Публикувано на 03.02.2008 / 17:22

Наркобитката във Варна – кой на кого ще затвори очите

 

 

 

Битката във Варна за преразпределение на бизнеса с проституция и наркопласиране между Веско Жеков и Сашо Луканов навлиза в яростен етап. Засега модата е на палежите, които би трябвало да служат само за “меко” предупреждение. Бившият полицай Веско Жеков, който бе огласен от антимафиотите като един от ръководителите на наркоразпространението и проституция в морската столица излезе непридвидливо под прожекторите миналата година, когато лютата нарковойна на местните подразделения стигна своя апогей. Тогава Сашо Луканов бе в неговия обсег.

Днес нещата, както обикновено се случва в ъндърграунда, не са такива каквито изглеждат. Луканов се скарва с Веско Жеков и остро тръгва да завоюва територии на бившия си шеф. Отговорът не закъснява и в дискотека “Табу”, стопанисвата от Луканов е поставена мощна бомба, която като по чудо е обезвредена от ченгета малко преди заведението да се препълни с хора. Тогава Луканов е предупреден по телефона, че това е последното му предупреждение.

Следва рязък щурм на Лукановите хора, които буквално намачкват сводниците и проститутките на Веско Жеков и ги заставят да работят за тях. И се почват палежите – един подир друг. Първо е запалена колата на приятелката на Луканов, после гори мерцедеса му, а онази вечер на паркинг във “Владиславово” пламват БМВ-то на съдружника на Сашо, Симеон и колата на приятелката му. Двата автомобила са застраховани съответно в “Булинс” и “Армеец”. От ъндърграунда коментират ситуацията лаконично:

 

 

“Луканов взима надмощие, но Жеков едва ли ще се даде на своя ученик. Не забравяйте, че той му е отворил очите и той може да ги затвори”.

 

 

Междувременно делото срещу Валентин Николинков – Бандита, или Аспаруховския бе върнато за допълнително разследване на прокуратурата. Вальо Бандита бе арестуван покрай гангстерската война, развихрена покрай нарко “Монопола” в морската столица. Той беше и основния враг на Веско Жеков. Другият подсъдим по обвинението за рекет срещу Бандита, Красимир Минков е пуснат от ареста срещу парична гаранция от 5000 лв. В края на януари т.г. съдът остана в пръст в устата след като Вальо Бандита не се яви на делото и то бе прекратено поради липсата на обвиняем. “Няма как да се степенуват нещата и да се определи точната роля на Минков, когато не е разпитван Бандита”, отсече съда.

Вальо Бандита е обявен за издирване, а самото дело срещу него и Красимир Минков се води за рекет чрез който са принудили Тихомир Бойчев да им даде 9139 лева. След напускането на ареста от Красимир Минков, делото се прекратява. От следствието оптимистично обещават, че действията по него обаче щели да продължат.

 

 

Играта обаче далеч не толкова ясна. На практика делото срещу Бандита и Красимир Минков е нефелно, защото по него няма читави доказателства за нищо.

 

 

А Бандита изчезва и е обявен за издирване, защото е подложен на ченгетата от Веско Жеков, довериха за afera.bg изключително достоверни източници. В подземния свят е обществена тайна за ученици, че Жеков си играе играта с мощна полицейска протекция. На практика Вальо Бандита на този етап изобщо не се занимава с наркотици, а групата му тотално се разпадна. На верненския нарко-манеж обаче се появява друга банда, която търси ниша за пробив.

 

 

Това са хората на Стамата, син на строителелен предприемач, известен като Руси Полковника. Стамата е покровителстван пък от Сабин Сабинов Кирилов – Севата.

 

 

Руси нарича сам себе си Полковника и според антимафиоти прякорът изобщо не му отива. Пак по сведения на спецченгетата Стамата е събрал около себе десетина момчета от вътрешността на страната и правят опити да завземат пай от бизнеса с проституция и съответно съпътстващите ги наркотици. От кримисредитесе правят на учудени защо полицаите досега не са ударили тази група и коментират, че това явно се дължи на протекцията на близък до Веско Жеков, който ползва Руси Полковника за свои проекти. Според същите източници Стамата е изместил човека на Вальо Бандита, Армен. Хората на Стамата пребиват Армен в “Планетклуб” и така слагат ръка на структурата му.

След духването на Вальо Бандита Веско Жеков се чувства като победител, но според източници от обкръжението му напоследък приходите му спадат, той се крие и прави необмислени и трескави действия за да си върне статуквото. Битката със Сашо Луканов очевидно ще приключи зле за единия. Защо обаче при всички акции досега спецченгета не могат да стигнат и за заковат Веско Жеков? Според антимафиоти нямат достатъчно доказателства за да го уличат директно във всичко онова, което ръководи. Тази теза може и да е вярна, но контрапункта и звучи доста по-убедително – в средите на криминалния свят предпочитат да назовават нещата с истинските им имена. Там дори са убедени, че Жеков пак ще отърве кожата и във физически смисъл засега, “докато не излезе някое лъвче и ще му е много трудно”, защото

 

 

“ние сме полицейска държава и куките въртят мангизите”.

 

 

Как започва всичко всъщност?

Във времето докато бизнеса с пласирането на наркотици е под контрола и ръководството на Иво Гела и Антонио Тунджев никой във Варна не чува за каквито и да е било арести, спецакции и задържане на организирани престъпни групи, свързани с наркотрафик. Тогава е времето на Бойко Борисов като главен секретар на МВР. По нова време от ъндърграунда разказват една история, приличаща на американска приказка – за среща на Бойко с Иво Гела на яхта и размахването на пръст от страна на генерала за повишаване на мизата на “отчисления”.

Дали е така, или не знаят само онези, които са били на тази яхта, ако въобще е имало такава история. Но е факт, че ударите на полицаите по т.нар. “Монопол” започват едва след отеглянето на Гела от мръсния бизнес и емигрирането на Антонио Тунджев първо в Нова Зеландия, а после в ЮАР. Тунджев бе основния заподозрян и в отвличането на Рубин Коцев, за което лежа в ареста, пуснаха го и малко след възобновяване на делото напусна България.

В отделно разследване ще се разкажа за тази история. Изчезването на Антонио от България се тълкува в кримисредите по еднозначен начин –

 

 

че е сключил споразумение с “куките” и е пропял за схемите в мръсния бизнес.

 

 

Дали е така не е ясно, но е факт, че от онова време ченгетата започват да жънат успехи с разбирането на т.нар. “Монопол”. Най-вече от едната му страна – противоположната на Веско Жеков.

Така започва и преидзвестената война между хората на Вальо Бандита и групата на Веско Жеков. Жеков, който се слави с протекцията на Баретата се окупира в стадион “Спартак”. В противопологжния край на Варна – “Аспарухово” пък се базират подкрепленията от страна на Митю Очите, давайки гръб на хората на Бандита.

Двете групировки на два пъти сключват споразумение кой къде ще подвизава на пазара – хората на Бандита поемат амфетамините и марихуаната, а Жековите кокаина и хероина.

 

 

Всяко споразумение в подземния свят обаче е предпоследно.

 

 

И се почва “пърженето”. Първи го отнася Никола Снайпера, близък до Вальо Бандита. Месец по-късно е задържан Красимир Цопа. На входа на магистралата на Варна са задържани двама петричани, които носят марихуана. Ударите по Бандита са един след друг и това намирисва на игра “под кръст”. Той иска от Жеков, с когото иначе са се споразумели да навлезе и в негови територии, отговора обаче е нападението срещу Стоян Янев, който вместо да бъде пребит, както е поставената задача, е намушкан и умира по пътя за болницата.

Напрежението минава границите и предателското стискане на ръце прелива в люта война. В началото на миналата година спецполиаците нахлуват в стадион “Спартак”, където е меката на Жековата група и откриват автомат “Калашников”, два пистолета и граната. Два дни по-късно стадионът отново гъмжи от полиция – този път намират бомба, поставена да унищожи присъстващите на следващата бандитска “оперативка” на хората Жеков. Веднага след това враждуващите се стрелят пред “Планет клуб” като дори пускат кръв. Гаврил Христов от групата на Веско Жеков е обвинен н опит за убийство на Александър Бондоков от хората на Вальо Бандита.

 

 

След пукотевицата босовете от столицата се намесват и отново е сключено споразумение.

 

 

Статуквото на пръв поглед е запазено. Двете групи очевидно се пеят една друга пред покровителите си ченгата, но ъндърграунда е категоричен, че групировката на Веско Жеков е с бетонни полицейски протекции. Въпреки това и хора на Жеков отнасят ченгеджийски шамари – Октавиан Трънски, който е хванат във вилната зона на “Виница” с два тайника за наркотици. Задържан е и Георги Дюлгеров, но по-късно е освободен и срещу него не е повдигнато обвинение. През цялото това време шефът на варнеските антимафиоти Емил Михайлов на няколко пъти смени позициите си – един път каза, че имало Монопол, после се отрече от думите си и подчерта, че съществували само разни групички от “разни малоумници”.

Никой до този момент от спецченгетата обаче не пожела да закове Веско Жеков. Пропуснато от полицаите бе и последното споразумение преди развръзката между групировките – на 1 фувруари м.г., когато пазара отново е преразпределен – кокаинът остава за Веско Жеков, амфетамините и марихуаната за хората на Вальо Бандита, а хероина поел друг местен тартор Янко Каратиста. Докато текат “миротворните процеси” обаче автомобила на разбунтувало се доверено лице на Васко Жеков е бил надупчен с автомат. Черното "Ауди А6" е на Катерин, който напоследък открито се противопоставил на Жеков.

 

 

В лагера си Жеков очевидно има повече ядове със собствените си ортаци.

 

 

Така се стига и до разприте му със Сашо Луканов, които вече прерастват в открита битка. Палежити

е са само началото. “Нито един от тях няма да се спре. Лошото е, че и двамата изпращяват и логиката подсказва, че май ще събираме гилзи”, коментира за afera.bg антимафиот, пожелал обяснима анонимност.

Тези дни варненските бопаджии даваха заявка за пореден удар срещу една от групите. В ъндърграунда се обзалагат на едно към три, че пак няма да бъде ударен Жеков.

Ченгетата или ще демонстрират пореден олекотен удар. Или ще оставят някой друг да прочете приказката докрай.

 

 

Веселина Томова

 

 

 

 

 

 

 

Коментари 0 за
“Наркобитката във Варна – кой на кого ще затвори очите”

 1. И така , какви глупости пишете вие май съвсем се вживяхте а ? Първо не са запалили колата на луканов и на приятелката му във владиславово и Опел-а корса е на приятелката на снайпера ……и преди да пишете всичките тези глупости в интернет се замислете малко …че така като се пишат глупости за хората стават грешки!!!

 2. ще послушам съвета ти за бисквитките и млякото умнико.НЕПРАВИЛНО ПРЕДПОЛАГАШ.ДОРИ НЕ ПОЗНАВАМ САШО ЛУКАНОВ.И ОЩЕ НЕЩО :НЕ ВСЯКО ОТРИЦАТЕЛНО МНЕНИЕ И ПОЗИЦИЯ СА ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА ЛОШ И / ИЛИ ЛИПСВАЩ СЕКС.НО КАТО СЕ ИМА ПРЕДВИД ПОЛА ТИ – АТ ТО КАКВО ЛИ ДА ОБЯСНЯВАМЕ.А С КАКВО СЕ ЗАНИМАВА ТОЗИ ЛУКАНОВ???????КАТО СИ ТОЛКОВА НАЯСНО ЗАЩО НЕ ТИ СТИСКА ДА НАПИШЕШ АКО Е ЗАКОННО БЕ, СТРАХЛИВ ВАРНЕНСКИ ПУБЕР!!!!!!!!

 3. Aleksandra,iaj si biskvitite s mliakoto i ne se barkai v rabotata na batkovcite.Sigurno Lukanov ne iska da te 4uka ili VE4E da te 4uka i sega go plue6 .A i si izostanala dosta,Lukanov ne se zanimava s ni6to podobno.

 4. кой е въпросния г – н сашо луканов,който толкова самоуверено се бил изхвърлил и провъзгласил за нов бос?тази личност съществува ли въобще?това, че са запалили нечия кола,било то и мерцедес,значи ли, че някой вече е бос?ако беше толкова як бос с толкова страхотно положение и с толкова страхотна приятелка, първо щяха ли да посмеят да му запалят колата, и втора щеше ли НЕВЕРОЯТНИЯ НОВ БОС САШО ЛУКАНОВ ДА КУПИ НА ПРИЯТЕЛКАТА СИ ОПЕЛЧЕ КОРСИЧКА???АКО Е БОС НА НАРКОТИЦИТЕ И ПРОСТИТУЦИЯТА НЕ Е ЛИ МАЛКО СМЕШНО ГАДЖЕТО МУ ДА КАРА ОПЕЛЧЕ КОРСИЧКА????НЕ ЗАСЛУЖАВА ЛИ МИЛАТА МУТРЕСКА ПОНЕ ЕДНО МЕРЦЕДЕСЧЕ??

 5. Драга редакция, прочитайки иначе задьлбочената Ви статия относно ьндьрграунд живота на Варна, ми се наложиха две внушения. Пьрвото, че главния лош на Варна е Веско Жеков, защото трови децата ни, а не дотам отровените ги праща на работа в Златни пясьци като проституки. Дотук добре, сьгласен сьм, че е лош. Не можах да разбера, другия „лош“ – шефа на РЗБОП Варна Емил Михайлов, когото не пропускате в статиите си, с какво е „лош“ – тьи като е в топли врьзки с В.Ж. или с ТИМ, или защото не Ви подава навреме нужната Ви информация, така необходима за „задьлбочвния Ви труд“.

 6. БРАВО ВЕСКЕ,БРАВО ДАНОВА! СТАТИЯТА Е 4УДЕСНА! С НЕТЬРПЕНИЕ ЧАКАМ НОВОТО ЖУРНАЛИСТИЧЕСКО РАЗСЛЕДВАНЕ ЗА СТАРИТЕ БОСОВЕ НА ВАРНА,ЗАТОВА КАК СЕ ЗАПО4ВА РАБОТА КЬМ МОСКОВСКИТЕ И НОВОЗЕЛАНДСКИ СЛУЖБИ.ДАНОВА,НЕ ОТКЛОНЯВАЙ ВНИМАНИЕТО, ОТ ИСТИНСКАТА ВИ ЦЕЛ,КАТО МАНИПУЛИРАТЕ МЕДИИНОТО ПРОСТРАНСТВО ИЗПОЛЗВАИКИ ХОРА,КОИТО СА ИЗЛЕЗЛИ МНОГО ОТДАВНА ОТ ИГРАТА.БЬДЕТЕ ПО-ОБЕКТИВНИ! ПОЗДРАВИ

 7. другаря ЯНКО СТАНЕВ ТОЯ ПЪТ НЯМА ДА ЗАДЪРЖИ МОНОПОЛА * ИДВАТ НОВИ ИИГРАЧИ СТАРИТЕ КОНЕ ГИ УБИВАТ – МАХАЛАТА ЩЕ ОСТАНЕ НА ДРУГА ЯСЛА*
  ТОВАРИТЕЛНИЦАТА НА БОРОВЕЦ ИМА ПРОБЛЕМ С ВОДНИЯ ТРАНСПОРТ НА ФАРА*
  – ВЕЧЕ НЕ МИНАВА НОМЕРА * ИМЕТО НА ЛИЦЕТО НЕ МИ ГОВОРИ НИЩО САМО ЗА ШЕФА НА ОДП- ВАРНА ИМЕТО ЯНКО СТАНЕВ НЕ МУ ГОВОРИ ЗА НИКОЙ.
  САМО ПАЛЕЖИТЕ НА ГРУПАТА НА СТАНЕВ ВЪВ ВЛАДИСЛАВОВО ИМАТ НАД 115 КОЛИ АКТИВ -+ БОЙ = СТРАХ … ТОВА Е ВЛАСТ И НЕДОСЕГАЕМОСТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *