Публикувано на 18.03.2008 / 22:30

Контрабандистът на кафе в бойков ремикс

 

 

“Така че първата корупция се генерира от сивата иконимика. В сивата икономика се въртят всичките тези пари от контрабандата на цигарите, алкохола, безалкохолните напитки, кафето, ще го натъртя три пъти, кафето, вие ще се сетите защо толкова, вносителите на кафе, /смях/, след това се купуват цели партии наготово.”

Това са думите на Бойко Борисов, изречени в Стопанска академия в Свищов на 6 декември миналата година. Клипът от изказването му е пуснат в електронния сайт “всеки ден” и е озаглавен “Пламен Юруков – контрабандист”.

Ледерът на ГЕРБ говори силово, натъртва наистина на думите, бавно и отчетливо ги изрича като куршуми. На всички става ясно, че натъртването за кафето визира контрабандата на Пламен Юруков, новият син лидер, а купуването на “цели партии наготово” посочва директно СДС.

Залата се смее. Точно на мястото, в което се говори за вносителите на кафе.

Клипът беше пуснат на сайта “всеки ден” онзи ден. Той продължава да стои в рубриката “игри, клипове”.

Игра ли е обаче всичко това?

 

 

Или е леко оперативно и активно шамарче към председателя на СДС Пламен Юруков с подтекста – ей, момченце, кафеджийче, знаем ти цялата биография, внимавай!

 

 

В типичния стил на отработени активно мероприятие, вчера Бойко Борисов пред в. “Монитор” коментира ситуацията така: “Не съм гледал клипа. Не ме интересува. Не се занимавайте с глупости”.

Да, обаче шефа на електронния сайт Мирослав Боршош минава за изключително доверено лице на Бойко Борисов и няма как да си позволи такова “своеволие” по отношение на “контрабандистът Пламен Юруков”.

Пламен Юруков пък, който никога не е блестял с въображение при медийните изяви и обикновено се дъни тотално в тях, коментира, че най-вероятно лидерът на ГЕРБ не визирал него поради простата причина, че нямал основание да го прави, тъй като бил индустриалец, а не контрабандист. Юруков смята още, че подобни изказвания били нормален елемент от предизборните кампании, и че с клипа "Пламен Юруков – контрабандист" шефът на vsekiden.com Мирослав Боршош иска да създаде интрига, понеже изпълнява поръчка, целяща да изпокара десните политически сили.

Лидерът на СДС за пореден път се обърка като бозаджията за кафеджията. Боршош може и да е изпълнил поръчка, но надали Пламен Юруков не е наясно какви са отношенията между Боршош и Бойко Борисов.

"Колкото и политиците да нападат медиите, това не е начина да решат проблемите помежду си. Когато е в политиката, човек трябва да се съобразява какво говори. Ако ние не бяхме пуснали клипа, това нямаше да отмени изказването на Борисов като факт. Сега открихме видеоматериала, така че не го пускаме тенденциозно в определен момент, а и по-важно е съдържанието му", казва от своя страна Боршош.

 

 

Защо ли бат Бойко е така сърдит на търговеца на кафе и защо ли така врътливо му показва да си седи на задника, че не знае откъде ще му дойде?!Очевидно е, че отношенията между т.нар. десни, които ще управляват в бъдеще заедно в лицето на СДС и ГЕРБ никак, ама никак не са розови. Пак онзи ден председателят на ГЕРБ отново декларира, че ГЕРБ щели да управляват сами. И то само седмици след като и двете “десни” партии се кълняха във взаимна любов и вече брояха депутатските и министерските места заедно.

СДС се надценяват и това е повече от очевадно, но още по-ясно е, че играят и двойна игра. И то с ДПС. А на този етап Бойко Борисов е твърде изнервен от това. Въпреки, че утре няма къде да ходи и именно с ДПС ще се съюзи. Помнете ми думата.

 

 

Сега обаче да се върнем на това – какво още крият папките на Бойко Борисов за контрабандиста на кафе Пламен Юруков?

 

 

Спореди източници на afera.bg известно е, че Пламен Юруков е племенник по майчина линия на брата на Андрей Луканов,Александър Атанасов. Същият брат на Луканов бе посланик в Зимбабве.

Преди години в журналистическо разследване на “Капитал” лъсва и един странен шпионски скандал, в който руският посланик беше обвинен от български вестници в “колективно вербуване” на известни личности. Официално МВР “нито потвърждаваше, нито отричаше” шпионажа, но неофициално по-скоро нямаше нищо против развоя на събитията. А набедените за вербувани бавно, странно и гузно излизаха от налегналата ги амнезия за конспиративна среща в Банкя, във вилата на брата на убития Андрей Луканов – Александър Атанасов.
Тогава шефът на контраразузнаването полк. Атанасов казва, че “Националната служба за сигурност ще предостави на премиера Костов името на важен човек, облечен с доверието на управляващите, който е попаднал в съмнителен кръг”. На следващия ден вестник “Стандарт” написа: “Преди два месеца посланик Керестеджиянц е имал среща с група български политици и бизнесмени, сред които са били Александър Атанасов (брат на Андрей Луканов), ген. Стоян Андреев, Любомир Коларов, Иван Карабатаков (от правната къща на Мултигруп), Пламен Гулев, ген. Пешлеевски и др. Формалният повод за срещата е учредяване на Асоциация на приятелите на Русия. Най-малко странно е присъствието на генерали в организирането на това нещо. Инициативният комитет се оглавява от Александър Атанасов, за секретар е предложен Пламен Гулев. Част от присъстващите побързали да се похвалят, че посланик Керестеджиянц щял да подкрепи личните им икономически интереси в Русия, където имал силно влияние. Той от своя страна очаквал от тях съдействие за публичното поставяне и благоприятното разрешаване на руските икономически интереси.”Същия ден министър Богомил Бонев индиректно потвърждава в кулоарите на Министерския съвет, че полк. Атанасов е имал предвид генерал Пешлеевски,

 

 

когато е говорил за влиятелната фигура, свързана с властта.

Вестник “Новинар” пък обвинява директно шефа на ГУСВ генерал Радослав Пешлеевски, че е раздавал безотчетно валута на брата на Андрей Луканов – Александър, който представлявал ГУСВ в Москва. Вестникът дори публикува факсимиле с подписа на Александър Атанасов, който е получил 1000 долара от генерала. Публикуван беше и друг документ, в който главната счетоводителка на ГУСВ заявява, че Атанасов не е отчел други 4000 долара. В същата публикация вестникът твърди, че “Русия била готова да хвърли 250 милиона долара, за да се създава московско лоби у нас. Парите трябва да се дават на депутати и медии, които да обясняват, че България няма място в НАТО и в евроструктурите и трябва да остане в орбитата на Големия брат”. Естествено ген. Пешлеевски отрича всичко и казва, че “това е абсолютна клевета”.

След цялата медийна дандания, обаче

 

 

тогавашният вътрешен министър Богомил Бонев потвърждава, че :“Руският посланик Керестеджиянц се е срещал с български политици и бизнесмени. Проверка на спецслужбите установи, че срещата се е състояла.

 

 

За нея ни уведоми човек, който тогава е разговарял с Керестеджиянц” и продължава: “Изумява ме фактът, че хората, които са участвали в срещата на Керестеджиянц с група български политици и бизнесмени, отричат.” Защо всъщност участниците в срещата отричат за нея? Специалисти твърдят, че не е ставало въпрос за класическа вербовка, а т.нар. агентура за влияние.

Години по-късно на манежа се явява и Пламен Юруков, племенникът, според някои източници на Александър Атанасов.

В неговия кръг попадат Пламен Радонов, бившият шеф на митниците Пламен Минев, Иво Цанев. Преди време

 

 

в доклад на НСБОП също много често се споменава името на Иво Цанев.

 

 

Там става реч за акт за митническо нарушение от 1992 гозина, подписано от Пламен Минев – тогава старши инспектор при митницата в Свищов. Минев съставя акта срещу Стефан Стефанов, който на 9 март 1991 г. превозвал кафе за ЕФ “Цанев 90″(на Иво Цанев) от Велико Търново. Превозваната от Стефанов стока преминала през митница Русе, където била пломбирана. Стоката била поставена под митнически контрол, а на превозвача Стефанов бил издаден транспортен лист със задължението да представи вносната стока заедно с документите в митницата в Свищов за оформяне на вноса. Вместо това Стефанов закарал стоката директно в Търново на фирма “Цанев 90″. По-късно тя не била представена пред свищовската митница. И днес Иво Цанев, покрай кафето, или нещо друго минава за дясна ръка на лидерът на СДС Пламен Юруков.

 

 

Мълвата, която се шири в ГЕРБ е още по – пикантна – че там разплогат с копие от кадровото досие на Пламен Юруков като действащ в момента сътрудник на контраразузнаването.

 

 

Според гербаджии точно това е имал предвид председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, когато в интервю казва за Пламен Юруков, че е зависим човек. В СДС пък Юруков завъди доста врагове с факта, че прокарва в близкия си кръг хора на Ахмед Доган.

Друга подробност от биографията на синия лидер, която се разпространява вместо клип е, че Пламен Юруков е бил съдружник на небеизвестния Димитър Бърбуков, а през 1995-96 година е бил съдружник и със собственика на скандалната фирма “Фронтиер” Красимир Георгиев. Преди 10 ноември 1989 година Георгиев е бил инспектор в Благоевски районен комитет на БКП. Отговарял е за “Енергопроект”. В неговия отдел е работел и Румен Овчаров. Именно оттам тръгва и топлата връзка между двамата.
Afera.bg изнесе вече и информацията за интереса на Пламен Юруков към оръжейния бизнес в Казахстан, и работи в много тясна връзка с Николай Ибушев-собственикът на “Арсенал” – Казанлък. Ибушев е бивш червен депутат, но в прекрасни отношения с Йордан Бакалов например. По тази линия могат да обяснят и топлите отношения на Юруков и Бакалов.

 

 

От ъндърграунда пък припомнят, че още по времето на Васил Илиев и ВИС-2 Юруков е внасял кафе и кока-кола от Гърция.

 

 

Други пък се кълнат, че в първите години на прехода ЕТ”Пламен Юруков”/тогава ЕФ/ е един от значимите акционери в така наречената Първа Източна Международна банка , по-късно банката на СИК.

Всички това няма как да не се знае от вещите кадровици в ГЕРБ.

По-важно е обаче защо Бойко Борисов нанася “нежен” удар в гърба на лидера на уж братската нему партия СДС. Или Юруков иска много и забравя, че няма нито армия зад себе си за да удря по масата, или бат Бойко просто прави блестящ маньовър отсега да отхвърля от гърба си закачилите се десни неудачници, които утре ще искат министерски кресла.

Управленска коалиция – да, ама по бойковски.

 

 

Веселина Томова

 

 

Коментари 0 за
“Контрабандистът на кафе в бойков ремикс”

  1. Цитат:

    публикувано – в. “Класа”

    В извънредната обстановка около местните избори, посред суматоха и достатъчно “шум в системата”, покрай воплите, че вдигането на учителските заплати ще убие свещената крава на макрорамката и че трябва да вземем от другите за да дадем на тях, неочаквано паднаха акцизите върху вноса и производството на кафе. Точно обратното се случи на цигарите, алкохола, бензина, нафтата, а също така на въглища, кокс и електроенергия за производствени нужди.
    http://robstvo.wordpress.com/2007/11/10/

  2. Не, че Юруков е чиста вода ненапита,но не казвате нищо , което е подплатено с факти. За мен поста на почтен консул на Казхстан е най-притеснителен. Това доказва връзката му с тайните служби и кукловодите в нелегалност. /о.з. генералите начело с capo di tuti capi-Любен Гоцев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *