Публикувано на 06.04.2008 / 18:57

Нарко-/анти/мафиотски игри

 

 

На 21 февруари около 21 часа е взривена автомивка “Рийс” във варненския квартал “Владиславово”. Щетите са шменти-капели, няма пострадали. Автомивката е на Стамата, син на Руси Полковника. Стамата се изживява като нова писта в нарко-играта в морската столица, а баща му Руси Полковника е в близкото обкръжение на един от топиграчите на наркопазара Веско Жеков. До скоро обаче. Очевидно са развалили калимерата, защото само дни преди взрива двамата случайно се засичат пред варненския магазин “Пикадили”. Виждайки Веско Жеков, Руси Полковника захвърля пълната количка с продукти и духва, а Жеков си натоварва усмихнато авантата в багажника на колата.

Веднага след инцидента, запитан кой е Руси Полковника, висш варненски антимафиот прекалено нехайно отговаря: “Ако го видиш колко е смешен, няма да повярваш. Той е пълна мишка и много му харесва да му викат Полковника”.

Две седмици по-рано са запалени автомобилите на Сашо Луканов и приятелката му. Луканов е бивш ортак на Веско Жеков и са в люта война за разпределение на проститутския бизнес. Покрай него и другото. Палежите минават рутинно в полицейския бюлетин, дори единият от тях остава така завоалиран от бопаджиите, че остава в девета глуха.

На 3 април вечерта, “по сигнал на добросъвестен гражданин”, ченгетата откриват заровен в гориста местност до варненския Хлебозавод боен арсенал. Четири автомати “Калашников”, един пистолет, артилерийски гръмове със запалки и самоделно взривно устройство, специфично за САЩ са изровени в гора край Хлебозавода във Варна. До тях била пласирана касета от риба, пълна с човешки лайна, за да се отклоняват животни и хора с миризмата от скривалището. Сред вещите е намерена подправена лична карта и шофьорска книжка с ицициалите на П.Д.П., но с автентичната снимка на шефа на варненския нарко “Монопол” Валентин Николинков, с прозвищата Бандита, или Аспаруховския.

Всичко това се случва в разгара на грандиозния скандал, който се вихри в МВР. И в момент, когато касите и архивите на ГДБОП са запечатани от ДАНС, заради проверка кой какви ги е дробил в спецслужбата. Някой си отваря устата и боса на “Монопола” Вальо Бандита излиза отново на сцената за да покаже, че антимафиотите не спят.

 

 

“Добросъветстният гражданин”, изпял бойния арсенал обаче е толкова добросъвестен, колкото Лука Брази.

 

 

Кой може да знае къде е заровено “имането от оръжие” на “Монопола”? Бдителната леля Пенка, клюкарката Мара, дето ходи из горите, или човек, стоял много близо до Вальо Бандита? И защо изведнъж днес се сеща за това оръжие добросъвестната песнопойка?

Валентин Николинков Христов с прозвищата Аспаруховския и Бандита, сочен като бос на нарко “Монопола” във Варна е арестуван от варненските антимафиоти на 12 февруари тази година. Той е заловен в апартамент, където се е укривал. Бандита е обявен за общонационално издирване от година, във връзка с дело за изнудване в съучастие с Красимир Минков. Делото обаче се проваля и е прекратено, Красимир Минков е пуснат, тъй като според съда няма как да бъде осъден при липсата на показанията и на Вальо Бандита. Самото огласяване на подобна официална постановка на магистрати означава само едно – че те разчитат единствено на показанията на Валентин Николинков и нямат никакви “достатъчни” доказателства по казуса с рекета.

Вальо Бандита е спряган като един от шефовете на Нарко “Монопола” в морската столица и води яростна война с другия претендент за нарко-шампионската купа Веско Жеков. В един стратегически период от яростната нарко-война, Бандита изчезва от полезрението. Не на всички обаче. Въпреки, че е обявен за общонационално издирване, антимафиотите знаят прекрасно стъпките му. Впоследствие, след като лъсва тоталната им издънка една година да се мотаят и да се правят, че Бандита не съществува, официално пред медиите заявяват, че “докато са го търсили, те са успели и да съберат достатъчно доказателства за незаконния му бизнес с наркотици и проституция”.

Естествено, от тези доказателства нито едно не вижда бял свят, а ако питаш някой антимафиот за тях, дежурния отговор е, че това е “оперативна информация”. За какво служи обаче тази оперативна информация? Единствено за професионалната работа на спецченгетата, или и за заработване на някой лев странично?

 

 

Докато ченгетата търсят “под дърво и камък” Вальо Бандита, две спецслужби се скарват яростно – ДОИ и РЗБОП.

 

 

Оказва се, че с издирването на Бандита по правило се занимават ДОИ. В същото време става ясно, че бопаджиите знаят къде се подвизава Бандита, но част от тях върло си го пазят. Времето тече, онези от ДОИ стават за смях, защото Вальо Бандита е забелязван на все по-осветени места, дори си позволява да разширява кръга на тези, с които сяда на маса. И поговорката “те го търсят, пък те не се крие” вече е обществена тайна във Варна. Ченгетата от ДОИ са бесни, защото именно бопаджиите ги спират за ареста на Бандита, понеже, според висш антимафиот “той бил техен човек”. Така или иначе, на финала в спецоперация, скрита от висшестоящите в РЗБОП, но с участието и на редови бопаджии, Бандита е заловен. Той продължава и понастоящем да е в ареста. Заради проваленото дело за рекет с Красимир Минков. Това обаче не е достатъчно Бандита да бъде “закован” и на ред идва услужливия “добросъвестен гражданин” с оръжието.

На практика “армията” на “Монопола” и Вальо Бандита е разбита. Той поне от година не е вътре в ципиите, занимава се единствено със собственото си оцеляване, а редовите му войници масово преминават в лагера на противника му Веско Жеков. Заплатени са добре и са доволни от работата си. В тоя бизнес не е важен господарят, важно е да не останеш гладен.

Апропо, в спецакцията по изравянето на бойния арсенал на Вальо Бандита са участвали само част от варненските антимафиоти. Тази част, която е работела плътно с Бандита е била оставена в неведение, за да не изтече информация. А “добросъвестния гражданин”, изпял бойния арсенал очевадно е от бившето обкръжение на Бандита, което сега се е преляло в легионите на Веско Жеков.

 

 

Докато ченгетата се работят едни други, на варненския наркоманеж изгрява “нова” звезда, която се изживява като нов наркобос.

 

 

Това е Красьо Дългия, който обаче е просто е под непромокаемия чадър на бившата барета Веско Жеков и е известен във варнеските подземни среди като бивш вип-наркопласьор. Вип, защото е осигурявал на високопоставени личности чиста качествена дрога, без никакви примеси. И като бивш шофьор на Ники Найка.

На наркоманежа мишци опъва и друго “ново лъвче” – Мартин, който също демонстрира имидж на нарко-началник, заобиколен от мощна охрана. Стамата също е в играта.

Всички обаче са под една шапка. На бившата барета Веско Жеков, който въпреки премеждията от лютата миналогодишна нарковойна в морската столица, остава сух и невредим. Пак висши ченгета твърдят, че зад гърба му наднича Златко Баретата.

 

 

Жеков ръководи “Фирмата” и остава недосегаем. Висш антимафиот твърди, че “по него не се работи, защото не ни даваха”.

 

 

Ако се шегува – зле, ако не се шегува – още по-зле. През цялата 2007 година Веско Жеков води люта битка с “Монопола” на Вальо Бандита и успява чрез полицейската намеса да го разгроми.

През същата година в морската столица шпаги кръстосват нарко-групите, наричащи себе си „Монопол” и „Фирмата”. Прозвищата произтичат от това, че двете групи слагат етикети на дрогата си с печати със същите названия. Поводът за избухването на “балканската” война е в края на 2006-та, когато в бар "Елеганс" във варненския квартал "Трошево" четирима мъже нападат единия от барманите – 26-годишния Стоян Янев. Той е работи за “Монопол”-а, но решава да продава дрога за себе си. Влизайки в бара обаче, хората на “Монопола” се натъкват и на бащата на Стоян, който също като сина си оказва съпротива.Стоян Янев е убит и нарковойната се развихря.

 

 

Първи на пресконференция легализира “Монопола” шефът на варненските антимафиоти Емил Михайлов.

 

 

При няколко спецакции на бопаджиите, Емил Михайлов огласява триумфално, че в морската столица има “Монопол”, антимафиотите обаче знаели босовете и щели да ги разбият. За първи път антимафиотът посочва и поименно наркошефовете – Вальо Бандита и Веско Жеков.

Това звучи почти сензационно, поради две причини. Едната – бопаджията сам отваря вратите за поименно споменаване на босовете от медиите, които до този момент не го правят, тъй като нито Бандита, нито Жеков са посочени официално за наркобосове. Втората – отваря и друга врата – за митологизирането на “Монопола” за сметка на скатаването на “Фирмата”.

Така дни наред помпозни изявления на антимафиот №1 громят единствено “Монопола”, а “Фирмата” на Веско Жеков остава в тотална сянка.

През това време бандитите не на шега се целят един друг. На стадион “Спартак” е открита бомба. Пред “Планет клуб” се стрелят на месо. И нещата започват да излизат извън контрол. Точно в това време, посъветван от някого, или не,

 

 

шефът на бопаджиите в морската столица запява нова песен – нямало никакъв “Монопол”, всички били местни малоумници, които за нищо не ставали.

 

 

“Малоумниците” обаче се гърмят насред центъра на града, залагат си бомби и аха-аха да падне и труп на някой важен авторитет. След изявленията на висшия антимафиот и поредица от акции с хванати “дребни риби” единствено от лагера на “Монопола”, се възцарява затишие.

Веднага контролирано в медиите изтича новина, че Големите босове от столицата са скръцнали със зъби и двете враждуващи групи са сключили примирие. Затишието след поредицата от екшъни се дължи на сключено временно споразумение, според което “бялото” оставало под контрола на Веско Жеков, “жълтото” при Янко Колев, а хапчетата и марихуаната при Вальо Бандита. По същото време става ясно, че и висши политици в морската столица търсят връзка с бопаджиите за да омекотят обстановката в полза на “Фирмата”.

И полиция, и подземен свят явно са стреснати от нездравословното осветяване на нарковойната. Тишината обаче е измамна. И тогава, тайно и полека, започват ченгеджийските врътки. Сашо Луканов се скарва с Веско Жеков и се отделя от него. Стартира вътрешно “партийна” битка. Луканов щурмува публични домове, респектира здраво сутеньори и проститутки, и ги изземва от Веско Жеков. Ченгетата се правят през това време, че са за лимонада. Спецченгетата за пореден път правят опит да омаловажат случващото се, твърдейки, че ако имало някакво напрежение, то било, защото “и двамата са полудели”. Битката за преразпределение на бизнеса с проституция и наркопласиране между Веско Жеков и Сашо Луканов навлиза в яростен етап на палежи и заплахи с бомби. На този фон, висш антимафиот доверява, че Луканов даже бил отишъл при тях със самочувствието на бос №1 за да иска антимафиотите да му опънат чадър.

 

 

Случайно ли отива точно в РЗБОП Луканов, а не предпочита да се отбие в Пожарната?

 

 

За това спецченгето мълчи. Междувременно в дискотека “Табу”, стопанисвана от Луканов е поставена мощна бомба, която като по чудо е обезвредена от ченгета малко преди заведението да се препълни с хора. Тогава Луканов е предупреден по телефона, че това е последното му предупреждение. От хора на Жеков. Именно тогава следва резкия щурм на Лукановите хора, които буквално намачкват сводниците и проститутките на Веско Жеков и ги заставят да работят за тях. И се почват палежите – един подир друг. Първо е запалена колата на приятелката на Луканов, после гори мерцедеса му, а една вечер на паркинг във “Владиславово” пламват БМВ-то на съдружника на Сашо, Симеон и колата на приятелката му. От ъндърграунда коментират ситуацията лаконично: “Луканов взима надмощие, но Жеков едва ли ще се даде на своя ученик. Не забравяйте, че той му е отворил очите и той може да ги затвори”.

Бопаджиите гледат като на филм и чакат кой труп ще падне първи. В този момент избуяват и хората на Стамата, който пък е покровителстван от Сабин Сабинов Кирилов – Севата.

Сега да се върнем на хванато заровено оръжие в гората, което било на Вальо Бандита. Балистичните експертизи ще покажат дали е стреляно с автоматите и откога те стоят заровени до лайната. Най-вероятно това е част от бойния арсенал на “Монопола” в битката му срещу хората на Жеков и “Фирмата” през 2007-ма. Едва днес обаче, някой пропява. Някой, който прекрасно е знаел къде Бандита е заровил арсенала си. И който днес може би работи вече за “Фирмата” и за … някой спецченгетата.

От цялата антимафиотска битка с наркобизнеса във Варна остава печалния резултат –

антимафиотите, разбивайки “Монопола”, който, впрочем, не работи от дълго време насам, дадоха зелена улица на “Фирмата” на Веско Жеков.

 

 

И най-вероятно шефът на антимафиотите изобщо не се шегува, твърдейки, че по тази писта не се работи. Защото фактите са категорични – биткаджиите против мафията разбиха едните за сметка на другите. И така остана горчивия извод – дали пък не са работили умишлено точно заради това. Както пеят “Ъпсурт”:

“Аз ще бъда гангстер,
разбираш ли, нема да сам хамстер!
О, аз ще бъда гангстер,
разбираш ли, нема да сам хамстер.”

Просто трябва да се уточни спецченгетата гангстери ли са, или хамстери.

 

 

Веселина Томова

Коментари 0 за
“Нарко-/анти/мафиотски игри”

  1. Ti poznavash li Krasio 4e komentira6?!!!!! Ako toi e 6matka i mnogo tup ti ne trqbva da su6testvuva6 na zemqta!!!!! I da kaja na vsi4ki tozi sait e 20% istina ostanaloto pulni luji.A Vie g-jo Tomova postaraite se informaciqta Vi da e po dostoverna pone.

  2. lalaa idva ot lalajia nali lalajiiko?kak ti e imenceto vsa6tnost,ne e li moa rabota 6to iskam da go vidia…moje da iskam da mu kaja ne6to!

  3. не е хубаво да се прекалява с ‘художествената измислица’ възмущаваш се на полицаите, че атакуват само едните а ти правиш същото. защо не пишеш и за останалите?

  4. Всички знаят,че Иван Славков и Веско Жеков са наркобосовете в Варна,и проститутките също са техни,и ква е тая държава???
    За каква полиция говорим???
    В панделата всичката измет!!!

  5. ami toia stojn go obiha horata na jnko i dikgera ne sa monopola,a jnko e pak ot gekovite,ama ko da se pravi i te sa shpioni na policiata .nai ve4e dilgera toi pee nai mnogo ,tova e stil1t na gekov i taka e oceljval tolkova godini.te vkaraha rodito,martin,bandita i tnt……..

  6. но много разминавания има с реалноста, иначе ок, Само да задам един въпрос, според вас г-н Веско Жеков и г-н Иван Славков заедно ли играят или един срещу друг. Принципно и децата от децката градина знаят, че са заедно … ок тогава какво прави охраната на Славков – Красимир на наказателна акция на Монопола … или никой не знае, Красьо е със Жековите и не случайно много отдавна не е следствен! Та … Монопола ли уби Стоян Янев?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *