Публикувано на 30.08.2020 / 19:51

МИРИС НА ЛИПСА. ЗАЩО БЕ, МОМЧЕТА, ЗАЩО УБИХТЕ БОХЕМАТА?

ЗАЩО БЕ, МОМЧЕТА, ЗАЩО УБИХТЕ БОХЕМАТА?

Липса… шибана дума…

Липсва ми бохемата… Артисти – дрън, дрън…

Тук таме се чуе нещо… напийте се като истински пичове.

Липсва ми „ЖИТАН“… Липсва ми клуба на театъра… нощните скитания… любови… изневери…

Спорове по нощите за театър… музика… Художници с дълги бради… и ние с още по- дългите мисли. Не бяхме скопци… нито светци. Красиви в порока…

И в провалите си бяхме ние… Жените ни бяха жени… тесни джинси… къси поли… И талантливи…и обичащи!… И шумните компании… и веселбите, и алкохола, и сълзите…

Всичко това раждаше… и изкуството беше привилегия на талантливите и щурите…

Защо убихте бохемата?… Защо станахте държавни служители… Всичко стана пари. Напийте се… в някой клуб… измислете си го…

Обичайте онова, което другите не го могат, щото е Изкуство… Нямаше сериали, имаше театър и кино… и водка, а бирата беше презряна… слушахме джаз… блусът беше нашия ритъм. ВИТИЗ беше недостижима мечта… Художествената академия „котило“ на остроумни и смели момчета и шантави момичета… Музикантите…те бяха по- така… Ама бяха и те в бохемата.

Защо бе, момчета… защо? Не убивайте артиста!

…Събудете се в чуждо легло… с непозната жена… Запалете цигара… Наздраве!… Снощи съм пил на вересия…

Мирис на ЛИПСА… Ебати артиста…

Любомир Гешев

Коментари 20 за
“МИРИС НА ЛИПСА. ЗАЩО БЕ, МОМЧЕТА, ЗАЩО УБИХТЕ БОХЕМАТА?”

 1. А иначе-тия неща, които носталгично описвате, са ми скъпи и на мен, и ми ЛИПСВАТ, но!!! Не си ги присвоявайте, драги ми бивши „бохеми“-те бяха част от живота на ВСИЧКИ нас, не само на вас! Показателно-високомерието все още ви владее, дори и в приватизираните спомени!

 2. И на мен ми липсват поляците,защото докато се търткалях по плажа с дъщерите им ,те ми сменяха гумите на Лада-та
  нещастните галоши ,,Вида“със истински ,,Стомил“ …за 15 $ на гума ?!

  Липсват ми шведските и норвежките крони,финланските марки, френските франкове,италианските лирети,германските марки,старите английски паунди,австрийските шилинги,арабските долари…

  Липсват ми Забранените нощувки на ,,Зл.Пясъци“…

  Липсва ми ,,Столичная“ по 5 лв.,Евсиноградска плодова ракия 1.70 лв.,гроздовата – 3.60 лв. …бутилката !!!
  Пури директно от Кастро – Кохиба,Пънч,Ромео и Жулиета по 25 бр. в дървена кутия за 28 БГ лева,цялата кутия,ей… в Представителния магазин на Булгартабак…… !!!!!!!

  Липсва ми морето пълно с риба…
  Липсват ми Кометите, ,,Кирков“, ,,Прудкин“ правещ тигели Варна -Галата на всеки час…
  Капитан Буги ми липсва…

  Липсват ми гаджетата ,които не познаваха платената любов…

  Ежедневните дискотечни изпълнения и те ми липсват…
  Влизаш и плащаш сметката на цялото заведение,защото имаш толкова пари,че не можеш да ги изхарчиш по друг начин в условията на зрелия социализъм…Накрая все ше се намери някой с който да се сбиеш заради момичето на вечерта ,което не пречи на другия ден да си пиеш с него…

  Липсват ми Комсомолските секретари,Стопанска милиция,Нравствен отдел …

  Липсва ми недостъпния за другите ,,Кореком“. За мен беше достъпен и не пропусках да раздавам на пишлеметата от махлата Тублерони напук на милицията…

  Липсва ми ВЕФ-а със скупчените около него момчета ,пиещи тайно бира на пейката в Градината…
  И милиционерите дето не харесваха дългите коси,късите поли и чарлстоните…

  Липсва ми бликащата почти навсякъде гореща минерална вода по брега,която наричахме Свинска баня,защото правеше гьолове на плажа и ние по цяли нощи не излизахме оттам… Да, Езерце с вряла вода,чист пясък отдолу,пластмасова масичка по средата с два стола, ,,шампанско“ ,,Искра“ и най-красивото момиче на света…
  А ?!

  Липсва ми любимата моноска,с която правех най-големите водни ветрила на виражите с 80-90 км/ч влачен от най-силния катер /200 к.с./ на плажа… Перчех се ,защото знаех,че съм най-добрия в тая част на Планетата !!!
  Хубаво е да си сигурен в себе си и да се радваш на Истинската свобода !

  Липсва ми барчето на Художниците,Канеи бар,Кукери…

  Вярвам,че Бохемското у мен все още е живо.
  Не го давам !

 3. „Bohem“ата е друга, по-време на негативен „mood“ на публиката песните са други, успешните имам предвид. Истинските артисти би следвало добре да разбират това 🙂 .

  https://www.youtube.com/watch?v=Bk7RVw3I8eg

  Навлизаме в нова ПО-ВЕЛИКА Депресия. Който го разбира ще я има така мечтаната репутация, за която повечето по-посредствени артисти дават и душата си !

 4. аз кат малък много бохемствах в доспат

 5. Наистина ли това ви липсва, след като нашите родители умират унижени и убити от 40 години труд в мизерия, а децата и внуците им завинаги поемат към „Терминал 2“? Да ви имам проблемите и мисленето. Къде била „бохемата“, когато 50% от българите се борят всеки ден за физическото си оцеляване и са оскотели.

 6. Защо официалните медии не отразяват случващото се в Берлин?

  Какво се случва в Берлин

  В центъра на Берлин се събра многохиляден митинг под надслов “ Събрание за свобода“.
  Официален организатор е обществената група Querdenken 711 от Щутгарт.

  Тя позиционира себе си като неполитическа организация за запазване на конституционните права, независимо от пандемията.
  Хората искат да се отмени не само карантината но и оставка на правителството.

  Робърт Френсис Кенеди, племенник на Джон Кенеди каза „Берлин днес е на предна линия в борбата с тоталитаризма“

  1. Свобода на народа!
   ……
   Медиите у нас, с изключение на частни ТВ и няколко сайта мълчат не само за репресиите срещу гражданите на Берлин, но и по отношение на готвената кражба за над ЕДИН МИЛИАРД евро свързана с българския посолски комплекс там, който хунтата ще събори за да приватизира имота в центъра на града и след това да изгради малко посолство и жилища за продан, от което ще спечели въпросната сума. Това се извършва под надзора на обгрижваната още от Стоят Ганев пазарджиклийка Елена Шекерлетова, която го играе посланик. Същата преди 15 години запали по невнимание посолството ни в Берлин малко преди коледа чрез украсата в кабинета й, което предизвика евакуация на състава и намеса на пожарната команда. Този епизод бе укрит от тогавашния посланик Плугчиева, като даже бе извършен и несанкциониран от МВнР ремонт на подпаления пети етаж на сградата. А проектант на сегашната далавера е съпругът на външната министърка Захариева. По същата схема се действа и във Виена, където посланикът на Плевнелиев – Иван Сираков организира продажбата на българската резиденция и срутването на част от жилищния комплекс. И на двете места ще бъдат разрушени българските училища, намиращи се под егидата на посолствата ни. Цялата организация на схемата е подкрепена от Плевнелиев с процент печалба разбира се и за ББ. А шефката на Външно – Катето Захариева просто контролира процеса на приватизацията на държавната собственост. Затова сънародниците ни в Берлин и Виена днес по време на демонстрациите издигнаха лозунги за оставката и на посланиците в Германия и Австрия и призоваха шайката дни преди да бъде отстранена от власт проста да бъде озъптена и спрени тези суперкрупни далавери. Гражданите на РБ очакват и намесата на опозицията за предотвратаване на тези невероятни кражби като повдигнат темата в парламента преди той да бъде разтурен…И естествено впоследствие още при служебния кабинет да се търси отговорност за тези пресъпления спрямо народната собственост в Германия и Австрия.

  2. Гледах го, браво че пишете за това, никъде официозните медии не отразиха. Имаше и в Лондон, там беше Дейвид Айк.

  3. https://youtu.be/IizPX4YZGFY
   Защото официалните медии са собственост на сатанистите, противници на Тръмп.
   За сметка на това фамилията Кенеди (която има да си връща за мн.неща) е изцяло зад него. Това е борба- не от вчера и днес. Нещо повече- някои твърдят, че зад QAnon стои не кой да е, а самият Джон Джон Кенеди, инсцинирал смъртта си в самолетната катастрофа…Разбира се, не се наемам да коментирам това, понеже други пък залагат на версията, че QAnon е Путин. Но имам едно наум, де! 🙂

  4. Имаше и в Отава, но медиите за масова дезинформация се правят на слепи и глухи.
   Техните главни редактори следва да идат на преглед за очите и ушите си за да ги проверят дали са наред 🙂 .

   https://www.youtube.com/watch?v=D5ZWv1EYYXw

 7. Каква бохема сте вие? Едни пияници ,профанизирани и играещи халтурни, евтини пиески, хора! Нямате нищо общо с онези старите и велики ,непримирими ,но запомнящи се хора на изкуството! А вие примирените ,безличните и незапомнящи се с нищо човечета приемащи жалкото си натикано в кьошетата съществувание,ние публиката с какво да ви запомним? С “борбеността“ ,с “непримиримостта“ ви със сегашното мизерно положение в което сме ли? Ами народът е на площадите а вие къде сте? Ожалвате себе си.

 8. Никой, никого не е убил. Не сме убити, въпреки всичко и… напук живеем.
  Ще оцелеем, както дедите си. Не са се предавали и ние няма да го направим. Ще продължаваме да пишем стихове, да рисувам графика и.. да пеем като сме с приятелите.
  Бохемата,.. не се отчайва, донт уори, би и хепиии!!!

  1. Стефане, бохемата умря с онзи син календар, с който погребахте демокрацията, преди да се е родила и възвеличахте СДС, без да си давате сметка, че просто се продавате. Никога няма да да спра да обичам изкуството ви и това което създадох те, но никога няма да ви простя, че се оставихте да ви използват и излъжат. Между впрочем, като всички нас. Но, ние не бяхме „бохемата“ и тръгнахме след вас, а не след тях.

 9. Га ти министърПредателе поднасяше кошниците с цветята ( на Директора твой), ти с тесните джинси кво анални сокове от радост ли отпуши.

  Ко се праийш на хипар от 60-те?

  иди и му строши колата, наеби му жената, и ми се избърши в брадата, тогава ела да праиш полит лекции за бохемнята иначе си същия като оня капут с цветята

  1. Да сматаме, че вулгарност, простотия и простащина са израз на бохема ли?? Интересно, какво ли би казал в тази връзка Ст. Данаилов??

   1. моля моля, нека да не бъркаме вулгарността, простотията и простащината с различното мнение, несъгласието и протеста. Няма откъде да помня Л Гешев, освен че когато директорите на театрите получаваха китки, не ги замери с празна бутилк,а не ги наплю или не има размаза говна в лицата. Повече сила се иска да му счупиш колата, да му наебеш жената, и да му се избършиш в брадата. Дадъ Стивън , нему е простено макар да е от номературата, числоратурата, нменклатурата единственно защото непосегна на бохемския живот на родителите си от времето на фашизмите. Тогава БОХЕМИТЕ са бохеми с голямо Б, макар да са вярвали в Голямата Огромная Страна – и са били такива защото са видяли как Страната , Огромната е станал и ебала майката на Швайне Хитлер,

    по-късните болхем са копирали руските и са понесли бохенясването след войната във Виетнам. След което всичко е били копираж копи-пейст и копи-пейст и толкоз.

    прощавай ако в неделната вчер заради мен то се случи да прочетеш думи които изолирано дори за речник нестават, но прощавай за да изразиш някакво вътрешно „надмощие“ защо да не смукнеш една по обена ракия и да попсуваш.
    Няма цинични и вулгарни думи. Ситуациите са такива.

    с пожелание за здраве и успех на 2ри Септември

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *