Регистрация
Публикувано на 17.07.2017 / 21:04

МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЙ ВРЪЧИЛ ОРДЕН НА ДАНЧО Ц. ДАР И ОТ „АФЕРА“ ЗА МЕНТИТЕ: „А ИМА ЛИ ЗА БОГ ДА СИ ХАПНЕ?“

йордан цоневПловдивският митрополит Николай връчил днес ордена на Св. Апостол Ерм – I степен, на депутата от ДПС Йордан Цонев. Цонев бил 23-ият носител на отличието, което се давало от Пловдивската митрополия. Владиката лично го предал на Йордан Цонев след края на тържествената литургия  по повод храмовия празник на митрополитската църква „Св. Марина”, пише в. Марица.

И още:

За него под тепетата пристигнаха частици от покрова и ризата на Св. Богородица, изпратени с благословията на руския патриарх Кирил, и копие на чудотворната икона на Св. Богородица Всецарица от Атон. Копието е лично дарение от Йордан Цонев. Преди да  дойде в Пловдив, то е било отнесено от двама духовници в Света гора и докоснато до светинята там, за да попие чудотворната й сила.

Митрополит Николай разказа как по Гергьовден бил пратен от Светия синод да служи на храмовия празник на Зографския манастир в Света гора. Там на поклонение в същия момент били и народни представители, сред които и Йордан Цонев. Двамата се заговорили и владиката споменал за чудотворната икона на Св. Богородица Всецарица. Без да има нещо конкретно предвид, споменал колко добре би било епархията да има нейно копие. Тогава Цонев помолил владиката да му окаже милостта той да осигури това копие, тъй като има и лична причина да го стори. „Никой на мое място не би могъл да откаже на такава молба, отправена на такова място”, каза владиката.  Помислил си, че няма нищо случайно, а също така че и, че ще бъде справедливо църквата  да покаже, че оценява този жест. „Не затова, че е подарил икона. Тя е скъпа, но няма значение колко струва. Въпросът не е в парите. Благодатта на Светия дух не се продава и не се измерва в пари. А заради това, че той и преди това беше показал, че е готов да помага на църквата с всички сили и средства по начин, по който малцина са готови да го направят”, направи уговорка владиката.

„Църковните отличия имат един много специфичен характер – характер, който свещениците много добре разбират, но светските хора – по-рядко. Може би защото в светските почести е много силен елементът на суетата. При църковните това не е така – обясни дядо Николай. – Първо, църковните отличия не са индулгенции. Православната църква не раздава и не продава индулгениции. Второ, получаването на такова отличие не означава, че човекът, който го получава, може да се отпусне спокойно и да се наслаждава на вече постигнатото. Казано е: Когото много е дадено, от него много и ще се иска”. Като предупреди това, митрополит Николай постави нова задача на Йордан Цонев – да намери законодателно решение, което ще опази българската земя в момент, когато ЕС отправя упреци, че режимът за продаването й на чужденци не е достатъчно либерален.

На свой ред Йордан Цонев благодари и разказа първата част на историята. Преди 3  г. при него отишла да моли помощ майка на онкоболно дете.  „Такива неутешими сълзи най-трудно се преглъщат. Обещах. Лекарите казаха, че нищо повече не могат да направят”, върна лентата Цонев. След като отправил молитви със съпругата си, той решил да отиде да се помоли в Света гора. Заминал с благословията на владиката. Цонев разказа, че детето оздравяло и днес е абитуриентка. Тогава с жена му решили да дарят копие на чудотворната икона от Атон.

На няколко пъти, макар и да не е прието в църква, миряните прекъсваха с аплодисменти обръщението на владиката и разказа на Йордан Цонев.

Копието на иконата на Св. Богородица Всецарица ще остане за постоянно в храма „Св. Марина”. А късчетата от покрова и ризата на Божията майка ще са изложени за поклонение до 19 юли, като на следващия ден, когато е Илинден, ще бъдат отнесени в село Хвойна.

йордан цоневСега е ред на един малък дар на МЕНТИТЕ и от „АФЕРА“. Малък откъс от книгата на Васил Пекунов „Роялът на Ангела. Аз пожелах да говоря с вас“.

Преди да го прочетете обаче, след горепоместената ЗАХАРОСАНА ДО НАКЪРТВАНЕ ДОПИСКА за депутата от ДПС и любимия митрополит на Ахмед Доган, ще ви кажем защо я препечатваме с „малкия ни дар“ – откъс от книгата на Васил Пекунов „Роялът на Ангела. Аз пожелах да говоря с вас“. За да знаете ЗАЩО НА ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ НЕ ТЪРСИМ И НЕ ОБЩУВАМЕ С БОГ  - В ЦЪРКВАТА. Защото там мирише на … МЕНТА! 

„А ИМА ЛИ ЗА БОГ ДА СИ ХАПНЕ?

2012 година.

Ангел Ханс заговори за едно детенце горе при тях и ни покърти. Отпърво разказваше Вергиния, не той, че съвсем наскоро детенцето било починало в много големи мъки от туберкулоза. Ханс се занимавал с него. Било много умно, със способности на поет, на писател. Детето произлизало от „европейски бедни райони”, било със смесен произход от емигранти. „Боси-боси крачета, одърпано, опърпано” – така го били качили горе. Обичало „шоколад, пастички”… Дали му горе нещо подобно, сиреч помогнали му да си представи, че яде нещо сладко.

Тук Ханс заговори от свое име:

И преди да го сложи в устата си, малкият ангел го отдръпна и ме попита: „Ханс, а Бог какво обича да яде? За него има ли?” Аз се разплаках. Отдавна не бях плакал. Ето едно такова дете може да спаси света и да стане достоен президент на САЩ. Символично казано. Само по това може да разберете кога един човек е достоен – когато попита за Бог има ли, символично да пита, преди да отхапе залъка.”

Да напомня, точно в този момент американците избираха Обама втори път.

Ханс говореше за детето:

Беше с посинени от студ и сякаш и от бой ръчички, като го взехме при нас. Сополиво, мръсно, с нещо като рокличка и стари гащички. Защо гладното, болното от туберкулоза ангелче, качено горе, което поиска да яде пастички и шоколад и ние му ги сътворихме и му ги дадохме – ние можем, защо то, преди да отхапе, попита има ли за Бог да си хапне? И защо то да не покаже на останалите хора, че трябва да се разсъждава по този начин, и то да бъде пример. Попитах Учителя си, той помълча и каза: „Не. На този етап от развитието на Земята никой не би разбрал малкия ангел.

И изведнъж – нова насока на беседата:

Затова го прибрахме, за да го спасим от Земята и да го съхраним за новия свят. За онази земя, където повечето хора ще питат какво е ял Бог и има ли за Бог; за онази земя, където няма да има подобни страдания и където ще има бонбони и хляб за всички, които пожелаят да имат. Свят и земя, където хората ще са доста по-добри от тези тук и материалните неща ще бъдат на линия само тогава, когато духовните са наред. Не вярвате в такъв свят ли? Има го, има го и той започва да се строи. И началото ще бъдат хей тези малки ангели, които ние се опитваме да събираме по Земята. За да не ги мъчи животът, да ги съхраним и да ги пратим като учители. Това дете ще се подготвя за бъдещ духовен водач. То ще бъде като патриарх, ще е с много висок сан.”

Из книгата „Роялът на Ангела. Аз пожелах да говоря с вас“ с автор Васил Пекунов“

Веселина Томова

Коментари 2 за
“МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЙ ВРЪЧИЛ ОРДЕН НА ДАНЧО Ц. ДАР И ОТ „АФЕРА“ ЗА МЕНТИТЕ: „А ИМА ЛИ ЗА БОГ ДА СИ ХАПНЕ?“”

  1. Докога ще се награждават тия рязани маймуни от ДПС и Турция?
    За какви заслуги ги получават тази сган рязана?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>