Публикувано на 13.07.2008 / 20:33

Митове и легенди за Румен Петков

 

За симпатията на Румен Петков към чашката всички знаят. Не са тайна и легендите за пиянските му изцепки по време на кметуването му в родния Плевен. Ето някои от най-емблематичните истории на "кмета" Румен Петков.
Припомняме,че Румен Петков бе победен на изборите в Плевен през 1999г. от сегашния кмет на града Найден Зеленогорски, който кара трети мандат. Зеленогорски е от квотата на СДС. По време на управлението си бившият
министър на вътрешните работи е известен с прякора Румен Главата. Петков става пословичен с пиянските си изпълнения, на които множество плевенчани стават волни или неволни свидетели. Кметът по душа е купонджия и няма седмица, в която да пропусне "да се отреже" с верните си другари. След едно такова подобаващо събиране в известно заведение на центъра на Плевен, Румен Петков решава да се възползва от кметските си правомощия като… уринира във фонтаните пред хотел "Ростов". Оживеното вечер място дава възможност на десетки плевенчани да станат свидетели на куриозната случка. Още на другия ден целия град научава за "свършената работа" на кмета. Имало е подготвени апарати и камери, които са го заснели как пикае, но след това лентата се изземва от фотографите и тези материали се унищожават. Петков ползвал шадравана по този начин и като председател на ОбС, и като кмет. Правил го и в механи, в ресторанти, на "Беклемето" в Троян също, разказват свидетели.
С фонтаните на централния площад министъра преживява и друга драма, донася градският фолклор.Мастити плевенски бизнесмени молят кмета за услуга, която той обещал да свърши незабавно. След дълго протакване услугата така и не била направена, за което бизнесмените си отмъстили като изчакали удобен момент и хвърлили кмета във фонтаните, както си бил с костюма.
Завинаги в съзнанието на плевенчани е останала и вечерта, в която Румен Петков бил изнесен мъртвопиян от дискотека "Будапеща", завит с одеало. Шокираните посетители видяли охраната да изнасят човек, завит с одеало. Уплашени, хората помислили, че това е труп, но когато попитали какво става, бодигардовете на дискотеката спокойно оцекли: "Абе, кмета малко се е понапил!", след което откарали бъдещият министър в дома му.
Един от най-верните приятели на Петков по време на кметският му мандат са футболистът Пламен Гетов и легендарният мотоциклетист Богдан Николов. Те са доста близки и днес.
Най-популярният гаф на Петков е безспорно този от 8 октомви 1998г. Тогава плевенският социалист кмет се готви да приеме на вечеря синдикалиста Кръстю Петков и социалдемократа Петър Дертлиев. Левичарската сбирка трябвало да съчетае приятното с полезното във вилата на фондация “Кайлъка”. Фондацията е основана, за да се грижи за емблематичния плевенски “гранд” каньон. Грижата за Кайлъка е поета в началото на 90-те години от друг социалист с тукашен корен – покойния Андрей Луканов. През 1998 година изпълнителен директор на фондацията му е популярният мотоциклетист Богдан Николов, шеф на съответната спортна федерация. Романтичната вечеря обаче внезапно се превръща в криминален екшън. Към 18 часа във вилния имот нахлуват полицаи с прокурорско разрешение за обиск. Като един Матросов Румен Петков се изправя на пътя им и осуетява операцията. За да не остане и грам съмнение кой кой е, той взема ключовете на патрулния автомобил и повиква по телефона телевизионен екип. Сценката е надлежно документирана на видео. Петков възнамерява да я превърне в политически скандал как “полицията на Костов громи БСП сбирки”. Но скандалът се оказал от съвсем друг характер.
Същия ден полицията обискира 7 имота, собственост на търговски и нетърговски юридически лица, свързани с Богдан Николов. Иззети са скъпи автомобили, документи и регистрационни табели. Разкрит е голям канал за внос на крадени коли. Арестувани са Николов, брат му, шуреят му и бивша служителка от КАТ по обвинение във вещно укривателство, длъжностно престъпление и изнудване. По данни от следствието, групата е пласирала най-малко 120 крадени коли, от които е припечелила $3 млн.
Заради поведението си по време на обиска във вилата на мотоциклетиста, Петков бе обвинен за осуетяване на полицейска проверка и хулиганство. Делото бе образувано на 1 март 2000 и бе прекратено на седмото заседание година по-късно… заради депутатския имунитет на Петков . Той съвсем не е бил случаен гост в тази вила , а добре известен е като силен човек, един от приближените до основателя на фондацията Луканов, както и от нашумялото преди години банково дело “Акрам”.
По време на предизборните концерти през 1999г. бившият министър подарява на съгражданите си невероятно чалга шоу. Оркестърът на Горан Брегович и фолк легендите Руси Русев и Иван Карачоров-Попа са специалните изпълнители ангажирани да агитират за Петков, който цяла вечер си попийва в близко заведение.

Георги Стоянов

Коментари 0 за
“Митове и легенди за Румен Петков”

  1. Всичко това много пъти е писано във вестник “ Атака „,но за съжаление какво от това.

  2. Добавям: Боклук и боклуци са на власт! Ние обаче защо сме толкова зле? Защо седим и търпим? Рая. Не ми се слуша за такива отвратителни същества, искам да не чувам и виждам нищо за тях! Едва ли някой е предплагал, че може начело на държавата да стоят такива мизерници, за съжаление, да!

  3. Vsi4ko tova e vqrno,ama nikoj vestnik ne se osmeli tolkova godini da go napi6e.Bravo za smelostta na reportera,i za tova 4e afera.bg go publikuva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *