Публикувано на 06.09.2008 / 11:24

Немци и британци се карат за Коце Маца

 

Те дори смятали, че като общински съветник той се ползва с имунитет. Хаджииванов, който бе арестуван на влизане в Гърция на 1 септември, ще бъде разследван за контрабанда на цигари в Западна Европа.
Опасенията, че слабото ни правосъдие ще смачка процеса срещу Коце Маца, била основната причина европейската заповед за ареста на бизнесмена от Петрич да не бъде разпространена официално в бюлетина на Интерпол. "Заповедта присъства само в Шенгенската информационна система, но не и в централните масиви на Интерпол. Българският клон например не знае за нея", заявиха висши чиновници от МВР. В същото време обаче става ясно, че неофициално, най-вероятно чрез офицерите за свръзка, за заповедта са знаели прокурори от ВКП.
Причината е повече от прозаична. "Нямат ни доверие, опасяват се, че ще сложим чадър", коментираха магистрати. Проблемът бил, че ако в МВР официално се знае за искането за арест, някой може да пропее и Коце Маца да се опита да избяга. Който и да е прокурор можел пък да заведе следствено дело срещу Коце Маца и да поиска формално той да не бъде задържан в интерес на собственото си разследване, поясниха вчера осведомени. Затова германци и англичани чакали на гюме кога нервите на Хаджииванов няма да издържат и той ще тръгне към страна от Шенгенското пространство.
В момента германци и британци се борят кой пръв да разпита футболния президент на "Беласица". Официално Хаджииванов е разследван заради 450 000 мастърбокса с около 4,5 млн. къса цигари. Пратката е заловена в началото на 2005 г. Тя е тръгнала от Солун, а по-късно в района на Аугсбург са били претоварени в друг тир и с други документи. Така папиросите потеглили към Франция и като на парад минали през евротунела под Ламанша до британското пристанище Дувър. Навсякъде обаче произходът на стоката бил германски, което намалявало риска контрабандата да бъде разкрита значително. Хаджииванов обаче не изчислил един важен детайл. Шофьор на тира обаче през цялото време бил грък.
Всъщност тирът е бил следен през цялото време в съвместна операция на българските антимафиоти, полицията на Бавария и на британските митници. Така полицаите разбрали за смяната на товара на магистрала край Аугсбург. Целта на разследването обаче била да се документира целият механизъм на трафика по балканския път. Затова пратката била заловена в крайната точка – британското пристанище Дувър.Димитър Илиев

В. “Стандарт”

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *