Публикувано на 12.02.2008 / 15:13

Кой шари здрави мангизи за фиаското по делото “Стоян Янев”

 

 

Дилян Иванов и Красимир Запрянов са привлечени на 31 декември 2006 година като обвиняеми за убийството на Стоян Янев.

Янев беше убит броени часове преди да си честитим Новата 2007-ма година година, в бар "Елеганс" в кв."Трошево", в морската столица пред очите на баща си. Четирима маскирани мъже са мушкали и рязали с нож 25- годишния мъж. 12 са били прободните и прорезни рани в областта на бедрата и таза на жертвата, който умря по пътя за болницата. Тогава ченгетата лансираха версията, че Стоян Янев е направил опит да продава наркотици без благословията на т.р. варненски нарко “Монопол” и заради това е бил наказан. Още тогава спецполицаите услужливо прокараха в медиите моментално след убийството, че всъщност нападателите се били престарали и не са имали първоначалното желание да убиват Янев.

А следствието по случая дори не беше тръгнало, за да установи по безспорен начин дали това е било точно така.

И така Красимир Запрянов и Дилян Иванов бяха привлечени като обвиняеми от варненската прокуратура за убийство по непредпазливост, вследствие на умишлено нанесена тежка телесна повреда /в обвинението за Дилян/ и средна телесна повреда / за Красимир/.

Така самото обвинение преидзвести финала и присъдите на това дело.

В края на юли миналата година Красимир Запрянов бе освободен от ареста с парична гаранция от 10 000 лева, а варненският апелативен съд потвърди ареста на Дилян Иванов.

Въпреки, че полицията арестува читирима мъже, които участваха в погрома над Стоян Янев, в ареста и обвинени останаха само двама. Другите неизвестно защо минаха метър тихомълком.

Впоследствие, очевидно играещи по блестящия сценарий, скроен от покровители и защита, признавайки си вината Дилян Иванов и Петър Македонски си изтъргуваха присъди под минимума, а Красимир Запрянов беше напълно оневинен.

Пред съда и Запрянов, и Македонски признават, че са ръгали с боксове и нож Стоян Янев, но не са искали да го убият, а само да го извадят от физическо равновесие.

Прокурорът Красимир Конов също поддържаше “обвинителната” си версия, че обвиняемите не са искали да убият Янев, а само искали да му причинят телесна повреда. Така обвиняемите се сдобиха с най-добрия “бащица” за когото биха мечтали – прокурорът.

Впоследствие единственият обвинен в историята остана Дилян Иванов. За убийство. Но. По непредпазливост.

В бърз процес Красимир Запрянов беше оправдан от съда, Петър Петров “пее и танцува” с пробация за срок от 8 месеца, а Дилян Иванов отнесе 2 години и 11 месеца. И ако това звучи бая лежане, длъжни сме да уточним, че ще му бъде зачетено досегашният престой в ареста, следват обичайните хватки в такива случаи, и той скоро ще излезе на свобода.

Така варненската съдебна практика удари в земята бургаската с творението си по присъдата на Митьо Очите.

Според защитата на семейството на Стоян Янев, самото дело трябваше да бъде върнато за доразглеждане и за повдигане на нови обвинения, тъй като прокуратурата е допуснала процесуални нарушения. Съдът обаче прецени, че няма смисъл повече да се занимава с това дело и отхвърли искането.

Докато съдебните игрички, вратички и сделки вървяха с пълна пара, майката на убития скърцаше през зъби, че убийците няма да видят бял ден и че ще се жалва в Страсбург.

Кел файда?

Каквото и обжалване да има на по-висши инстанции то няма да хване дикиш, защото присъдите са обусловени от първоначалното “нежно” обвинение.

Колко ли струват такива меки, котешки прокурорски ласки по главите на обвиняемите?

Колко здрави мангизи са са шарили където и за когото трябва, за да могат да бъдат измъкнати максимално арабийската убийците на Стоян Янев?

Отговорите на тези въпроси се знаят в общественото пространство. В ъндърграунда най-добре. Знаят се тарифите. Знаят се каналите на пускането на рушветите. Знаят се схемите при даването и при получаването.

А иначе, точно убийството на Стоян Янев разпали нарко-гангстерската война във Варна. И докато наркоразпространителите се трепеха, слагаха си бомби, стреляха се, пържеха се и се надцакваха един над друг кой по-голям полицейски чадър има, МВР още в дея на убийството разпространи официалната информация, че “на 28 декември, около 22.50 часа, четирима маскирани нахлуват в кафе-бар "Елеганс" във варненския кв. "Трошево" и нападат съдържателите. От нанесения побой собственикът Я. Я. (Яни Янев – бел. ред.) е със счупено ребро и има множество хематоми. На сина му С. Я. (Стоян Янев – бел. ред.) са нанесени многобройни удари, 12 прободни рани в таза и краката и една порезна на челото. Една от прободните рани, дълбока 8. 5 см, е засегнала артерия. Според съдебните медици в подобни случаи нараняването е с необратим фатален финал поради настъпващата остра кръвозагуба в рамките на пет-десет минути…". И изрично подчерта, че “след тридневен денонощен упорит труд бързите резултати за разкриването на убийството се дължат не само на денонощната добра работа на професионалистите от варненската полиция, но и на изключително добрата координация между тях и представителите на съдебната власт".

Нататък смешките се надпреварваха една след друга.

На пресконференция антимафиот №1 на Варна Емил Михайлов каза, че
през 2006 г. във Варна действали три основни банди за дрога, една от които била разбита напълно. Оборотът от продажбата на наркотици бил паднал с 300-350 000 лв., а това изострило борбата за печалбите от този мръсен бизнес. “Разполагаме с подробна информация кой стои зад т. нар. "Монопол", както и с това, което става в техните среди. Предстоят мерки срещу тях, защото това са хора с примитивно мислене и объркана представа за ролята си в бизнеса", закани се по онова време шефът на варненските антимафиоти.
На следващия ден обаче стана ясно, че закланият Стоян Янев през 2004 г. също бил арестуван за улична търговия с дрога и срещу него е било образувано следствено дело. Година по-късно Варненският окръжен съд го е осъдил на осем години лишаване от свобода, като това решение е потвърдено и от Варненския апелативен съд. Присъдата на Янев обаче така и не е влязла в сила, защото до фаталния ден на смъртта му в края на декември 2006 г. тя не е потвърдена от Върховния касационен съд.

На това място – смеете ли се, или питате колко струва такъв финт?!

Така от цялата трагедия, свързана с убийството на Стоян Янев всички са доволни, с изключение на близките на убития.

Двете мутри, които изобщо не бяха привлечени като обвиняеми и бяха веднага пуснати след убийството, сигурно още връщат дълга си към Покровителя.

Прокуратурата, която обрече делото на фиаско още с първоначалното формулиране на обвиненията срещу убийците, също си изми ръцете.

Съдът отсъди, според повдигнатите обвинения. И той – чист и невинен. Антимафиотите – продължават да “разбиват” някакви “монополи” и се оправдават с кофтито съдебна система.

И всичко това струва яко плащане.

От Покровителя.

Кой е той ли, ще попитате.

Защо мен да ме стрелят?

Питайте прокурора. Работата му е не само да го знае, но и да закове.

В най-лошия случай, “по непредпазливост”.

Веселина Томова

Коментари 0 за
“Кой шари здрави мангизи за фиаското по делото “Стоян Янев””

 1. Very good site! I like it! Thanks!
  gold gold gold gold gold gold gold
  [url=http://sampuh.c0n.us/gold477.html] gold [/url][url=http://rubypedroza.110mb.com/gold9505.html] gold [/url][url=http://serjklon.yourfreehosting.net/gold2120.html] gold [/url][url=http://members.lycos.co.uk/jessiebrown/gold4621.html] gold [/url][url=http://christopherclark.1accesshost.com/gold1605.html] gold [/url][url=http://sampuh.yourfreehosting.net/gold4297.html] gold [/url][url=http://members.lycos.co.uk/milesmurdock/gold4811.html] gold [/url][url=http://sampuh.250m.com/gold5843.html] gold [/url]

 2. Greetings Very good web site. I loved it. Found invaluable information. Just what I was looking for 🙂 Regards and best wishes
  jeans pajamas pant polo shirt swimwear blue_jeans
  [url=http://nilegip.c0n.us/jeans.html] jeans [/url][url=http://nilegip.c0n.us/pajamas.html] pajamas [/url][url=http://virginiayoungblood.110mb.com/car6651.html] car [/url][url=http://nilegip.c0n.us/pant.html] pant [/url][url=http://nilegip.c0n.us/polo.html] polo [/url][url=http://nilegip.c0n.us/shirt.html] shirt [/url][url=http://nilegip.c0n.us/swimwear.html] swimwear [/url][url=http://nilegip.c0n.us/blue_jeans.html] blue_jeans [/url]

 3. Това е сказка за „професионализма“ на ченгета и прокурори.А през това време въпросните персони трескаво ще дирят кой в чий сайт е написал жестоката истина.Кой какъв коментар е написал. Кой зад кого стоял и кой на кого поръчал.Дами и господа от тези институции, защо не се погледнете в огледалото и да видите каква сте я сътворили?Все някой ви е виновен.Все нещо ви пречи.Не е ли време да се ориентирате по живо по здраво за да не ставате за резил и да освободите места за по – добри професионалисти?Има ли някой да има смелостта да си депозира молбичката и да каже „аз се провалих, отивам си“

 4. Ако беше лято, щях да си мисля, че Конов е слъчнасал, което впрочем обяснява защо магистратите ни не работят летоска. Възхищавам се на творческия подход на прокурора и фантазията му, с която е обяснил, че 20 наръгвания в тялото на един човек не целят убийство. Жалко, че главният прокурор не проверява кой от роднините на варненските съдии и прокурори какви имотчета има и колко непостижими са дори и за заплатите им от няколко хиляди на месец.

 5. При тази присъда идва един въпрос – присъдата на Максим Стависки – по непредпазливост, и тази присъда, където умишлено са убили? Защо беше нужно толкова много да нападат известните хора /вярно че той има огромната вина/ а тези дали ща ге нападат така ожесточено???

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *