Публикувано на 24.04.2008 / 22:07

Кой покри антимафиота, лапал мангизи с Хакера

 

 

18 януари 2008 година. Ченгетата от варненското звено на “Борба с организираната престъпност” провеждат специализирана операция заедно с командоси и спораджии. При среднощната акция са атакувани няколко адреса в морската столица. Акцията се провежда в пълна секретност и въпреки това контролирано изтича информация към медиите. Още предната вечер някои от тях са светнати, че се готви голям удар. Някак помпозно и не на място, и на страницата на МВР се появява съобщение, че на 20 януари от 10 часа в МВР ще бъде дадена пресконференция на директора на Националната служба “Полиция” главен комисар Веселин Петров, във връзка със случая.

Бившият шеф на ОДП – Варна Веселин Петров е токущо стъпил в столицата и очевадно му трябва подобаващ пиар за да блесне. За първи път не столично ченге пристига във Варна, а шефът на местната вътрешна дирекция е накаран да замине за столицата за да дава изявление.

Всички трябва подобоващо да обслужат новия шеф на Националната полиция. И то не, защото са много кахърни да застанат пред столичните медии, а просто защото така нарежда Веселин Петров.

На самата пресконференция, която е спретната с цел да наложи неприложимият образ на Веселин Петров в общественото пространство, той прави въпиющ гаф – на въпрос, зададен във връзка с арестувания полицай от РЗБОП – Варна Димитър Михалев, шефът на Националната полиция заявява, че ченгето е знаело за далаверата, обаче не е участвал в нея, а се подвизавал само като свидетел.

Шефът на Националната полиция нагло излъгва.

Защото замесеният в крупната финансова измама варненски антимафиот Димитър Михалев не само не е само свидетел на случилото се, но и е един от организаторите и мозъците на удара на Иса Мехмед – Хакера. Впрочем, “Вътрешна сигурност” заковава бопаджията в схемата. Михалев е пуснат по “тънката лайсна” и дори участва в акцията по задържането на Иса Мехмед – Хакера. До последната секунда антимафиотът играе за “добрите”, присъства на ареста на Хакера и веднага след това му надяват белезниците, без да има хабер за поставения му капан.

Според прокурорката Стефка Якимова, 27-годишният Иса Мехмед – Хакера бил “лудият гений”. Той успява за близо година и половина да изпразни сметките на куп американци от четири щата. Разплитането на аферата започва след като варненско ченге от райнно полицейско управление прави рапорт по случая. При акцията са задържани Иса Мехмед – Хакера, Франц Принцов и Цвятко Иванов. “Сикрет сървиз” са уведомени от нашите спецслужби за тоталното източване на американски сметки и янките буквално останали с отворени уста от изумление от гения на Хакера. Схемата е включвала купища т.нар. “пощенски кутии” – фирми, както в България, така и в Америка. По последни данни отвъд Океана са арестувани по аферата още четирима души.

Днес, четири месеца по-късно, близки до разследването твърдят, че

Хакера не чак такъв гений, а един отнесен и странен тип,

който просто е развил една не особено сложна организация с източване на кредитни карти и прехвърлянето на парите в банкови сметки на подставени лица. Нищо кой знае какво като откритие в престъпния свят.

Безспорно Хакера е завъртял много пари и “влизането му в роля” на баровец му изяжда главата.

Хакера купува Мерцедес от Весо Полицая, купува си номер с четири четворки и прави пълен пунтаж на едно от возилата на един от босовете на ТИМ.

Над варненското заведение “Сохо” Иса държи офиси, където работят наколко млади девойки, чието работно време е абсолютно съобразено с часовия график на САЩ. Те получават по 4000 лева месечна заплата и работата им е на компютъра. По-късно четирите девойки са разпитани и се оказва, че не са били извън час, както се смята в началото. И си казват, каквото трябва.

Хакера продължава да демонстрира криминален авторитет и за да изпъкне в очите на подземния свят наема солидна охрана от хората на Веско Жеков, известен като един от наркобосовете в морската столица.

Според данни от разследването, хората на Веско Жеков са изнасяли чували с мангизи от офиса на Хакера и добре са го ощавили,

по жаргона на подземния свят.

В същото време Иса Мехмед Хакера прави ярка демонстрация сред кримисредите, а и не само сред тях, че има и полицейски чадър. Чадърът е в лицето на варненския антимафиот Димитър Михалев.

Михалев е завършил Морско училище. Работи в икономическото звено на РЗБОП – Варна като отговаря за контрабандата и митниците. Умен, интелигентен, вещ в икономическите операции, твърдят негови колеги от БОП-а. Сам се хвали, че играе на борсата и на ден понякога печели по 7000 лева от финансови операци с акции. Поне това му е легендата. Колегите му са озадачени, но повечето от тях считат, че просто момчето му свети финансово под шапката.

Има обаче и висши офицери, които подочуват с какво точно се занимава Димитър Михалев. Един от шефовете на БОП – Варна дори го вика при себе си и с недомлъвки, и намеци го предупреждава “да си седне на задника”.

Защо висшето ченге не предприема други действия – остава загадка.

Според запознати с разследването, без да има преки доказателства за това, може да се предположи, че

чрез антимафиота на месец са изтичали по 10-15 000 долара по т.нар. “полицейско направление”.

Т.е. освен арестувания, участващ в схемата Димитър Михалев, пари са текли и към други ченгета, които очевидно е имало за какво да бъдат купени.

Михалев прави тъп гаф като открива банкова сметка не на друг, а на майка си, през която за последно минават 80 000 долара, от които 10% по право отиват за антимафиота. Това, разбира се, е само една от сметките, до които са се добрали спецченгетата. Парите идват от всякакви търговски дружества, включително и детективски агенции на имената на различни сметки.

След като спецакцията бе шумно разгласена като един от най-големите удари на варненските антимафиоти, след като получиха дежурните поздрави от американците и наградите си, бопаджиите обаче млъкнаха като партизани по темата – какво се случи нататък с колегата им “предател”.

“Тодор Михалев ще застане пред Военен съд за извършване престъпление в качеството му на длъжностно лице, по делото на Хакера обаче ще остане свидетел”, бе странната официална постановка на правораздавателните органи.

Нищо от отава обаче не се случи.

Тотална мистериозна мъгла покри ченгето, което бе хванато с преки доказателства като финансов измамник.

Михалев дори не бе уволнен дисциплинарно от МВР. Нещо, което бе най-малкото, което трябваше да бъде направено след случая. Той сам напусна службата. Четири месеца след акцията, по сведения на afera.bg, делото във Военна прокуратура срещу бопаджията е прекратено, или поне е на път да бъде смутолявено.

А по делото, по което продължава да лежи в ареста Хакера, той въобще не фигурира, въпреки, че е негов съучастник и има куп доказателства, че е едно от главните действащи лица във финансовата измама.

От сега е ясно, че Хакера ще лежи дълго и протяжно в затвора. Според източници на afera.bg, той разполага с трима адвокати, но финансово е олекнал съвсем и това допълнително ще усложни положението му.

Пръснатите пари по ченгета и Веско Жеков не могат вече да му помогнат.

Кой покри и буквално скри антимафиота Димитър Михалев от правосъдие, обаче остава пас-загадка.

И с какво е толкова важен бопаджията за да бъде спасен?

С това, че знае много освен за Хакера и за корумпирани висши ченгета?!

Казва ли ти някой.

Веселина Томова

Коментари 0 за
“Кой покри антимафиота, лапал мангизи с Хакера”

  1. АВЕ ПИЧОВЕ В ТАЗ ВАРНА СЪВСЕМ СЕ ИЗДУХАХТЕ. ТЕЗ ОТ ТИМ ЗДРАВО ВИ НАТИСНАХА,А ПЪК ГЛЕДАМ И ДРУГИ ШМЕКЕРИ ШАВАТ ТАМ ПОД ЗЕМЯТА. ВЗЕМЕТЕ СЕ В РЪЦЕ И ПОРАЗЧИСТЕТЕ ТЕРЕНА ЩОТО ТЪЙ НЕ СЕ ЖИВЕЙ. АКО ТРЯБВА ПОМОЩ КАЗВАЙТЕ-ВСЕ ЩЕ СЕ НАМЕРИ НЯКОЙ ИЗЛИШЕН ПАТРОН

  2. na kogo ot TIM nomera mu e 4444 ????
    taka kato se zamislq na hakera nomera be6e B 4400 … kakuvto vsu6tnost e i na MARIN no negoviq e C 4400 a na Ivo Kamenov C 4401 … no kakto i da e ..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *