Публикувано на 21.10.2008 / 8:50

Кой уби Ахмед?

 

 

Зная, че политическата, медийната и дори обществената памет в България е кратка, но съм сигурен в едно – дори и след десет години при споменаването на ДПС спонтанно ще изниква един въпрос и той е: "Кой уби Ахмед Емин"?
Възможно е разследването на смъртта на най-близкия сътрудник на Ахмед Доган, който през последните дни бе наречен от политиците и "ковчежник", и "консилиере", и "сив кардинал", и какво ли още не, да забие в девета глуха – както убийството на сестрите Белнейски. Но оттук нататък няма начин Боянските сараи на Доган да се свързват с друго освен

със смъртта на Ахмед

Самоубил ли се е Ахмед Емин или е бил убит…
Не би трябвало да прибързваме с изводите, най-вече за да не заприличаме на родното МВР, което през последните 2-3 дни не спира да ни удивлява със смешните си реакции във връзка с тази трагедия. В петък привечер, часове след фаталния изстрел, МВР светкавично обяви смъртта на Емин за самоубийство. Човекът е намерен с личния си пистолет в ръка и един куршум в дясното слепоочие – всеки, който види тази картина, сигурно ще си помисли, че става дума за самоубийство. Но МВР не е "всеки", че да предрешава едно разследване с подобни заключения. И то, забележете – преди да бъде направена аутопсия, преди да бъдат разпитани всички свидетели.

Това МВР ли е или служба за оневиняване и злепоставяне?

Защото да лепнеш на един правоверен мюсюлманин етикет "самоубиец" е много, много гадно злепоставяне. Добре е, че 10 ходжи не повярваха на МВР и приеха, че Емин е "самоубит", иначе нямаше да бъде погребан според обичаите им. Имамите не опяват самоубийци.
Но да се върнем на МВР. Там наясно ли са кога са получили сигнала за смъртта на Емин? Според първото съобщение – около 18 часа. Според второто – около 16.50… Може ли най-накрая да стане ясно – поне на роднините на Емин, в колко часа се е самоубил. Някои депутати, като Атанас Атанасов, твърдят, че според писменото заключение на патолозите това е станало между 12.30 и 13.30 часа. Ако това е вярно, инцидентът е потулван пет часа, а министърът на земеделието е разговарял с призрак в 15.30. Че има забавяне между инцидента и пристигането на полицията, говори и друг официален факт – ръководството на ДПС вече е било в Бояна, когато е пристигнала полицията. А всички знаем официално, че ръководството на ДПС е било на рожден ден на бул. "Стамболийски" по време на инцидента… Всъщност може би не е толкова странно, че лешоядите и гаргите са пристигнали преди полицията!? И може ли най-накрая поне роднините да разберат къде точно е станал инцидентът – в коридор, на стълбище, в кабинет… Ритуално или не…?
Поне роднините би трябвало да бъдат уведомени от МВР и за друго –

видял ли се е Ахмед с Ахмед

в онзи злополучен ден. Всички твърдят, че Емин е човекът, който е бил връзка на Доган с целия останал свят. Ако някой търси Доган, звъни за връзка с Емин – така стоели нещата. Онзи ден обаче стана ясно, че пристигналият на "Беловодски път" Емин научава какво иска Доган от него (да яде супа) от трети човек. Е, хайде в ДПС да се уточнят – близък ли е бил Емин до Доган или не.
От неприсъствието на Доган на погребението става ясно, че не са си чак толкова близки. Дори шокът на председателя да е толкова голям, колкото го описва един депутат, пак не се разбра защо Сокола не отиде там, където го чакаха 400 опечалени.
Разбира се, най-парадоксална е историята около предсмъртното писмо на Емин. Не друг, а генералният комисар на МВР Павлин Димитров твърдеше, че такова не съществува. Два дни по-късно и забележете – няколко часа след погребението, МВР оповести, че писмо има, то е предълго и е намерено във вътрешния джоб на сакото на Емин. Очевидно е, че комисар Димитров, за когото дори Бойко Борисов твърди, че е професионалист, трябва да има основателен довод, за да жертва репутацията си с подобни

прибързани и противоречиви обяснения

Същото се отнася и за прокурор Руси Алексиев, който все още не знае дали в дома на Ахмед Демир Доган има камери… А ние си мислехме, че вече са иззели записите, прегледали са ги…
Много жалко за бедната ни държавица ще е, ако историята на Емин е история, завършваща с убийство, в което е замесена политическа сила и което е прикривано от МВР. Отвратителни неща се случват на всяка крачка, но това заключение е толкова гадно, че всеки трезво мислещ човек сигурно би го изключил априори.
Нека смъртта на Емин да е резултат от самоубийство.
Но нека да изключим, че става дума за самоубийство на психически нестабилен човек – никой и никога не е твърдял, че Емин е такъв и ще бъде истинско престъпление срещу паметта му, ако го изкарат накрая неуравновесен. Труден ще е опитът да бъде нарочен Ахмед Емин за шахид, който се е самоубил в двореца на Доган с една едничка цел – да го дискредитира. А точно натам отиват работите май.
Зад всяко самоубийство обаче се крие

човек, който го е инспирирал

Няма значение дали става дума за самоубийство след лична драма, бизнес провал или партийна разпра – винаги има подбудител. Ако Емин се е самоубил, както твърдят МВР и ДПС, би трябвало в партията да съществува лице, което е накарало уравновесеният мюсюлманин, баща на три деца, да предприеме отчаян и необратим ход. Не ме интересува какво казал Осман Октай или Сезгин Мюмюн, Асен Агов, Иван Костов. От цялата тази редица стойностно говорене имаше май само при Бойко Борисов, който с чисто полицейски интерес попита дали все пак са вземани натривки от присъстващите на ул. "Беловодски път" – така лесно щеше да се разбере дали някой друг е стрелял в петък в сарая на Доган.
Интересува ме дали разследването ще посочи човека, който подбуди Емин да се самоубие. Човекът или групата лица, които инспирираха това самоубийство. Това е важно, защото всеки подбудител носи отговорност за деянието си. Защото синоним на подбудител е "съизвършител". Та, накратко, интересува ме кой уби Емин?

 

Петьо Цеков

В. “Сега”

 

Коментари 0 за
“Кой уби Ахмед?”

  1. Защото първото впечатление и внушение е най-силно, г-н Цеков и то трудно се заличава. Защото електората трябва да бъде приспан. Нищо чудно пиарката на Доган активно да работи тия дни по алибито му и за потвърждаване версията за самоубийство. А какво пише в уж намереното писмо? И защо в петък се каза, че такова няма а в неделя изведнъж изскочи!? Ясно е, че това писмо е ключът за замазване на ситуацията и приспиване вниманието на населението. Колко жалко ако всичко потъне…

  2. САМОУБИЛ СЕ Е ЗНАЧИ г-н АХМЕД ЕМИН! А КАКВО ПРАВЕХА ТОГАВА ТАМ ТЕЗИ ДЕСЕТ МЮФТИЙ НА ОПЕЛОТО МУ, НАЧЕЛО С ГЛАВНИЯТ МЮФТИЯ НА ТЪРГОВИЩЕ ??????????? ТОВА Е АБСОЛЮТНО ЗАБРАНЕНО И НЕДОПУСТИМО ПРИ МЮСУЛМАНИТЕ, НЕЗАВИСИМО КОЙ СИ И КАКЪВ СИ, ТАМ ЗАКОНА Е ТОТАЛЕН, БЕЗ ОПЕЛО И НАСТРАНИ ОТ НОРМАЛНО ПОЧИНАЛИТЕ! ТЕЗИ ПРОСТО ТАКА СЕ ОПЛЕТОХА САМИ, ЧЕ ПРОСТО НЕ Е ЗА ВЯРВАНЕ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *