Регистрация
Публикувано на 08.04.2008 / 22:12

Наследникът на Доктора, Митко Маслинката – брат на Иван Гранитски

 

 

Маслинката наследи Доктора. Димитър Димитров е заел мястото на Иван Тодоров в цигарената контрабанда. Това обяви бившият шеф на митниците Емил Димитров-Ревизоро. Според ексмитничар №1 Маслинката се ползвал с протекции на високо ниво. Това ставало ясно от записите на арестувания антимафиот Иван Иванов.
Прякорът Маслинката наистина се споменава в прословутата справка от СРС-та на зам.-директора на ГДБОП, установи проверка на "Стандарт". Той е споменат в разговорите на Иванов с Павел Славков. Според справката Славков е от групата на братя Халваджиеви от Смолян, а Иванов получава пари от тях и развива общ бизнес именно чрез Славков. Сикаджийската групировка, близка до Маргините, иска информация от Иванов за човек с прякор "Маслинката". Иванов не иска да говори по телефона, но уверява Славков, че има какво да му каже. Всъщност Маслинката или Димитър Димитров е известен търговец на цигари и един от босовете на контрабандата на папироси. Той работи тясно с кръгове от ВИС и е "оперативено интересен" за конкурентите от СИК.
Димитров достига апогея си след смъртта на Иван Тодоров на 22 февруари 2006 г. Дотогава той е оперативният шеф на каналите, като още след взрива срещу Доктора на 18 април 2003 г. на "Цариградско шосе" поема голяма част от организацията. До декември 2006 г. той е официален представител на цигарите "Карелия". Тогава, 2 седмици преди очакваното приемане на България в ЕС, гръцкият цигарен концерн пререгистрира представителството си и създава своя дистрибуция.
Димитър Димитров е брат на известния български поет и интелектуалец Иван Гранитски, близък до БСП. Маслинката е роден в елховското село Гранитово, откъдето пък брат му Гранитски взима литературния си псевдоним. Повечето от фирмите, които използва, са на името на Анна Тенева. Двамата нямат брак, но пък имат дъщеря на 19 години.
Още преди това обаче Димитър Димитров е създал перфектен канал за контрабанда на цигари. Той е известен като "малкия кръг" на цигарената контрабанда. Започва от Гърция, минава през България, където цигарите "изчезват" по документи и влизат контрабандно отново в Гърция. Всъщност на пристанището в Бургас контейнерите с папироси се разхвърлят на мастербоксове и с малки баржи поемат към гръцкото крайбрежие, където се разтоварват на пусти плажове или близо до американски военни бази.
Част от цигарите остават у нас като хонорар за осъществения транзит. Точно преди олимпиадата в Гърция през 2004 г. каналът започва да действа на пълни обороти. Целта е да се вкарат възможно най-много папироси заради нарасналата консумация по време на летните олимпийски игри в Атина. Печалбата от контрабанда в този период се изчислява на 90 млн. евро. Прекият контрольор на цигарения канал през пристанище Бургас, според данни на българските антимафиоти, е Румен Анастасов-Козела. Той е един от приближените на убития през 2005 г. Георги Илиев. Бил е част от управителния съвет на футболния отбор "Локомотив"-Пловдив.
Козела вкарва цигарите, предназначени за износ от Гърция, у нас. След това те се прехвърлят на един от трите кораба, които стоят в готовност на бургаското пристанище – "Вега", "Геохимик" и "Славутич". Това са малки съдове с водоизместимост 2000-3000 бруторегистър тона. От време на време имената им се сменят. През 2004 г. например "Славутич" е преименуван на "Алгор", както се казва една от фирмите на близката на Маслинката Анна Тенева. Факт е, че контрабандата на цигари у нас не секва. Дори и след като цената на кутия "Карелия" с бандерол става 2 лв., много българи предпочитат да пушат контрабандни цигари. Причината била, че те, за разлика от папиросите с бандерол, били оригинални и произведени в Гърция.

В.”Стандарт”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>