

Заповед ОХ 06 / 25 март 2008 г. на Министъра на отбраната постави това поделение в списъка за разформироване.

Днес базата за утилизиране на излишните за Българската армия бойни припаси е един от големите проблеми на бригада "Логистика" и дирекция "Логистика" в Генералния щаб на Българската армия.

Не само защото са необходими поне още четири месеца за да се изпълни министерската заповед, а още и заради един не скрит, а невидим за непосветените проблем, заради който има предложение на началника на Генералния щаб на армията до министъра на отбраната да бъде създадена процедура за извършване утилизиране на място.
Какво означава това?

Означава, че в Челопечене трябва да дойдат външни специалисти, да приемат опасните бойни пирпаси и да извършат утилизирането им (или взривяването) "на място" т.е. на полигона край Столник, или на полевия учебен полигон край Сливница, където възможностите са за около десет тона дневно.
Защото някои от тях не могат да се транспортират, защото създават опасност да се самовзривят.

Извършеният преглед и сортирането според степента на опасност, според възможността за безопасно транспортиране и реализация определи различни групи по видове и тонаж.

В една от тях се съдържат около 570 тона бойни припаси със завити взриватели, които са съхранявани на открити площадки, а по време на наводнението през 2005 г. са престояли и значително време под водата.
Взриватели от разснарядени изстрели, които са съхранявани в нехерметична – нещатна опаковка вследствие на наводнението са силно корозирали.

В момента (6 юни 2008 година) в поделението са приети, но не са унищожени около 1650 тона негодни бойни припаси и елементи за тях – трета категория.
Сравнението показва, че само те са повече от едногодишните му производствени възможности.

Към момента се съхранява и значително количество гилзи, празна опаковка, метални и дървесни отпадъци – след извършване на бракуването на опасните за работа и транспортиране бойни припаси то ще се увеличи.

Очакваното количество за трета, бракуваща категория стоманена 122-милиметрова гилза за гаубица М 30, примерно, е около 350 бр, стоманената гилза за 85мм. оръдие Д 44 ще е около 28 хил. бр. Очакват се още около 150 т. стоманени отпадъци под и над 6 мм. и от стрелкови бойни припаси, месингови отпадъци от стрелкови бойни припаси – 9 т., дървени отпадъци около 450 т.

Споменатите бойни припаси съгласно т. 426 от Правилника за складовете и базите (Правилник за складовете и базите за съхранение, производство, ремонт, разснарядяване и унищожаване на бойни припаси, взривни вещества и барути в БА) са опасни за работа и транспортиране.

Следва да бъдат унищожени по установения в него ред. Същите могат да се самовзривят или самовъзпламенят при невнимателно боравене с тях. За унищожаването им е необходимо да има предварително подготвени полигони за взривяване, площадки и съоръжения за унищожаване чрез изгаряне и обучени кадри с каквито единствено Централната разснарядителна база разполага. След разформиране на поделението тези съоръжения няма да могат да се използват”.

Afera.bg

Коментари 0 за
“Няма да има още взривове, няма радиация, не се тъпчете с йод!”

  1. ТОВА КОЕТО ЧУХ ПО ДАРИК ПРЕДИ 15 МИН. Е ЧЕ ВЗРИВОВЕ ОТНОВО СА ЗАПОЧНАЛИ! ПРОВЕРЕТЕ И НИ КАЖЕТЕ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *