Публикувано на 07.03.2008 / 19:02

Мутренски хроникьори се хванаха за гушата

 

 

Двамата автори на книги, които описват ъндърграунда Петър Христозов и Георги Стоев влязоха в люта схватка. В интервю Петър Христозов буквално се подигра на Георги Стоев с думите: “ Това по-скоро стана един мит, за популяризирането, на който използуваха лъжеписател като Георги Стоев. Той е толкова дребен, слаб и беден, че не може да бъде нито килър на Маджо, нито пък да убива Поли Пантев. По отношение на Христо Калчев, това е една от големите клевети, за която Стоев търпи и обществена, и морална, и материална отговорност. Той дори не е негов информатор. Това момче е идвало при мен и ми е предлагало пари да му пиша романите. След това хвана Владо Даверов. Ударът на тези които стоят зад него и му плащат, е насочен срещу МВР, срещу Бойко Борисов.”

Писателят Георги Стоев, който написа сага за ВИС, СИК, Маджо и Любен Гоцев не остава длъжен и в интервю, поместено във в. “Женски тайни” нанесе контра-кроше на Христозов. Стоев казва: “Петър Христозов е фантазьор като Барон фон Мюнхаузен”.

Петър Христозов отвърна на бившата мутра Стоев с коментара,

че е писател-менте, който го врънкал да му пише книгите срещу заплащане. Стоев според Христозов бил твърде млад, за да дава акъл на автор като Христо Калчев, а книгите му бъкали от измислици.

Ето как защитава себе си пък разгромителят на Маджо и Любен Гоцев, Георги Стоев:

-Ходил ли си при Петър Христозов с молба той да ти пише книгите?
-Моята молба към него е, когато дава интервюта, да отговаря на въпросите, които му задават, а не да говори за мен. Абсолютна лъжа е, че съм искал да ми пише книгите. Той отдавна проявява голям интерес към мен и се опитва да разкаже, например една история как сме се запознали. Нека поне да каже истината. Издателят на Христо Калчев Огнян Младенов ни запозна. Огнян беше и мой издател до миналата година. Двамата отидохме при Петър Христозов не за друго, а защото нямаше пари за такси, за да дойде в офиса. Запознахме се в една пицария до дома му. Имах готов текст за първата си книга, но наистина не знаех как да я завърша. Трябваше и да се редактира. В крайна сметка не стигнахме до никъде.
-Предложи ли му 2000 лева, както твърди той?
-Истината е, че нямах време да му предложа пари, защото той сам си поиска по 2000 лева на книга. С Огнян се съгласихме. Христозов даже ме похвали: "Това наистина ли си го писал ти? Браво! Като за пръв път изглежда много добре". Когато се виждахме, трябваше да изтрайвам многобройните му капризи. Срещите ни протичаха по следния начин: всеки път трябваше да го изчаквам да обядва във въпросната пицария, където се виждахме, а после и дума не ставаше да си плати сметката. След това отивахме в друго заведение, за да пие джин. Там вече започваше същинската работа. Не знам защо ме мрази и ме напада, при положение, че поне съм му плащал сметките толкова пъти.
-Вероятно, защото си отказал да продължите да работите заедно, а ти се превърна в един от най-продаваните автори у нас.
-Е, аз какво трябва да направя? Да тиражирам неговите книги или да спра интереса към моите? Ще се опитам да му помогна, че да ме остави на мира. Ако той се закача за моето име, за да си прави реклама, това е негов проблем. Пред мен Христозов е плюл Любен Гоцев, много пъти е признавал, че се страхува от него. Въпреки, че аз нападнах Гоцев в книгите си, той обвини Христозов, не мен. Христозов иска да се намеси в скандала между мен, Маджо и Любен Гоцев. Изявява се като техен адвокат по медиите, за да бъде забелязан. Истината е, че и той, както Владо Даверов и други известни писатели ме намразиха, защото за кратко време направих високи тиражи, започнах да преиздавам. Хората ме четат много повече от тях.
-Какъв е тиражът на книгите ти?
-Това е нещо, което не мога да споделям с читателите си. Освен това имам договор за конфиденциалност с моите издатели.
-Христозов те обвини в лъжа, че си помагал на Христо Калчев за написването на вулгарните му романи, защото си бил твърде млад, за да му даваш акъл какво да пише в книгите си. Христозов познаваше ли се с Калчев?
-Аз ви предоставям писмо, в което Калчев се извинява, че е крал от мен и е заимствал. Познавах Калчев и характера му много добре. Ако някой трябва да говори за него, това съм аз и Владо Даверов, който наистина беше близък с него. С Огнян бяха бизнес-партньори. Той събра Христозов и Ицо Калчев, за да направят една обща книга. Огнян имаше идеята да събере в една книга острото перо на Христо Калчев и разказа на Петър Христозов. Идеята беше да се направи шпионска книга. Само че Христозов беше започнал да защитава комунистите и Христо Калчев го беше изхвърлил. Даже пред мен е псувал Калчев и е казвал, че го ненавижда. Според мен му завиждаше за славата. А Христозов с какво е известен? С безумните си интервюта. За мен този човек е Барон фон Мюнхаузен. Някакъв шпионин, който никой не знае какъв е. Всъщност аз не знам как се казва той-дали Петър Христозов, или някакво друго име, защото никой не знае кой е.
-А ти как го наричаше?
-Каза ми да го наричам бай Христо. Обясних му, че нещата с моите истории не се получават и не става това, което аз искам. Каза, че не можел да влезе в моя стил. Така приключихме. Той ми се извини, че ми е загубил времето. Разделихме се като приятели. После явно се е подразнил от това, че моите книги станаха тиражни. И за да се сложи веднъж завинаги край на тези спекулации дали мога да пиша или не, предлагам на Христозов да направим романизация по свободно избран текст и да видим кой ще го напише по-добре. Преди говореха, че Владо Даверов ми ги пише. Да, но аз вече съм в друго издателство. Сега кой ми ги пише? Аз знам и мога да разкажа много забавни истории с Петър Христозов. Например, веднъж Христозов импровизирал телефонен разговор пред Огнян Младенов и той му се вързал. Уж го търсели от Кремъл, за да реши проблема с терористите в московския театър "Норд-Ост". Огнян го закарал до едно военно летище извън София и оттам никой не го е видял какво е правил. Интересно ми е обаче как се е върнал после. С някакъв селски рейс, предполагам. Не е нормално да му се обадят и да не му пратят кола да го закара. Значи специално му пратили самолет, а кола не могат да му пратят.

Яна Маринова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *