Публикувано на 23.05.2019 / 20:55

МАНАСТИРИ И ЦЪРКВИ – И В БЛАТОТО ПЕРАЛНЯ!

Напрегнато е в блатото. Чакате. Какво ще дочакате след честването, посветено на всенародното отбелязване делото на светите братя Кирил и Методий е отделен въпрос. Има Кой да каже. А докато чакате ви подстригват. Може и повече. За покой и чакане вечно, черпят с новини и обещания. Новичок духовен някакъв. Тези дни се срещнаха няколко църковни новини, от вътрешния фронт.

Първата за невърнат дълг на Църногорския/Гигински/ манастир към КТБ, проведен първи търг на  публична продан, неправомерно сменени банкови сметки, прибрани пари и т.н.  Втората, че първата е фалшива и няма страшно – няма да им вземат манастирската лъжица и вилица, по техния закон. И че манастира имал много повече от това дето,  мишкуващите се зад него, са го набутали да дължи.  Трета, че мъката в тази връзка тепърва предстои.

Друга е славната новина, че властта и лично Той дава на църкви и манастири. Текущо даде, на варненския валадика още цял един милион, защото досегашните не го удовлетворяват. За строеж на църква.  Но тази скромна сумичка и посещението на Кипърския архиепископ Хризостом не можаха да засенчат, новините за усвоени от попове и монаси европейски и ваши пари.  Велико!

Похарчени огромни суми по ПРСР2014-2020 от православното вероизповедание, най-много в Софийска митрополия и по-конкретно в област Перник, в Брезнишко, Земенско и Трънско. Отделно от Църногорския/Гигинския манастир. В тези райони, по Подмярка7.6 за поддържане, възстановяване и подобряване на културното наследство на селата, за перида 2017-2019г., манастири и църкви – 10 бенефициента, са усвоили по проекти общо 6 379 869 лв. – Приложение №3:

МАНАСТИРИ

По ПРСР 2014-2020, ДФЗ изплаща европари – субсидии за ремонти на църкви и манастири след изпълнение на съответните проекти. Първо работата, после европарите, които възстановяват похарченото (правомерно). В същото време свещеници и монаси, от цялата страна, постоянно се оплакват, че нямат средства за поддръжка на сграден фонд и за ремонти. С какви пари тогава, преди да се получи чистото еврофинансиране, са били изпълнени проектите в Брезнишко, Земенско и Трънско. От къде в този беден район манастирите и църквите са извадили над 6 000 000 лв. Възможно ли е и там да има проблеми, като в случая с кредита на Църногорския/Гигински манастир и т.н. Спазено ли е европейското и национално законодателство? Има ли неточно изпълнение, спестени, изтекли пари?

За неправомерно усвояване на европари, корупционни схеми и ползване не по предназначение се разгърмя скадал с къщите за гости. При къщите за гости, обаче, направи впечатление добро, дори луксозно  изпълнение на самите обекти и целесъобразно разходване на парите по инвестициите. Нищо неточно, замърляно, спестено, липсващо.

При сравнение, дори на външен вид, между похарчените пари за инвестиции и постигнатия резултат, при къщите за гости и отделно ремонтите на манастири и църкви са видни „леко“ притеснителни разлики. От една страна похарчена е една сума и има добър резултат, от друга страна похарчена е два път по-голяма сума и има много по-скромен резултат. Приложения 1 и 2:

МАНАСТИРИ

МАНАСТИРИВ тази връзка, възникват няколко основни ВЪПРОСА, към управлението на Софийска митрополия:

1. Парите за изпълнение на проекти по ПРСР на съответните манастири и църкви ли са?

2. В случай, че не са, то какъв е техния произход и по какъв начин са привлечени от други лица?

3. Спазват ли се наредбите по ПРСР?

4. Следи ли се да не се допусне пране на пари?

5. Констатирани ли са несъответствия между проекти, усвоени пари и краен резулта?

6. Защо едни и същи лица са свързани с много проекти и съответни средства?

7. Има ли опасност от продажба на манастири и църкви или на техни задължения или на взимания от тях или на техни имоти или имущества?

Същите въпроси са и към прокуратурата, ДФЗ, ОЛАФ и др. органи по контрола на публичните евросредства.

ДОЙДЕ ВРЕМЕТО, НЕОФИТЕ (агент СИМЕОНОВ)! ДАВАЙ ОСТАВКА И ДРУГ ЕПАРХИЙСКИ АРХИЕРЕЙ ДА ОПРАВЯ РАБОТАТА! ЗА ДА ОСТАНЕ БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА И БЪЛГАРИЯ! АМИН И НА ДОБЪР ЧАС! МИР НА СВЕТА!

Следва продължение.

Симеон Балкански

Коментари 5 за
“МАНАСТИРИ И ЦЪРКВИ – И В БЛАТОТО ПЕРАЛНЯ!”

  1. Църквата не е сгради ,а духовници. Не случайно пиша духовници,защото попове дето искат да ги имат за свещенници има много но единици са истински отдадените на Бог и помагащи на заблудените….Радвам се ,че познавам един такъв и той буквално ми спаси живота! Пожелавам го и на вас!

  2. Ние от Четвърти километър дружно решихме да се запопим .

  3. Ремонтът на нашата черквица е 35К. Няма и за 5К, покривът вече протече. 20% за кмета, останалото за 2 попа и ремонтиста. Найс, Ъ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *