Регистрация
Публикувано на 23.05.2017 / 13:56

НЕ МОЖЕШ ДА ОСИГУРИШ И ДА ЗАЩИТИШ НЕЩО, АКО НЕ ПОЗНАВАШ НА 100% БОЛКАТА МУ. МИТЪТ, ЧЕ АКО НАЧЕЛО НА СПЕЦ.СЛУЖБА СЕ ПОСТАВИ РАЗБОЙНИК, ЗА ДА СЕ СПРАВИ С РАЗБОЙНИЦИТЕ, Е НАПЪЛНО НЕПРИЕМЛИВ. НЯМА КАК ДА НАПРАВИТЕ ОТ ХИЕНА СЪРНА. ТЯ ВИНАГИ ЩЕ МИРИШЕ НА МЪРША.

СПЕЦИАЛНИ СЛУЖБИПреди няколко години, в Северна Франция, провеждах специализиран семинар по Булкемпо. Бях там по покана на човека, който ръководеше структурата по осигуряване и отвеждане на лица, осъдени да изтърпят ефективно наказание в учрежденията за лишаване от свобода. Едновременно с това, звеното му се грижеше за реда и сигурността в затворите, в случаи на безредици. Северна Франция е областта, където има най-много затвори, а в околностите на гр.Лил се намира и най-старото заведение за изтърпяване на наказание, което е на повече от 100 години. Сградата му е със забележителна архитектурна стойност.

В семинара взеха участие около 120 човека. Някои от тях бяха служители на министерство на правосъдието, а други на министерство на вътрешните работи.
Още на първото занятие влезнах със специализирани модули на обучение от системата на Булкемпо. Знаех, че повечето от участниците са подготвени хора, практикували и практикуващи различни видове бойни изкуства.
След първите два часа обучение, по време на почивката, моят приятел, организирал семинара ме дръпна на страна и ми каза:
- Велин, всичко което показваш е прекрасно, на много високо ниво, но в него има силни удари, съпътствани от болка. Аз те разбирам, но тази техника не се препоръчва на моето звено, както и на полицаите. Тези модули са отлични за „RAID“ и „GIGN“ (специализирани структури за сигурност във Франция), но са „остри“ за правоохранителни звена като нашите. В Булкемпо има отлична техника за париране, контрол и съпровождане. Избегни ударната част и наблегни на заключваща техника, осигуряване и контрол!
Ако тези полицаи използват това, което ти показа сега – в определена ситуация – и бъдат заснети от видеокамера за наблюдение, или дори от случаен минувач с мобилен телефон, след разпространение на тези кадри, те ще бъдат уволнени от работа. Срещу тях вероятно ще има и наказателно производство.
Разбирах прекрасно приятеля ми.
В следващите занятия смених модулите и показах това, което се искаше от мен. Накрая приятелят ми и всички участници бяха с приповдигнано настроение, доволни от съвместната работа.
Малко по-късно, на организираното парти по случай рождения ден на сина на приятеля ми, имахме възможност да си поговорим отново за обучението. Тогава му казах следното:
- Знаеш ли как можеш да превърнеш ада в рай?
Той ме погледна недоумяващо.
После на свой ред попита:
- Това възможно ли е?
Усмихнах се и му казах:
- Нещо подобно се опитахте да направите вие на този семинар. Да защитите и да дадете простор на доброто, но по много изкуствен начин.
Не можеш да осигуриш и да защитиш нещо, ако не познаваш на 100% болката му. Няма как да парираш, да отведеш и още повече да заключиш и контролираш един удар, ако не познаваш зародиша, характера и психиката му.
Това е илюзия.
Разцветът на методистите и докторите на науките в правоохраняването растат все повече и повече, а системата боледува.
Ако не познаваш ада, няма как смело да влезнеш в него и да се опиташ да го преобразиш, дори и да знаеш, че ще изгориш.
За да направите това, трябва да познавате прекрасно болката до най-изтънчените и нюанси и да не се съгласите с нея, усмихвайки и се в очите. Това с методически наставления и с образец „Прави едно…“; „Прави две…“ като в казармата няма да стане.
Тези, срещу които се изправяте не са статични образци. Понякога те са много по-подготвени от вас, много по-хитри, с много по-голямо въобръжение и ресурс.
Много често бъркаме състраданието с мекушавостта. Състраданието е сила, а мекушавостта е слабост, която води до боледуване. Да си мек и мекушав също е различно. Мекотата е  заредена готовност, а мекушавостта е прикрит страх.
За да изгради един воин сензитивност и адекватност на действието към различни видове екстремални ситуации, е необходим реален поглед и истинско усещане, което е продукт на преодоляване на много болка, страдание и лишения години наред.
Това не е резултат на структурни реформи, политически амбиции и фалшива надпревара с фанфарна отчетност и шумна демонстративност.
Професионализмът винаги е тих, защото е облечен в търпение.
Когато невежеството започне да се счита за достойно и арогантността се приеме за добродетел, тогава настъпват уродливи изменения, за които един ден се плаща.
Митът, че ако начело на една служба за сигурност се постави разбойник, за да се справи с разбойниците, е напълно неприемлив. Даже е унищожителен за правоохраняването. Няма как да искате от хиена да направите вълк или сърна. Тя винаги ще мирише на мърша и ще носи мършата в себе си, а от там и страховете си.
Винаги може да използваш слабия.Но никога не можеш да използваш нещо, което е по-силно от теб. Няма как… Особено ако те превъзхожда и в нравствено отношение.
Правим нещата слаби, за да ги използваме. Това е есенцията на съвременната организирана престъпност. По подобен начин работят и много чужди разузнавания. Злото не вирее там, където почвата е силна, там където истинския морал е господар, там където съвестта е чиста.

VELIN 10VELIN 10ВЕЛИН ХАДЖОЛОВВелин Хаджолов

бивш шеф на ОСА в ДАНС

 

Коментари 17 за
“НЕ МОЖЕШ ДА ОСИГУРИШ И ДА ЗАЩИТИШ НЕЩО, АКО НЕ ПОЗНАВАШ НА 100% БОЛКАТА МУ. МИТЪТ, ЧЕ АКО НАЧЕЛО НА СПЕЦ.СЛУЖБА СЕ ПОСТАВИ РАЗБОЙНИК, ЗА ДА СЕ СПРАВИ С РАЗБОЙНИЦИТЕ, Е НАПЪЛНО НЕПРИЕМЛИВ. НЯМА КАК ДА НАПРАВИТЕ ОТ ХИЕНА СЪРНА. ТЯ ВИНАГИ ЩЕ МИРИШЕ НА МЪРША.”

 1. ,,Няма как да искате от хиена да направите вълк или сърна. Тя винаги ще мирише на мърша и ще носи мършата в себе си, а от там и страховете си.“
  Този театър е познат на всички ни – у нас още се играе…

 2. Това е Pax amerikana, масов терор и пълно ограничаване на гражданските ни права, превръщането ни в тотални роби на Капитала изповядващи някакви измишльотини за ценности.
  Кой обучава терористите? ЦРУ, западните служби и Мосад. Кой запалва войните? Пак същите господа! Какво трябва да направим? Не им вярвайте, не бъдете толерасти, когато можете да спрете престъпление действайте круто, дори и да ви осъдят за това. Майната им на измишльотините, бъдете себе си! Вие сте хищници и трябва добре да го усещате това.

  1. Да Ви паскне Човек у пасквилописеца !
   –> #Кой Ви ги набива тея незнамквиСивости ?!
   …и отделно – чукнете Яко на-дърво да НЕ се Окаже че В Манчестър Е имало нещо ала навремето-в-Бостън !

 3. Колега ‘DEBELIJA’ ! – понеже свършиха възможните реплики/отговори в thread-a по-преди – позволете да Изкажа :
  а. ОтдеНакъде да ги питаме ‘наште’ ?!
  б. само Си представете – Се слагат Кандидатури… Се Изпитват Изтънко… Се вотира и Валидира
  - и Всичко, както И Работата на Избраните – Нонстоп в Тотална Яснота, Прозрачност и Отчетност !
  (онлайн, радио, горещи тлф…анкети… Публични Текстове за Обсъждане и Одобрение…и т.н. И т.н.)

 4. Тази тема не ме интересува особено! Но когато срещнеш подобен текст, няма как да не се замислиш , как ние, българите, допуснахме мислещите и можещите хора целеустремно да бъдат извеждани извън системата обществено-икономическия живот. Тя и затова се е разпаднала. И затова все опипваме за дъното, но не можем да го стигнем.

 5. Западнните служби се наричат Сикрет ИНТЕЛИДЖЪНС Сървис а не Сикрет ФАЙТЙНГ(Борба битка ръкопашна схватка) Сървис.В Западните работи топ-авангарда говорят езици боравят с хакерски похвати и имат мрежи-международни .В БГто наблягат на грубата сила културисти щангисти надарени помаци физкултурници шофьори-роднини билиотекарки подвързващи корици и правещи по цял ден кафета

 6. Dobre gi ,,naimenova,,VELINE,na ,,varha/hyena..nadolu/chakali I leshojadi,pudelite ,,ne prechat,,!,za Gladni sekretari,,,hranenicheta,,na prestapnici ot,,Osmi vhod/restoranta na Ivo Maslarov/bivsh zatvornik/Stadion,,V.lEVSKI,,..,,Istorijata prodalgava vse kam MVR, I..zashto li kam,,Bibljutekarskija,,..malko,,higiena,,Gospoda,sred vas ima I,,dostoyni,,..,,distancija,molja,ne,,,doktorski zvanija,,na ,,generali,,s govorni/dialektni/mentalni problem..DS beshe ,,nivo,,,seljanchetata I,,ocapanite,,bjaha NM,s.s ,DOT!

  1. Има ЕдинЕдинствен подход за Осигуряване на взисканата от Вас хигиена, Колега !
   - Двустъпковата .

   1. ….imash v predvid,,parva,,/otvegdane na zatvornata rama I zaregdane,i,,vtora,,natiskane na spusaka ,pri nasochena cev v,,celtta,..,,Romanski model/I,,a.

    1. …стъпка Първа – Тотално СКРАПИРАНЕ на Вонята която ‘наште’ (‘управляващи’/’елит’) шлякат !
     …и Едновременно стъпка Втора – Изграждане на Адекватно и Ефективно Управление чрез Работни Групи Експерти ! Хора Знаещи-и-Можещи, Реални, Доказани и с АбсолютноНикаква партийщинка. Селектирани и Работещи ОТ и ЗА Нас-Всички в Тотална Яснота, Прозрачност и Отчетност. …и – Глобално.
     ––
     Кат на Човек му/й се развали чешмата – вика водопроводчик. Колата – автомонтьор…и т.н. Т.е. – ОтдеНакъде за найКасаещото Нас-Всички Данъкоплатците да трошим пари по незнамтамквиси щот били били казвали че са я леви, я десни ….а Всъщност – СА ВсеСъщите шмекери махленски.

     1. …samo s ,,tvojata Sistema,,,may ,,njama da svarshim rabota,,..e,kato za nachalo,shte,,hvarljame chop,,kakto,,TE,,opredeljat nashite ,,satbini,,!

 7. п.с. А на такива плакати – Винаги Убийците СА с Калашников.
  => #Кой ли ‘измъдри’ тоя ‘колаж’ ?!

 8. За Протокола :
  а. Очевидно г-н Хаджолов като Типичен ‘наш’ дансирующ задунайШит – Отново попоприплъзва ТроянскоКоние
  б. Хората Отвсякъде – изказват съболезнования на пострадалите и за убитите, и осъждат Терора (във връзка с Терора в Манчестър) …ама видите-ли – ‘наште’ (виа Всевъзможните-им Безподобия ала Пик, Блиц, BulgarianTimes) Отново шлякат Първосигнална пропаганда/саботажи/инсинуации…като ‘нашта’ СЕМ – Се прави Пак на нечух-невидях-неразбрах.

   1. Е от Ваштьи аверчитъ уи ?!
    –> Знаете каквоТочно ви чака Вси’наште’ .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>