Публикувано на 24.07.2008 / 17:53

Николай Колев – Босия: Вместо да ловят престъпници, службите се подслушват един друг на поразия

Отвличанията не са първа грижа на службите, защото там се занимават с по-важни дела – подслушват се взаимно и вършат всевъзможни други глупости. Защо службите още не могат да влязат в дирите на похитителите в най-нашумялото отвличане в историята на България? Николай Колев-Босия има своя версия по въпроса: не защото полиция и спецслужби не могат, а защото не искат. Даже не толкова не искат, колкото не им пука за драмата на Ангел и Камелия Бончеви. А не им пука, защото според Босия в МВР и другите служби се занимават с други неща. При това не от днес и от вчера.
Защо мислите така?
– Имам чувството, че на този случай не му се придава необходимата важност, да не кажа по-тежки думи. ГДБОП си има шеф и е в МВР, а МВР си има министър и главен секретар, нали? Междувременно шефът на направление “Антитерор” при бопаджиите Атанас Димитров си пече телесата на морето и никой не му прекъсва отпуската – а той е най-големият специалист по отвличанията?! Вместо него със случая се занимава някакво момче в службата за борба с организираната престъпност. Но това не е по неговите сили нито е по силите на един човек. А трябваше да има щаб, който денонощно да заседава, анализира и изработва информация и да стеснява кръга, докато хване похитителите. Такова нещо няма.
Защо не се прави?
– Защото вътре в тези служби, включително и в ДАНС, се занимават с други неща, които са по-важни за тях, отколкото щафетното отвличане на фамилия Бончеви.
Какви неща?
– Ами да вземем кахъра им с полк. Царев и подп. Панайотов от ВКР. Тия двамата са хванати и уличени в контрабанда, но продължават да работят там. Срещу тях има заведена препипска № 1085 от м.г. по описа на Пловдивската военноокръжна прокуратура. И понеже аз споменах техните имена по телевизията, военният следовател подп. Дименов, вместо да си води следствието, пренасочи вниманието си от тях към мен. Това става в разгара на драмата със семейство Бончеви!
– И защо така?
– Как защо? Подп. Дименов иска да разбере откъде аз знам за аферата. Ако разбере, че аз само нещо съм чул, ония ще си заметат следите и ще ме дадат под съд. Но аз имам документи, снимки. Следователят прекрасно знае, че аз имам това, което има и той. Тоест, той събира доказателства аз откъде знам и защо го знам. А тези документи са напълно достатъчни тия хора да бъдат вкарани в затвора. Става дума за изключително скъпа стока – самолетни двигатели. Но виновните дори не са отстранени от работа, т.е. дадена им е възможност да си замитат следите. Така те провалят Николов, който е шеф на ВКР-то и зам.-шеф на ДАНС, провалят НСС-то на Драшков, понеже неговите хора са ги хванали на място с фалшивите документи. В крайна сметка провалят и самия шеф на ДАНС Петко Сертов!
Кои са другите случаи, които илюстрират, че службите се занимават с глупости?
– Пак ще ви дам примери със скромната си особа. Представете си колко ресурси съм погълнал по три разработки срещу мен. Оказва се, че част от тия ресурси на НСС са впрегнати да ме проследяват и подслушват още от 1995 г. Вероятно и до днес. В последното не съм сигурен, но другото е факт.
Всъщност за какво става въпрос?
– За три разработки. Според първите две дела за оперативна разработка – ДОР “Болния” и ДОР “Бърлога”, аз заедно с ген. Люцканов по Виденово време съм искал да правя държавен преврат. После дойдоха Костов и Бонев, ген. Люцканов стана секретар на МВР и тия неща бяха извадени, но не бяха унищожени, което е най-важното. Другият секретар беше Георги Георгиев, който стана такъв благодарение на Алексей Петров и семейство Михайлови.
Тоест, семейството на външната министърка Надежда Михайлова и мъжа й Камен?
– Именно. И сега ще ви кажа със задна дата една новинка: Алексей Петров даде на Камен Михайлов парите да закупи прословутите гаражи на ЦК за 1 млн. лв. Говореше се и за някакви интимни връзки между Надежда и Алексей, но това не е най-важното. По-важни са търговските им връзки. Понеже Алексей Петров считаше за лична обида всеки лев в чужд джоб, на мен много ми е интересно как след това бяха разпределени парите, като се знае за колко пъти повече бяха препродадени гаражите по-късно. И нека не забравяме. Когато Надежда Михайлова беше външен министър, Алексей Петров беше кандидат да става шеф на НСБОП.
И тя е лобирала за него?
– Разбира се. Но не стана – заради противодействието на няколко души, включително и моя милост. Не стана шеф на БОП, но най-вероятно той тогава е станал офицер под прикритие. Сега да ви обясня какво означава този статут. За да се разбие дадена групировка, в нея първоначално се внедрява агент. На втория етап се внедрява офицерът под прикритие, който завършва реализацията по разбиването на групировката, става защитен свидетел и изчезва от играта, повече никога не може да бъде такъв. Някой да ми каже коя групировка е била разбита чрез Алексей Петров? Няма такава. А той е с този статут повече от десет години. Ясно е, че по този начин му се осигурява недосегаемост от съд, прокуратура, данъчни и т. н. Алексей Петров е фалшив офицер под прикритие, който днес чете лекции в ДАНС и Нов български университет и паркира всеки ден мерцедеса си на служебно място пред НСС, което също е нарушение.
Знаете ли за други нарушения?
– Ами, вместо да ловят престъпници, службите си губят времето да се подслушват един друг на поразия. Ето ви още една новинка. Навремето като главен секретар на МВР Цвятко Цветков беше един от тези, които заведоха разработката срещу мен, че съм искал да рутя държавата при Виденов, но после и срещу него самия беше заведено ДОР ”Цветния”. С всичкото там – СРС-та, външно наблюдение, както си му е редът.
– От кого?
– От предишния главен секретар при Любомир Начев – ген. Георги Ламбов, който при Николай Добрев стана зам.-министър.
Защо му е било на Ламбов да прави завера срещу Цвятко Цветков?
– Ами защото той и други се изживяваха като професионалисти, а на Цветков гледаха като на партиен кадър, който донася туй-онуй на партийното ръководство и искаха да знаят какво. Пълни глупости. И друга новинка. Помните ли скандала с шефа на НСС ген. Атанас Атанасов, когато една циганка окраде в “Метро” жена му? Тогава срещу него заведоха ДОР “Бедуини”.
Това пък защо?
– Защото около скандала за публиката остана скрито едно нещо. Между откраднатото се намери и платинена карта на жена му. Златната е до десет хиляди, а платинената до петдесет или сто хиляди лева. Тоест, “Бедуини” му е спретнато на основание от рода – абе, я да видим откъде пък жена му има пари за платинена карта, но иначе става въпрос за друго – що пък да не съберем някое и друго компроматче за генерала? Ето с такива неща се занимават в службите.
– И нямат време да ловят бандити?
– Разбира се. Вместо това набиват в главите на хората, че само богатите са отвличани заради пари. Демек, вие сте сиромаси и за вас няма страшно. И никой не казва, че хора се отвличат не само за пари. Отвличанията у нас стават и за отстраняване от определен бизнес, а не само за пари.

Славей Костадинов

www.blitz.bg

Коментари 0 за
“Николай Колев – Босия: Вместо да ловят престъпници, службите се подслушват един друг на поразия”

  1. kakто винаги много точен и логичен. това в българия не е на мода. т.нар. управляващи в българия, на всички нива се борят едни с други, кой да открадне повече. тези, които ги избират, мечтаят за същото. национален манталитет. ниска проба, нали? оттам и положението в българия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *