Публикувано на 07.02.2008 / 22:12

Лъсват имената на апелативния и окръжен прокурор на Варна по делото “Манасиев”

 

 

Делото, по което варненският шеф на Районна прокуратура Герги Манасиев  бе обвинен в даването на подкуп на прокурора от Върховна касационна прокуратура Боят Тошев бе отложено с мотива, че прокуратурата ще представи нови доказателства по казуса.

Както е известно двамата магистрати са обвинени по взимане и даване на подкуп, а бизнесменът Владислав Марчев като посредник. Според обвинението Боян Тошев е предложил съдействие на Георги Манасиев за спечелването от негова страна на конкурса за шеф на варненската районна прокуратура, но за това е трябвало да бъде платена подобаваща сума. Засега по делото като сума на подкупа се посочва 1500 евро.

Боян Тошев заяви, че зад ареста му стоят  прокурори, които той е проверявал във Варна и, че делото е съшито с бели конци.

Afera.bg научи, че по време на съдебния процес по делото “Манасиев” са изплували и имената на шефовете на варненската Окръжна прокуратура Пламен Иванов и Апелативна прокуратура – Лъчезар Добрилов.

Защитата на обвиняемите е поискала да бъда яко разровено в самата схема и механизмите, по които са назначавани прокурори в двете прокуратури. Съвсем “невинно” са били зададени въпросите как са били назначени дъщерите на двамата висши варненски прокурори като прокурорки. Дъщерята на шефа на Апелативна прокуратура Лъчезар Добрилов първоначално е била назначена като прокурор във Варненската районна прокуратура, а впоследствие се е издигнала в кариерата като прокурор в Окръжна пракуратура. А дъщерята на председателя на Окръжна прокуратура – Варна Пламен Иванов пък е била назначена във варненската районна прокуратура.

Отправките към двамата висши варненски прокурори, очевидно са били необходими по изясняване на схемата като как се прави конкурс в прокуратурата, заради, което изгоряха с подкуп Георги Манасиев и Боян Тошев.

Afera.bg научи, че едно от делата е било отложено заради неявяване на шефа на Апелативна прокуратура – Варна Лъчезар Добрилов заради “нередовно призоваване”.

Юристи коментираха учудено как един такъв висш магистрат не е бил могъл да бъде намерен “редовно” и отчетоха осуетяването на явяването му пред съда като свидетел с известни притеснения около роднинските прокурорски връзки.

Сагата около бившия шеф на варненската районна прокуратура Георги Манасиев стартира със заповедта на главния прокурор Борис Велчев за обявяване на конкурс  на шеф на местната прокуратура. За мястото са кандидатствали шестима души, включително и Георги Манасиев. Според обвинението именно за спечелването на този конкурс Манасиев е броил парите на Боян Тошев.

На 8 септември 2006 г. заместник главният прокурор Валери Първанов прави среща с с прокурори от Софийската районна прокуратура. Поводът е приключила проверка на следствените дела и прокурорските проверки, образувани там. На срещата Първанов изрича на висок глас заканата: “ООД-то на Филчев трябва да свърши!”, и бързо се поправя, че то не е съзадено по негово време. Проверката тогава  на Софийска районна прокуратура е възложена на завеждащия един от секторите в инспектората на Върховната касационна прокуратура Боян Тошев.

За Тошев в юридическите среди се говори, че е изключително умен и комбинативен и се ползва с топлото и сърдечно отношение на шефката му в инспектората на Върховната касационна прокуратура. Той ръководи и ревизията на варненската районна прокуратура. Проверката в Софийската градска прокуратура цели да бъдат  извадени  на бял свят има ли прекратените и спрени дела, както и преписки, приключили с отказ да се образува наказателно производство. Рови се из дъно и се прави пълна ревизия на образуваните и прекратени дела “по заявка на клиент”, което в прав текст значи има ли дела, образувани, без да има законен повод и без да има данни за извършено престъпление, само с цел да се окаже психически натиск и да се затрудни дейността на бизнесмени и граждани. Или пък да бъдат скрити престъпленията на тези, които знаят как да се отплатят. Тогава мишената е Славчо Кържев. Формалният повод е погромът в деловодството на Софийската районна прокуратура, при който след взлом дневници и папки с дела бяха накъсани и унищожени, за да се заличат следите на тази поръчкова дейност. Беше образувано дело срещу "неизвестния извършител" Славчо Кържев.

Проверяващите трябваше да разберат и доколко са верни твърденията, че ценоразписът тръгва от 200 лева за така наречените "спирачки" – постановления за прекратяване на наказателно производство. Като става дума за  най-елементарните  престъпления.

Шест месеца по-късно в тигана са изпържени Боян Тошев и Георги

Манасиев. В прокурорските среди се говори, че делото срещу Манасиев си е чисто натапяне от някой, койтое бил съперник на Манасием в конкурса за шефскто място в райнна прокуратура. Не, че Манасиев е света вода, напротив. Но най-вероятно прокламираната гръмогласно акция “чисти ръце” в прокуратурата, си е чисто разчистване на сметки.

Според новата законова процедура всички прокурори ще трябва да бъдат избирани на конкурсно начало.

Идеята звучи чудесно,  но afera.bg  научи, че във варненската прокуратура още преди да бъдат обявени официално конкурсите вече се правят списъци на тоя, или оня, къде точно ще участва. Което отново мирише на нечиста история.

Преди време писах за една участничка в конкурс, този път за съдийка. Още повече, че жената беше дългогодишен следовател. След конкурса, на който не беше одобрена, тя ми заяви, че дори и на нея не са се посвенили да и поискат известна сума за да спечели.

Но това е друга история.

 

Веселина Томова

Коментари 0 за
“Лъсват имената на апелативния и окръжен прокурор на Варна по делото “Манасиев””

  1. добре ще е да се поразрови за периода,в който Пламен Иавнов е оглавявал военноокръжна прокуратура – Варна за това колко дела има прекратени и по колко от случаите няма образувани такива, макар и наличието на достатъчно данни за престъпления от общ характер… Резултатите ще са потресаващи стига да имате кураж и воля. Успех ! и Наслука !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *