Публикувано на 05.05.2008 / 11:34

Кмете, не ти ли трепна душата, че вандалски съсипа градинката на “Севастопол”?

 

 

3000  души вече са изразили възмущението си под подписка, инициирана заради отсечените многогодишни дървета в градинката на “Севастопол” в центъра на морската столица. Организатори на инициативата са “Граждани за Рила”.

Неслучайно именно в началото на почивните дни по разпореждане на Община – Варна стартира поголовна сеч в градинката, известна с разкошната си зеленина и многогодишни дървета, запазили спомена за истинската Варна. Потресени варненци направиха опит да се противопоставят на вандалщината, а от районното кметство обещаха, че сечта ще бъде преустановена, докато не се проведе обществено обсъждане.

На 7 май в 9 часа пред сградата на Община – Варна ще бъде направен опит да се проведе такова обсъждане.

Въпреки това обаче, градинката на “Севастопол” бе зверски изсечена, а писмото за изсичането на дърветата не е било подплатено с необходимите документи, установява председателят на сдружението “Граждани за Рила”. Според него дърветата не са отсечени правилно и са така ранени, че това ще ги унищожи напълно.

Според общинското писмо до фирмата озеленител изрязването е трябвало да се случи на няколко етапа: отсичане на сухите, полусухите и опасни дървета, резитба на видовете, които го позволяват, резитба за оформяне на короните на младите дървета. Стволовете на дърветата с височина 2 – 2,5 метра е трябвало да бъдат запазени за художествено оформление – дърворезба. По думите на техническия ръководител дърветата се освежавали, като им се давало възможност да пуснат литорасли.

Това обаче няма как да се случи, ако дърветата се резбоват, тъй като художественото оформление ще ги унищожи биологично, коментират от създадения инициативен комитет от родители и граждани.
”Градинката няма да бъде унищожена или застроена”, идиотски категоричен пък бе зам-кметът на Варна Венелин Жечев. И подчерта, че подрязването е направено заради многото паднали клони през последните месеци.

Наглите обяснения на варненските общинари обаче не могат да замажат с думи това, което вижда варненецът с очите си – градинката е съсипана, грозна и осакатена без пищните и разкошни корони на дърветата.

Естествено, всичко това се случи в неработните дни.

Afera.bg научи, че озеленителната фирма, натоварена да сътвори “грандиозното” дяволско дело е “Ерика”. Нейни представители заедно със съпругата на варненския кмет Кирил Йорданов – Елена Валеева са посетили Швейцария и оттам се “вдъхновили” за безумната идея.

Надали обаче швейцарците действат като дървари, както се случи във Варна.

Каквото и да се случи оттук нататък истината е повече от грозна – зеленината в градинката на “Севастопол” е съсипана, дърветата са убити по най-вандалския начин и зеленото сърце на морската столица спря да тупти. Просто защото на Елена Валеева и е хрумнало мегаломанската идея да прави някакви скулптури някъде си. Съпругата на кмета нашумя с претенциите си да се прави на Екатерина Велика и с “грандиозния” светлинен фестивал, където цялото градско осветление на града бе впрегнато за начинанието, както и с внушените идеи на кмета за развитие на хокейния спорт и сътворяване на ледени пързалки в морската столица.

Потресен от случилото се, общинският съветник Веселин Данов призова Община – Варна незабавно да даде обяснение за случилото се и да плати огромно обезщетение за всяко отрязано дърво в градинката на “Севастопол”.

Afera.bg пък пита директно кмета на Варна – Кириле, не ти ли трепна душата като видя как плачат дърветата, когато ги убиват? Не заплака ли нещо у теб, когато позволи нечии комплекси, грандомански амбиции и накадърност да превърнат едно от най-хубавите кътчета във Варна, в грозно петно?

За каквито и инвестиции в милиарди да говориш оттук нататък, каквито и бетонни чудовища да строиш за благото на Варна, каквато и трева да засаждаш, каквато и власт да те опиянява, някъде там, в дълбокото на душата ти онези зелени дървета ще плачат.

Дни наред във Варна след сечта вали.

И Господ плаче, кмете!

Преведи го на руски на съпругата си.

Веселина Томова

Коментари 0 за
“Кмете, не ти ли трепна душата, че вандалски съсипа градинката на “Севастопол”?”

 1. До Данаил Стефанов,
  Данаиле, идеята ти да изсечете градината на кмета е повече от великолепна!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Ако варненци сте пичове, ще го направите и ще искате оставката на кмета!!! Ако не го направите, сте мрънкащи баби:-)

 2. Дреме му на кмета на пармака че няякой пише тука?
  А руската женица показа на българките как се става „велик“ те рускините са толкова изперкали че аз като съм с някоя от тя винаги ги питам какво да правим за нещо и каквото ми каже правя точно обратно и нищо не съм объркал. Ама са си курви в душата де, а за това трябва да е родена, а те всички са родени само за това. А кмето дфа му мисли че ако си иде за ден – два до Рашан току му е пернала някой СПИН – имат в изобилие даже и за износ до братски държави

 3. За съжаление бат Кирчо се интересува само от собствения си живот и нехае за нас неговите заблудени избиратели.Господи прости ,че гласувах за него.Но все пак имам вяра и знам ,че които посее ветрове ще жъне бури.
  В заключение бих попитал -Кмете ако някой ти осече твоята градина как ще реагираш?

 4. Хора, Киро тотално е изпращял. Време е да му помогнем. Ако някой познава добър псиихатър, нека да му го препоръча. Той определено има нужда. Валеева му е изпила акъла. Да спасим нашия Киро от злата вещица и да го пратим на лечение в болнично заведение!

 5. Varna ne e rodnia mi grad, no tova ne prechi da izrazia shoka si! Kak e vazmozhno i na kogo tochno precheha tezi darveta! Kakvo ima tam sega i kak tova shte se popravi? Kak e vazmozhno dori da si go pomisli tova niakoi umen chovek, da ne govorim da razporedi da se izvarshi! Tova e mnogo zhalak primer i kreshtiasht znak kakvi hora ni upravliavat!!! Nito pokaianie, nito izvinenia (ne che ochakvam takiva da badat napraveni) mogat da varnat krasivia park.
  Kade sa ti iziavleniata po vestnicite, Kirile??? Zashto ne se dopita do horata, koito vseki den se razhozhdat v centara? ZASHTO BE!?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *