Публикувано на 22.02.2009 / 19:39

Мурка, Мария Мургина*

 

 

Откак започна да се точи сериалът Мургина и източването на ДДС, все този рефрен от блестящия образец на руския ъндърграунд ми е в главата. То даже и като ритмика си пасва – „Мурка – Мария Мургина…„ . Едно време, много отдавна, преди да въведат ДДС-то, в предаването Ку-Ку така творяхме прочутите по онова време шлагери, дето се подхващаха от мало и голямо. По позната музика натъкмявахме (значително по-сръчно от сегашните фолкобразци в жанра) „социално ангажирани послания”.

После дойде ДДС-то и ДДС мерцедесите, ДДС милионерите, веднага по силата на Нютоновия закон на опитите на държавата да попълва пробойните в хазната се противопостави сила, която насочи с мощта на ядрен ускорител парични потоци към джоба на находчивите ЕООД управители и техните партньори – данъчните. И така години, бих казала десетилетия.

Гледаме ги тези строители на капитализма как израстват до олигарси, знаем и имената и всичкото, но едва тези дни нямаше как да не дадем ухо на операцията, оглавена от Яне Янев в ролята на ГубЧК, който е специалист по стрелбата в стил „чирпанска сватба”. Така се разтрещя в държавата, че и по медиите! В един момент и на мен ми подскочи сърцето „ей го, свърши се, види му се краят и на успешния министър – четвърти коалиционен партньор, и на подопечните му”.

Реших, че този път няма как да не дочакаме възмездие. Да, ама не, както беше казал неостаряващият Петко Бочаров, Бог здраве и дни да му дава. На следващия ден всички, дето люто се заканваха, обърнаха плочата. Пръв даде тон премиерът. То така си му е и редът. Долу ръцете от най-оправния министър! НДСВ и те. Не им стига, че по тяхно време нямаше кой да се бута на канелката.

Толкова се разбързаха да ударят рамо на Мурьоначка, че не чуха зам. главния прокурор на София, който явно не успя да вземе горно ла и запя в един друг регистър и изпя как прокуратурата ще бъде безкомпромисна и ще стигне до най-горните етажи в кошера с меда. Ех, певци! Ех, дарования!

Дни по-късно началникът на прокурорите, първият сред обвинителите, нема

тоз кураж и след като чу другите първи, поразвъртя сини очи па ги посведе към жадните за справедливост и мъжка дума репортерки (нали се сещате как се гъне в последно време г-н прокурора, като Пласидо Доминго, преди да запее прочутата ария на Канио от „Палячо”) и рече, че не е ясна тая работа йощ!

Не е имало активно мероприятие с обект Мургина, не е имало сересета и изобщо, като си е подала оставката жената, какво му надуват главата! Между точенето, преливането, вливането и ограбването си има разлики, и то съществени, смислови, базисни! Айде сега, каже нещо Атанасов и всички се юрват с микрофоните. Недейте така, да си имаме уважението!

ДАНС и те ясно и категорично си казаха хората, вярно, трябваше им една седмица, но казаха ли? Казаха и още как! Това шпионаж, белязани пари, това прокурори с инициали, дето излизали и при разработките на други мутри – фикции, блянове и чисти глупости преди изборите.

Аз гледам и не вярвам на ушите си, слушам и си бърша очилата и трудно фокусирам. Как е възможно довчерашната приветлива блондинка, която с повод и без повод вдигаше пресконференции, брифинги и седенки с умопомрачително медийно покритие, както се изразяват PR специалистите, да стигне до тук!

Ако е имало нещо смущаващо в излъскания имидж на блондинката с ум бръснач, то беше единствено артикулацията й, но дори това се превърна в чар след постоянстващото и присъствие на екрани и в ефири. И сега ще ти призная нещо много поверително! От първия момент като разбрах за женицата как го е закъсала, си рекох – курбан стана, завалийката!

Има мъж в дъното на тази работа! И какво ще кажеш, любезни, не само на дъното! На семейни начала съжителствала експървата данъчна с бизнесмен. Ми няма с бизнес дама да съжителства! Не му проверявала лоялността на данъкоплатец. Че как ще проверява любимия, ще го подлага на съмнение, ще му извива ръцете един вид, все едно напира да му надене брачния хомот.

Или да му тури чепа (на кацата имам предвид). Срамота! Една приятелка на баба ми все казваше – падне ли ти мъж дето ти отърва – жени го! Че то мъж оставиш ли го в неустановено положение, ей на какво може да ти докара! Мъж има и отгоре, за похлупак на казана с канелката, откъдето изтича благинката. Сети ли се! Ами ще се сетиш, зер!

Същият от входа и изхода на фонд „Републиканска пътна инфраструктура”. Онзи дето с двама зам.-министри не се спогоди. Първия път, защото не счете, че е необходимо да се отдава значение на доклада на една шефка на териториално-данъчна инспекция, за Силистра става дума, и втория случай със спирането на европейските фондове, когато един натрапен по силата на квотния принцип зам. го посочи за пряко отговорен.

Или да тръгне да си проверява най-скъпото – синчето, наследило счетоводната й фирма. На бащиния посяга ли се! Мъжка жена е тази Мурка, нашата съвременница, достойна наследница на онази Климова с пръстените, браслетите и нагана. Дали ще смъкне правосъдието кожената тужурка на Мурьоначка-Мутрьоначка и сносните перли, с които обичаше да се закичва по пресконференции?

Въпрос, чийто отговор ще ни даде времето. Ех, г-жа експърви данъчен! Мурка – ти ненаситна и безкъсметна. И както се случва в не един шансон, като гръмна, взе, че се появи и друг любим образ от блатните песньовки. Една дрезина прекоси екраните на домашните ни телевизори, но не от онези, които татрузят дисиденти и гангстери към тюрмата, а нашите най-първи държавни мъже. Един герой от настоящето до друг още по-голям герой, принадлежащ на бъдещето. Титаните, умиротворени преди голямата схватка или преди да се прегърнат коалиционно. Така всичко с контекста си е наред.

Ние ще простим. Даже няма да се изненадам, ако, както е тръгнало, инициативен комитет по оневиняване на Мургина не организира акция по искане на прошка най-добре под формата на набиране на средства. Може и с есемеси. Може и с процент от данъците, защото с тоя лош материал на ентусиазъм и на гражданска кауза не можеш да разчиташ. Да наберем фонд да го удари на шопинг жената, да си купи това-онова, да неутрализира стреса.

Големият въпрос, задаван и от лирическия герой на декадентския шансон, е ще прости ли Мурка на любимия за куршума. Най-вероятно. Той, патронът, е халосен. След оставката и нея ще оставят на мира. Говорител, надявам се, да не я направят, една Корнелия Нинова стига, но да оглави някой апетитен борд на някой, комуто е направила дребна услуга за милион или пет, това ми се струва напълно логично.

А ти, гражданино, плащай данъци! Попълвай декларации и не се опитвай да шикалкавиш. Данъчните така ще изострят бдителността и безкомпромисността си, че аз треперя и кривя буквите в графите на данъчната декларация. Като има бидон с чучур, не може само да се точи! Като първак от селски казан, като махмурлия зелева чорба да се точи! Трябва някой и да го пълни. Затова не си и помисляй да се правиш на бунтар и несъгласен.

След сметките на ЧЕЗ, "Софийска вода", топлофикация и мобилните оператори боли те главата за някакви си данъци, дето си внесъл добросъвестно! Нямало милиард-два, т.е. отишли в джобовете на Мурка, злите урки и пр. сволоч. Всичко тече! Да не издребняваме, мой катьоначек!

*„Мурка” е популярна руска блатна песен, чиято героиня е водач на одеска банда, която предава своите на ЧК, заради което е застреляна. Рефренът на песента звучи така:

 

„Мурка, ты мой Муреночек,
Мурка, ты мой котеночек,
Мурка, Маруся Климова,
Прости любимого!

 

Соня Момчилова

В. „Новинар”

 

 

Коментари 0 за
“Мурка, Мария Мургина*”

 1. Преди години в едно предеване на СКАТ при Ифандиев или в друго предаване, един мъж от Видин показа зашеметяващи доказателства за престъпницата Мургина. Тогава като шеф на видинската митница! Доказателства за далаверите на Костов и как са я „трампили“ с Куборга и я прибрали в София да покрива по-големите далавери на царя и копелдаците дето довлече.Показа и няколко преписки от видинската прокуратура, които бяха блокирани от нейни хора там(прокурори). Ако АТАКА са читави ще прегледат архивите на СКАТ и ще ги извадят наяве. АКО НЕ ГО НАПРАВЯТ СА МИРИЗЛИВИ РЕДКИ ЛАЙНА И САМО СЕ ПРАВЯТ НА ТОЧНИ!!!

 2. Жалко,че вярната Мурка няма да изяде полагащата й се хурка. Освободиха я с премиерска благословия, щея покрият, и толкова.
  Тя си свърши рабатата. И в пенсия! В пенсия от далаверите, от краденето.

 3. Всички вече трябва да разберат,че никой не може да се „ебаава“ с АХМЕД ДЕМИРОВИЧ в тази държава. След ДДС сараите и яхтите,настъпи времето на ДДС летящите чинии!

 4. Всъщност може би точно затова ги е и закрила тези отдели, защото е дошло времето да си отиде след, като се е нагушила достатъчно за девет поколения напред или казано в тон със статията „Мурка, Мурка,Мурката а сега ме ФАНЕТЕ за ХУРКАТА“.

 5. Толкова е простичко,че чак изглежда смешно: Фирмата работи,реализира печалба-плаща данък.Един! Колко по-ясно и по – безпроблемно.Човешкото племе от хилядолетия е живяло по тази формула.И само не ми казваите,че „времената са други“-в дълбоката си същност човекът си остава същият.

 6. ДДС е данък, който е създаден за контрол на оборота на всяка една фирма, като предразполага икономическите субекти да регистрират всички сделки, които извършнат, тъй като получават икономическа изгода от връщане на част от внесения от тях данък. Тук е главният момент, че за да бъде ефекта 100% гарантиран, субектите трябва да са със съзнанието на добронамерени и съвестни участници в икономическия и правовия ред на страната, което води до асоциации с комунизма. Грешката на Мургина е, че закри някои отдели в НАП, които си затваряха очите до този момент, за да са на работа и заплата.

 7. ЕХ, МУРГИНА,МУРГИНА И ТИ ХАПНА ДЪРВОТО ОТ БЛИЗЪК ЧОВЕК КАТО ВАРНЕНСКАТА СЪДИИКА,ДА СЕ ГОТВАТ И ДРУГИ ТАКИВА ПАТКИ,ПОВЯРВАЛИ В ЛЮБОВТА ОТ ВТОРИ ПОГЛЕД.КУПУВАЙ ПИЖАМА И ЧОРАПКИ ЗА СЛИВЕНСКИЯ ЗАНДАН.ВЕСЕЛО ПРЕКАРВАНЕ.

 8. Мурка не е тя, а той. Идва от Московский Уголовний Розыск т.е. Московско управление за криминални разследвания. Идеята е как МУР-ката (ченгето) лапнал кинти от бандитите а после се завъртял – „ты зашукарила“. А Маруся Климова е идиом на доносник на ченгетата. Няма аналогия мужду статията и популярната блатна песен. Тя – наша Маша -рабати само от един отбор.

 9. За сведение на авторката Мурка в тази песен идва от съкращението МУР, което означава Московский Угаловный Розиск (дано не бъркам правописа на руски).

 10. Ако иронията и саказма убиваха, след тази стаия, ситуацията щеше да се дефинира като „настъпил мор в управленските среди“.
  „Да, ама не, както беше казал неостаряващият Петко Бочаров, Бог здраве и дни да му дава.“.
  За дебелокожите, тъпигьозлии днешени управленеци, бронебойни патрони „няма открити, няма открити“.
  Бог здраве и дни да не им дава.

 11. Соня,след твоята статия/фейлетон/ нямам какво да кажа.Обичам този стил на изказ.Агадовете нека си го тълкуват както си искат,но посланието е едно.Те го знаят……

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *