Публикувано на 23.10.2008 / 22:22

Куките се оборудват с техника да нюхат в интернет

 

 

Мащабната поръчка за закупуване на техническите средства вече е факт.
За да проследява по–лесно телефонни разговори и IP адреси, МВР купува:
– 11 компютризирани централни съоръжения;
– 3 концентратора;
– 37 конвертора за отдалечена връзка;
– 270 комуникационни платки за едно събитие;
– 470 комуникационни платки за шест събития;
– 26 устройства за отнемане на телефонен чифт;
– 36 работни станции;
– обектова платка за ІР адреси;
– 40 алармени комуникатора и 2 ІР централни станции.
"Очевидно това са устройства за подслушване", категорични бяха за Dnes.bg от интернет компанията "Спектрум Нет".
Според тях цялата тази техника би позволила на МВР да си изгради собствена интернет мрежа за прехващане на разговори.
Друг източник, пожелал анонимност, потвърди пред Dnes.bg, че устройствата са стари, но добре работещи.
Новост при поръчката на МВР обаче била обектовата платка за IP адреси.
Нашият източник твърди, че досега МВР не е разполагало с такава техника, която позволява при слагането на алармена инсталация към нея да бъде свързана IP платката, интернет, а оттам директно информацията да се подава към IP приемник в полицията.
Въпросът, който възниква тук, е дали с този си акт Миков пуска в ход прословутата Наредба 40, която трябва да влезе в сила догодина.
А, както знаем, с нея МВР директно:
– ще събира данни за кореспонденцията между едно или няколко лица;
– ще събира лична информация за тях;
– ще проследява начините им на комуникация;
– ще събира "анонимните", според тях, предплатени карти.
Наредба 40 предвижда още операторите (мобилни и интернет доставчици – бел. ред.) да пазят и предоставят на МВР данни за всички номера, от които е имало обаждания, до кого са били, името и адреса на абоната, посещавани сайтове, начало и край на връзката.

 

Dnes.bg

Коментари 0 за
“Куките се оборудват с техника да нюхат в интернет”

  1. Gadno e no ne mi puka,zashtoto vinagi sym izlizal otkrito i s imeto si da zashtitavam poziciite si.Neka se opitat da me tormozqt za tova.Shte namerq nachin da si otmastq.V kraq na kraishtata vseki e uqzvim,vkliuchitelno i „TE“,koito i da sa .

  2. Що се отнася до вносът на техника, това е факт и някои от офертите са наистина добри. Особено италианската. Въпросът не е за подслушването, а в целите, задачите и морала на подслушващите. Трябва да си оправим службите, а не да се страхуваме от разговорите си.

  3. Правилно, „хе-хе“. Анонимността никога не търси истината. Търси отмъщение, интрига или чиста лъжа. Препоръчвам ти с най-добри чувства да намериш сили и да пишеш със собствено има. Тогава думите ти ще станат по-силни и по истински. Аз съм дал обет на децата си още през 1979 г., че ще се боря активно и персонално с комунизма и всичко, което засяга бъдещето на моите деца. Смея да твърдя, че всяка неприятност,1 която ми създаваше държават и службите преодолях с лекота, защото бях убеден в правотата си и не се страхувах от службите и институциите, а от това, да не престъпя обета към децата си.

  4. чудо голямо….гърдът ми мъдете, че щели да чуят или прочетат нещо от скайп, кю или каквото и да е друго…май само малоумниците си чешат пръстите и пишат глупости…то и до сега се подслушваха стационарни и мобилини телефони ама я кажете колко човека са осъдени в следствие на това, да не говорим, че в България тия неща не са доказателство пред съда

  5. Пълна поличейщина. И това не е най-голямата беда. Който владее тази информация, владее тотално живота ни. Това политика,търговия,индустрия,култура,верска ориентация, всико ще им стане подвластно. Представи си само, каквото и да споделиш с когото и да е … Моля само не ми казвайте, че закона ще гаратира нещо си или комисия, съвет и т. н… Ще продават информацията, като стой та гледай. То не че и сега нещо може да същствува без благословията на полицейските служби. Било то законен или нередовен бизнес или каквато ида е обществена дейност.

  6. За това трябва да внимавате къде и какво пишете!!!Особенов такива сайтове,като АФЕРА.БГ,защото наистина ще ти звъннат на вратата и ще те питат ,от къде ги знаеш тези неща,дето си ги писал в АФЕРАТА,а???Лоша работа ще стане,но дали полицията има обучени кадри,които могат да работят с такава техника???

  7. хич не се очудвайте, ще стане като едно време, както си стоите звъни се на вратата и изчезвате от лицето на земята, причините ще бъдат най различни: верски, икономически, чисто репресивни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *