Публикувано на 08.05.2008 / 16:34

Кой сега ще реже глави, вместо дървета

 

 

В блестящо избран момент, в началото на шестте почивни дни, варненската община извърши ритуалното убийство на 15 дървета.

Кметът изчезна яко дим. Не си показа носа дори и тогава, когато варненци масово възроптаха. И по-добре – защото със сигурност, някой щеше да му счупи главата. Дърветата, които са гордост и душа на града от десетки години бяха съсечени, осакатени и заприличаха на колове за бесилки.

Или за рязпятия. Нямаше го само варненският Христос.

Пълно беше с Юди и секачи – наемни убийци.

Дърветата бяха сечени безмилостно, зверски и абсолютно хладнокръвно. Варненци събираха подписи, псуваха мръсно и отчаяно се надяваха, че на кмета ще му дойде душата на място.

Прокуратурата през всичките тези дни ядеше агнета.

Общинарите пиеха на корем някъде.

Кметът и руската му съпруга изобщо не се показаха за да видят “красотата”, която бяха сътворили.

Варненската “Екатерина Велика”, обаче беше измислила пъкления си план в русата си главица – върху всеки кол, в което се превърнаха отсечените дървета, ще има скулптури. Ах, недей!

Подобието на “империатрица” не се задоволяваше с някое зелена поляна, върху която можеше да осъществи фриволните си амбиции – нейният размах подхождаше на центъра на морската столица и в една от градинките – символ на Варна.

Във Варна обаче, товарищ Валеева е дърво без корен. За разлика от съпруга си, кметът Кирил Йорданов. Той винаги се е гордял, че е кореняк варненец. С потекло. Със знатна фамилия. И понеже непрекъснато се пъчи, че е немски възпитаник, ще му припомня един исторически факт.

Личният лекар на Бисмарк препоръчвал на канцлера един доста необикновен начин за възстановяване на силите при умора — да постои половин час, прегръщайки ствола на дърво. Бисмарк, човек разумен и прагматичен, изпълнявал стриктно тази препоръка и тази практика давала своите плодове. Енергията на дървото, циркулираща в ствола му, неговата аура встъпват вероятно в някакъв резонанс с човека, с енергетиката на неговото тяло.

А кметшата Валеева би трябвало да знае, че през пролетта на 1996 година по време на своята предизборна кампания Елцин посетил Толготския манастир в Ярославска област. В манастирската градина расте многовековно кедрово дърво. Местните хора казват, че ако човек прегърне дървото и постои така известно време, то премахва умората и дава сили.
Фотокореспондентите, съпровождащи Елцин, запечатали този момент — президентът на Русия, притиснат до огромния ствол на това старо кедрово дърво го прегръща с две ръце. Вероятно тогава то му е помогнало.

Близката до кметския кръг озеленителна фирма “Ерика” не прегърна нито един ствол. Тя очевидно няма нужда от енергия и душа, и като едно зомби отсече 15 дървета.

Фирмата непрекъснато убеждаваше протестиращите, че дърветата били направо изгнили, умрели, отвратително гниещи отвътре и купища още нелепици. Никой не си направи труда да повика незамисими експерти, които да кажат дали “Ерика” изобщо разбира от дървета, или не.

Бързаше се. На поразия. Като че ли светът ще свърши, ако за два-три дни не се съсипят всички дървета.

Кметът не написа никакво обръщение към варненци. Въпреки, че го прави с данокъплатските пари всеки божи ден по вестниците, на които плаща публикациите, за да им запуши устите.

Макар и непоправимо късно, варненци успяха да наложат донякъде гражданската си позиция. Сезирайки Административния съд, те получиха решение за спиране на сечта.

Душите на 15 дървета обаче вече безвъзвратно бяха отлетели.

Прокуратурата продължаваше да яде агнета. Като за последно.

Съдът установи, че изобщо не става реч за “санитарна сеч”, нито за “художествено оформяне на дървесни корони”. Което в прав текст си означаваше, че както озеленителната фирма “Ерика”, така и кметът и екипът му са си за съд. Заради убийство на дървета. Защото за сведение, на властниците, дърветата също имат души.

Съдът установи и още едно драстично нарушение – че дълготрайните декоративни дървета и дървета с историческо значение могат да се отсичат или изкореняват само по изключение след писмено разрешение от кмета на общината, издадено въз основа на санитарна експертиза за състоянието на дървото (чл.63 ал.2 от ЗУТ).

След всичко – картината е печална. Градинката на “Севастопол” е мъртва. И каквито и храсти, и джуджурии да и сложат оттук нататък, за да придобие “европейски вид”, тя ще прилича на кичозно, изкуствено и измислено място, което НИКОГА няма да има сърце. И дух.

Оттук нататък трябва да се случи и нещо наистина задължително, ако живеем реално в Европейския съюз.

Незабавно прокуратурата да образува проверка по случая, въпреки, че трябваше да го направи, самосезирайки се още преди 8 дни. Да се проверят всички взаимоотношения на Община – Варна с фирмата озеленител “Ерика”, да се провери какъв договор е сключила с подизпълнител фирмата, и този подизпълнител има ли хабер от озеленяване, или е чиста строителна фирма.

Да се потърси персонална отговорност и вина от кмета на Община – Варна и всички онези, които допуснаха това масово зелено убийство на пъпа на морската столица.

Ако питате мен, дали това ще се случи, ще ви кажа – не!

Колкото откриха виновни за падналата козирка, която уби невинно момиче, толкова ще открият виновниците и за убитите дървета.

За сметка на това, пак на осмия ден се размърдаха политиците – смешници и се закачиха “за мероприятието”.

ГЕРБ – Варна измъти на осмия ден една декларация, че ще искат специална наредба и спирането на изсичането на дърветата във Варна. Докато плюнчеха моливите обаче, някак нехайно не отбелязаха, че именно техния зам-кмет, на ГЕРБ, Свилен Крайчев стоеше редом до зам-кмета на общината Вили Жичев и свивайки се като мишок не обели и дума в знак на протест срещу отсичането на дърветата. Кой ГЕРБ тогава протестира – партийния, който търси да си оправи имиджа, или оня – на заместник-кмета на ГЕРБ, който мълчаливо одобри сечта?!

Десните и те написаха декларация. Изобщо, разписаха се, политическите кукловоди за да натрупат предизборни точки върху една зелена смърт.

В същото време Варна вече няма да е същата.

Джон Мюър е казал, че ние пътуваме заедно през Млечния път – дърветата и хората.

И като ги дочакаме прокуратурата и кметът да си доядат агнетата, хубаво е да ги запитаме – а през кой Млечен път ще вървят те, с убитите зелени души?!

Веселина Томова

Коментари 0 за
“Кой сега ще реже глави, вместо дървета”

  1. ПАРЧЕЛИНО, кирчо-педала няма „сам“ да си подаде оставката, защото засега добре си изпълнява работата в защита интересите на руско-еврейска мафиозка структура ТИМ, която владее Варна от много време.Той си е тяха маша! Когато му дойде времето тогава ще си я „подаде“… Колкото за изсичането на дърветата, явно същите мафиози са решили да строят нещо там и този акт е продиктуван от това! Когато всичко отшуми градинката ще бъде заградена със строителни платна…

  2. КИРИЛЕ, АКО В ТЕБ Е ОСТАНАЛО ПОНЕ МАЛКО ДОСТОЙНСТВО – ПОДАЙ СИ ОСТАВКАТА!

  3. Сега по закон трябва Директора инж. Пламен Пенев-издал възлагането да бъде съден за злоупотреба със служебна власт, защото не е в правомощията му да зава тези разпореждания. Справка – съдебното решение на Адм.съд-Варна. Корумпираният си остава такъв докрая на живота си!

  4. Браво, Томова, бързо реагира и добре ме преписа за фирмата – подизпълнител на „Ерика – Варна“. Дерзай за подизпълнителя – приближен на кмета. А по отношение за правомощията кой може да възлага или издава Заповеди – само кмета! Та, питам, откъде-накъде директор на дирекция възлага дейността по резитбата? Доколко електроинженер разбира от резитба / в случая инж. Пламен Пенев – бивш управител на енергото, изгонен от германците миналата година за серии от злоупотреби и прибран от кмета/. Ето много, много материали за разследване. УСПЕХ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *