Регистрация
Публикувано на 06.08.2017 / 14:51

НЕ НИ ТРЯБВА НИТО „ГРИПЕН“, НИТО „Ф-16“. ДО 2029-а ИМАМЕ „МиГ-29″. ЕДИНИЯТ МИЛИАРД ЗА ИЗТРЕБИТЕЛИ ТРЯБВА ДА ОТИДЕ ЗА ПЕНСИИ И ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

ГРИПЕНДа разплиташ оръжейните афери във военното министерство е обречена мисия, защото когато парите говорят, разумът мълчи. Когато на 29 март 2004 г. България влезе в НАТО, Соломон Паси отвори торбата с обещанията, от която изскочи най-голямата лъжа – че до няколко години САЩ и богатите членки на пакта ще превъоръжат войската ни по най-високите стандарти на западните армии. Тринайсет години по-късно България има мизерна армия от 20 000 щика, военноморският флот остана без подводници, военновъздушните сили се крепят на няколко годни за полети „МиГ-29″, а три ескадрили са трайно приземени поради липса на гориво и резервни части. Естествено всичко опира до парите във военния бюджет, който е малко над 1 млрд. лева и който основно се харчи по три пера – заплати и мисии в Афганистан.

След като не получихме натовски подаръци, да видим равносметката от военната реформа, превърнала стохилядна някога армия в наемен корпус за външни поръчки. От 2002 г., когато НАТО влезе в Афганистан с т.нар. Международни сили за поддържане на сигурността (ISAF), до края на 2016 г., цената на българското участие във войната доближава 500 млн. лева. За сравнение, участието ни в Ирак струваше около 170 млн. лева. Ако този половин милиард бе изсипан не в афганистанската пустош, а в полуживото ни здравеопазване, съсипаното образование и изгребания пенсионен фонд, България щеше да е много по-добро място за живеене.

Обещаното от Соломон Паси превъоръжаване се оказа халосен патрон. За обявените и провалени търгове за покупка на изтребители, не си струва да хабим думите. Обяви ли се процедура за търг, започва луда надпревара между лобистите за американските „Ф-16″ и шведските „Грипен“. Все пак става дума за гарантирана държавна поръчка от 1.5 млрд. лева. Изчислете сами колко ще спечелят българските агенти на оръжейните концерни от 10-процентна комисионна, която е минималният подкуп в този бизнес.

Тези дни и посланичката на Швеция в София се включи в лобистката кампания, заявявайки, че очаква българското правителство да финализира решението на служебния кабинет за шведския изтребител. „Имаме заключението на независимата комисия. Имаме и думата на министър-председателя Борисов, който ни увери по време на заседание на Европейския съвет преди няколко седмици, че българското правителство ще стартира преговорите в близко бъдеще“, припомни Луиз Бергхолм.

И добре, че ни припомни това обещание, за да разберем, че американското и шведското оръжейно лоби са се хванали за гушите. За целта бе създадена парламентарна комисия, която ще излезе със становището, че американската оферта за „Ф-16“ е декласирана неправомерно. Тук трябва да си спомним откровението на бившия военен министър Аню Ангелов, който през декември 2011-та цинично призна: „Покупката на боен изтребител за ВВС ще е по-скоро с политическо решение, отколкото с конкурс“…

От 2011-а, когато управляваше първият кабинет ГЕРБ, до днес, когато Борисов консумира третия си мандат, нищо не се е променило във военното ведомство – там послушно изпълняват директивата да не скършим хатъра на янките и не изпуснем милионната комисионна.

Дали от наивност, дали от прагматизъм, но през 2015 г. поставих в Народното събрание този въпрос на военния министър Николай Ненчев: Защо НАТО не подари изтребители на най-бедната държава в ЕС?

Въпросът ми бе провокиран от Бойко Борисов, който на 8 ноември 2014 г. каза, че „най-добре би било НАТО да подари на България една военна ескадрила“. А на 8 декември с.г. министър Ненчев заяви пред БНР: „Подкрепям премиерската позиция за такова дарение, това е напълно възможно и е въпрос на преговори“.

По време на парламентарния контрол изстрелях три въпроса към Ненчев: Какви стъпки сте предприели (или възнамерявате да предприемете), за да получим като дарение ескадрила използвани изтребители от САЩ? Водят ли се преговори по този въпрос с американската страна и, ако още не са започнали, кога планирате да стартират? И не смятате ли, че в условия на икономическа и социална криза е неразумно дори да се говори за покупка на бойни самолети за един милиард лева?

Не си струва да цитирам отговора на министъра, защото той нищо не каза. Закле във вечна вярност на евроатлантическите партньори, спомена изключителния ни принос за мира в Афганистан, с две думи – празни приказки!

Защо Борисов и военните му министри не обичат да говорят за програмата за военни излишъци на НАТО, осигуряваща бойна техника за по-бедните (или по-нахалните) членки на пакта? Защо Гърция е редовен получател на такива помощи за десетки милиони долари, а България се сдоби само със скромна комуникационна техника и с два подарени „Хамър“-а за рейнджърите ни в Афганистан?

Две са причините за тази необяснима пасивност: Първата се крие в алчността на комисионерите в МО, които най-добре знаят, че комисионни от подарено въоръжение няма. Комисионните са от свежи далавери, а не от старо оръжие. Втората причина е страхът от гнева на военнопромишления комплекс на Запада, предпочитащ сделки за милиарди, а не подаръци от военния резерв, подкопаващи цената на новата стока.

Година по-късно битката ми срещу ненужните военни разходи бе продължена с командващия ВВС ген. Румен Радев. На 26 май 2016 г. депутатите от парламентарната комисия по отбрана бяха втрещени от исканите от кабинета три милиарда лева за нови изтребители и кораби. По време на дебата взех думата и предложих да не купуваме нов боен самолет, а ремонтираме нашите мигове, имащи още 13 години експлоатационен ресурс. Позовавайки се на експертна справка, предоставена ми от космонавта ген. Александър Александров – представител на корпорацията „МИГ“, посочих, че ремонтът на „МиГ-29″ ще ни струва наполовина от сумата за нов боен самолет. И отново казах: Срамно е държава с болно здравеопазване, мизерстващи пенсионери и работещи бедни да харчи милиарди за бойна техника!

Военен пилот номер едно се противопостави на моята теза, подчертавайки, че купуването на нови изтребители е по-евтино от поддържането на руските „МиГ-29“. Бъдещият президент бе категоричен. Нямаше и капка съмнение в своята правота. Само пет месеца по-късно кандидат-президентът Румен Радев гордо изтъкваше в телевизионните си изяви, че е НАТО-вски генерал, което обяснява съпротивата му срещу моята теза. Днес обаче бившият шеф на ВВС е държавен глава и негова грижа са не само военните харчове, а и пенсиите и здравеопазването – два горещи картофа, подпалили не един и два протеста и изгорили чергата на не един министър.

Поучен от провалите на предшественика си, министър Каракачанов започна преговори с руската страна за ремонта на миговете, но никога няма да прегърне еретичната идея за мораториум върху покупката на изтребители. Защото сляпо следва генералната линия за превъоръжаване с щатски изтребители. И защото получи светкавичен достъп до класифицирана информация от централата на НАТО, което е сигурен знак, че отдавна е сътрудник на пакта и неговите дискретни управления. Иначе, за заблуда на патриотичния електорат, го играе широко скроен политик, милеещ и за НАТО, и за отношенията с Русия.

Ако имахме военен министър, служещ само на България, той трябва да каже открито: Наистина имаме нужда от нови изтребители, но това ще стане, когато изтече експлоатационният ресурс на „МиГ-29″, сиреч до 2029 година! Нека парите отидат за пенсии и здравеопазване!

Зная какво ще ми кажат лобистите: „МиГ-29″ изисква съвременен многофункционален радар и изчислителен комплекс, необходима му е не просто адаптация на авиониката, както в Словакия и Полша, а модернизация за повишаване на бойните способности според стоящите пред нас задачи…

Отговорът ми е един: До 2029-а „МиГ-29″ има капацитета отлично да охранява небето на България. Това е предостатъчно. Ако в плановете на НАТО стои задачата да води въздушни битки над Черно море или Прибалтика, това не е наш проблем.

ВЕЛИЗАР ЕНЧЕВВЕЛИЗАР ЕНЧЕВ

Вестник „Уикенд“

Коментари 22 за
“НЕ НИ ТРЯБВА НИТО „ГРИПЕН“, НИТО „Ф-16“. ДО 2029-а ИМАМЕ „МиГ-29″. ЕДИНИЯТ МИЛИАРД ЗА ИЗТРЕБИТЕЛИ ТРЯБВА ДА ОТИДЕ ЗА ПЕНСИИ И ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ”

 1. Във всички доклади на службите са посочени две опасности за националната сигурност – терористична заплаха и опасност от бежанска вълна. Никъде не се споменава за въздушна опасност.
  Автоматично възниква въпроса – многоцелевите самолети за справяне с терористичните заплахи ли ще служат или ще ги ползваме за защита против бежански вълни?
  Напълно подкрепям анализа на г-н Енчев.

 2. Сега да ви кажа- загробихме ракетите си струващи 1.7 милиарда долара,долара……срещу скромните 7 милиона за унищожение потънали в джобовете на Свинарчето и сие И МНОГО МНОГО ДРУГИ ОРЪЖЕЙНИ СИСТЕМИ.Къде са сега началниците на ГЩ Михеев, Колето и техните наследници , една камара министри и зам министри незнаещи от коя страна се държи автомата ВСИЧКИТЕ представители на петата колона активно обучавани зад океана и подържащи имагинерни изказвания за благородния голям брат.
  Скъпи коментиращи ние сме ОКУПИРАНА ДЪРЖАВА НЯМАЩА СВОЙ ГЕНЕРАЛЕН ЩАБ. Всички, които управляват МО ще изпълнят това което ще им кажат от посолството при кошарите. Бъдете сигурни ще ни принудя да вземем заеми за да купим боклуците им. Хеликоптера нали падна. СПОЛАЙ ВИ ЗА АНАЛИЗИТЕ.

 3. В Ирак сме се били разминали само с около 170 млн. лева.
  Наивно за имащ се за голям анализатор..
  Опростения дълг на Ирак към България защо никой никъде не го калкулира?? Щото и той бе условие България да бъде въвлечена във войната, за която Тони Блеар си призна официално – „Излъгаха ни за химическите оръжия на Садам.“

 4. Защо критикуващите модернизацията поне веднъж не поставят въпроса, какво правят управляващите за да не изтичат по 8 милиарда всяка година, които биха стигнали както за самолети, така и за пенсии??
  Винаги им задавайте въпроса, а Вие поставили ли сте си метална врата на апартамента, че говорите против гарантиране сигурността на държавата?
  Популизмът е отрова и разяжда обществото: МиГ 29 не са многоцелеви и не могат да бъдат превърнати в такива. Поддържането на една ескадрила МиГ 29 до 2029 г ще струва 850 млн. Един летателен час струва 56000 лв. А при Грипен– 7000 евро, при Ф–16– 26 000 евро.
  ВВС не са само за „Еърполисинг“, операциите на СВ изискват подръжка от военновъздушни сили, т.е. способност „въздух–земя“. Несъвместимостта на Миговете означава, че ако се случи нещо на Балканите, ще ни забранят да излитаме въобще.
  Когато договорът е между две държави не може да има комисионни!

  1. Задължен за Данните, Колега !
   …колкото до ‘наште’ (‘управляващи’/’елит’) – И в тази насока (армия, оборудване) Крадат и ТроянскоКонничат !
   (Само да си представим Годзилиардите Наша Данъкоплатска пара които са ‘усвоени’ по мигове/сута ! …а дали просто Поне 75% от това ‘усвояване’ Е директно Финансиране на ДнешенКремъл !, коетоВече прави темата СилноПритеснителна)

  2. един летателен час на ф 16 е между 18 000 и 30 000 долара, един летателен час на МИГ 29 е 5 500 долара, един летателен час на Грипен е 4 500 долара но той няма възмовностите и фунционалностра на МИГ 29 и Ф 16

  3. договор между държави? защо говорите по предположения? договорите са между конкретни фирми които доставят оръжието за министерството на отбраната– самолетите. а и защо са ни самолети като нямаме какво да ядем. То е като да правиш магистрали по които да пътуват турските тирове. сключихме договор за ненападение с македония-какво повече искате.турция и гърция и румъния са в нато, сърбия е военно неутрална, проблематична ни беше македония, но и този проблем сега е решен благодарение на г борисов. и вечна му слава на човекът за този мирен договор, защото макар и засега да нямат македонците прехващачи, никога не се знае кога ще ги накара дяволът да си купят някой и да го обърнат срещу нас.

  4. Кой ще ни забрани да пазим небето си,господине? НАТО, САЩ, Ердоган? Нали сме независима държава?

   1. не съм казал това господине, казах само че летите в облаците. кой е казал че сме независими- та ние я дадохме независимостта 50 процента на брюксел защото те вземат важните за нас решения в 50 процента от случайте които ни касаят, 30 процента дадохме на пентагонът когато влязохме в нато, а останалите 20 процента подарихме на американското посолство, по скоро подариха ги нашите политици, които постоянно се +консултират+ с тях. между останалото да споменем че тези последните 20 процента, както и първите 50 са в политическата сфера, а не във военната.

   2. другари, не ставайте смешни, болшинството от вас говорите за пари, и калкото и да съм далече от политиката, виждам че става въпрос за подялбата на едни пари от бюджета на военното министерство, а не на искренна загриженост за сигурността на небето над българия. нормално е да правите сметка на парите, отсрани изглеждате смешни защото нито лев няма да падне във вашите джобове. още по-смешни сте когато говорите за патриотизъм и за някаква спешна необходимост да пазим небето. а причината е най-обикновенна- нямаме врагове. Излиза че сте някакъв вид смахнати донкихотовци, които цял живот се борят срещу въображаеми врагове. а знаете ли че той даже е плащал на санчо панса- бил е хидалго- аристокрация. така и вие -да хвърляме пари на вятъра. значи времената отдавна са отминали да се борим с въображаеми врагове, а още по-смешно е да хвърляме пари поради това че имаме вътрешни страхове. защото няма причини да се страхуваме от никого, нямаме повод, нито основания, а пък нито и обстановката в отношенията ни междудържавните, не дава някакви обективни индикации за конфликти. сами виждате че сегашната ни политика е да се навеждаме пред всеки и да даваме всичко което ни поискат като например природни ресурси – злато на англичаните на 3 процента, въглища на американците за термоцентралите и така нататека.значи вътрешните страхове, и най-вече неоснователните е добре да ги лекуваме при специалист психиатър, а не да паникьосваме хората и обществото без причина. запомнете, докато имаме какво да ДАВАМЕ и го ДАВАМЕ, никаква опасност не ни грози, защото хората ще си защитават капиталите, и няма да дойде до обстановка на дестабилизация, а още по-малко пък до горещи в смисъл въоръжени епизоди.

   3. КАКВО НЕБЕ БЕ НЕЩАСТНИК ..МАЙ ТЪПИТЕ ОФЦЕ НЕ РАЗБРАХА ЧЕ ЖИВЕЯТ В ОКУПИРАНА ОТ КРАВАРИТЕ СТРАНА И НА НАРОДА МУ Е ОТРЕДЕНО ДА Е ПУШЕЧНО МЕСО ..КАКВИ САМОЛЕТИ СЪНУВАТЕ И КАКВО ЩЕ ПРАВИТЕ С ТЯХ …РУСКАТА ВОЕННА ДОККТРИНА Е ЯСНА ..ПРИ НАПАДЕНИЕ ЕВРОПА СТАВА ЯДРЕНА ПУСТИНЯ ЗАЕДНО С БЪЛГАРСКИТЕ САМОЛЕТИ ..АЙДЕ СЕГА ЛЪСКАЙТЕ БОТУШИТЕ НА АМЕРИКАНСКИТЕ КРАВАРИ И ЗАЩИТАВАЙТЕ ТЕХНИТЕ ИНТЕРЕСИ

  5. Абе разбирач нямало комисионни я питай предния министър колко парички гушна от сделката с Полша и колко достави в Банкя ..за едно нищо защото шоляците продадоха двигателите на старите си смолети ..

 5. СтриктноПроцедурно :
  - да чукнем Яко на-дърво г-н Енчев да Няма И Антисемитизъм ! (, освен съмненията за ТроянскоКоние)
  –––
  Виждаме ли че Соломон е Тотално НЕ участващ в АбсолютноНикакви ‘изяви’ на ‘наште’ ?! – Определено !
  Виждаме ли че АбсолютноВсичките ‘наште’ НЕ свършиха Никаква работа И по Тази насока/тема ?! – Определено !
  ….и Всеки Човек може да тегли Калема (на тези Факти) !

  …а Решението е СвръхПростичко ! :
  - Производство + Развойна дейност у Нас !, и то в Равнопоставено&Равноотговорно Партниране с Водещите !!
  …и то във Високотехнологичните/Иновативните.

 6. ХА-ХА-ХА…
  .
  Случайни хора да говорят за армията и оражията и е все едно генерал да коментира актуалната мода…
  .
  И още…:
  - „Държава без армия е като наведена жена без гащи… в мъжка баня…“
  .

  1. Дискретно :
   - отн. ЖиватаСила (персонала) – определено Ни трябва моделът Израел+Швейцария !, и то на Ента Степен.

  2. Румене Стоянов,аз не знаех,че ВНВВУ произвежда боклуци,но днес,четейки коментара ти,разбрах,че е така!Ти от тези,които правят с уста едни неща под шлифера на Бойко, ли си?
   Не ми отговаряй,явно-да!
   Да ти е сладко!

   1. Бойчо,
    .
    Когато писах стратегията за развитие на българските ВВС, раздел в която беше Метадиката за избор на нов изтребител, Боко повтаряше подвизите на Онан в Софийската пожарна…

 7. Наскоро босия президент Радев каза че бил дъновист ходил бос да са зарежда от земната енергия.Очакваме в бъдеще ввс база на Рилските езера дългокоси американски посланици свирещи на цигулки на български пилоти в бели одежди да танцват боси по поляните играещи паневритмия правят голями кръгове шептят мантри с-у противника казват молитвите на учителя после яхат Грипените и започват еър патрул над Балканите и понеже врага(руски или турски) ги превъзхожда числено и технически пилотите( бивши индигови деца сиреч сини првържеици на синята идея )ги отблъскват със силата на мисълта и позитивното евроатлантиеско мислене

 8. Ние нетрябваше да пращаме въобще наши военни или „рейнджъри“ в Авганистан, в Ирак и където да е било. Първо защото не е наша работа да се бъркаме там, второ заради демографската криза не бива да губим никакви животи и трето защото бедна България не може да харчи пари и ТО ЗАРАДИ ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ ! ! ! Много грешна политика !

 9. Сметката е много проста, даже български депутат или министър може да си я направи ! Задаваме си въпроса, кой ни е евентуалния противник и с какви ВВС и ПВО разполага. След това въз основа на това определяме, кой самолет колко минути ще оцелее при евентуален конфликт. Ако ще воюваме с Албания или Черна гора , достатъчни ни са и няколко ЛА-5, Миг-9 или Ил-2 образец 1943 година. Ако се каним да воюваме с Русия е по добре да си купим найлонови торби и „дървени сандъци“. Самолети няма да са ни необходими, щото я устискат във въздуха 15-20 минути я не ……. та така … Всичко останало е да си играем на военна авиация и „да показваме мускули на шахматисти в залата за културизъм“ ……

  1. …И да напълним банковите сметки в офшорните зони на определени „хора“с милиони от от ограбения ни бюджет…

  2. Дискретно :
   а. с Албания и Ч.Гора – ясно че Не Може да имаме сблъсък …и
   б. ДнешенКремъл – ако Допуснем да Продължи със шаралеенията у Нас – ….
   …. Всъщност – Се ли сепвате Защо двата АУАКС-а СА базирани в Румъния ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>