Публикувано на 06.07.2008 / 11:57

Мислете с главите си, не с телевизорите!

 

 

Не останаха хора без позиции по събитието от миналата седмица – експлозиите край Челопечене. Масата бе облъчвана от новинарските шоу програми на bTV, Канал 1, NTV, които се надпреварваха за сензации и за екслузивни интервюта в търсене на истината. Не бяха уплашени очевидци, не бяха прелитащи хеликоптери, не бяха пресконференции на живо, не бяха едни угрижени журналисти. Разбира се, това им е работата на журналистите – да отразяват събитията, да информират населението. Но ми се струва, че главното беше да произведат все по-вълнуващи и по-сензационни новини. Единствено съвсем в края на отминаващата сензация телевизиите публикуваха телефони за информация за гражданите, като да допълнят съдържанието на инфошоутата си.

Едно нещо беше обаче повсеместно – всеобщата ненавист и искането на оставка. Оставката на Емел Етем. Как се стига до това? Ето как аз виждам нещата.

Медиите (и очевидци) обявяват, че нещо се случва край североизточната част на София. Сутринта са чути и усетени силни експлозии, които не спират. Има изпочупени врати и прозорци, както и напукани мазилки и стени в селищата експлозиите.

Медиите започват да спекулират и произвеждат сензация. Какво по-емоционално събитие от експлозии без ясна и потвърдена информация?

Бойко Борисов си върши работата като кмет на община според чл. 65, ал. 1 от Закона за защита при бедствия (ЗЗБ). Медиите го обичат и подкрепят. Популизмът е на почит в България, особено евтиният, защото е лесно разбираем и без много сложни анализи сутрин или вечер пред телевизора.

Отново се връщаме на „случващото се“. То е някакъв вид криза, бедствие, авария, нещо извънредно. По стара българска традиция се търси кой е отговорен. По още по-стара българска традиция не се мисли особено и се предполага, че отговорен трябва да е някой за бедствията и авариите. Хм-м-м… кой може?

Еврика! Нали имаме Министерство на извънредните ситуации? И ако това не е извънредна ситуация, какво е! Емел Етем, Емел Етем… Тя е отговорна, мамицата ѝ! Защо не се показва? Къде се е скрила пак? Тя трябва да се появи на часа и да действа, да информира хората. Иначе за какво е това министерство? Линчуване, оставки! Тук идва наяве невежеството на българския гражданин, който не чете законите, също както и журналистите. А според закона (чл. 67 от ЗЗБ) министърката има точно определени отговорности – най-вече координационни и организационни.

Чл. 67. от ЗЗБ: Министърът на държавната политика при бедствия и аварии осъществява дейностите по гражданска защита и защита на населението при бедствия, като:
1. координира планирането и изпълнението на дейностите по защитата при бедствия;
2. координира и контролира изпълнението на Национална програма за защита при бедствия и годишните планове за изпълнението й, плановете за защита при бедствия и плановете за провеждане на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи;
3. организира разработването на методики за оценка на риска от бедствия съвместно с компетентния с оглед характера на бедствието министър или ръководител на ведомство;
4. контролира изпълнението на превантивни мерки за защита на населението относно потенциално опасните обекти и дейности;
5. анализира ефективността на единната спасителна система;
6. внася в Министерския съвет ежегоден доклад за състоянието на защитата при бедствия;
7. осъществява международното сътрудничество в областта на гражданската защита и гражданското военно аварийно планиране.

Няма съмнение, че Министерството на извънредните ситуации (МИС) има отговорност за информиране на гражданите за опасностите. Но няма и съмнение, че си е свършило работата според закона. В случая Емел Етем или който и да е друг от „Гражданска защита“ нямат право да изнасят информация първи, защото става дума за военен обект, както гласи чл. 85. Както обясняват и от самото министерство.

Чл. 85. от ЗЗБ: Органите по чл. 82 [става дума за МИС, МВР, „Гражданска защита“] не осъществяват своята дейност:
1. в обекти на подземната минна промишленост, в обекти от енергетиката – АЕЦ, мрежи високо напрежение, в обекти на Министерството на отбраната и на Министерството на вътрешните работи;
2. извън вътрешните морски води.

Оставките в случая трябва да си подадат хора от Министерство на отбраната, чийто обект е складът с боеприпаси, или съответните кметове на общини и области, които са пряко отговорни за грижата за населението. Но популизмът, всеобщата експертност (за политика, спорт и музика) и насъскването срещу политици са сред чертите на нашето общество. И то от най-изявените.

Имаше един графити надпис в Белград, който гласеше „Мислете с главите си, не с телевизорите.“ Медиите рядко предлагат обективна картина. Независимо от броя на телевизиите, радиата, вестниците, различните информационни агенции, изкривяването е повсеместно – към сензация и продажба на рекламно време или пространство. Сравнително рядко към разкриване на истината, още по-рядко към показването на различни гледни точки.

www.kalinu.blogspot.com

Коментари 0 за
“Мислете с главите си, не с телевизорите!”

  1. Освен закон за бедствията има и закон за кризите. В едно радиопредаване 5-6 депутати не можаха единодушно да кажат това бедствие ли е или криза. А това е първото което е трябвало да стане, защото реда за действие и координиращия орган са различни. Всичките ни закони са такива неясни, объркани противоречиви. Затова уж закони за всичко си имаме, а беззаконие цари навсякъде.

  2. Време е кадъната да се прибере в харема. Няма място в общественополитическия живот, където се решават държавни дела. Нито акъл има, нито интелект. Само за харема на някой попрестарял бей става.

  3. Не упреквайте хората, че коментирали всичко, защото когато никой от властта не знае и не казва какво става, спекулацията е най-естественото нещо. Журналистите също не можаха да се доберат до властта и да разберат какво става. Те са виновни за друго, но не за търсенето на информация. Как ще станем гражданско общество, ако не се интересуваме, не питаме и не ги притискаме?! Какво, да не би да харесвате работата на кадъната???

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *