Публикувано на 17.05.2008 / 19:02

Маргарита Михнева: За големите хора не се говори евтино

 

 

Чувствам се много уморена. Направо нямам сили. Започвам сериозно да се замислям дали си струва да се занимавам с журналистика. След всяко мое по-остро предаване започва дело срещу мен, вместо срещу тези, които изобличавам. Какво спечелих от професията си? Рак! Разболях се".
Монологът на Маргарита Михнева звучи страшно. Напоследък скандалната журналистка вижда живота предимно в черни краски. После обаче споделя, че не може да си представи живота по друг начин. Характерната й усмивка е все по-горчива, въпреки че тя намира сили да се шегува с всичко, което я заобикаля. Малко преди Великден сядаме на кафе с нея за импровизирано интервю по всички злободневни теми.
Правили сте интервю с най-ключовите фигури на прехода, какво е мнението ви за тези хора?
– Не зная защо в България за ключови фигури се смятат Маргините, Маджо, Карамански. Аз познавах Йордан Радичков, Дамян Дамянов, защо някой не ме попита за тях, ами все ме питат за криминалните типове. Да, познавам ги и тях. Зная ги от тяхното прохождане в „занаята". Имам записи от ония години. Познавам ги в зародиш героите, но няма да седна да напиша книга. Защото имам високи изисквания към писането. Да, Иво Карамански беше интелигентно момче. Васил и Георги познавам също, имам с тях неизлъчени интервюта. Славчо Христов ми носеше рулоните в телевизията. С Николай Добрев се познавахме от деца. Той беше кмет на община „Надежда". Аз му предложих да създадем първия нощен клуб в столицата и той го разреши. За управител назначи съпруга на Весела Лечева – Манол Велев. Не си придавам значимост, просто от 34 години насам се занимавам с журналистика. Но те не са героите на прехода. Герой е поетът Христо Фотев. Осъдиха го за това, че не си е платил телефонните сметки. Беше през 2002 година. Колко от кредитните ни милионери държавата е осъдила? Нито един. Това е трагедията на обществото ни.
Има ли български политици, към които можете да отправите забележка?
– Към всички. Няма министър-председател, който да не ме е уволнявал. Един след друг го правеха. Друг журналист в страната не е претърпял подобно подобно отношение. Получава се така, защото вместо да се занимавам с интриги, бъркам направо в раната. Затова ме и съдят постоянно. И ме уволняват постоянно.
Как ще коментирате Румен Петков, много актуална фигура в днешната политика, много противоречива?
– Когато Румен Петков носеше парите на БСП, всички бяха доволни от него. Не може да се отрече, че той е мъж с характер и боец. Но той е човек, зависим от алкохола и с висящи дела. При това не за какво и да е, ами за хулиганство и кражби. Защо го сложиха за министър на вътрешните работи – за да носи пари. Сергей Станишев каза, че Петков е направил страшно много за партията. Добре, тогава защо го отстранявате?!
Появи се леко странният слух, че министърът държи секс компромати срещу Станишев?
– Не е вярно. Това са глупости. Ако не беше Европейският съюз, Румен Петков още щеше да е на власт. Добре че немският вестник „Дер Шпигел" написа, че Румен Петков се е прегърнал с мафията. У нас отрекоха този факт, но въпреки това по неясна причина му поискаха оставката. Смятам, че БСП се отнесе унизително към Румен Петков. Не го очаква светло бъдеще. Сега ще се сетят за делото „Акрам", за пиянските му истории. С една дума – покрай сухото, ще гори и мокрото. Тодор Живков имаше подобна съдба. Построи си паметник, после по съвет на другарите го развали. След години Георги Първанов издигна паметника отново, макар че твърдеше как Живков не бил от тази партия. Не мога да разбера много неща. Ето, внучката на Живков – Евгения Живкова, шие дрехите на магистратите. Тя облече олимпийския комитет, аерогара „София". Защо друг дизайнер не направи това? Тя ли е най-талантливата и способната? В съда се смеят, че Евгения облекла магистратите, които осъдиха дядо й. Тя облече и хората от ДЗИ Банк. После уши и погребалните им тоалети, с които работещите там изпратиха банкера Емил Кюлев в гроба. Комична ситуация.
– Защо народът не разбира езика на политиците?
– Ами защото те говорят книжно. Сергей Станишев казва, че не познава министрите от новото правителство. Е, щом като той не ги познава, хората какво да правят и какво да кажат. И Първанов, и Станишев замазват нещата и не говорят искрено с хората. Държат се арогантно, грандомански…Ако не намерят верния тон, ще си отидат.
Мнението ви за Сергей Станишев?
– Елена я познавам като журналистка. Тя е по-умна и по-адекватна от Сергей. Мисля, че слуховете за Станишев са абсурдни. Да, приказките, който вървят около него, не са малко. Но той ги подхранва с поведението си – не е решителен, не е остър, говори размазано, неясно. Той няма трудов стаж. А какво е народното схващане за мъжа? Да стане сутрин, да се избръсне, да облече ризата и да отиде на работа. Освен това не е женен, няма деца. Но, друга страна, какъв е трудовият стаж на Георги Първанов?
Можете ли да ми кажете?
– Определено – не.

– Партийно строителство, това му е стажът. А партийното строителство се провали. Поне да са демагози като Тодор Живков. Да, Станишев е интелигентен мъж, но говори с купешки думи и няма качествата на лидер, няма харизма. Той е събрал в кабинета си криминални типове. Търпи ги и не казва марш. Това мъжко поведение ли е? Ценка Василева, близка до Станишев, бе уловена да прави контрабанда с Иван Тодоров-Доктора. Уволниха я като заместник областен управител на Хасково, а Сергей я взе за съветник. Новият министър Евгений Желев – има 2 атентата срещу него – и се провали като шеф на болница, а сега стана още по-голям бос. Как назначаваш човек, срещу когото са слагали бомби 2 пъти, за министър? Не мога да си го обясня това нещо.
Станахте героиня в романите на покойния Георги Стоев?
– Постъпих достойно с него, поканих го да гостува в предаването ми. Той беше предал с близо 80% истина историята около сплашването, че ще ме залеят със сярна киселина. Но Жоро винаги е бил от нисшата класа на мутрите. В книгата пише, че не съм разпознала Александър Стоканьов, което не е вярно. Разпознах го, но нищо не се случи. Питала съм и Никола Филчев, и Бойко Борисов, в днешно време също продължавам да питам. Дори исках среща с Александър Стоканьов лична, но нищо…този мъж е на свобода, бил шеф на клуб. Заради него се разболях от рак, много се притесних, много. Питала съм Ивайло Спиридонов, шефа на отдел „Убийства" на МВР, вярно ли е, че Маджо ми е звънял след мои предавания, както пише Стоев. Исках и телефонна разпечатка. Оказа се, че не вярно. Спиридонов не е викал Стоев никога. Като му казах на Жоро, той подскочи и продължи да твърди, че ми казва истината. Жоро Стоев притежаваше комплекса на шофьора. Гледа шефа си и разсъждава, толкова силно иска да е велик, че в един момент почва да си вярва. Жоро не беше мутра, а обслужващ персонал на мутрите. Не е засичан в нито една разработка. Познавам и неговия адвокат – Додев. За мен Жоро сам се самоуби. Прекрачи границата. Аз исках да го заведа в „Монтерей", но той отказа.
– Такава ли е истината за Стоев?
– Той беше бедно момче. Няколко пъти излизахме заедно на кръчма. Веднъж аз платих сметката, на следващия път – Янчо Таков. Ходихме в Унгарския ресторант. Мъж, на когото жена плаща сметките, не е богат. Последното уиски, което Жоро пи вкъщи, стои недопито. Пожела си 12-годишно уиски и не го изпи. Пазя бутилката. Беше два дни преди да го застрелят. Убедена съм, че не са го убили хора от средите на Маджо. Убиха го негови момчета, от ниския етаж, може би от най-ниския.
– Разпитван ли е Маджо по делото Стоев?
– Да, сигурна съм. Аз не съм го виждала никога, но той ме познава от телевизията. Не е интересна връзката Младен Михалев – Любен Гоцев, ами да се помисли малко над тандема Младен Михалев – Румен Петков.

Получавали ли сте подаръци от хора, попаднали по един или друг повод в криминалните хроники?
– Да, Маргините ми подариха преди 12 години ножове – комплект. Поканиха ме на среща в Японския хотел. Дойдоха заедно с Трайчо Манекена, а аз бях с дъщеря си Неда. Поводът за срещата ни беше мой критичен репортаж за тях и тяхна позната, която живееше по квартири и крадеше. Момичето беше проститутка. Съди ме вече 12 години, неуспешно. Разплака доста семейства.
– Пазите ли ги?
– О, да, ножове ги употребявам всеки ден. Много са остри и режат перфектно.
Дружбата с Янчо Таков пречи или помага на работата ви?
– На Янчо определено му пречи. Хора от „Позитано" не си говорят с него заради мен. Президентът Първанов не му говори по същата причина. А бащата на Янчо има добра слава на комунист. На него партията му съсипа живота, тя му скалъпи затвора. Не му е било лесно. Като излязъл от затвора, децата му го наричали „дядо", защото бил побелял. Пък и отдавна не го били виждали. Как се преживява това? Чест му правя, че не отиде в СДС. Остана верен на БСП въпреки всичко, което направиха срещу тях. Достоен мъж.
– Наричат го вечния плейбой?
– Да, заради това е малко обиден на пресата. Как може да пишат, че е бил квартирант на Лили Иванова. Та той й даде жилището си, според мен съвсем неразумно, защото има 2 деца, които няма къде да живеят. Боли го. За големите хора не се говори евтино
.

В. “Уикенд”

Коментари 0 за
“Маргарита Михнева: За големите хора не се говори евтино”

 1. Бунтарката си е бунтарка във всички временаПреди много години тя не се уплаши да критикува порядките на комунистическите величия и по някакъв хитър начин прокарваше материалите си през цезурата .Един от поводите беше забутано писмо в архивите на в-к“Труд“ Работно заглавие в БНТ „Как се играе хоро в работно време“

 2. Да се ПРОЧЕТЕ от ВСИЧКИ:

  „Престъпление и наказание“!

  И е време да се започне да се ПИТА на всички нива в България:
  „ОТКЪДЕ ИМАШ/ВЗЕ ПАРИТЕ ЗА ТОВА ИЛИ ОНОВА“?

  Защо все по-малко и по-малко се говори за истинските БУДИТЕЛИ и ВЕЛИКАНИ като Стоян Михайловски/наближава 24 май/?
  Защо,г-жа Михнева,кой е по-съп за България,този който написа „Върви народе възродени“или тия МЕКЕРЕТА-НАЗНАЧЕНИ ЗА КАПИТАЛИСТИ и взеха, че си повярваха че са такива,които отровиха живота на поколения българи;“насътвориха“ чудеса и станахме синоним на крадци в Европа…Било скъпо да се говори за задници..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *