Регистрация
Публикувано на 11.11.2017 / 8:53

МОЖЕ ЛИ БЪЛГАРИЯ ДА Е ПРАВОВА ДЪРЖАВА, КОГАТО ПОЛИТИЦИТЕ „УСЪВЪРШЕНСТВАТ“ ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО СПОРЕД ТЪРСЕНЕТО НА ПАЗАРА И ВОЛЯТА НА „НАЧАЛНИЦИТЕ“

темидаПравовата държава е способ за организиране на обществото за реализация на следните задачи:

- спазване на гражданските права и свободи;

- върховенство на закона – всеобщо равенство на всички пред закона без изключение;

- конституционно закрепване на принципа за разделение на властите;

- разрешаване на споровете чрез справедлив съдебен процес.

На правовите държави са присъщи следните характеристики:

- наличие на развито гражданско общество;

- ефективно действащ антимонополен механизъм;

- правен механизъм възпрепятстващ съсредоточаването на правомощия в една власт или институция;

- механизъм за правна защита от произволни действия или бездействия на властта;

- съд като институция, обезпечаваща спазване върховенството на закона и ограничаваща държавната власт;

- защита правото на собственост;

- спазване правата на малцинствата и недопускане диктатура на мнозинството.

Правовата държава се крепи на три основни принципа/постулата:

- върховенство на закона;

- върховенство на правото;

- върховенство на правосъдието!

За да се спазват тези принципa, древните мислители са въвели принципа на последователност и предвидимост на правните норми, валиден във всички проявления на правовата държава. Основната функция на правото е да бъде общовалиден регулатор на обществените отношения. За да изпълнява тази основна своя функция, правото трябва да има СТАБИЛНОСТ и ПРЕДВИДИМОСТ на въздействието си.

Наказателно-процесуалния кодекс е обнародван на 28.10.2005 г. До 05.11.2017 г. е допълван и изменян 35 пъти, средно ТРИ пъти на година !

Гражданско-процесуалния кодекс е обнародван на 20.07.2007 г. До 30.10.2017 г. е допълван и изменян 26 пъти, средно ДВА ПЪТИ И ПОЛОВИНА на година!

Административно-процесуалния кодекс е обнародван на 11.04.2006 г. До края на месеца ще приемат нови изменения, което ще доведе средно до ЕДИН ПЪТ И ПОЛОВИНА на година!

Може ли България да е правова държава, когато политиците „усъвършенстват“ законодателството, според търсенето на пазара и волята на „началниците“?

иван петровИван Петров

адвокат, прокурор на столична апелативна прокуратура /1995 -2008/

Коментари 9 за
“МОЖЕ ЛИ БЪЛГАРИЯ ДА Е ПРАВОВА ДЪРЖАВА, КОГАТО ПОЛИТИЦИТЕ „УСЪВЪРШЕНСТВАТ“ ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО СПОРЕД ТЪРСЕНЕТО НА ПАЗАРА И ВОЛЯТА НА „НАЧАЛНИЦИТЕ“”

 1. 28 години капитализъм – 28 години грабеж, разруха и дебилизация!

 2. българия кучета я яли. на управляващите поп на наследниците доктор

 3. Е х,господин Петров – какво да кажем,че се правят и обнародват нормативни актове без да се спазва принципа залегнал в Закона за нормативните актове – акта да е на разбираем български език,ясен и точен – да ама това изобщо не е спазено в Кодекса на търговското корабоплаване,както и в Инструкция№13/2000г. на НОИ – може би там са били часкт от тия 80% дебили от правителствата когато са ги редактирали – жалко за доказателството което скоро ще излезе в Интернет-страницата на определен сайт – и ще се види какви некадърни,неграмотни служители в НОИ съвместно със служители-съветници от МТСП са се изложили като не като дебили,а като първолаци – жалко за такива кадри стоящи десетки години в тия държавни органи въпреки смяна на правителствата,няма ли кой да ги прати на борсата да си търсят работа ами ги местят от бюро на бюро – от член на Надзорния Съвет на НОИ и като му мине мандата,хоп в Дирекция“Трудово право,……..,условия на труд“ в МТСП.

 4. Г-н Петров, въпреки, че политиците сменят често законите, съдиите и прокурорите си правят каквото си искат и си решават много пъти даже и против тълкувателните решения на ВКС. Сигурно имате и Вие такива случаи. Обаче българина го е разбрал въпреки, че много от тях нямат правно знание !

 5. А за това – гробна ТИШИНА сред УЖ управляващите ни:

  Комисарката по правосъдието Вера Йоурова, която миналата седмица беше у нас и изрази известни съмнения по отношение на оптимистичния разказ, представен ѝ от Цацаров, сега си продължила мисълта в Хелзинки: „Трябва да използваме по-добре еврофондовете в подкрепа на върховенството на закона, да създадем силна зависимост между върховенството на закона и кохезионните фондове.“

  И упоителни бляботения, колко положителен ще бъде поредния доклад от Брюксел. Щото и все пак – България е единствената страна, удостоена с честта за една година да и пишат ДВА доклада – 2012, при Боко Първи..
  И кво от това???

  1. А също и за това:
   Всички ефективни присъди в държавата вече са секретни.
   В разрез със закона никой освен престъпниците няма да знае кой на какво е осъден дори на първа и втора инстанция.

   „Тенденцията за тотално засекретяване на дейността на трите власти достигна нови висоти. Присъдите по наказателните дела на всички инстанции, с които подсъдимите се осъждат на затвор, вече са тайна. Това е решила комисията „Професионална квалификация и информационни технологии“ на Висшия съдебен съвет.
   В разрез със закона тя е наредила на всички съдилища да преустановят публикуването в онлайн регистрите на присъди..“

 6. От тия сегашните карагьозчии и думбази както са се разпищолили във властта, като за вечно, то накрая да не ни стане мъчно за „мирното съвместно съжителство “ с южната ни съседска страна? Докараха до там, че май по време на робството народа е живял доста по-справедливо от сега. Тогава е имало само 19 данъка,от които най-болезнени са били девширме ,джизие и диш-хакъ.Проплаквала е раята по веднъж на година -две иначе са си живялпак бедно,но кротко и спокойно.А сега имаме над 1001 дерта на главите…..
  Добере че сега на пазара има целегодишно банани иначе много щяхме да се изнервим,като по времето на куманизЪма,когато са давали само по един дебел банан на година на човек и то с купони само за Нова Година ,както пише в учебника за 2 клас.Ама нали сега ни и водят за маймуни,а маймуни без банани не е работа,трябва да ни подхранват.Какато е казал Сенека или може би Сократ „Банани и зрелища му е майката!“

 7. Г-н Петров,
  имате познанията по правната материя. Както и да изложите фактите, 80% от дебилите няма да ви разберат. Останалите виждат, че живеят в кочина.
  Към променащите се закони, като се прибави страх към прилагането им, повсеместната апатия, и приличната кочина се разпада.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>