Регистрация
Публикувано на 11.02.2018 / 10:23

НЕПРИМИРИМИТЕ. МНОГО СА МАЛКО. ВСЕ ПАК ГИ ИМА. АЗ ПЪК ТОЧНО ТАКИВА ХАРЕСВАМ – ДЕТО ГИ НЯМА

МИРЯНА БАШЕВАНЕПРИМИРИМИТЕ

Много са малко.

Все пак ги има.

А пък аз точно такива харесвам -

дето ги няма.

Непримирими.

И към земята строго отвесни.

Биват прочути

и забранени.

Те са измислили дясно и ляво

и мислят

петото измерение.

Непримирими към бог и дявол.

Все са поети -

без варианти.

И политици да ги направиш,

В своите черни

служебни чанти

ще носят само лирични държави!

Обикновено

не са щастливи.

(В простия смисъл, прост като „здрасти“.)

 

А им завиждат,

и то – красиво -

всички, които си имат щастие.

Още са малко.

Чакаме нови!

Трябва да дойдат, ако сме хора!

Ако сме дух,

материя, слово -

с божествена аудитория.

 

И кой ги знае

отде се взимат…

Е, пак оттам, отдето и всички.

Но и с природата

са НЕПРИМИРИМИ!

А пък аз точно такива обичам.

ГОРДЕЛИВИТЕ

Горделивите -

ние -

не питаме никога.

В резултат -

емболия

от сподавени викове.

 

Няма за нас лекарства!

Няма противоядия.

Мълчаливо, но царствено

умираме. Млади.

(Моя гордост и бич мой,

мразен, неминуем,

как да кажа „обичам“?

Може някой да чуе!)

 

Горделивите -

ние -

живеем от болката.

Ех, понякога пием

един за друг.

Толкова.

КРЪСТ

Вървял ли си из улиците нощем,

по-стъпкан и от уличната прах,

по-мъртъв

от добре изтлели мощи?

А аз вървях.

 

Седял ли си над бялата хартия,

по-бяла от лицето на монах,

по-страшна

от потънала гемия?

А аз седях.

 

Разбирал ли си колко си излишен,

по-жалък от напразно сторен грях,

по-скучен

от това четиристишие?

А аз разбрах.

 

Живял ли си единствено с перото

любовник, брат, тиранин и аллах,

зачеркнало и хляба, и леглото?

Така живях.

Миряна Башева

 

Коментари 12 за
“НЕПРИМИРИМИТЕ. МНОГО СА МАЛКО. ВСЕ ПАК ГИ ИМА. АЗ ПЪК ТОЧНО ТАКИВА ХАРЕСВАМ – ДЕТО ГИ НЯМА”

 1. „Непримирими към бог и дявол.“
  И аз съм от тях. Бог НЯМА. Има Вселенски Квантов Разум – и аз и всички вие, с квантовата си същност, принадлежите към него. Да нарека себе си бог е твърде арогантно.
  И дявол няма. Дяволът в нас идва от гените на homo floresiensis и други хоминиди (виж си ги в търсачката), които са НЕСЪВМЕСТИМИ С ЧОВЕШКИТЕ!
  Не е трябвало да се чукаме с маймуняците, но сме го направили…Плащаме си по-вече от 10 хил. години и може направо да се затрием като човешки вид ако не отстраним, разумно и хуманно, тези гени.

  1. Сигурно вече християни, мюсюлмани, юдеи, атеисти и други сте си казали, тва кванти е твърде абстрактно, неразбираемо и далечно. Не сте познали – квантовата ви същност/реплика е като тракващ чип. Мърдане няма. Крачка в страни поради невнимание или незнание се прощават. По-вече – не.

  2. Цветелин Кънчев предвиди: След 30 г. – 3 млн. роми в България

   97% от тази популация са с гени на хоминиди. Статистиката е от преди 10г., вече сигурно процентът е по-висок. Дали ще се наричат роми, ломи, лило, лало, пейо – все е тая. Дали гените на хоминидите идват от южна Индия или от Африка – също е без значение. Хоминидите не са съвместими с хората, а генетичната несъвместимост води до авто-имунни и генетични заболявания. За месец умряха от рак трима мои бивши съученици – рак на дебелото черво, рак на стомаха, рак на хипофизата – кръвен тип протеин Б+, Б+, 0+ с тих ген Б. Ако не се предприеме нещо, скоро 100% от населението ще се ражда с абонамент за рак. Дали си по-мургав, по-бял, образован, необразован, богат, беден – няма значение.

   1. Аз съм радиестезист. Радиестезията е умение просто като бобена чорба, почти всички го умеете, но не знаете – да сте си учили уроците по биология и физика с разбиране.
    Радиестезия върху човешко тяло се нарича термо-сканиране или термо-имиджинг. Ако зависеше от мен, щях да снабдя всяко джи-пи с медицинска термо-камера, не са скъпи. С едно кабелче може да се свърже с компа или лаптопа, а имиджингът да се огледа и съответно отпечата. Един принт за пациента, един да се съхранява при джипито. Чрез термо-сканиране не се поставя диагноза, но абсолютно ясно се вижда кои органи/системи се/ще се нуждаят от диагностика или наблюдение! Термо-сканирането при българите трябва да бъде задължително след 10г.възраст (при необходимост и по-рано) и поне веднъж на всеки 2-3г. За разлика от останалите сканиращи технологии, е АБСОЛЮТНО БЕЗВРЕДНО. Е, може да ползвате и радиестезист, но не всички радиестезисти имат медицинска култура.

    1. Аз термо-сканирам другите ( с чиста съвест мога да кажа, че спасих/удължих живота на доста хора), но себе си не мога, ходя на термо-скенер. Ако не бях – щях да гушна букета. Във Варна термо-сканира д-р Кобакова, на „Братя Миладинови“, зелената врата до Св. Петка. Много се уалчни тази жена, отначало вземаше 15лв. за цяло тяло, после 30, сега не знам колко. Въпреки това си заслужава. Излизат неподозирани болести, които могат да се окажат по-късно фатални.

 2. Фин и критичен талант, истинско Дете на родния си баща-уникалния и смел Иван Башев. След убийството му под формата на ‘замръзване’ на Витоша – заради неговата неподвластност на клишета и реваншизъм, на които сам става жертва, изпълнени от негов контраст – тогавашния Министър на Вътр. работи. – никой не се пита как ще живее Детето му в смисъл на хляб. Един човек се намира – предлага на Миряна работа. Един! Заради този един е думата – направил връзката между неподвласния Башев и смислите на неподвластността чрез уместно дело. Тази защитена неподвластност, опазила М.Башева, говори с таланта и, в случая с поетични думи, хубави думи, добра поезия.

  Редом с хареването ми – като към добро изкуство, е и съображението ми, че изказът в случая е атеистичен :“Непримирими към бог и дявол.“ Нито Бог и дявол са на една плоскост, нито е допустима непримиримост с Бога. Поради това има Кръст – на който човеци разпват истина, правда, а като ги разпнат – вземат разпнатото за свое или поне крият какво и как разпват.

  Липсва единият човек, онзи, неподвласният, който прави нужната грижа ….

  Поздрави за ‘Афера’ за публикацията и за М.Башева. Бог да прости Иван Башев!

 3. Поредните прекрасни стихове, публикувани в този сайт! С уважение!

 4. И малко лирично отклонение, Боко, Шиши и, Цаца на преклонение при третия пол със полички и дълги косички,те са от друго измерение. Материя, слово с божествена аудитория и не разбират колко са излишни на тази територия, колко са жалки и скучни на нашата аудитория, само да папкат и разходки да си правят до другите измерения, коленцата ги заболяха от ходене. Ядене, пиене , акане, нищо не правеха ,така си живяха , само държавни парички крадяха!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>