Публикувано на 01.12.2019 / 12:02

КУЧЕНЦАТА НА КРАЛИЦАТА. МОЖЕ ЛИ ДА БЪДЕШ СВОБОДЕН ЖУРНАЛИСТ, КОГАТО СИ ВЗЕТ КАТО СЛУГА

КУЧЕНЦАТА НА КРАЛИЦАТА. МОЖЕ БИ ДА БЪДЕШ СВОБОДЕН ЖУРНАЛИСТ, КОГАТО СИ ВЗЕТ КАТО СЛУГАВече е в историята срещата между американския президент Доналд Тръмп и белгийския премиер Бойко Борисов. Поне така беше обявена срещата от американската телевизия Fox.

На мястото на събитието обаче бяха безгрешните български журналисти, гордо отстояващи онова 111-о място.

Специални пратеници във Вашингтон имаха bTV и Nova, а телевизията на Кошлуков даже изпрати двама журналисти.

Наричам БНТ “телевизията на Кошлуков”, от уважение към миналото на БНТ. И разбира се – без уважение към Кошлуков, който, по собствените му думи, от “нехайство и небережност” 5 месеца не е забелязaл, че взима с 40% по-голяма заплата.

И Кошлуков се оказа слепец, досущ като българските партии, които пък години наред не забелязваха, че получават много повече пари от полагащото им се по закон.

И сега Кошлуков щял да се самонакаже с две заплати.

Хем смешно, хем тъжно.

Тъжното е, че това става с нашите пари. Дали пък слепците не сме ние, че не виждаме всичко това?

Кои други журналисти бяха във Вашингтон? Как кои – Илиана Беновска, Валерия Велева и Звездомира Мастагаркова – репортер на кафевия сайт ПИК.

Те сътвориха и най-големия виц за българската журналистика въобще в историята. Вицът е следният: „Беновска, Мадам В. и една репортерка на Недялко влезли в Овалния кабинет“.

Хем смешен, хем тъжен виц.

Хич не беше добре българските журналисти да бъдат допускани в Овалния кабинет. Те написаха такива френски любовни репортажи за срещата Тръмп-Борисов, че видимо се бяха вдъхновили от мястото, където го е правила Моника Люински.

Ето какво написа например репортерката на ПИК:

“Тръмп признал на Борисов, че му бил приготвил два подаръка за половинката. После обаче разбрал, че е щастливо разведен и след като на живо видял колко снажен и силен е, решил, че интересът към него със сигурност е доста по-сериозен. И едва ли ще му стигнат само два подаръка.”

“Щастливо разведен”, “снажен и силен” – ето така се пише репортаж за премиера.
Беновска не написа репортаж, тя преразказа какво й е споделил самият Бойко Борисов. Във фейсбук тя написа, че лично Тръмп проявил интерес към нея, като попитал: “Коя е тази в зеленото”?

Може това да е така, не знам. Но ако е така, вероятно после Тръмп е допълнил: “Ми, няма да й дадем виза.”

Всъщност, можеха ли пратениците на българските медии да отразят адекватно визитата на Борисов в САЩ?

Може ли да бъдеш свободен журналист, когато си взет като слуга? Какво имам предвид?

Не знам дали знаете, но двайсетината български журналисти пътуваха за САЩ с… правителствения Еърбъс. Пътуваха заедно с Бойко Борисов, Томислав Дончев, Красимир Каракачанов, Владислав Горанов. Пътуваха безплатно с властта. Дори богатите частни телевизии, които могат да си позволят да изпратят репортери отделно, а не с правителствения самолет, не го направиха. Явно угодническата позиция струва един самолетен билет.

А епохално свидетелство за това какво се е случило в самия самолет, получихме от журналистката Валерия Велева, известна и като Мадам В.:

“На третия час от полета Борисов в добро настроение идва при журналистите. (…) Укори медиите за публикациите по повод прегръдката му с посланичката на САЩ г-жа Херо Мустафа. И вметна, че журналистите не знаели, че нейните деца го наричат “чичо Бойко”.

И още от Велева: “Кацаме в Рейкявик. Летище Кефлавик ни посреща – празно, сиво и скучно. И точно в тази празнота на шест часа път от София Борисов отново попада в прегръдки – на Васко от Плевен, който работи в едно от заведенията на огромното летище…(…) Но, както казват, неведоми са пътищата Господни, а по тях Борисов винаги намира някой фен.(…)

15 часа. Качваме се отново в самолета – директно към Вашингтон. Два часа преди да кацнем Борисов отново идва при журналистите. Възбуден е…”

Тук разбираме, че когато Борисов е възбуден, отива при журналистите. А какво правят журналистите с него, научаваме пак от Валерия Велева. За обратния полет с Еърбъс-а, тя пише следното:

“Едва настанили се в самолета и ето Борисов пристига при нас. Свалил е черния официален костюм, запретнал е ръкавите на тъмносиня фланелка и усмихнат чака да го питаме… И ние го “почваме”.

Сега разбрахте ли – Борисов ходи възбуден при журналистите, сваля сакото и те го почват.

Въобще, Валерия Велева е омесила невероятен текст. Даже това е не просто текст, това е любовен бестселър, който надминава предишния й шедьовър – одата за срещата на Борисов с папа Франциск, където двамата бяха представени “като баща и син – видимо доволни един от друг, с някаква химия помежду им”.

Всъщност, това пътуване на журналистите с властта до Вашингтон и назад ми напомня за английската кралица и за прословутите й кученца, които припкат около нея. Не знам дали знаете, но кученцата на кралицата са от породата корги – това са дружелюбни и весели кученца, което ги прави и идеалните кученца за компаньони.

За пореден път се доказа, че българският премиер, като една същинска кралица, също си отглежда кученца за компаньони. Тия компаньони аз бих ги кръстил “български журналисти от породата корги” или “корги журналисти”.

Тия корги журналисти няма как да попитат Борисов защо САЩ и България “ще си партнират в защитата на свободата на словото”, както беше обявено в общото изявление.

Въпрос, който би трябвало силно да ги вълнува, имайки предвид какво работят.

Никой не попита премиера дали се чувства близък с Тръмп, след като политиката им по отношение на медиите е една и съща – всеки, който е срещу тях, е “платен” и разпространява “фейк нюз”.

Никой не попита дали България има проблем със свободата на словото, след като в общото изявление се говори за нейната защита.

Журналистите, пътували с правителствения Еърбъс, обаче не ги интересува свободата на словото.

Да, те просто бяха селектирани корги журналисти.

Слави Трифонов

Коментари 14 за
“КУЧЕНЦАТА НА КРАЛИЦАТА. МОЖЕ ЛИ ДА БЪДЕШ СВОБОДЕН ЖУРНАЛИСТ, КОГАТО СИ ВЗЕТ КАТО СЛУГА”

 1. Мадам В. Обичала да върти баници и други неща. Била майсторка, дали е имала възможност да покаже майсторството си в казионната делегация ? Вярно, че за другото е стара- по-стара е от Библията с цели две издания, но поне една баница е могла да извърти на държавните мъже.
  Най-старата професия има и представителки на баничарското изкуство, както и изкуството на угодничеството, официозната мазност и сервилничене.

 2. За Беновска всичко беше казано през последните дни. Просто я зачеркнете и тя няма да съществува. Не я слушайте, камо ли да я гледате – омерзително курвенска гледка. А мадам В. що ще там?! За един самолетен билет се продава, жалко. Кому ли ще меси баница следващия път?

 3. Според Мадам В-В. Велева освен „чичо Бойко“ Самозванеца самодържец е „ВИКАЙТЕ МИ ВЕЧЕ ПРОРОК БОЙКО“ в същата статия до ВАШИНГТОН и назад. В КУРНИКА С КОКОШКИТЕ КОЧИНАТА и ЗАЙЧАРНИКА на полЕната в банкя или в Белия Дом ще е все така докато правим нови бардаци със стари парясници гаранции резачки и МИНДЖОХВЪРГАЧКИ които са си продали п&тките .С БАЙ’ОНУЙ ще трябва да си замине и помощни персонал КУПЕНИТЕ СОЦИОЛОЗИ ПОЛИТОЛОЗИ И ГЛИГАНОЛОЗИ и НАДУПЕНИТЕ ЖУРНАЛИСТИ.

 4. На всички тези дръжкофони Боко-тиквата е подарол апартаменти. Сега просто ги изплащат…С ИЗПЛЕЗЕН ЕЗИК.

 5. Славчо, Славчо, още си си в Учиндол!
  Когато си бил ибрикчия, оставаш си най-много чифликчия или занаятчия, но никога не можеш да станеш кормчия!

 6. Как му подхожда на Премиера „Овален кабинет“ на овалното му 200 кг снажно телце!
  Английската кралица я следват от породата „Корти“ кученца.
  Другарят Бойко го следват Джурналисти от породата „Кофти софийски помияр“
  Другарката Беновска напразно се е опитвала,да допълни на бай Дончо колекцията от
  крокодили,необходими за захранване на бъдещия канал на границата с Мексико.
  Другарката Велева с патос от стила „Ето Симеон пристига“ е заменила само името.

 7. Слави , нужно ли е да ти припомняме какво фелацио врътна на Тиквеника в шоуто си.
  На продажни курви и насрани ибрици не вервам.

  1. Фелацио между две дърти труженички – скучно, грозно и миришеше лошо. Дано клиентелата е прозряла неуместността и на двамата като някакви фактори в тая клета държава…

 8. Славчо, не беше ли и ти от тази порода Корги
  Нали беше ББ на гости в твойто студио….
  Просто си много жалък и ти славчо…
  Бегай славчо бегай…
  Срам ме е и от твоя платен патриотизъм….

 9. А защо БСП плаща на Епицентър и така охлебва Баничарката за парите на социалистите, туй ама ич не го схващам. Баничарката ли е моралният стожер? Че Валерия обича Бойко. Значи Корнела също обича ГЕРБ…

 10. Не е лош коментарът. Господин Славчо да беше отворил вестник по-добре и да организира и кооперира качествените писатели и художници карикатуристи. Между другото днес много се учудих, като видях, че хората от квартала купуват вестници, дори и луксозни списания. Дали защото момчето продавач ни е приятел!?

 11. немой съкрца с тва : Наричам БНТ “телевизията на Кошлуков”

  ами си го кажи кво си е: БНТ = Бъш На ТашакЛуков

  и бегай в такт 7/8 да си очешаш перчемо дека си го обриса преди дваасе и курсур лазерника като протест срещу криминалността наместо да си признаеш че плешливиа за кво ли нема да простестира га нема коса

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *