Публикувано на 23.04.2008 / 14:18

Новият военен министър лапа от белия хляб на армията

 

 

Ако на г-н Герджиков не му е ясно защо сменят военния министър, аз ще му кажа – защото той е плах и страхлив човек и доста по-честен от този, който сега слагат. Искам най-добронамерено да предупредя премиера, и на вниманието на главния прокурор нека бъде – този човек много внимателно ще го наблюдаваме какви сделки ще прави във военното министерство. И нека премиерът да знае, че след това няма да може да каже „Аз не знаех”, се закани Бойко Борисов след издигането на Николай Цонев като нов военен министър на България.

Още преди две години в. “Сега” в свое разследване установи, че частна фирма, в която има дял директор от военното министерство, снабдява армията с хляб.

Изпълнителният директор на ИА "Социални дейности на МО" Николай Цонев е декларирал в имотното си състояние, че към 2002 година, когато е стъпил в длъжност, има 191 дяла във фирма "Нилана" ООД. От информационната система АПИС става ясно, че той не е напускал тази фирма, в която държи 31% до ден – днешен, като ес има предвид 2006 година.
"Нилана" ООД е основният снабдител на армията с хляб и хлебни изделия. Конкурсите и възлагането на поръчки във военното министерство винаги са били в пълна непрозрачност, което винаги е водело да съмнения за корупция. В тази фирма 31% държи и панамската фирма АД "Амтек груп инк".
Цонев е декларирал, че има дялове и във фирмите "Чехия консулт" ООД, "Булпапер" ООД и "Пакпапер" ООД. Посочил е още, че притежава по 1/2 идеална част от три апартамента, притежава и части от три парцела земя. Не е пожелал да декларира какви са паричните му спестявания. Цонев е известен с изискания си външен вид и скъпите пури. За Коледа през 2005 година той организира шест екскурзии до Тайланд на началници от МО и ГЩ. В неговата агенция се намират хотелите и морските и планински почивните бази на военните.  Цонев поисква и  от министър Близнаков да построи нов хотел на морето, но е получил отказ.
Снабдяването с хляб в по-голяма част от армията се осъществява от фирма "Нилана" ООД, в която дял има директорът на Изпълнителна агенция "Социални дейности на МО" Николай Цонев. Той притежава 191 дяла, което е малко над 31%, други 31% се държат от панамската фирма АД "Амтек груп инк". Останалите дялове се държат от Николай Тапаров и Йордан Воденичарски. И тримата съдружници са бивши офицери от армията. Освен това ги свързва дългогодишно приятелство с ексминистъра на отбраната Николай Свинаров. Цонев беше една година негов съветник в МО, а другите двама са се сприятелили със Свинаров покрай първия му братовчед – бившия банкер Цветан Начев. В началото на демокрацията пък Начев, Воденичарски, Тапаров и Цонев участват в създаването на Международна ортодоксална банка.  Цветан Начев, който е адвокат като братовчед си Свинаров и води предаване по тв СКАТ, е в много от фирмите на бившите офицери. Той дори е в сдружението "Обединен спортен клуб на МО" и в "Българска федерация за младежки и масов спорт".
Разследването на в. “Сега” установява и, че "Нилана" доставя хляб в софийския териториален център (обхваща Софийска област), Военния университет във Велико Търново, всички военни болници в страната, Националната гвардейска част и няколко санаториума. На въпрос имало ли е конкурс за снабдяването, Министерството на отбраната отговори положително. Конкурсът  е бил обявен през септември 2003 г., т.е. по времето, когато министър на отбраната бе точно Николай Свинаров. В него са се включили 3 фирми – "Хлебни изделия Лозенец", ботевградската "Профекс хляб" ООД и "Нилана". Тъй като "Профекс хляб" не внесла нужната гаранция, процедурата била прекратена. След това се минало на пряко договаряне с останалите фирми, тъй като сроковете притискали. Законът за обществените поръчки позволява това. И фирмата на Цонев спечелила.
Интересни връзки цъфваг и въвъ връзка с кетъринговото хранене на армията. То е било въведено за първи път в Националната гвардейска част миналата година. Не е ясно точно как, но организацията по готвенето е дадена на фирма "Гергана Георгиева-Гери". Въпросната фирма обаче не съществува изобщо на кетъринговия пазар. Тя е избрана след вътрешно обявяване на конкурс за фирменото хранене на гвардейците. Няма офис, а в информационната система АПИС е посочен адрес и телефон на счетоводна къща. Фирмата е активирана през тази година, като дейността й е фиксирана в "търговия на дребно в неспециализирани магазини с разнообразни стоки". "Сега" се опита да поговори с "Гергана Георгиева-Гери", но от фирмата отказаха среща, тъй като работата й била свързана с "класифицирана информация".
Същата фирма е спечелила храненето и в Националния военен университет във Велико Търново през май. Там се хранят около 600 души. Малко по-малко са столуващите в поделението на гвардейците. Изпълнителният директор на ИА "Социални дейности на МО" Николай Цонев признава обаче, че "Гери" се снабдява с хляб от "Нилана".
Освен "Нилана" и "Гери" около армията са се оформили още няколко фирми, които са постоянно на пазара на армейското хранене. Основни снабдители на армията са "Рея’96" ООД, която доставя месо и месни продукти, ЕТ "Панда-Ивайло Пандов" – със зеленчуци и плодове, риба, яйца и пилешко месо, "Бяла мечка" ООД – осигурява мляко и млечни произведения, "Агрима" АД – безалкохолните и алкохолните напитки и ЕТ "Крис – МиГ-Георги Кръстанов". В повечето от тях също работят бивши военни.  На година в армията се консумират около 4000 тона хляб. При средна цена от 60 ст. се получава около 2.4 млн. лв. Отделно в поделенията се доставят още кифли и банички, които също надхвърлят 2 млн. лв. За година армията изяжда около 1500 тона месо, почти 5 млн. тона пилета и риба и още толкова плодове и зеленчуци. Тук вече смятането и парите е малко по-трудна задача, но със сигурност става въпрос за поне 60 -70 млн. лв. Дневната разкладка на войника е на стойност 5.10 лв. Гвардейците получават бонус от 59 ст., тъй като се смята, че те трябва да изглеждат по-добре и да се хранят повече, защото имат представителни функции. По време на полеви учения разкладката се увеличава с още 60 ст. За тези пари се полагат закуска, обяд и вечеря.
При избухването на скандала, самият Николай Цонев твърди за фирмата си “Нилана”: “Тази фирма е създадена от трима бивши офицери от българската армия през 1993 г. Аз ефективно съм напуснал фирмата като управляващ през 1994 г. Тогава с колегата разделихме бизнеса и аз започнах да се занимавам с друг бизнес. През 1999 г., когато постъпих в министерство на отбраната, напуснах управлението на всички фирми. От 1994 г. там няма никакъв мой подпис. Дори не ходя там. Във всичките фирми участваме тримата заедно. Може някъде да има и чуждестранно участие, ако банката изисква това”. Бъдещият министър обаче признава, че получава дивиденти от фирмата.

Премиерът Сергей Станишев тържествено обеща, че всички нови бъдещи министри ще минат през “гилотината” на ДАНС.

Да видим какво ще бъде заключението на родното ФБР за новия военен министър Николай Цонев.

 

Afera.bg

 

Коментари 0 за
“Новият военен министър лапа от белия хляб на армията”

  1. В тези партии,нямате ли свестни хора?Защо за всеки,който предложите има компромат?!Едва ли има на света по крадливо племе от тези,които ни управляват вече 20 години!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *