Регистрация
Публикувано на 12.08.2018 / 10:25

МЛАДИТЕ И МОДЕРНИТЕ ХОРА НЕ СТРУВАХА И СТОТИНКА, СРАВНЕНИЕ С ДЯДО АСЕН. ТЕ БЯХА ВСИЧКО ТОВА ОТ КОЕТО СЕ СТРАХУВАМ, А ТОЙ – ВСИЧКО ТОВА, КОЕТО ИСКАМ ДА ПРИЮТЯ В ДУШАТА СИ

ДЯДО АСЕНТова е дядо Асен. Той е на 72 години. Физик по образование, човек по рождение и бездомник по принуда.

Дядо Асен обитава улиците в „Кючук Париж“ – вежлив е. Говори на „Вие“, че дори си сваля шапката и леко се покланя на преминаващите жени. Той казва, че не е просяк, а скитник. Разликата е огромна.

Тази сутрин, идвайки към офиса, заварих три момчета от намиращата се наблизо гимназия да ритат раницата на клетия старец. По шокиращото беше, че наблизо минаваха десетки хора и всички услужливо гледаха на другата страна и удобно предпочитаха да приспят съвестта си.

След като „възнаградих“ най-наглото момче с един задвратник, и тримата се разбягаха, като за себе си чух такива епитети и определения, каквито до сега не съм и предполагал, че има. Върнах съдържанието в раницата на дядо Асен и му я подадох, заедно с небрежно сгънати 5лв. Човекът ме погледна благодарно, но после каза:

„Какво правиш бе, момче. Я си взимай парите. На мен за какво са ми? Ти си млад – ще заведеш с тях някоя девойка да изядете по една торта. Ще се смеете, па ще я целунеш после. Все хубави неща.“

Сетне старецът извади своето разпокъсано протмоне и изброи 50 стотинки и тръгна към близката машина, като ме прикани да го последвам. Дядо Асен купи едно кафе и с треперещи ръце ми го подаде.

„Ето, за благодарност от дядо ти Асен. Да го помниш с хубаво.“

После ми се усмихна. Широко и така, както нито един от нас не може да се усмихне – с чиста душа.

Старият човек се върна на своето сепаре, приютен в една от близките автобусни спирки и продължи със закуската си. А аз нямаше как да не изтръпна.

Младите, чисти (само тялом, разбира се) и модерни хора не струваха и стотинка, сравнение с дядо Асен. Те бяха всичко това от което се страхувам, а той – всичко това, което искам да приютя в душата си.

Тихомир Костов

Коментари 23 за
“МЛАДИТЕ И МОДЕРНИТЕ ХОРА НЕ СТРУВАХА И СТОТИНКА, СРАВНЕНИЕ С ДЯДО АСЕН. ТЕ БЯХА ВСИЧКО ТОВА ОТ КОЕТО СЕ СТРАХУВАМ, А ТОЙ – ВСИЧКО ТОВА, КОЕТО ИСКАМ ДА ПРИЮТЯ В ДУШАТА СИ”

 1. Това че „младите са боклук“ и „нищо не става от тях“ съм го чувал и за поколения назад и напред..всяко предно поколение като че ли е на това мнение .. но това са глупости!
  Свестни млади хора има и ще продължава да има – печелят олимпиади по математика, физика, химия, спортни успехи и всякакви други .. от нищото правят нещо .. за жалост обаче обществото не се впечатлава от техните успехи, не ги насърчава, а обръща повече внимание на това колко силикон си е сложила някоя фльорца и в коя кръчма се е напил Азис..

 2. Да… Кога ли ще „резнат“ и Афера…за „некоректност“ в нета? Но да оставим това, пишещите тук сте ми на мерника. Да ви питам, а бе кога сте ходили доста сред населението българско, та пишете ли, пишете? Е, аз ходя, нали съм писател, та търся истории. Та да ви рекна, на светлинни години сте от това, какви са днес българите… Има и то доста има, скромни млади хора, които изобщо си нямат на идея какво е да си мръсник във фейсбук, да речем, защото там май повечето са такива, а? Хм? Като им погледнеш в очите и виждаш…. красотата и бистротата именно на рилските езера, в които наистина някои не трябват да газят никога… и то от критикуващите след писанките тука!!! Жалки сте! Аз имам силни спомени и то скорошни от разговори с млади българи, не, ще се поправя – млади БЪЛГАРИ – плакал съм заедно с тях. Те се усещат безпомощни, защото са умни, те са кротки, защото не виждат начин, те чакат, защото „Годо“ е хубава химера! И питат, ВАС ПИТАТ – ЗАЩО ПРОДАДОХТЕ БЪЛГАРИЯ ЗА ЕДНИ ДЪНКИ И БАНАНИ?!!! Те питат мен, моето поколение, а аз плача, не съм Христос, за да поема таз’ тежка вина!!! И тежест натиска смутеното ми сърце… защо наистина стана така…?

 3. Човек по рождение .Ще остане такъв до края.Сърцето знае истината.Бог да пази Асен !

  1. …STAROTO POKOLENIE..BALGARIJA ,BEZ TJAH VECHE JA NJAMA…,,SOCIALNATA KULTURA,,VECHE E ,,BOKO/GERB/KULTURATA,,NA,,EBACHI,,,,DRASKACHI,,I,,UREGDACHI,,….FUCK THEM ALL!

 4. Ех, вчера срещнах човек, който има милиони, хотели, вилно селище, и незнам какво си още и пак иска да трупа, да трупа сякаш ще ги отнесе някаде си. Катафалката няма ремарке.

 5. Не съм учуден , по-скоро се учудвам ,че някой може да се учуди на това!!
  За съжаление над 90% от младото поколение са изроди във всички смисъли на тази дума!
  И , за това нищо добро не очаква България!
  А , човекът си е човек , независимо колко пари има или няма!
  А този Човек е наистина с голямо Ч!
  Поклон пред теб Човеко!

  1. А, кой направи новото поколение-изроди??? Верно е, че станаха такива- да блъскаш целодневно във фитнеса, да ядеш пилешко с хормони + химия и да направиш мускулна маса за да се пъчиш и да си мислиш че ще стигнеш Митьо очите??? Все това в съчетание с мозък като на бройлер..
   Кой е виновен за това? КОЙ??? Кой направи от децата анаболни безсърдечни идиоти? КОЙ???

 6. ЧОВЕЦИТЕ С ДУША СА ЧОВЕЦИ НЕ ЗАЩОТО АЗ И ВИЕ ТУКА ПИШЕЩИ ХВАЛЕБСТВИЯТА СИ ЩЕ ГИ ПОХВАЛИМ….. В ПОВЕЧЕТО СЛУЧАИ ЗАЩОТО СИ ИЗМИВАМЕ СЪВЕСТТА С ТОВА ДА СМЕ ЗАЩИТНИЦИ НА КЛЕТИТЕ………
  ЧОВЕЦИТЕ СА ЧОВЕЦИ ЗАЩОТО ТЕХНИТЕ ДУШИ СЕ КЕФЯТ ДА СА ТАКИВА И ………..
  СПРЕТЕ СЕ НЕЩАСТНИЦИ С ХВАЛЕБСТВИЯТА ВИЕ КОИ СТЕ ЧЕ ДА ОЦЕНЯВАТЕ………..

  ЧОВЕЦИТЕ КОИТО СА ВЕЛИКИ СА ТАКИВА!!!! И ТЯХНОТО ВЕЛИЧИЕ НЕ СЕ НУЖДАЕ ОТ ГЛУПАВИТЕ ВИ ПОХВАЛИ!!!!!!!!!!!!
  ТЕ ЩЕ ОТПЕЧАТАТ ДОБРИНА СИ ВЪВ ВСЕЛЕНАТА!!!!!!!!!!!И СА БЛАЖЕНИ.И НЕ СЕ НУЖДАЯТ ОТ ПОХВАЛИТЕ НА ТАКИВА КАТО ВАС.

 7. Да,,Бен4овци имаме,над 1000 !!! милионери имаме !Официално !Но лошото е , 4е 4овеци нямаме…

 8. Толкова се разстроих от този разказ, че забравих да допълня – всеки от нас, които се срещаме в този форум, можем да разкажем десетки такива разказа, в които всички участваме всеки ден.

 9. ОТ ПОЛИТИЦИ, КАТАСТРОФИ И УДАВЯНИЯ ТАЗИ ТЪПА БЪЛГАРСКА НАЦИЯ СИ ОТИВА БЕЗВЪЗВРАТНО. И АЗ СЪМ ТЪПАК СЛЕД КАТО ОЩЕ СТОЯ ТУК.

 10. Така е!…Нас, гениите, много трудно ни разбират…
  Свалям ти шапка, дядо Асене…
  На такива, като тебе, се крепи Родината ни…
  Или онова, което е останало от нея…
  Респект и уважение…

 11. Няма значение откога е репортажа,всички това ни чака при нашето овчедушие!
  Овцете ги избиха, сега е наш ред,каква ли зараза ще ни спуснат с поредната директива?

 12. Никога не съм била страхлива, но вече ме е страх от това, което се случва с обезобразяването на българското население. Това не са хора , а хуни… Жалко! Много тъжен разказ!

  1. Не са хуни, Мери!
   Хуните макар и да са сеели страх, са се подчинявали на желязна дисциплина!
   Това са изроди! Поколението, което ще живурка на територията наричана България!
   А дядо Асен е един от последните българи – самотници!

 13. Когато Дядо Асен свърши житейският си път,ще свърши и България,няма да се наложи да чакаме дълго.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>