Публикувано на 12.03.2008 / 22:50

Мистерията на един взрив – предай нататък

 

 

Август, 2006 година. Внезапно МВР решава да засекрети разследването на атентанта срещу варненския бизнесмен Асен Николов. На 4 август той е буквално разкъсан на парчета при мощен взрив, избухнал пред дома му. Вътрешният министър Румен Петков заявява, че има напредък за установяване на истината по това кой е взривил Асен Николов. Румен Петков открехва и леко вратичката с информация, че Главна прокуратура е постановила проверка на стари дела за тежки престъпления. В морската столица също имало отворено такова дело, което имало връзка с учийството на бизнесмена.

Засекретяването на разследването обикновено се прави, когато по него има квалифицирана информация, каза за afera.bg висш антимафиот. Използването на специални разузнавателни средства също могат да бъдат повод да бъде заскретено едно разследване, коментираха от юридическите среди.

Две години по-късно следствието продължава да бъде засекретено. Но спряно. От обещанията на вътрешния министър, че се ровят стари дела и са близо до поръчителите, няма следа. Делото на тежко убийство отива към давност от 20 години. Едва тогава някой може да надникне в бумагите по разследването кой какво всъщност е разследвал.

“Работи се”, иначе се застраховат и от прокуратурата и от местната БОП. Такова дело винаги може да бъде възобновено, ако се намерят нови доказателства, оптимисти са те.

В България обаче нито едно подобно разследване досега не завършва с успех. И въпреки изтеклите години, журналистите не могат на надникнат в папките за да направят отдалечена с времето реалистична преценка кой какво, или защо е прецакал, или не.

 

Взрив ознаменува освещаването на офиса на ГЕРБ в морската столица

 

4 август 2006 година. Медиите са се струпали на официалното откриване на партийния офис на ГЕРБ – Варна. Очаква се в морската столица да пристигне лидерът на партията Бойко Борисов. За журналистите се очертава това да бъде последната вечерна новина за деня. Излъгват се.

Около 22,10 часа варненският преуспяващ бизнесмен Асен Николов спира черното си Ауди А8 със софийска регистрация 7697 НМ на паркинга пред блок 1 на ул. “Дрин”. В непосредствена близост до дома му е новооткриващия се офис на партията ГЕРБ. Според репортери, Николов присъства на събитието. Това впоследствие ще стане повод за избухване на скандал в бойкоборисовата партия, местният лидер Павел Димитров ще подаде оставка, но по-късно ще бъде върнат на поста лично от Борисов.

Секунди след като излиза от автомобила си Асен Николов е разтърсен от адски взрив, който разкъсва тялото му.

Бомбата е с мощен еквивалент, блокът се разтърсва като, че се срутва. Съседите наскачват ужасени. Някои от тях твърдят, че виждат през терасите си хвърчащи части от тялото на бизнесмена. Други коментират, че са видели Асен да излиза от колата си с пакет в ръка.

На място пристигат от столицата специалисти от ДОТИ, които работят съвместно с колеги от варненската вътрешна дирекция. Периметърът на взрива е огледан детайлно и първоначалното заключение на специалистите е, че най-вероятно бизнесменът се самовзривил. Източници от разследването на afera.bg твърдят, че е имало и оперативни данни, че Асен Николов не е бил чужд на поведението да носи в себе си отбранителна граната. С цел самозащита.

След детайлните огледи специалистите от ДОТИ си тръгват за столицата. Огледите на мястото на престъплението са приключили, полицейските ленти са свалени. Разследващите работят по всички версии, но според експертните оценки на ченгетата от ДОТИ натежава хипотезата за самовзривяване.

 

И внезапно разследването се обръща с главата надолу от една … батерия.

 

24 часа след като спеченгетата от ДОТИ са си заминали за столицата, шефът на варненските антимафиоти решава да направи оглед на мястото със свои подчинени. Отива на местопрестъплението и открива под един балкон … батерия. Според него това е именно батерията от дистанционното, с което е задействан взрива, убил Асен Николов. Версията на антимафиотите е, че взривът е бил поставен на под вратата на входа на жилищния блок, към която се е запътил бизнесмена.

В аналите на разследването личи, че именно това е повратната точка, от която нататък вече се работи по единствената версия – поръчково убийство чрез взривяване на Асен Николов.

Две години по-късно участващи в разследването доверяват за afera.bg, че мистерията в този знаков момент остава пълна.

Или специалистите от ДОТИ са били некадърници и в продължение на 24 часа не са успели да забележат нещо достатъчно значимо като доказателство за да се закове версията за поръбчково убийство, или варненските антимафиоти са гениални и като един Шерлок Холмз сами откриват някаква батерия, за която са сигурни, че е именно от дистанционното, задействало взрива.

Още повече, че след свалянето на полицейските ленти теренът е отъпкван многократно ог граждани, да не говорим какво човек може да намери под, която и да е тераса на голяма жилищна кооперация.

Така или иначе разследването се обръща в посока поръчково убийство. И … се засекретява, поради използване на специални разузнавателни средства.

 

Знаем кои са, но нямаме доказателства”, твърдят антимафиоти. На линия на подслушване са сложени онези, за които те са сигурни, че са пратили на оня свят Асен Николов.

 

Криминалната история на демократична България обаче познава “топ”следователи, които имаха “вътрешни убеждения” за някой, че е убиец и накрая катастрофално се сгромолясваха в съда с факта, че са привлекли като убиец по най-некомпетентния начин някой, който по-късно биваше оправдан.

Подслушването продължава до един момент. До този, в който всички законови срокове по едно следствие приключват. И делото е спряно. Докато се появи ново доказателство, заради което да бъде възобновено, иначе засекретеното разследване. 20 години никой не може да надникне в папките на разследването. И да прочете нещо повече за фамозната запалка, намерена под една тераса 24 часа след същинския оглед на местопрестъплението.

 

През това време в подземния свят са лаконични и като никога не пръскат високомерно знания за това кой е е взривил Николов.

 

Ден след атентата, близък до висаджийските среди сподели, че Асен Николов е работел известно време “за тях”, като визираше кръга около Иво Гела и Антонио Тунджев.  Николов е редови “войник”, но от тогава блести с ум бръснач, изключително комбинативен, възпитан и умен, според нашия източник. Той отхвърля със смях разпостранените веднага след взрива медийни версии, че зад него стоят хора на ТИМ. “Изобщо не сте час журналистите”, казва човекът от ъндърграунда и някак си не задълбава в повече в темата, макар, че тя е топновината на деня и се коментира от всички в морската столица. Очевадно висаджията знае много. “Бизнесменът на годината” Асен Николов не е чист като сълза и официално  – срещу него  РДВР – Варна има няколко дознания, за изнудване и измами, но полицията побързва да уточни, че по тях не са събрани доказателства за разследване.

Така, че за Николов има оперативна информация и най-вероятно тя е послужила плюс батерията раследването да се засекрети и да бъдат задействани се-ре-се-тата. Две години обаче никой от нарочените за поръчители не обелва и сричка, която да може да го закове.

 

Защо обаче се налага един успешен мениджър да носи граната в себе си, или  да го взривяват?

 

Асен Николов участва  в управлението на 11 фирми, предимно с предмет на дейност земеделие във Варна, Каварна и Добрич. Собственик е на шест фирми. Той е и един от четиримата, които имат договор с торовите заводи в Девня за износ на тяхната продукция. Николов  е удостоен с наградата на Фондация "Еврика" за "Млад мениджър на годината" за 2005 година. Наградата бе връчена на официална церемония в Централния военен клуб в София на 19 януари 2006 г. Като лауреат на "Еврика" 31-годишният варненец получава лично приветствие от президентa Георги Първанов.Асен Николов и Веселин Бакърджиев са съоснователи и съдружници с по 50% в компанията "Фарин" –  Добрич, която е сред лидерите в търговията със зърно у нас. Началото на компанията е поставено през 1997 година, когато  собствениците заявяват в публичното пространство, че компанията осигурява финансиране на зърнопроизводителите в размер на 70-80% от продукцията, както и новаторски за България и изгодни за производителите схеми на застраховане. През 2005 година компанията е реализирала приходи близо от 35 милиона лева.

Комисията по финансов надзор обаче, шест месеца преди смъртта му отказва да даде на фирмата му “Фарин”ООД лиценз за застрахователен брокер.

В тази фирма Николов е съдружник отново с Веселин Бакърджиев. Комисията по финансов надзор се мотивира в решението си за отказ за даване на лиценз за застрахователна дейност с факта, че Асен Николов няма диплома за висше образование, което е задължително изискване по закон и не е представил изискваните сведения за управляващите и представляващите физически лица. С или без висше образование, обаче мениджърът на годината не става застраховател, но очевидно е много оправен.  Името на Асен Николов  се замесва и в една от най-мащабните афери по източване на ДДС, твърди се дори, че  в полицията  има жалби от Асен Николов с молба за закрила. Ченгета обаче контрират,  че подобни жалби наистина  имало, но те не били свързани със заплахи срещу Николов, а с историите по ДДС-то. Следствено дело 19 от 1999 година е  за неправомерно изтегляне на ДДС в особено големи размери от фирма "ПВП груп". Следствието е било образувано срещу президента на фирмата Валентин И., известен като  Вальо Дроба и изпълнителния директор Радослав Боев. В тегленето на данъчни кредити на база нереални сделки са били замесени фирми от цялата страна. Това е ставало не без знанието на бившия шеф на Данъчната служба Виолин Енчев, който е подписвал платежните нареждания.  Главната прокуратура е разпорежда предварителна полицейска проверка и  според резултатите от нея Виолин Енчев е участвал в опит да бъде неправомерно изтеглен данъчен кредит за 920 милиона лева.Фирмата "Гленкор" на милиардера Марк Рич и холандската "Нидера" пък са били основни партньори на Николов.

 

Чрез  "Фарин" АД, фирма, управлявана от Асен Николов. На 16.06.2006г. "Фарин" издава първата си емисия корпоративни, обезпечени облигации с номинална стойност 5 млн. евро.Именно на тази фирма е отказан лиценз за застрахователна дейност.
"Гленкор" и "Нидера" са свързани със скандалния милиардер Марк Рич и групировката ТИМ. Навремето контактът с Рич е направен от дългогодишния шеф на "Химимпорт"  Никола Дамянов, който по време на режима на Тодор Живков е бил най-приближеният човек на тогавашния министър на търговията Христо Христов.

 

Според източници на afera.bg Асен Николов е дължал крупни суми. Но убива ли се длъжник?

 

Според някои ченгета като поръчители на взрива могат да се търсят лица, на които Николов е дължал големи суми пари. Лица, свързани с бизнеса със зърно не са го обичали, защото е бил твърде арогантен и високомерен. Това обаче едва ли е повод да убиеш длъжника си. Обикновено в такива случаи се убива едва тогава, когато си наясно, че длъжникът ти “е скъсан отвсякъде”, а Асен Николов очевадно не е бил пред просешка тояга.

Самовзривяване, или поръчково взрив – мистерията остава да прашасва в папките на засекретеното разследване. След 20 години някой може и да отвори делото и да види как една батерия под една тераса обръща едно разследване с главата надолу.

Без убиец обаче.

И без поръчител.

Предай нататък.

 

Веселина Томова

 

 

 

Коментари 0 за
“Мистерията на един взрив – предай нататък”

  1. В Стара Варна има единствен добър разследващ журналист, и това си ти.
    Поздравления!

  2. Браво Весе, но само ти не стигаш. Трябват и още смелчаци сред нас, а ги няма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *