Публикувано на 30.01.2008 / 1:03

“Монопол” или бакалия за селски “босове”

Всъщност, “Монопола” стана “новина”, излизайки от устата на шефа на на “Борба с организираната престъпност” във Варна Емил Михайлов. Миналата година той на няколко пъти огласи гръмовно, че в морската столица има “Монопол”, впоследствие само за ден промени мнението си и рече, че “Монопол” нямало, а само се боричкали някакви местни малоумници. Малоумниците обаче не на шега се атакуваха и ако това се бе случвало на местния стадион, можеше и да бъде атракция. Апапите обаче се гърмяха насред центъра на града, залагаха си бомби и аха-аха да падне и труп на някой важен авторитет.

На 11 април 2007 година  при провеждане на специализирана полицейска операция е задържана престъпна група от трима мъже, специализирали се в разпространение на наркотични вещества. Те са задържани с прокурорско разпореждане за 72 часа.  При извършените претърсвания антимафиотите изземват 18,99 грама хероин, сумата от 7000 лв. и отчетни книжа за изтъргуваната дрога за продължителен период от време. Според ченгетата,  те са част от престъпната група, която поръчва побоя над Стоян Янев, след който младият мъж умира. Варненският окръжен съд определя  най-тежката процесуална мярка спрямо Марин Г.Димитров на 24 г., Радослав И.Костов 24 г. и Жулиян Т.Михалев на 39 г. Марин и Радослав са обвинени в притежание на хероин – 17,83 грама. В последствие срещу тях е повдигнато и обвинение за участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици, ръководена от Жулиян. Това е само част от опитите на антимафиотите в поредица от акции да намачкат местните наркоразпространители.

 

Поводът за лютата вражда между местните наркобанди започва със смъртта на Стоян Янев.

Янев става жертва на наказателна акция, свързана именно с разпределението на пазара на хероина в града. Точно тогава гангстерската война във Варна и стартира с убийството на Стоян Янев в бара му в кв. "Трошево" на 28 декември м.г.  Ако това, разбира се може да се нарече гангстерска война. Часове преди Новата година като физически извършители бяха задържани хасковлиите Красимир Пилев Запрянов на 24 г. и Дилян Петров Иванов на 21 г. Според  източници от подземния свят  Янев решил да поеме контрола над уличните продажби на хероин. Той играел в комбина с  Рибин Нура, Христо Георгиев – Боксито и Николай Тошев, които макар и с ефективни присъди бачкали за частния бизнес отвън.  

Юнаците  се обръщат за покровителството на Вальо Бандита, който пък поискал от конкурента си пай – както от "бизнеса" с хероин и кока, така и от контрола над проститутките.

Бившият полицейски командос Веско Жеков обаче отказва да се предаде без бой. На 17 януари антимафиотите откриват боен арсенал, складиран в скутер на автокъща "Спартак". Оръжието е необходимо на хората на бившия полицай В.Жеков за да задържи контрола над бизнеса. Ченгетата откриват и колата на обвинения за убийството на Стоян Янев – Красимир Запрянов. Шефът на антимафиотите твърди, че на територията на автокъщата се провеждали работни оперативки на членовете на едната група. Два дни по-късно автосалонът отново е блокиран от полиция. Този път на място е обезвредена самоделна бомба, поставена за да унищожи присъстващите на следващата работна среща. И понеже ченгетата осуетяват гръмването на бомбата, последва престрелката пред сградата на ДЗИ. В ареста влизат 25-годишният  Арменак  Хачикян и Александър Бондоков, като последният е и ранен при пукотевицата.  

Според ченгетата има достатъчно доказателства срещу хората на Жеков.

И в този момент се намесват големите босове от столицата, които принуждават местните апапи да стиснат ръце и да се помирят, защото вече достатъчно са се осветили в общественото пространство.

Последва ареста във ”Виница” на Октавиан Трънски . В гората ченгетата откриват тайник с хероин. Наркотикът е укрит в пластмасова кофа и е изолиран от атмосферните влияния с ориз. По-късно е задържан и Георги Дюлгеров от Варна, осъждан, също безработен, който обаче беше освободен, тъй като срещу него не беше повдигнато обвинение. Той се счита за един от най-доверените лица  на лидера на групировката Веско  Жеков.

На 30 март 2006 г. се провежда поредна операция на антимафиотите.

Заловен  е Илиян Илиев  от Варна. У него намират 7 чорапа, всеки с по 30 пакетчета кокаин. През цялото това време на игра на котка и мишка не става ясно дали са разпитвани посочените за босове на двете варненски групировки Веско Жеков и Валентин Николинков. Емил Михайлов от РЗБОП се кълне,  че не става въпрос за преразпределение на наркопазара, а за групички от хора, които са си внушили, че могат да осъществят контрол върху уличната престъпност. “Също така мога да кажа, че във Варна няма Монопол. Това понятие си го присвоиха групи от хора действащи на територията на цялата страна до около края на 2002 година. След този период и в резултат на редица настъпили промени монополът започна да се разпада. Тези момчета, които правят белите слушат разкази по дискотеки за предишни славни имена, спортуват във фитнесзали и в един момента решават, че могат да изградят една структура, което е невъзможно”, обяснява на младите репортерски антимафиот №1. Чентетата не изключват и зад убийството на Михаил Манолов – Чешкия преди четири години да стои именно “Монопола”. Нищо не успяват да докажат обаче.

Бандитската структура, която държи големият пай от пазара на наркотици във Варна излиза „на светло” в края на 2004 година.

Тогава четирима бригадири от т.нар. Монопол – Мартин Вълков, Явор Божинов, Калоян Борисов и Иван Николов стартират наказателна акция срещу Тодор Георгиев от Трошево, стрелят по него, за което са и арестувани.   След като се възстановява от стрелбата Тодор Георгиев духва от Варна. След преследване четирамата апапи са задържани, а ченгетата оповестяват за пореден път, че са ударили здраво по главата Монопола.Докато полицаите говорят откровени глупости, в морската столица наркопазара се раздира от вътрешни битки за надмощие. Преди на сегашния небосклон да изгрее нарконачалническата звезда на Вальо Николинков, известен като Вальо Аспаруховския и популяризиран от медиите като Бандита, пазарът се движи под пряката протекция на Иво Иванов –Гела и съратникът му Антонио Тунджев.

Един от играчите в наркоразпространението е и Мартин Вълков, който нашумява преди 8 години като личен охранител на Радослав Калчев, известен като Черния Роди. На практика от тогава може да се запише и рожденната дата на „Монопола” във Варна. През септември 1998г. сестрата на Черния Роди Сияна кани на гости Димитър Петков – Кекавия и същата вечер се обажда на брат си Черния Роди, че е малтретирана и изнасилена от него.  Половин час по –късно гардовете на Черния Роди напъхват в автомобила си Кекавия и след като го намушкват с 21 прободни рани го пращат в Небитието. Два дни по-късно за престъплението са арестувани Мартин Вълков и Георги Дюлгеров. Година по-късно в нощта преди делото във Варненския окръжен съд, срещу прокурорката по делото Уляна Савакова е извършен атентат с поставена бомба пред жилището и. И до този момент полицаите не са открили извършителите.

Все пак на 11 февруари 2001 г. Мартин Вълков е осъден на 10 години затвор, а Георги Дюлгеров – на 11 години. Докато делото се обжалва във Върховния съд обаче и двамата са пуснати под гаранция и продължават да шетат из наркобизнеса.

 

Мартин Вълков и Георги напускат Черния Роди и минават в групата на Антонио Тунджев.

 

Тунджев е верен съратник на Иво Иванов – Гела. И двамата в началото на демокрацията бяха най-близките до Христо Асенов – Бацата. След като се скарват с него, Иво Гела поема местният контрол, спуснат му от Георги Илиев, върху контрабандата и трафика на дрога, минаващи през Варна.

С Гела заедно движат и Михаил Манолов – Чешкия и Павел Павлов – Ламата. Антонио Тунжев и взривеният миналото лято Асен Николов, който в последните си часове бе гост на учредителното събрание на ГЕРБ-Варна пък бяха разследвани за отвличането на корабния мениджър Рубин Коцев. След като по делото не бяха събрани нужните доказателства, Тунджев бе пуснат под гаранция. На практика т.нар. Монопол се ражда още през 2000 година. Вътрешните междуособици обаче продължават. На 9 септември 2000г. хората на Иво Гела Димитър Роев и Павел Павлов – Ламата хвърлят в жилището на Черния Роди граната. Ченгетата арестуват и двамата не защото са толкова бързи и оперативни, а просто защото предварително са знаели за атентата от един от шефовете на Монопола. Което означава, че са си имали поне едно сигурно „ухо” в него.

Варненският районен съд обаче оправдава и двамата бомбаджии. Димитър Роев бяга в Германия, а Ламата остава в ареста, тъй като има друго висящо дело.

 

Междувременно през 2004 година някой натапя и Антонио Тунджев и той е арестуван показно с участието на Бойко Борисов за отвличането на Рубин Коцев.

 

След като на финала бе пуснат под гаранция Тунджев изчезва от България и понастоящем заедно със семейството си пребивава в Нова Зеландия.

Другият регионален „бос” Иво Иванов – Гела се изнася към Москва и две години вече върти бизнес в руската столица. В подземните среди се говори усилено, че покровителите от високите етажи с бели якички в точния момент са дали съвет на Гела и Тунджев да се изнесат за известно време от страната, за да спасят кожите от зловещата съдба на всеки, работел на нарко Монопола. Във Варна включително и антимафиотът Емил Михайлов на всеослушание твърди, че „Гела вече не се занимава с наркотици”.

На 19 април 2004 година обаче около 16 часа, пред фитнес центъра на варненския стадион "Локомотив" е разстрелян с автомат Михаил Манолов – Чешкия, човек на Гела. Месеци след като Чешкия е убит жена му Таня истерично разпродава десетина имота във Варна, прибира около милион лева и запрашва към Испания. И до сега убийството е неразкрито.

Срещу Мишо Чешкия има още два опита за убийство преди това. На 22 ноември 2003 г. той оцелява като по чудо, след като двама неизвестни бандити го стрелят с автомати "Калашников" пред бл. 5 в ж. к. "Владиславово". През 1996 г. Михаил Манолов е арестуван от Интерпол в Чехия и е екстрадиран в България, защото има 16-годишна присъда за убийство. Чешкия обаче така и не влиза в ареста.

В същото време Мартин Вълков, заедно с Явор Божинов, Калоян Борисов и Иван Николов напускат Иво Иванов-Гела и създават новата си структура, която наричат по същия начин. На 19 ноември 2004 г. вечерта Мартин Вълков, Явор Божинов, Калоян Борисов и Иван Николов  решават да накажат един от дилърите си – Тодор Георгиев, който е започнал да работи за своя сметка, и му устройват засада на паркинг пред бл. 28 във варненския кв. "Трошево".

 

Тодор оцелява, добирайки  до най-близкото кафене, натапя стрелците и Мартин Вълков, Явор Божинов, Калоян Борисов и Иван Николов са арестувани.

 

Ченгетата отново се хвалят как са разбили мощна престъпна организация.

Именно тогава за първи път става известно, че тази структура е наречена "Монопол", че неин лидер е Мартин Вълков, а останалите трима са отговаряли за доставките към уличните дилъри, за отчитането на приходите в общата каса и за санкционирането на "непослушните" пласьори. Делото срещу четиримата се затлачва  тъй като по него има допуснати процесуални пропуски и се очаква те да бъдат пуснати под гаранция. Като наследници на Мартин Вълков и компания се явяват Вальо Аспаруховския, или Бандита, който според източници на ъндърграунда е рожба на Антонио Тунджев. По-късно той се скарва с него и Аспаруховския минава към Иво Гела. Заедно с Бандита са Николай Снайпера и Красимир Цопа. Пак според същите източници Бандита е неуправляем като нрав и благодарение на непрекъснато шмъркане на кока.

В момента т.нар. нов вариант на Монопола се оглавява от него. Той на практика е наследник на Иво Гела и по-късно на Мартин Вълков.

 

От другата страна на барикадата на хората на Веско Жеков, който години наред монополно контролират бизнеса с проституцията.

 

Веско Жеков също не е готов да се разделя с големите пари, още по-малко заради амбициите на Вальо Аспаруховския. Ако на под гаранция излезе и Мартин Вълков битката между клоновете ще завърже и трети фронт. На практика бандитската война ще се вихри както вътре в Монопола, така и с другия враг в лицето на хората на Веско Жеков. Неоспорим факт е, че до този момент нито един атентант, нито пък убийство е доказано от спецполицаите. Нито един от т.нар. „босове” не е арестуван, нито пък дори притиснат.

Въпреки това баретите от специалните служби, изпратени директно от столицата  тарашат домашните и фирмените убежища на Веско Жеков.  Тоталните обиски на баретите не  довеждат до нищо контретно, но пък са имали небивал психологически ефект както върху Веско Жеков.

Веско Жеков от години е обществено значима фигура в света на проституцията и наркобизнеса.

 

Цялото име, без инициали на бившето ченге пръв на светло извади новият шеф на “Борба с организираната престъпност” – Варна Емил Михайлов,

 

Затишието след поредицата от екшъни се дължи на слюченото временно споразумение, според което “бялото” остава под контрола на Веско Жеков, “жълтото” при Янко Колев, а хапчетата и марихуната при Вальо Бандита. След всичко казано дотук и цялата патаклма от делене на територии, започват и вътрешно “партийни” битки. Сашо Луканов се скарва с Веско Жеков и се отделя от него.

Жеков губи влияние, пари и контрол върху потоците от мръсния бизнес.

Луканов предприема масирана атака срещу бившия си “колега”.Според спецченгетата ако има някакво напрежение, то е, защото “и двамата са полудели”, по думите на антимафиот и опасното е, че могат “да направят някоя глупост”. Дали разбира труп, под “някоя групост”, спецченгето отказа да уточни. Така или иначе битките, които се водят на варненска територия са на типично местно провинциално ниво. Защото, както коментира източник от ъндърграунда, ако се биеха всъщност атовете от столицата, то щяха да си докарат наказателните бригади тук и въпросът да бъде решен за часове. И щяха да улеснят антимафиотите, които продължават да се надяват, че ще разбият и последните парчета от марката “Монопол”.

Веселина Томова

 

Коментари 16 за
““Монопол” или бакалия за селски “босове””

 1. Всъщност този Стоян Янев не бил същия ,за който съм писала коментарите си.За което се извинявам на всички близки и на двамата-и на момчето ,което е намушкано ,и на другото момче,за което съм го сбъркала…иначе всичко си е както трябва..А в днешно време Сергей Телцов май е навън,но силно се надявам отнов да влезе у какамангата,но този път за 20-ина години!Казах!!!А за Тошко–да е жив и здрав,и той ,и жена му,и детето им–нищо лошо не съм видял/а от него!Да се пази да не нагази пак у лайната до шия,както беше преди 8 години!!!Айде,със здраве си останете всички,които четете тази статия с години закъснение….да е живо и здраво и Гугле-то!!!!:-)))

 2. Че Стоянчо си имал приятелка-не знаех!Защото с „работата“,която работеше той е много рисковано да си имаш гадже!Незнам с какъв акъл ще се хванеш с такива хора…Най-вероятно и ти си наркоманка и си била с него само заради дрогата(извинявам се,че звучи така грозно,но е така!)И защо след като си знаела с какво се занимава не си се опитала да го предпазиш….доколкото е възмиожно!!!ТО МАЙ ВСИЧКИТЕ СТЕ ЕДНАКВИ-БОКЛУЦИ!!!

 3. Какви 72 000лв. тез добре ли са….?Какво значат едни мижави пари като си изгубил най-близкия си човек!Хората още незнаят на кой свят се намират…На погребението му баща му беше целия син,защото се е опитал да спаси сина си…и са го прибили като куче,а ако не го бяха направили Стоян можеше още да е жив…Той умря от кръвозагуба,защото не е имало кой да спре кръвта която е бликнала от артерията .В шокова зала са казали че това е най нелепата смърт на млад човек…Колко много преживяха тези хора а помиярите ще им дават 72 000лв не ги е срам нещтастници

 4. Какви 72 000лв. тез добре ли са….?Какво значат едни мижави пари като си изгубил най-близкия си човек!Хората още незнаят на кой свят се намират…На погребението му баща му беше целия син,защото се е опитал да спаси сина си…и са го прибили като куче,а ако не го бяха направили Стоян можеше още да е жив…Той умря от кръвозагуба,защото не е имало кой да спре кръвта която е бликнала от артерията .В шокова зала са казали че това е най нелепата смърт на млад човек…Колко много преживяха тези хора а помиярите ще им дават 72 000лв не ги е срам нещтастници

 5. Оказва се,че има нещо вярно в това,че Г.Дюлг. е куржа….но само той си знае най-добре…според мен е едва около 20% мъжка курва!!!

 6. най голямата мъжка курва бил наи точниа от всички хахаха по голям помияр от георги дюлгеров едва ли се раждал някога !!!!

 7. Днес четох,че са отсъдили 72 000лв. кръвнина на родителите на Стоян…Мисля си,че е крайно недостатъчно и крайно обидно да се оценява човешки живот в лева!!!Какво може да направи човек с 72 000лв.!?!Ще върнат ли сина си,с тези 72000лв.???Категорично-НЕ!!!А хората,които го подведоха да тръгне по този път,се надявам да им тежи на съвеста(макар,че съм сигурна,че нямат никаква съвест)!

 8. Благодаря за коментарите, много са ми полезни и интересни. Авторката съм аз, не е за предпочитане, но наистина съм жена.

 9. Най-готиният и най-точният от всички е Георги Дюлгеров!!!За авторката Веселина Томова искам да кажа,че е написала много яка статия и ако наистина е жена и се казва така…и правя едно голямо ЕВАЛА!!!Статията е направо прекрасна и много и се накефих,когато я прочетох преди 2-3 дена…Ще се радвам,ако за в бъдеще продължи да пише по тези теми…Много ме кефи и това,че сайта на В.Данов се казва АФЕРА.БГ..Много добри попадения и статии имате,очаквам от вас да продължавате в същия дух,а не след известно време някой да ви сплаши и да спрете да пишете ИСТИНАТА!!!С най-добри пожелания:Я.Димов!!!

 10. Забравяте да споменете за „партията“ на Т.Георгиев–СЕРГЕЙ ТЕЛЦОВ,който след като Тодор влезе в затвора продължи да „работи“…Мръсната руска блять играеше двойна игра-хем с Тодор,хем с МОНОПОЛА…И как така става,че вечерта,когато стреляха по Тодор и приятелката му,единствено Сергей се оказва,че е на сигурно място…и че не е видял абсолютно нищо и никой?!?Аз мисля,че гадното руско копеле е тъкало на два стана,но….само той си знае най-добре…Но всичко рано или късно се връща,така,че се надявам той да не спи спокойно в случай,че е предал приятелите си!!!РУСКА ДОЛНА БЛЯТЬ,СТЕРЬВЯ……….

 11. А за Стоян Янев-МАЗНИЯ направо се уляха…познавах го лично и ме е яд,че се подведе по акъла на другите за пари,жени и власт…Ченгетата пък имат информация благодарение на „информатори“,и най-вече на свидетелите!Благодарение на които направиха връзка между побоя с чукове над Тодор Георгиев и над кмета на Аврен!А на следващия ден във вестниците пишеше:“Бойко Борисов съобщи,че има връзка между побоите над двамата и това са оранжевите дръжки на чуковете,с които са били бити и двамата…“Смешна работа…И най-важното,е че Тодор не натапя никой,както пише в статията по горе…

 12. Първо искам да кажа,че не 40%,а 100,даже 1000% от написаното е ПЪЛНА ИСТИНА!!!И този,който си мисли,че е само 40% значи си няма никаква представа за хората наричащи себе си МОНОПОЛ!И второ:Тодор Георгиев никога не е „духвал“ от Варна.След като му извадиха куршума и след като се възтанови,влезе в затвора за някакво старо дело,за което е бил пуснат за национално издирване и излезе някъде около септември’2007г.Горе-долу по същото време,когато пуснаха и ГАДОВЕТЕ,които стреляха по него!Но на всички е ясно,че тези хора рано или късно отново ще влязат в затвора…естествено и Тодор също…………..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *