Публикувано на 14.02.2008 / 18:24

Крадци, потопили ретро яхта, тормозят рибари

 

 

Тя била вързана на лодкостоянката под „Аспарухов мост”, където на следващата заран стопанина и я намери потънала. Тогава морските вълци, които държат своите лодки и яхти от страната на Острова в Южната промишлена зона, бяха учудени и се питаха как така плавателния съд е потънал без видима причина. След като преди няколко дни плаващият кран „Антей” успя да извади и стабилизира яхтата, собственикът и Владо установил причината. Оказало се, че наглите крадци са разбили вратите на каютата и откраднали всичко, което намерили в нея.

След това обрали и бронзовите части, като развили и откраднали и бронзовия кран на кингстона. Оттам нахлула водата, която потопила яхтата и създала куп главоболия на стопанина си.

Освен 5 000 лева, които вече е дал за изваждането с плаващия кран по тарифата му от 840 лева на час, варненския Колумб ще трябва да се бръкне поне за още толкова пари, за да отстрани щетите от кражбата. Това обаче не е първият подобен случай на обири, жалваха се вчера рибари и рапанджии от лодкостоянките по южния бряг на канала. Месеци наред те виждали група от 4-5 млади цигани, които тарашели за желязо и цветни метали в изоставения ТЕЦ на някогашната фабрика „Янко Костов” до бившия комбинат „Родопа”.

Вечер следвали погроми във фургоните и рибарските им лодките, от които изчезвали инструменти и всичко, което може да се продаде за скрап или на черния пазар. Не било трудно да свържат кражбите с появата на циганската банда и затова потърсили за помощ полицията. „Няколко пъти се оплакахме, но полицаите идват и казват, че нямало ясни отпечатъци и не могат да направят нищо.

Сега се стигна до потапянето на гемията, утре вече не знаем какво може да очакваме”, жалваха се пострадалите от набезите на крадците. Хората са наясно, че шетащитие през деня в ТЕЦ-а цигани заработват нощем в техните имоти, но са безсилни да се справят сами.

Полицаите пък вместо да изловят крадците и да ги постави където им е мястото, вдигат рамене и се оправдават като невинни селски моми. През това време погромите продължават, а наглостта на крадците расте. Нищо чудно да се стигне до инциденти, при които да гръмнат някой крадец, а в затвора да отиде невинен рибар, защитил собствеността си.

Красен Миланов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *