Публикувано на 07.05.2008 / 12:55

Кметът се скри в столицата, сечта на дърветата продължава!

 

 

Над 7500 подписа са положили варненци под пописка, заклеймяваща зловещата сеч на дървета в централната градинка до “Севастопол” в морската столица. Днес на протест пред общината се бяха събрали граждани, които викаха : “Мафия!” и бяха въоръжени с плакати: “Уволнени сте! Напуснете веднага!”, “Долу ръцете от дърветата!”.

Afera.bg успя да разгледа плана, съставен от районното кметство “Одесос” за картотекиране на декоративната дървесна растителност, изготвен през март 2006 година. Проверката е показала, че в градинката на “Севастопол” са отбелязани 5 дървета, на които трябва да се изрежат сухите клони. Останалите са отбелязани като здрави.

Въпреки това обаче, озеленителната фирма “Ерика”, която е спечелила обществена поръчка и е известна като близка до семейството на кмета, започна поголовна сеч на всички дървета в градинката на “Севастопол” с мотива, че били изгнили отвътре, нищо че изжлеждали добре отвън.

Същата лъжовна песен запя и заместник –кметът на Варна арх. Вили Жечев, който бе оставен от варненския кмет Кирил Йорданов да овладява обстановката.

По стар изпитан прийом, когато стане напечено, да се скатае, Кирил Йорданов бе напуснал Варна и е в столицата до 9 май, научи afera.bg.

Никой от властимеющите не си направи труда да слезе при протестиращите пред общината. В часът на обявеното иначе “обществено обсъждане”, в сградата на общината се провеждаше оперативка.

На самата оперативка арх. Венелин Жечев призна, че било грешка, че чрез медиите не била популяризирана идеята за изсичането на дърветата предварително.

Той обаче направи това напълно популистки, защото се е знаело, че нито един нормален гражданин на морската столица нямаше да се съгласи с подобно вандалство, и то бе проведено именно в почивните дни, когато никой не можеше да реагира на сечта, за да може да бъде спряна.

Жечев увери, че на мястото на градинката нямало да се строи нищо друго. Градинката щяла да остане градинка и ще бъдат засадени нови дървета и храсти. Сега не изглеждала добре, но щяла да придобие вид на “градинка от градски тип”.

Преведено на български език, това означава, че всички дървета в градинката на “Севастопол” ще бъдат изсечени, и на тяхно място ще бъдат засадени храсти и треви, и така мястото ще се превърне в едно стерилно изкуствено теренче, което изключително много ще се хареса на кметшата Елена Валеева.

Както вече писа afera.bg, именно съпругата на кмета Кирил Йорданов е родителка на “грандиозната идея” дърветата да бъдат изсечени и на мястото на коловете за бесилки, на които приличат в момента, да се поставели някакви си скулптури.

От близката до кмета озеленителна фирма “Ерика” обясниха, че всички дървета били изключително опасни и короните им трябвало да бъдат изсечени, отвън изглеждали здрави, но отвътре били изгнили.

Никой не доказа с нищо тези приказки, а по логиката на “Ерика”, утре и всички дървета в Морската градина, или по улиците на Варна трябва да бъдат изсечени.

По-късно в градинката на “Севастопол” всички граждани, които минаваха отвратено ругаеха кмета и екипа му, а една жена, плачейки попита: “Не знае ли този човек, че това е грях?!”.

Нито кметът, нито съпругата му – рускинята Елена Валеева очевидно не се бяха допитали до Бог и не си показаха носа навън за да се сблъскат с отвратата от тях, демонстрирана от варненци.

“Кметът има ужасяващ късмет. Ако изборите бяха сега, той щеше да е бунището”, коментира варненец. Друг обаче го засече напълно адекватно: “Обърни се и погледни къде е опозицията. Няма никой от тях на този протест. Такава ни е и опозицията!”.

Междувременно стана ясно, че още около 640 дървета в центъра на Варна подлежат на неотложна санитарна сеч.

Което на варненски език означава, че поголовно ще бъдат отсечени.

Според гражданите липсва изготвен план за озеленяване, а същевременно се пристъпва към премахване на зеленината. Според техни сведения, в готвения Общ устройствен план на града градинката на Севастопол не фигурира като зелена, а червена зона, а дърветата са изсечени, защото възпрепятстват изграждането на паркинг.
След извършването на санитарната сеч, градинката ще бъде модернизирана, репликираха от общината.

В кухите глави на управниците ни обаче, очевидно “модернизирано” означава “убито”.

Веселина Томова

Коментари 0 за
“Кметът се скри в столицата, сечта на дърветата продължава!”

 1. докога ще позволяваме на тая тьпа руска курва да вьрши гадости!хаеде аут

 2. Скъпа,като ти се гледат сечи иди в гората.В градовете не се правят тез неща….

 3. в интерес на истината тази „градинка“ беше много гнусна. с онези неугледни бараки и носещия се наоколо мирис на дюнери и бира…днес минах от там и ми се струва по цивилизовано без тези дървета, чиито корени подпираха тротоарните плочи,така че, всеки минувач можеше да се пребие на тях. чудя, се защо варненци не протестират за района на т.н. „син пазар“?! на прага на летния сезон сме, а на това място се веят едни гащи, едни анцунзи, наред с домати и краставици. и всичко това зад театъра и операта….ама, тя циганията не се забелязва! тя е нашето ежедневие. нека оправим първо дърветата…хихихи

 4. в интерес на истината тази „градинка“ беше много гнусна. с онези неугледни бараки и носещия се наоколо мирис на дюнери и бира…днес минах от там и ми се струва по цивилизовано без тези дървета, чиито корени подпираха тротоарните плочи,така че, всеки минувач можеше да се пребие на тях. чудя, се защо варненци не протестират за района на т.н. „син пазар“?! на прага на летния сезон сме, а на това място се веят едни гащи, едни анцунзи, наред с домати и краставици. и всичко това зад театъра и операта….ама, тя циганията не се забелязва! тя е нашето ежедневие. нека оправим първо дърветата…хихихи

 5. нали си избрахте кмет като мед, кво му се сърдите сега……..12 години ще е той!!!
  СЪБУДЕТЕ СЕ БЕ ВАРНЕНЦИ!!!!!!!!!!!!!!

 6. нещо езикът на статията и коментарите не са на ниво. завижда на кмета че го пляскат по дупето ли? ми да почне и той да се пляска. следя от близо събитията и съм на мнение, че сегащната администрация не трябва да се сменя на този етап. избрахме ги преди половин година. де спаха тогава варненци? каквато попара надробиш такава и ще сърбаш. апетитен е стола на варненския кмет и веднага изникнаха разни от кол и от въже и застанаха зад зелената идея без да имат представа какво е това дърво и може ли да се използва за нещо друго, освен да се отреже за да имат сапове, на които да развеят знамената си.

 7. От служителите в държавните органи, назначени за да служат на народа, 50% от санитарния персонал и 99% от всички заемащи по-високи постове са продали душите си. Необходима е тотална подмяна на персонала, на което пречат малцина съсредоточили в ръцете си пари, а чрез тях и неправомерно превзета власт. Единствения начин да спре затъването в помията и да започне подобряване на положението на обществото е всички да изразяват ясно мнението си, по всички предоставени им начини. Не оставяйте малоумниците да ви заблудят, че имате по-малка стойност от някого. Всички хора разполагат с по една душа!!!

 8. Е, сега поне стана ясно, че искат да свалят кмета и ще се възползват от случая. Яко да му е дупе! Май ще го надупят!
  Не се заблуждавайте, срещу кмета ще застанат точно мазници като него. Просто има големи апетити за мястото…а градинката? кой ще я защити докато са се хванали за гушите? Бъдете нащрек!
  Отговорните за случилото се ще гледат да оплюят някой друг за да очистят себе си и да спечелят дивиденти!

 9. А кой му кара мерцедеса на кмета? Днес беше пред х-л Черно море във Варна …
  хахаха
  толкова да са прозрачни нашите управници ….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *