Публикувано на 31.07.2008 / 10:53

Костовистите са странни животни

 

 

Костов си го спомняте – беше премиер преди две-три европейски, а и още се опитва да влачи живи мощи из политиката ни.

Съвсем друга бира обаче са фанатичните костовисти, които пълнят интернетя…

Иван Костов, аз, собствено, не го познавам, защото не само, че когато беше премиер в главата ми се въртяха изпити, цици и студентски купони, ами даже и сега не ме е еня много за международното положение (да живее!) и за вътрешнополитическото такова. Спомням си разни откъслечни работи за неговото управление, като да речем разни теменужки там, крадливата фондация на жена му и тъпия му министър, който самоволно гръмна мавзолея. Спомням си как беше навъсения и строг г-н Премиер, после се отказа от политиката и като реши да се завърне, по чудодеен начин се беше преобразил на усмихнатия и добър г-н Аз-мисля-за-народа… което му превъплъщение не изтрая много дълго и малко време мина, преди истинската му същност на смръщен и вечно недоволен мърморко да излезе на показ такава, каквато е днес.

Това, което ме изумява обаче, комай попадна в някакъв форум, вестник или блог, в който се разисква нещо даже далечно свързано с политиката, е количеството на Костовистите с главно К, които неспирно, неуморно и без да пестят сили и клавиатура хем заклеймяват всичко комунистическо и ДС-арско, хем пък славословят и превъзнасят Иван Костов сякаш е месия на… нещо си.

Така и не разбрах на какво.

Изумява ме количеството на тия изгубени души не защото им се чудя на волята да пишат – такива усърдни тролове, хлевоустници и обикновени логореисти, в интернетя дал господ, и костовистите съвсем успешно се наместват в тяхната групичка. Чудното ми е именно с какво пък точно Иван Костов е заслужил толкова дай-хард фенове и какво пък, според тях, го прави толкова различен от останалите представители на политическия ни живот.

От една страна, историята на Костов като политик не е нищо впечатляващо. Верно, беше първият премиер след десети, който изкара пълен мандат, ама за това като че не се искаше кой-знае колко усилия след разгромяващото икономическо самоубийство на правителството на Жан. Икономическата стабилност, която управлението му донесе, се дължеше главно на въвеждането на валутния борд, но той не направи никакви значими реформи, а отдолу се криеше шуробаджанащина и корупция в особено големи размери, тайни сделчици с газпром и други хватки, заради които на сегашната тройна коалиция яйце й се пече на задника и едва ли някой смее да я похвали за нещо.

От друга страна пък, присъствието му на днешната политическа сцена е повече от жалко. Както особено хитроумно и проницателно забелязах по-горе, Костов не можа да изтрае дълго в образа на хрисима, усмихната овчица и бързешком се върна към начумерения си вид и лаещ дрезгав глас.

Партийката му, едно от многото седесета, разликата между които е само, че се мразят, е отъняла хем откъм членска маса, хем откъм идеи, та съществуването й се забелязва само от спорадичните и вяли опити на Костов за махленски дрязги с Доган и Бойко Борисов. Ако си мисли, че по тоя начин ще додрапа до парламента догодина, май по-добре да разчита на статистическа грешка от порядъка на 5% в негова полза по време на преброяването на бюлетините…

Тъй, че ако някой успее да ми обясни къде да търся невидимите за мен костови харизма, обаяние и икономически гений, както и мотивацията на фанатичните интернет-костовисти да го славословят, много ще съм му благодарен.Петър Стойков

http://kaka-cuuka.com

 

Коментари 0 за
“Костовистите са странни животни”

 1. в главата ми се въртяха изпити, цици и студентски купони, …………
  ………………………………………
  Виж младежо.
  На ти май още си на това ниво от онези години изразени от теб по-горе. По това време родсителите ти са имали средства(предполагам комунистически мекерета) да те издържат за студенството ти, но има студенти които не можаха да завършат поради липсата на средства.
  Имаш още мляко по устата за да пишеш памфлети за Костов.

 2. Господи колко зомбирани костовисти все още дишат през противогаз?!?…

 3. Изглежда БГ заслужава да й се стовари на главата нещо подобно на кризата при Жан Виденов, която е неминуема при управление на комунисти, за да се опита да оцени управлението на Костов.

 4. Хубаво написан материал, чистосърдечно задаващ въпрос, на който и аз не знам отговора. Чудя се дали ще е вярно, ако се каже, че Костов го обичат реститутите. Надали.Ще питам своя духовен наставник Митко и ще ви съобщя неговото мъдро мнение.Имайте търпение.

 5. Момък, това че си млад и зелен не оправдава глупостта, която прозира измежду редовете. Лично на теб не бих се хабил да обяснявам, но доста са като теб в момента, та заради тях….:

  „От една страна, историята на Костов като политик не е нищо впечатляващо.“ Само ще спомена факта, че Костов е единствения български политик, останал в голямата политика от 10-ти ноември до днес, въпреки че изсипаха тонове помия по него Слави Трифонов, Кеворкян, Тошо Тошев и сие. /Доган няма как да го броя, тъй като има зад себе си военизирана структура/. Носил е на гърба си три правителства.

 6. Както особено хитроумно и проницателно забелязах по-горе, Костов …

  ВпИчатлена съм! Много. 🙂

 7. Този автор е доста тъп,учудвам се на сайта,по тъпо нещо не бях чел от години,зарежете го Костов-ама смърди на поръчка и некадърност!

 8. Хората стават „Костовисти“ заради удобството на името. Как ще произнесете, че сте „Георги Първановист“ или „Волен Сидеровист“. Тук Станишев въобще няма шанс. По същия начин са „Левскри“, „Цесекари“ малко локомотивци. Да сте чули някой да се хвали че е „Христо Кърпачевист“?. По радиото често чувам някойси „Костовистчето“. Нищо против никого нямам. Ето Ви едно различно мнение.

 9. А,бе момче,да беше останал при циците,а?
  Преди да пишеш трябва много,много да си чел.След това да си осмислил прочетеното.Изглежда купоните сериозно са те изтощили.Не се отчайвай,имаш време.Дотогава се оглеждай за цици,особено за изкуствени. Успех!

 10. Този младеж май още не е излязал от пубертета, време през което най-искрено си вярваш, че си единствен и неповторим.И също като Барека си мисли, че е новина нещо, което той научава за сефте.
  А за Костов поназнайва от писанията на Труд и властелините му-Бор и Бреза. Пък нека не му се сърдим-няма как да помни време, когато главата му била пълна с цици и купони.Това обяснява всичко.Само, че сега да не пита кой му е с..л в гащите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *