Публикувано на 27.02.2008 / 20:29

Некои куки май са мно’о лоши мутри

 

 

Битка без всякакви правила тече за вакантното зам-директорско място в Окръжната дирекция на полицията – Варна. Напрежението ескалира до такива висоти, че висши полицаи започнаха да изтърват нерви и показаха удивителна некадърност при осъществяването на т.нар. оперативни комбинации.

На практика длъжността заместник – директор на варненската дирекция на МВР е вакантна. Едно от лицата, което се е запътило към този пост е бившият шеф на БОП – Варна Емил Петров, който неотдавна съдът върна на работа в МВР като отмени незаконна заповед на министъра на вътрешните работи за съкращаването му. Емил Петров даде интервю за електронното издание dnesplus, в което се закани ако продължават да го мотаят с отговор, да съди за морални щети МВР. Петров смята, че рангът му и длъжността, която е заемал, отговаря на настоящия пост зам-директор на ОДП – Варна и в писмено искане до ръководството на вътрешната дирекция настоява за това.

От другата страна като кандидат за поста е спряган и шефът на оперативната част в ОДП – Варна Тодор Иванчев, който обаче надали ще бъде огрят от кадровото слънце, тъй като както писа вече afera.bg е проверяван от отдел “Вътрешна сигурност” за нарушение при боравенето със секретна информация. По случая има и заведена проверка във Военна прокуратура. Иванчев надали ще бъде отстрелян от редиците на МВР и при всички случаи ще бъде наказан, но това според думите на запознати с полицейската структура няма да му попречи “да израства в кариерата”. Засега обаче надали ръководството на МВР ще заложи на коня на Тодор Иванчев.

Тези дни изнендващо гръмна и третата бомба с името на Минко Ангелов – главен инспектор и шеф на РПУ в Провадия.

Минко Ангелов се слави като първа ловна дружка на бившият директор на ОДП – Варна и сегашен шеф на Националната полиция ген. Веселин Петров. Минко Ангелов беше и най-верния паж на ген. Петров докато той седем години ръководеше варненската дирекция на МВР.

Според изключително достоверни източници на afera.bg, идеята Минко Ангелов да бъде ръкоположен за заместник – директор на ОДП – Варна принадлежи на ген. Веселин Петров, който в момента е във височайшата позиция на шеф на Националната полиция. Шефът на провинциалното РПУ в Провадия Минко Ангелов обаче няма необходимото звание за да бъде ръкоположен на заветната длъжност. Той е главен инспектор, а за да стане втори в ОДП – Варна задължително трябва да стане комисар.

Как може да стане комисар Минко Ангелов? Като бъде назначен конкурс.

Конкурсът най-общо включва две направления – за израстване в длъжност и за израстване в кариерата. Според източници от МВР, ако бъде обявен този конкурс, то на него ще се яви единствено Минко Ангелов, тъй като всяко друго варненско ченге ще махне с ръка и няма да посмее да се съзтезава, знаейки прекрасно за топлата връзка между Ангелов и шефа на Националната полиция ген. Веселин Петров.

Ген. Веселин Петров, който беше много известен с ловуването си в района на Минко Ангелов и с ловните си подвизи там, продължава да се грижи за приятеля си. За изумление на всички при награждаването на заслужили полицаи по случай празника на МВР се оказва, че са наградени не един, не двама, а цели …17 полицаи и то не от варненската дирекция, а от РПУ – Провадия.

Afera.bg потърси шефът на РПУ – Провадия, главен инспектор Минко Ангелов. Ето как протече разговора ни:

– Г-н Ангелов, вашето име се спряга като една от кандидатурите за заместник –директор на ОДП – Варна. Вярно ли е?

– Не съм чувал такова нещо. От вас чувам това.

– Ще бъде проведен конкурс, Вие ще участвате ли?

– Никой не ми е предал, че ще има конкурс и никой не ми се е обаждал да участвам.

– А ако някой ви покани да участвате?

– Ама никой не ми се е обаждал да участвам.

– Имате ли амбиции да станете заместник-директор на дирекцията на полицията във Варна?

– Не, нямам такива амбиции.

Час след разговорът ми с Минко Ангелов “прозвъняването на канала” буквално пропищя.

Иначе неамбициозният провадийски полицейски началник очевидно вече беше уведомил покровителите си, че е “изтекла информация” за заверата и трескаво се прибегна до ново “активно мероприятие”. Този път спешно бяха потърсени журналисти, които да напишат колко добре работи Провадийското РПУ и да му бъде направен подобаващ пиар.

Конкурентите обаче не спяха. Те също задействаха медийните си връзки и вече бяха дали интервюта за да излязат с едни гърди напред. Някои от тях обаче стъпиха на чурук дъска и улучиха флегматични репортерки, които заети с други врътки, не успели да свалят интервюто на хартия в продължение на 24 часа и така пиаракцията се осуети.

Защо е толкова важен поста на заместник –директор във варненската дирекция на полицията?

Защото във Варна играта е винаги дебела и тук интересите освен, че са тлъсти, са и такива, че за поставяне на бариери пред тях бият през пръстите.

За седем години владичество ген. Веселин Петров завъди мощни “капии” в морската столица и днес, когато уж се издигна в кариерата, ставайки шеф на Националната полиция, една по една безвъзвратно ги губи. Новият шеф на ОДП – Варна Митко Димитров, против, който иначе ген. Петров нямаше нищо против докато беше шеф на варненската дирекция на полицията, очевидно излезе извън сценария. И по никакъв начин не е удобен на ген. Веселин Петров. Само че генералът е наясно и с друго – че този, който назначи за директор Митко Димитров не се казва Веселин. Поне Петров. Според вътрешни източници на afera.bg от заминаването на ген. Веселин Петров за столицата, варненската дирекция е ударила някои лица и места, които по никакъв начин по времето на генерала не бяха пипани с перце.

Така че спешно е необходим някой, който да диша във врата на Митко Димитров.

А и заместник-директорът държи цялата информация в дирекцията – през него минава цялата оперативна “сказка”, както и всички разработки. За ген. Петров най-удобното лице в случая е Минко Ангелов. А и той няма вече на кого друг да заложи. Тодор Иванчен просто изгърмя с гафа си и няма шанс да помогне на приятеля си, а като чуе за Емил Петров, ген. Веселин Петров ходи да му баят против уроки.

Впрочем, за отношението към варненската дирекция, откакто си отиде от нея и е оглавена от Митко Димитров говори и факта, че от обещаните от министъра автомобили за ОДП – Варна идват 42. А за Пловдив отпътуват 96. С благословията на ген. Веселин Петров.

Интересното е, че ако все пак Минко Ангелов бъде пробутан с всичките му законови врътки, мине конкурса и вземе кетапа с необходимата квалификация за заместник-директор, може и да не седне на стола, защото според новия закон за МВР, който се очаква да влезе в сила от месец май, няма да има заместник-директорска длъжност.

Какво ще стане тогава с Минко Ангелов? Нищо чудно една прекрасна сутрин да се събуди като новия шеф на ОДП – Варна. И мътната вода да потече по-старому в дирекцията, такава каквато се точеше по времето на ген. Веселин Петров. Кой има интерес от всичко това? Много престъпни и вече легализирани кръгове в морската столица, които си живяха прекрасно цели седем години с опънат здраво непромокаем, полицейски чадър над главите си.

Преди пет години във варненската преса излиза прелюбопитен материал, в който се разказва

как охранител кастри ген. Веселин Петров в кметски кабинет.Кабинетът е на новоизбран кмет от вълчидолска община.

В него на приятна раздумка са седнали около масата кметът и шефът на РДВР – Варна ген. Веселин Петров. Докато обсъждат ловджийските си подвизи в кабинета нахълтва известният варненски охранител Е.Д.* Той е бесен от факта, че новоизбраният кмет от Вълчидолско не е спазил предварителна договорка със съответната силова структура, за която работи Е.Д.
Охранителят вдига грандиозен скандал на кмета като го нарича с обидни квалификации и буквално го размазва с думи. През цялото време свидетел на сцената е шефът на РДВР – Варна ген. Веселин Петров. В един момент, генералът се осмелява да се обади, но се оказва, че го прави не на място и върху него се посипват ругатните на охранителя. “Ти да мълчиш, бе!”, обърнал се с най-любезното изречение от словесния си речник Е.Д. и прехвърлил гнева си към генерала, припомняйки му доста пикантни моменти от професионалния му живот, визирайки как някои са черпели наляво и надясно, когато ген. Петров поел РДВР – Варна.
Честолюбието на генерала проговорило и той, връщайки се на работното си място веднага разпоредил да се направи щателно проучване и да се отнеме лиценза от въпросната охранителна фирма, където работи Е.Д.
Тромавата полицейска машина обаче заскърцала, както обикновено. Оказало се, че фирмата била чиста като моминска сълза и имала покровители по-надеждни от тези на ген. Веселин Петров.
Обществена тайна е, че шефът на РДВР – Варна тогава ген. Веселин Петров има изключителен афинитет към Вълчидолска община, където е чест гост. Ген. Петров нашумя с ловджийските си подвизи още в началото на ръкополагането му като директор на РДВР – Варна.Военна прокуратура – Варна бе завела проверка по тъжба на шефа на Горското стопанство в с. Цонево срещу ген. Веселин Петров и лейтенант Свилен Маринов – шеф на РПУ – с. Ветрино.

Двамата бракониерствали и имали нередовни разрешителни за ловуване. Цивилни те били засечени от човека на Горското в пределите на с.Сава. Горският успял да вземе кучето на шефа на РПУ-Провадия майор Минко Ангелов, заради което си имал доста неприятности по-късно. Според запознати, горският подал жалба срещу действията на вип-ченгетата бил заплашван и докаран дотам да оттегли тъжбата си и проверката тутакси била прекратена от Военна прокуратура. Още повече, че горският се оказва и съпруг на служителка на дирекцията на полицията във Варна и естествено ген. Веселин Петров като неин шеф може да и стъжни живота.Източници от Вълчидолско твърдят, че там не секвала и далавера с дървен материал, но за нея не се говорело на глас.
По-късно с. Сава отново влезе в полицейския бюлетин като там бе

открито депо за крадени коли. Единият от собствениците му пък се оказа роднина на дружката на ген. Веселин Петров майор Минко Ангелов.Ген Петров назначава и единият от синовете на авера си майор Минко Ангелов в РДВР-Варна – в сектор “Издирване на лица”. До този пост драпат да се доберат всички офицери от полицията, но само след малко повече от година служба, синът на майор Ангелов се е намърдал там.

Преди години шефът на Националната полиция за пореден път влезе в шумен скандал пак заради ловни подвизи с провадийския шеф на РПУ Минко Ангелов. Местен журналист писа, че в деня, в който цялата полиция беше вдигната на крак за да търси отвлечената бременна приятелска на бизнесмена Борислав Манджуков, ген. Веселин Петров е бил на лов.Той ловува естествено с дружката си Минко Ангелов. Генералът дава по съд журналиста и предизвиква шумен медиен скандал.Делото се точи и

на съдебните заседания детайлно се водят разпити на щофьора на ген. Петров и полицаи по казуса кога е ходил, ходил ли е въобще на лов

и как е минало забавлението. След няколко скандални съдебни заседания шефът на варненската дирекция на полицията оттегля тъжбата си срещу журналиста.

Днес неистовата енергия, която се хаби заради едно заместник-директорско място, всъщност е лакмус за нравите, които се вихрят по високите етажи на МВР. И докато Европейския съюз иска от нас да се съсредоточим в битката си срещу организираната престъпност, някои топченгета си играят на мутри-интриганти.

Както се пее в една песен на “Ъпсурт” – “Некои куки май са мно’о лоши мутри…”.

Веселина Томова

 

 

 

 

Коментари 0 за
“Некои куки май са мно’о лоши мутри”

  1. Минко е злобен, отмъстителен, а преди всичко интригант, който заобикаля законите за лична облага. Подведе президента за да обяви несъществуващо село с несъществуващо землище. Подведе агенцията по горите с фалшиви протоколи от общи събрания на измислена дружинка, за да се обособи нов ловен район Дебелец.

  2. vsi4ko e viarнo no niama koi da go proveri.neobhodimi sa samo 2 4asa sedene v “oazis“ provadia i vsi4ko 6te cafne

  3. Всеки полицай подвластен на Минко Ангелов се занимава и с часните работи на Минко кой оре ,кой ръси, кой почиства комините му, кой пък му завива лозови сърми и почиства дома му , цепят му и дърва , варят му компоти и кисели краставички даже му изхвърлят кошчетата за биклук от дома и му перът килимите , а на лов се ходи съос служебните коли и служебно гориво естествено и още колко много , много…….. за съжеление не мут а паника създава сред служещите в РПУ-Провадия да не говорим че си мисли , че всички граждани в гр.Дългопол и гр.Провадия както и околните села са му длъжни .

  4. Минко Ангелов Минков – горкия той даже и неможе да чете , срича , а иска директор да става ха ха

  5. Минко е най ко -я това което е изложено е капка в морето .Всички го знаят но ги изстрах да говорят. Той е много злопаментен и отмъстителет . Способен е да унищожи цели семейства но го изстрах от бевшите полицай, защото те знаят много и при разговор с тях няма да сскрият нищо.

  6. За съжаление всичко това е вярно, но е само една малка част от игрите около зам.директорския пост.

  7. авторът на материала явно е изключително точен и изчепрателен, след като няма коментар – нито упрек, нито допълнение

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *