Публикувано на 03.05.2008 / 17:04

Николай Марков: Когато един съдия ти издава присъда и трепери целият, значи нещо не е наред

 

 

Уволненият от Националната служба за охрана подполковник Николай Марков, който се прочу с нелицеприятни разкрития за службата и с въпросите си към президента Първанов защо е произвел в чин генерал хора без ценз и образование, беше осъден на 1,5 години условно, с изпитателен срок от 3 години.
Присъдата е за отказ на Марков да изпълни заповед да прави лицеви опори, издадена от началника в службата генерал Томчев, и беше обявена в последния работен ден в 17 часа вечерта, което издава стремеж на съда да не се шуми много по случая в медиите. Марков работи в НСО от 1993 г. до лятото на 2007, когато е уволнен с мотива, че е отказал да прави лицеви опори. Уволнението му идва малко след като написва доклад до президента за безобразия в службата. Военна прокуратура повдигна обвинение срещу него, за неизпълнение на заповед и на 30 април 2008 година му издаде присъда.

Николай Марков тълкува присъдата си пред e-vestnik по следния начин:

“Военният съд ми издаде присъда от 1,5 години условно, с 3 години изпитателен срок и 5 000 лева глоба. Като гледам тези 3 години, които поддържа прокуратурата в искането си, аз ги свързвам единствено с оставащия мандат на президента Георги Първанов. Нямам друго обяснение. Ако през тези 3 години кажа нещо, присъдата ми влиза в сила и аз трябва да лежа в затвора. Това за мен е репресия и няма равнопоставеност на страните. Ако има 2 страни по това дело, прокуратурата трябва да образува и към двете производство, проверки и съответно – да вкара в съда двете страни, за да се реши спора. Тук няма такова нещо. Който има власт, цялата система в държавата работи за него. В момента, между тези почивни дни, всички дела в съда са отложени без моето. За два работни дни се взима решение по моя случай.

Имаме решение на съда, което е абсурдно за Европейския съюз. Аз си поставих за цел да тествам българската правосъдна система и това решение на съда е част от този тест. Както знаете, вече веднъж предупредих президента през 2002 година какво се случва в НСО, втори път му изпратих доклад от 28 точки през 2007 година, заради който бях уволнен и бе измислена цялата тази история с лицевите опори. След това имах лична среща с президента по негова покана, на която той каза: „Вие не си давате сметка за съдебни последствия, но както и да е” (значи той е знаел още в онзи момент какви са съдебните последствия за мен, преди да са започнали съдебните процедури).

Обвиниха ме, че едва ли не зад мен стоят партии, само и само да си измият отговорността. Не се получи.

Доколкото си спомням, ЕС иска политици в затвора, а не военни, които отказват да правят лицеви опори в условия на тотално унижение на човешкото достойнство. Унижение от човек, който няма право, доказано и от съда, и от свидетели, да издава такава заповед. Но понеже съм бил старши инспектор в НСО, цялото дело беше засекретено и журналистите не можаха да станат преки свидетели на целия позор. В това дело няма нищо секретно, освен глупостта, цинизма, и начина, по който овластени хора си прикриват престъпленията и нарушенията.

Аз не упреквам съдиите и прокурорите. Те са смешната страна на нещата. Защото, когато един съдия ти издава присъда лишаване от свобода и трепери целият, значи има нещо, което не е наред.
След тази присъда, имам основание да считам, че българската правосъдна система работи – щом може да ми се издаде присъда затвор за неправене на 20 лицеви опори по заповед на генерал, назначен от президента, за когото депутат от народното събрание обяви, че е бил от личната охрана на Маргините. Ако на мен може да ми издадат такава присъда за нула време, кажете ми една причина съдът да не може да осъди тези, за които хората казват: „Защо още не са в затвора?”. Вече вярвам, че в България има съд, който да издава и присъди „затвор”. При това, без основания и без доказателства. Значи – ако не могат да съберат доказателства в тази държава, за да осъдят знаковите фигури от престъпния свят, толкова ли не могат да им издадат една присъда „затвор” без доказателства – както на мен. Какво им пречи? Щом на един може, значи трябва на всички да може. Аз съм готов да отида в затвора, но да ме последват и всички останали.

Когато казвам: „Тест съм за европейската съдебна система”, аз ще съм тест докрай. Военното ми образование ме е научило да губя битки, но нямам психика да губя войни. Тази война ще я спечеля категорично.

Знам, че сега изглеждам слаб и че срещу мен има една държавна машина от миналото, но и познавам себе си и хората, които ме подкрепят, познавам и ЕС. Чисто процесуално сега предстои апелативно производство, обжалване, трябва да си кажем още някои неща, по-сериозни и след това предстои да кажем: „Добре дошла, България, в Европейския съюз”. Това ще е разобличаването на грозното лице на миналото. Аз съм сигурен, че ще имам подкрепата на много европейски структури. Ще дойде момент, когато те ще заявят мнението си по този въпрос. Ще извървим пътя, защото държавата трябва да се отвоюва от миналото.

Това мероприятие по осъждането ми за всички е ясно, че се превърна в политическо. Нали не смятате, че има човек, който да счита за нормално да вкарат някого в затвора за отказ да прави лицеви опори? Има още много дисциплинарни наказания, които може да се приложат, вместо наказателно преследване и затвор. Още веднъж акцентирам върху отказа на прокуратурата да образува производство срещу генерал Томчев. Той ме нарече „свиня”. Адвокатът ми има писмено заявление да се образува производство за обида. Генерал Томчев с цялата си наглост влезе в съда и потвърди, че ми е казал, че съм свиня. И прокуратурата има писмено неговото признание, че ме е нарекъл свиня. Военна прокуратура, в лицето на нейния шеф Спас Илиев казва: „Няма данни за извършено престъпление обида”.

Един човек ми казва да падам да правя лицеви опори, който е учител по физическо възпитание и за него е декларирано, че е бил шеф на охраната на Маргините по време, докато е охранявал Георги Първанов като шеф на БСП (това е казано от трибуната на народното събрание). Може ли да ме осъдят на затвор за това, че не съм се съобразил с тази негова заповед?

Аз имам само едно име и едно лице. Осъденият подполковник Марков си остава завинаги осъденият подполковник Марков. Но Георги Първанов не знам дали ще си остане така, защото се оказа, че има още имена. Нямам лице назаем и няма да имам.”

e-vestnik

Коментари 0 за
“Николай Марков: Когато един съдия ти издава присъда и трепери целият, значи нещо не е наред”

 1. Достойно за уважение поведение на Николай Марков! Малко са за жалост такива български офицери. Минах през подобни ситуации на по-ниско ниво още през 90-те години и напълно разбирам и уважавам поведението на Николай.Изцяло го подкрепям! Още първите радиопредавания с неговите интервюта слушах с интерес и знаех, че така ще завърши.
  Само когато честните хора като Н.Марков не се страхуват да казват истината, само тогава ще кажем, че живеем в Европа. А когато властниците поправят своите грешки, вместо да наказват критикуващите ги, само тогава ще кажем,че справедливостта е огледало за демокрацията!

 2. АЗ ПОЗНАВАМ ТОВА МОМЧЕ ЛИЧНО.ПОВЯРВАЙТЕ МИ ТОЙ ВИ КАЗВА ИСТИНАТА.ИГРАТА ОБАЧЕ Е СЛОЖНА С ТЕЗИ ЧЕНГЕТА И ДОНОСНИЦИ И ЗАТОВА МОЖЕ БИ ТОЙ НЕ ПОКАЗВА НАПЪЛНО СЕБЕ СИ.СИГУРЕН СЪМ ЧЕ ЗНАЕ КАКВО ПРАВИ И МАКАР ЧЕ ИЗГЛЕЖДА КАТО „КАМИКАДЗЕ“КАКТО НЯКОЙ КАЗВАТ,ТОЙ ДАЛЕЧ НЕ Е ТОВА.В ПРЕДАВАНЕТО ПО СКАТ ТВ,ТОЙ КАЗА:“АКО ТВОЙТА АРМИЯ Е СЛАБА,ТО ИМА ВЕЧЕ ЕВРОПЕЙСКА АРМИЯ И ТЯ СЪВСЕМ НЕ Е ЛОША.ВНУШЕНИЯТА ,КОЙТО ВИ ПРАВЯТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ СА ИЗЦЯЛО В ТЯХНА ЛИЧНА ПОЛЗА.“
  ВИДЯЛИ ГО В АМЕРИКАНСКО ПОСОЛСТВО,ИЗВОДА ВЕДНАГА Е ЦРУ…,ПОСЛЕ НА СРЕЩИ С ЕВРОКОМИСИЯТА И ТЕХНИ ХОРА,ВЕДНАГА ИЗВОД ПРЕДАТЕЛ….ТОВА Е ГОЦЕТО…

 3. Марков, не мога да се съглася с това ваше твърдение,че те просто изпълнявали заповед!
  А Вие защо не я изпълнихте? Ако им наредят на тези момчета от НСО да се самоубият, да се удавят или обесят, дали ще изпълнят и тази заповед? Нима ще застрелят баща си или майка си ако им заповядат? Тези момчета кого охраняват и най вече от кого ги охраняват тези боклуци, от любовта на народа ли? Не мислите ли,че всички тези момчета които Вие онивинявате, работят срещу интересите на народа си? Какво би станало ако, никой нормален човек не искаше да ги охранява тези боклуци и да им изпълнява юдеиският интерес

 4. Споко. Ще дойде време за съд на съдийте издали тази присъда.

  А тоя е бахти и наивника – отишъл да се жалва на Първанката – абе, не му ли разбрахте номера на тоя – гледа народа виновно и стои като бито куче пред стопанина си, ама това е само поза – всъщност е главния мафиот на републиката

 5. възхищавам ти се и силно те прегръщам теб и дъщеричката ти.Заради хора като теб се гордея че съм българка.
  Една млада дама и майка живееща навън
  P.S. Пази се моля те

 6. Нищо друго не мога да кажа за това момче.Съжелявам,че точно такъв българин е унижаван от разни простаци,на които не им е мястото там.Дано имаш сили да се справиш с тях,защото ще те смажат.Много са и са силни.Властта е в тях.Но знай,че нормалните ,добрите и честните българи те ПОДКРЕПЯТ и ни се иска да ПОБЕДИ справедливостта.

 7. Дано си първия, които ги осъди тия копилета фалшиви. Да се създаде прецедент в съдебната система. Ако всички се стараят да си отстояват правата до края, тогава жална им майка на тия дето ги нарушават. Щото освен писаните има и неписани закони. Колкото повече подобни случай станат достояние на обществото, толкова повече обществото ще му просветне що за същества го управляват.

 8. Като гледам заспалият български народ как оплаква съдбата си, плюе управниците и как на избори пак гласува за своите палачи, същите тези безродници, които 20 години нагло го крадат и лъжат, се питах: -Що за мазохизъм? Какво стана с българския мъж? Къде отиде онзи българин, от когото са треперили по Югоизточна Азия (Стара Велика България) през Източна Европа и на целия Балкански полуостров? Сега мисля, че още го има. НИКИ, ТИ СИ ОТ ТАКОВА ТЕСТО! Дано има и други. Мисля, че няма нормален българин, който да не ти се възхищава и подкрепя.

 9. Pojelavam ti go ot sarce, zashtoto prosledqavam tvoqat sluchai ot starta mu! Minala sam po sashtata „patechka“ i shte kaja, che dori i da si sam, NE SI! Silen si zashtoto se izpravqash sreshtu hora ,koito sa si absoljutni Andreshkovci,kakto sa opisani v literaturata ot nashite klasici,za durjavnici s darjavnichesko mislene i duma ne moje da stava,nito sega,nito nqakoga shte bade!
  Ako ima Bog, to neka te pazi!

 10. В ПОНЕНЕЛНИК,ОТ 19.30 ЧАС ПОЛК.МАРКОВ ЩЕ БЪДЕ В СКАТ В ДИСКУСИОННО СТУДИО.

 11. Бог да те пази, смело момче!Следя твоите изявления и си мисля, само ти ли единствен не издържа неправдите?Как може службите ни да са пълни с межитурки!

 12. своите кръгове на богове и съзвездия ли бяха, не… може би Монтерей сега е на почит и властно дърпа юлара!? Та в тази връзка…, какво е съдбата? Един или малцина дръзнали да отстояват правотата, кауза определено ясна и напълно губеща, на все пак основателно реална….. В тази връзка се сещам за стихотворението на Пеньо Пенев “Каменарче”, кауза изгубена но все пак сърцата и си задавам риторично въпроса: -Колко хора биха се самоопределили с достойнство като Българи!? Все пак пожелавам успех и отстояване на правотата си на Марков, стига да не му затворят устата аналогично като на Стоев…………

 13. Напълно съм солидарен с изложената теза. В нашата държава всички взели се на сериозно политици, тук е мястото да се загатне и за придобитите комерсиални цензове на образование, кой за лев…- кой от кеф…, някой за ден…- други дори и без един ден, се сдобиха кьораво и сакато в стремежа за власт и злато…. Заблизаха кацата с мед от години и пацули сраха с техните полит-дружини!? Едни на ловуваха в периоди на траур, други с бей ага си правеха секс програми и то с ВИП охрани!? На къде е тръгнала тази върхушка, погубила всичко свято, почтено и умно в тази наша измислена псевдо-законност-държава, със с

 14. Сам си, братко. Ако помислите ти са чисти ти си единствения в Бг. Всички други са свити в черупките си. Ако имаше поне 1000 като тебе досега нямаше да има помен от комунетата. Те от такива бягат като дявол от тамян. Иначе поклон доземи от мен и мислещите като мен. Но все пак пази се. Тези човекоподобни не се спират пред нищо.

 15. Няма да спечелиш войната колкото и да те подържаме и да виждаме че си прав, политиците са една пасмина който отсен от дърво от нищо друго не разбират, само че дървото трябва да е неокастрено.
  Единственното което можеш да направиш е да заплашиш Гоце , лично него , за да се насере от страх и тогава войната е твоя

 16. За пореден път станахме свидетели на войната, която води държавата срешу истината, честността и и честта. Срам и позор….

 17. Мъжки с теб сме и с близките ти в този труден момент.Наистина вярвам ,че въпреки загубата на битката ще спечелиш войната,защото народа е с теб.Скоро ще им дойде времето да излязат от властта и тогава тежко им на Гоцета и пасмината им.

 18. Браво, Г-н Марков! Малцина са мъжете на честта, затова Ви сваляме шапка! Скоро се питахме с приятели покрай меверейския резил какво се случи с онзи мъжки мъж от НСО… Защото всичко се бе умълчало за Вас… Много се радвам да Ви чета и да споделя емоционално и с разума си случилото се. Борбата Ви е трудна – какво ли изпитва семейството Ви… С Вас сме! Бог да Ви пази!

 19. Г-н Марков е един достоен човек. Неколцина са такива като него, за съжаление.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *