Публикувано на 25.05.2008 / 16:54

Нарко “Монопол” – Made in Пазарджик

 

 

След като Варна стартира модата на разбиване на нарко “Монопол”-а, година по-късно Пазарджик не остана по-назад и оттам гръмна новината, че “престъпна група с мултикриминална дейност, аналог по структура на бандата на Митьо Очите, бе разбита от антимафиоти в Пазарджик”.

Успешната акция бе огласена от шефът на ОДП – Пазарджик Емил Ганчев, наблюдаващият прокурор Васил Малинов и шефът на сектор БОП Георги Грозданов.
Според разследващите органи, членовете на групата били под наблюдение три години. Какво е наложило да бъдат ударени чак сега, обаче не стана ясно. Основната дейност на пазарджишкият “Монопол” била продажбата на наркотици и контрол над разпространението му в района.

“Монопола” работел в строга конспирация и се спазвали нивата на отговорности. Като лидер бе посовен Стойо Стефанов, известен с прозвището си Тото. Групата действала със силови методи и в актива си брояла няколко отвличания. Тото бил обвинен за отвличането на пернишки бизнесмен през 2001 година като жертвата била държана в пазарджишкия кв. “Запад” и от близките му поискали 1 милион лева откуп, твърдят ченгетата.

През 2003 година от Пазарджишкия “Монопол” бил похитен и местен сводник. Тото получил 3 години и половина затвор, които излежал ефективно. Полицаите приписват на пазарджишката бригада и отвличането на турския бизнесмен Мехмед Чакър през април миналата година, осъществено в столицата. По случая имало образувано дело срещу Тото в столицата.

Освен Тото в ареста са вече и други шестима членове на бригадата – Джеки, Бомбата, баче Вас, Щангата, М.А. и А.В. от пазарджишкото село Юнаците. Общо на 16 души са повдигнати или предстои да бъдат повдигнати обвинения за извършени престъпления, твърдят от полицията в Пазарджик.

От ъндърграунда обаче твърдят, че истината е малко по-различна от тази, която шумно бе провъзгласена. А полицейски източници на afera.bg коментират, че никак не е случайна тази акция, проведена именно в избрания момент, когато властта в МВР се смени, дойде ново ръководство и се очакват кадрови промени навсякъде по местните вътрешни дирекции.

Според достоверни източници на afera.bg, всъщност т.нар. нарко “Монопол” в Пазарджик не се ръководи от задържаните, нито те играят кой знае каква ключова роля в него.

Дрогата за района в Пазарджик се доставяла от Пловдив, но топиграчите не са тези, които са арестувани и обявени за вип-наркомафиоти.

Според източниците ни, истинските знакови фигури в нарко “Монопола” в Пазарджик са далеч по-възрастни от задържаните и се ползват от полицейски чадър в лицето на ръководството на местната БОП.

Подобна информация се появи и във форума на afera.bg.

“Играчите са други и по възрастни, защото са на фронта от поне 10 години и благодарение на тях директора на БОПА Георги Грозданов, който е завършил в бившия СССР, си има бензиностанция. Гошето и Найденчо са партия от години. В Пазарджик всеки знае от къде да си купи дрога, там продават и майките на дилърите! На барчето при канала можете да си купите и Вие! В Пазарджик продават и дъщерите, и зетят на известна съдийка.Така се създават удобни свидетели, които след подписване на свидетелски показания пред съдия изчезват обикновено в Гърция, макар,че са наркомани и пишат каквото им кажат. В заверата участва и прокурорка, небезизвестната Калина и др. Градът е малък и всичко се знае!!! Ако Г.Грозданов е тръгнал да замазва очите на новия директор с постановки, да не забравя, че хората вече не мълчат! Участва и в други далавери с данъчните, покрай жена си, която е счетоводител на няколко фирми, принудени да са при нея! Той уговаря и фирмите!”, пише очевидно запознат с местните даравери пазаджиклия.

По информация на afera.bg ДАНС вече са проявили определен интерес към ситуацията в Пазарджик. Сигнали имало и до “Вътрешна сигурност” в МВР, за която новият вътрешен министър Михаил Миков обеща, че ще превърне в една от най-здраво действащите структури във вътрешното министерство.

Според източници на afera.bg, в Пазарджик е обществена тайна, че дрога се продава навсякъде, но предимно се арестуват зависими наркомани, на които се приписват пресилената “длъжност” нарко-дилъри. В Пазраджик също така упорито се носи мълвата и сред полицейските среди, и сред подземния свят, че висши офицери от БОП толерират определени знакови нарко-фигури в града, като дори на жаргон ги наричат “касиери”.

Според близки до арестувания Тото, той е бил “изпортен” заради пратка на дрога от Пловдив, не заради битката срещу организираната престъпност, а защото е отказал да дели пари с ченгетата.

"Тази група "Монопола" може спокойно да бъде сравнена с групата на Митьо Очите – и като начини на действие и като структура, и като разпределение на отговорности, и изобщо като цяло", казва пред медиите директорът на ОДП – Пазарджик.

Всички знаем обаче с каква сделка завърши праворазадването срещу Митьо Очите.

А схемата за покровителстване на определени нарко-фигури очевидно е дена и съща в повечето градове на България.

Както подробно информира afera.bg, в морската столица години наред под пълно покровителство на антимафиотите се подвизаваше т.нар. “Фирма” на Веско Жеков, за сметка на разбиването с шумни акции на “Монопола”.

Преди десетина дни за първи новото ръководство на ОДП – Варна наруши своеобразната “омерта” и размаза нарко-бригадата на Красьо Дългия, дясна ръка на “Фирмата”.

Време е ДАНС да се развори здраво и в антимафиотските “Авгиеви обори” на Пазарджик.

Afera.bg

Коментари 0 за
“Нарко “Монопол” – Made in Пазарджик”

  1. че коя е тази съдийка? Прокурорката „Калина “ не ходи ли с мазна коса?

  2. че коя е тази съдийка? Прокурорката „Калина “ не ходи ли с мазна коса?

  3. ехех не са невинни ама айде 😀 важното е че има по виновни от тях 😉

  4. “докопах се“ до информация че ще пуснат Баче Вас и другите момчета но без Тото,което е доста странно.Но както казах-в България което не става с пари-става с МНОГО пари ! 😉

  5. Благодаря,че ползвате информацията от коментарите.Не е зле хората да понаучат истината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *