Публикувано на 13.02.2008 / 22:25

Красимир Гергов: Мразя Любо Павлов!

 

 

Рекламният магнат Красимир Гергов е митична фигура в българското публично пространство. За възхода му днес се разправят всякакви легенди. Ако се вярва на ген. Бончо Бончев, вуйчото на Гергов, Краси изкарва спортния техникум в Правец, обитавайки вуйчовия си дом, където достига и първите висоти в живота си – републикански шампион по спортно ориентиране. Гмурка се, пъха се в пещери, скача с парашут и се катери из острите зъбери в планината. Бъдещият рекламен бос записва ВИФ и става майстор на спорта. На въпроса, какъв беше Краси като дете, вуйчото-генерал отговаря: “Много скромен и тих беше, бягаше от скандали и караници с другите деца, предпочиташе дипломацията, беше роден организатор.”

Как става така, че на рекламния бос Красимир Гергов му е забранено по закон да има медии и въпреки това вие сте човекът, с когото всички медии в България се съобразяват?
– Интересува ви какво е влиянието ми върху медиите? Да, аз наистина имам влияние в някои медии. Например на три радиостанции доставям вода. Имам машини за вода и им доставям. При това от най-хубавата. Това според мен е много важно за всеки медиен екип. В други две телевизии съм направил фирма, която почиства офиса. Всяка седмица прави пълно почистване на офиса. Така че тези медии ме познават много добре и когато аз, отделно от почистването на офиса, споделям мнението си като зрител за програмата им, това мнение се отчита, защото хората казват, че аз имам много добри идеи и те ги възприемат независимо, че ние си имаме с тях консултантски договори за други неща. Примерно, консултирам ги как може да икономисат електричество в самата телевизия, допитват се до мен за мнението ми за някои техни програми.
Много майтапчийско става интервюто! И кои телевизии консултирате?
– бТВ и ТВ2. Направиха много икономии от електричество и отопление. Оптимизирал съм също така работния ден на много служители, особено на шофьорския състав, което е един много голям проблем. Твърдите, че съм един от най-сериозните рекламисти в България. Да, това е вярно. С реклами се занимавам много отдавна. Всъщност моята кариера започна като манекен.
– Хачо Бояджиев се гордее, че ви е помогнал да направите първия си милион. Твърди, че когато е бил шеф на БНТ, ви е въвел в рекламния бизнес през 1993-1995 г.?
– Когато бях манекен и рекламирах дрехи, реших че по същия начин мога да рекламирам и други неща. И така се ориентирах към рекламния бизнес. Оттам дойде идеята, че мога да правя реклама и на други продукти по медиите – на спортни стоки, на кампании за икономии на електричество. Гордея се, че направих първите летни игри за глухи. А ролята на Хачо Бояджиев в моя живот наистина е голяма. Когато стана шеф на телевизията, той направи един конкурс, който течеше цял месец по БНТ. И аз бях единственият човек, който рискува и плати по условията на този конкурс, но това вече са го забравили всички. И е мит, че съм теглил кредит от “небезизвестната банка “Кредит Експресбанк”. Всъщност парите бяха осигурени от двама мои клиенти: “Филип Морис” и “Бейлууд”. Всичко е много по-просто от разните спекулации по въпроса. А Хачо е казвал: "Краси Гергов беше единственият, който рискува да изтегли голям кредит и вкара свежи пари в телевизията, когато тя имаше нужда от това."
– А защо не се понасяте с новия медиен бос Любомир Павлов – собственикът на ТВ7? Наистина ли той е един от малцината, които ви развалят рахатлъка на монополист на рекламния пазар?
– Вярно е, че сме в много лоши отношения, но не защото ми е развалил рахатлъка. Този човек дойде един ден в офиса ми, влезе, доближи се до моя аквариум и уби моите рибки, които отглеждах вече пет години. Смятам, че е нормално да намразя всеки човек, който направи такова нещо в офиса ми. Затова мразя Любо Павлов, той не може да постъпи така с едни невинни животинки.
Ей, това е върхът! Значи е извършил предумишлено убийство в офиса ви?
– Да, и затова Любо Павлов трябва да бъде съден, но аз не го съдих, защото смятам, че Господ ще направи каквото трябва. Той е най-големият съдия.
Ще се обидите ли, ако ви помоля да разсеете подозрението, т.е. всеобщото убеждение, че смайващите ви успехи на рекламния пазар се дължат на топли връзки с депутати, партийни централи и т.н.?
– Ни най-малко. Признавам, че съм помагал на партийните централи още от времето на Филип Димитров. На него му дадох с квитанция 20 лева. По времето на БСП внесох 50 лв. в партийната им каса. На Костов дарих 80 лв. Имам заслуги и към Симеон. Купих и внесох голямо количество царски корони, които се продаваха по пазарищата, така че имам принос и към тази кауза.
Ако това са ви заслугите към правителствата, излиза, че нямате особена нужда от политиците. Да не би обратното да е по-вярно?
– Не знам кое е по-вярно, но през 1997 г. политиците приеха специалния закон Анти-Гергов, т.е. собственикът на рекламни агенции не може да е собственик на медии. Такова нещо в света няма.
Как тогава ви свързаха с една друга нашумяла “афера” – договорът, сключен с “Проктър енд Гембъл”, който бил страшно неизгоден за БНТ?
– Това е една инсинуация, която се раздуха по времето на Пръмова. Договорът беше подписан преди нея, мисля от този, как се казваше, а, Геронтиев. И трябва да ви кажа, че за мен това беше най-хубавата сделка на БНТ. Защото три години преди това и три години след това никой не беше подписал такъв договор и никой не бе давал толкова пари на БНТ. А в момента мисля, че даже не рекламират там. Шумът дойде от някой си Гьорг, дошъл по линията на Симеон, който не донесе нищо рекламно, той беше дошъл по семейна линия, само за да спекулира с някакво име, с голяма фирма. А аз и до днес се съмнявам, че Геронтиев знае какво означава “Проктър енд Гембъл”.
– Освен Пръмова и Геронтиев отношение към скандалната тема взе и бившият шеф на телевизията Иван Гранитски?
– Аз не знам той да има някакво отношение към проблема. По негово времето сме имали прекрасни отношения. Аз лично съм го водил в Лондон, където той е разглеждал CNN. Нито тогава, нито сега Гранитски разбираше от телевизия, но смятам, че иначе той е един възпитан и културен човек.
Защо спъвате конкурсите за раздаването на телевизионни лицензи?
– Много се говори по въпроса дали печеля от отлагането на телевизионните конкурси. Да, вярно е, аз печеля от това. Но, за да не ме разберете погрешно, ще се опитам да илюстрирам проблема отчасти метафорично, отчасти в прав текст. Казах ви вече, че доставям всяка сутрин прясна минерална вода на някои телевизии и аз печеля от това нещо. Представете си, че тези телевизии, които аз снабдявам с прясна минерална вода или пък консултирам и обслужвам по други договори, в един хубав ден се окажат без пари. Тогава вероятно ще почнат да ползват чешмяна вода, което си е проблем и би трябвало да притесни всеки един доставчик на минерална вода. Става въпрос за телевизии, някои от които излъчват в ефира на София и затова аз наистина имам интерес да не се правят конкурси, а тези които излъчват вече 15 години, да си останат в ефира на София. Тъй като нещата сега стоят така – една фирма и една кабелна телевизия искат да вземат ефира на други телевизии, които са излъчвали 15 години. Ами че това е абсурд.
Вие пък се опитвате да задушите ТВ7?
– ТВ7 пък изгони “ТВ Седем дни”.
– А скандалът с “Видеоинтернешънъл”?
Веднага ви отговарям, че скандал има, но той няма абсолютно никакво отношение към мен. Просто Управителният съвет на БНТ беше дал съгласието си Кирил Гоцев да подпише договор с “ВИ”, а Гоцев вече го беше подписал. Така този договор падна и съдът се произнесе, че такъв договор просто не съществува. Това нещо, което беше насочено срещу българските национални интереси, просто вече не съществува в правния мир.

 

 

Едно интервю на Славей КОСТАДИНОВ

В. “Шоу”

Коментари 0 за
“Красимир Гергов: Мразя Любо Павлов!”

  1. до там ли стигнахте, та да препечатвате от жълтия вестник „Шоу“ – ШОК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *