Регистрация
Публикувано на 10.07.2018 / 7:48

НЕ СЕ ЛИ СТРАХУВАТЕ, ЧЕ ЩЕ ВЗРИВИТЕ АЕЦ-А, ИДИОТИ ТАКИВА! ОСТАВКА! НАРОДЕН СЪД ЗА ПРЕДАТЕЛИТЕ!

АЕЦ5 реактор на АЕЦ Козлодуй започва да гори американско ядрено гориво на Уестингхаус. Ще гори и руско гориво. Този зловещ експеримент с горивото на Уестингхауз може да доведе до аварии с непредвидим изход, съобщават разтревожени наши източници от ядрения сектор.

„Замяната на една система за контрол над неутронния поток в руските реактори, работещи с руско ядрено гориво, с определен тип касети, не е проста работа. За да се сменят с американски касети с ядрено гориво трябва да се подмени цялата система за контрол над каналите, по които се движи неутронния поток, иначе очаквайте голяма авария“, каза нашият източник, който е пенсионер от бранша, крайно разтревожен от новината, че се готви договор между нашата централа и шведския клон на Уестингхауз. Според всички наши източници договорът се подписва днес.

В желанието си да уточня фактите, отидох с камера пред Министерството на енергетиката, за да питам пресцентъра им вярна ли е тази информация. След 45 минути чакане, съветничката на министър Теменужка Петкова – Ю. Стайкова слезе при нас, за да отрече категорично, че се подписва договор. Откривала се била процедура, но тя нямало да се обяснява пред нашата камера, защото най-добре от АЕЦ-а да ни кажат каква е тази процедура, която ще вкара американско ядрено гориво в руските реактори. /Репортажът – след 20 ч. по ТВ Евроком, в предаването на Васил Василев, „Не се страхувай!“/

От АЕЦ-а казаха да им изпратим писмено запитването. Щели да ни отговорят, след като преценят.

Сега да обясня популярно защо енергийните експерти са потресени от тази новина, крият си имената и лицата, но търсят журналисти, за да им кажат какво се върши зад гърба на цяла България.

Огромният натиск от страна на Вашингтон да пробутат американското ядрено гориво в нашата Козлодуй датира много отдавна, но от 8 години насам се засили особено. Първи си изпатиха чехите в АЕЦ Темлин. Раполагам с доклада от чешкия ядрен регулатор, в който се описва как горивото на Уестингхауз е непредвидимо при високите температури, които се развиват в активната зона. „Циркониевите тръби се огъват и пукат, в резултат на което се регистрират високи нива на радиация“, съобщава докладът, който многократно съм ви показвала през годините по различни телевизии, включително и в закритото ми от Волен Сидеров предаване – „Студио Икономика“ по телевизия Алфа.

Другите, които си изпатиха от горивото на Уестингхауз са украинците – повече от 10 регистрирани аварии до днес. От 2012 г. до 2015 г. в Украйна уволниха няколко шефове на ядрения им регулатор, заради това, че съобщаваха за сериозни проблеми при експлоатацията на горивото на Уестингхауз.

Въвеждането в експлоатация на това гориво у нас носи същите рискове, но според някои източници от централата и ние трябва да минем по същия ред като украинците.

На въпроса защо, отсреща ехидно се разхихикаха и казаха, че е заради евродирективата за диверсификация на доставките на ядрено гориво от 2016 г.

Смехът в слушалката стана особено неприятен, когато попитах – а Твел, Росатом – знаят ли, че ние пак подписваме зад гърба им ядрена сделка с американците.

„Ами те, руснаците, никой не ги пита сега!“

„Е, как така!?“

„Ами така! Стефан Гамизов, който е подписал договор с Козлодуй за диверсификация на доставките на ядрено гориво, се разпорежда по този въпрос и край…“

Т.е. договорът за доставка на гориво от Уестингхауз не е съгласувано с Росатом. С подразделение на Росатом преди 3 години министър Теменужка Петкова, Богомил Манчев от Риск Инженеринг, под погледа на руски зам.-министър на правосъдието и 50 тв камери и поне 200 журналисти, включително и от чужбина , подписаха договор за модернизацията на 5 и 6 блок.

Експертите обясняват, че тази модернизация е разчетена на руското подобрено ядрено гориво TVSA 12, за достигане на 104% капацитет на реакторите. Следователно – руснаците са напълно в правото си да разтурят този договор и нашите ПОСЛЕДНИ 2 ядрени блока с евтин ток да бъдат спрени, вместо модернизирани.

Срокът на 5 блок е изтекъл, а на 6-ти реактор – изтича след няколко години.България остава без евтин източник на ток и ще е принудена да внася от други руски централи из Балканите и Европа.

Правителството на Борисов ни прецака пак.

Че американско-японската корпорация „Уестингхауз“ използва брюкселската администрация, за да се намества на традиционно руските ядрени пазари и да си пробутва горивото въпреки ясните сигнали за опасност от сериозни аварии и радиационно замърсяване на огромни територии от Балканите и Европа, – е ясно. САЩ са на друг континент, а пък Уестингхауз го е закъсал с продажбите на горивото си и какво толкова, ако европейците се нагълтат с радиация…

Колкото до Стефан Гамизов, който няма висше образование, но от години работи като лобист на Уестингхауз и минава за енергиен експерт, е вкаран в АЕЦ-а от Валери Симеонов – вицеремиер и краен русофоб, който още преди да влезе в политиката, канеше в СКАТ непрекъснато Гамизов да говори срещу АЕЦ Белене и да пробутва Уестингхауз. Възходът на Гамизов е ясен, както и неговият предстоящ залез като енергиен лобист на чужди за България интереси. Нашето бъдеще обаче остава белязано от гамизовщината.

Въпрос към криещите се в миши дупки отговорни фактори в енергетиката:

- Не ви е срам, че набутвате държавата ни в съучастие в икономически шпионаж срещу Русия, при това за пореден път – ясно е. Последният път, когато се опитахте да накарате Росатом да си предаде цялата документация по Белене заради технико-икономическият анализ на Втора атомна, който министър Трайчо и оня Симеон Дянков им подари на американците /заедно с 3 млн. евро/ през лятото на 2012-та година, доведе до АРБИТРАЖ И МИНУС 1,3 МЛРД. ЛЕВА за българския бюджет.

Тогава направихте цяла България да изглежда предател в очите на Русия и ненадежден партньор в очите на целия свят. Не ви е срам за това, вижда се с просто око.

Не ви е и грях, че с договора за 6 касети за 3 млн. долара с шведското подразделение на Уестингхауз, ще развалим договора за модернизацията на 5 и 6 блок, което може да доведе до закриване на АЕЦ-а…

Не ви е грях, че България от износител на ток, от енергиен център на Балканите, я превръщате в нетен вносител на прескъп ток, като бедният ни народ ще пълни гушата на турци, румънци и други производители, достатъчно умни да си запазят руските ядрени централи, които ще ни продаватскъпо и прескъпо и ще реализират печалби. И днес сметките са непосилни за 95% от българите и българския бизнес – не ви е грях, Борисов и компания! Разпродадохте на безценица производството и ерепетата на чужденци, което декапитализира енергетиката и натовари НЕК с 8 млрд. лева дълг. Направихте 200 търговци на ток милионери за една нощ…

Ясно е, че нито ви е срам, – Борисов и компания, ясно е, че не ви е грях. Трошите си парите и пет пари не давате.

Но не се ли страхувате, че ще взривите АЕЦ-а, идиоти такива! Ако вие сте безсмъртни, то ние и нашите деца не сме!

ОСТАВКА! НАРОДЕН СЪД ЗА ПРЕДАТЕЛИТЕ!

Нора Стоичкова

Коментари 22 за
“НЕ СЕ ЛИ СТРАХУВАТЕ, ЧЕ ЩЕ ВЗРИВИТЕ АЕЦ-А, ИДИОТИ ТАКИВА! ОСТАВКА! НАРОДЕН СЪД ЗА ПРЕДАТЕЛИТЕ!”

 1. Г-н АК47 разбирам от ядрени централи и от автомати, а ти изглежда си пропуснал часовете по правопис.

 2. jak много разбираш от ядрени централи,както и от лайна.Едното мерише ,а другото?

 3. Нима това не е елемент от националната ни сигурност?Не е ли време прокуратурата да се самосезира?Дали ще може заспалото ни общество да попита какво става в тази държава.
  Къде са енергийните ни специалисти да поставят въпроса на президента и НС?
  Ех бедни ми бедни български народе!

 4. В Република България има Агенция за ядрено регулиране – АЯР. Без нейно разрешение не е възможна употреба на каквото и да е ядрено гориво. Преди, за сведение имаше експерименти и с руско ядрено гориво. Заглавието на Нора
  Стоичкова, която не познавам като ядрен експерт, по скоро е тенденциозно.

 5. тъпаци що не карат бензинови автомобили с бензин не са предвидени

 6. Прочетете внимателно пак и пак какво е написала г-жа Стоичкова. Половината да е вярно, България вече е превърната в гробище. А изродът Гамизов, просто е касичка на Симеонов от години и нагъл крадец, който отдавна си е подготвил убежище навън за бягство. Боко да му мисли!

 7. ДРУГА ГАДОСТ ПРИ ДОГОВОР С ПИНДОСИТЕ Е, ЧЕ НЕ ВЗЕМАТ ОБРАТНО ОТРАБОТЕНОТО ЯДРЕНО ГОРИВО …..СЛЕД НЯКОЛКО ГОДИНИ ЩЕ НИ СЕРВИРАТ, ЧЕ ТРЯБВА ДА ПРАВИМ ГРОБИЩЕ ЗА ЯДРЕНИ ОТПАДЪЦИ НЯКЪДЕ ОКОЛО КИТНО БЪЛГАРСКО ГРАДЧЕ ……. ЗДРАВЕЙТЕ ТУМОРИ, ЗДРАВЕЙ ВИСОКА СМЪРТНОСТ …..СЛЕД ВОЙНАТА В СЪРБИЯ И БОМБАРДИРОВКИТЕ С ОБЕДНЕН УРАН , В ЦЯЛА ЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ ГОДИНИ НАРЕД СЕ РАЖДАХА ДЕЦА-УРОДЧЕТА …..СЕГА ЩЕ ПОСТИГНЕМ РЪСТ ПО ТОЗИ ПОКАЗАТЕЛ …..

 8. Аз пък питам за чий ни е президент, който пет пари не дава за сигурността на страната. Народ няма, има смрадливи дебили, кретени и една шепа нагушени саможивци и оядени шопи-реститути. Простотията в повечето села е пословична. ГРОП са крадци, правят всичко потайно, опозиция няма, стана ясно, че няма и президент. Закривай това подобие на държава веднага, мръсна паплач политическа!

 9. Някой много се е притеснил да не би случайно да заменим руската енергийна зависимост с американска такава.

  1. Готин, га мадъра ти стане независим, обикновено комшиите ти първи разбират.
   Посочи ми една държава в тоя сбъркан свят, независима.
   Ако не от енергийни, то от други фактори.
   Готин си от си джендър или си джендър и за това си готин ?

  2. С удоволствие бих ти го „разяснил“ на „4 очи, пристрастно и на лична основа“

  3. Боклук смотан ще замениш простата ти тиква с взривен АЕЦ и ще пукнеш смотано говедо

 10. Мълчете деградирани коментатори тук! Само 150 души излязоха пред КЕВР онзи ден,а вие тук само философствате,несретници и страхливци!!!

 11. Без един български Пиночет и огромен стадион, няма как да се променят нещата!

 12. А въпроса за отработеното гориво? Руското им го връщаме, какво ще се прави с Американското отработено ядрено гориво?

   1. Отработеното гориво е плутоний и от него стават едни „хубавички“ бомбички…..Таква беше доктрината на СССР, сега какво ще гоправим……да му мисли ББ или Цв. Цв……

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>