Публикувано на 10.05.2008 / 18:00

Кирил Йорданов: Не представлявам ничии икономически интереси!

 

 

Разговяряме с варненския кмет Кирил Йорданов в кабинета му. Поводът е разбунените страсти в морската столица във връзка със сечта в градинката на “Севастопол”. Познаваме се от години, кметът се съгласява на интервюто и на уговорката да му бъдат задавани всякакви въпроси. Говорим на “ти”, но от уважение към длъжността му, задавам въпросите в учтива форма. Идва с енергична походка, спортно-елегантно облечен. Поръчва кафе и запалва цигара “Ротманс”.

Г-н кмете, защо бяха отсечени короните на дърветата в градинката на “Севастопол”? Обяснете ми, защо не бяха окастрени сухите клони, или опасните за минувачите такива, а се наложи така поголовно да се сече?

– Проблемът има две измерения – обществено-политически, ако искаш персонален, неизбежно е и дебатът ще се състои, дискусия ще има много дълга, толкова дълга, колкото да стане ясно на всички хора за какво става дума. Това е обществено-политическата страна, но има и професионална страна на нещата. Три много важни неща трябва да бъдат ясни. Осем години правим безуспешни опити да махнем бараките. Успяхме. Наличието на тези бараки през годините не даваше възможност да се обработват високите клони. Дотам не можеше да влезе едрогабаритна техника и те изгниха. Междувременно за 30 години не е пипано в тази градинка и те станаха опасни за хората. Напомням за случаите – две деца ги удариха, и в двата случая ходих в реанимацията, слава богу, оживяха, а третия случай беше, когато майка взема бебенцето от количката и влиза с него в магазина и клона рухва, и смазва детската количка. Това са трите случая, които допълнително ме мотивираха да махна бараките за да мога да направя почистване на клоните. Това е едното.

– Кое е второто?

– Тази година във Варна ще изградя четири нови парка, които в момента ги няма. Паркове, с пейки, с озеленяване, с площадки за игра. Първият се строи на “Иван Рилски”, вторият ще възникне в пространството на г-н Буров в “Чайка”. На това място бившият председател на Общинския съвет Красимир Симов искаше да строи магазин и кооперации, аз направих мини – референдум и го съборих. Опазих мястото. “Била” искаше да строи магазин със съпроводително писмо на кмета на Виена до мен там да бъде този обект, или в чашата на стадион “Черно море”. На кмета на Виена отговорих така – готов съм да продължа дискусията с Вас, след като Вие застроите стадиона на “Рапид” – Виена, направите там магазин на “Била” и тогава елате, да видим как ще стане това във Варна. Кметът на Виена не ми отговори, разбира се. В момента се проектира и цялото това пространство през есента ще се превърне в парк. Третият парк ще възникне на мястото на Понеделничния пазар. 184 обекта има там, две трети, от които са незаконни. 184 на това място, натъпкани една друга – гнилоч! 99%, от които са преотдадени – ами ще ги затворим, разбира се! И там ще се построи парк. Четвъртият парк е градинката на “Севастопол”. Ще има нова паркова мебел, ново осветеление, беседки ще се сложат на мястото на съборените бараки.

– Ако не знаете, да Ви кажа, че целия град говори, че на това място ще се строи голям бизнес-център, че апетити имат банкерката Петя Славова и ТИМ…

– Никаква почва и никакво основание нямат каквито и да са слухове, свързани с икономически интереси към тази част на Варна. Считам я за свещена, неприкосновена собственост на Варна и никой, никой, докато аз съм кмет, там никой не може да пипне! Друго, освен паркостроене. Категорично го казвам, категорично го казвам официално и заставам зад думите си!

– Говори се и за подземен паркинг?

– Не! Не може да има там подземен паркинг. Преди два месеца излязох пред варненци и казах къде ще бъдат подземните паркинги. Номер 1 – нашия паркинг на Общината, подземен. Номер 2 – от общината, ул. “Сливница”, до долу. Градинката няма нищо общо. Това ще се случи под уличните платна.Третия паркинг в централната част на града ще изникне на мястото на сегашния Понеделничен пазар, а отгоре ще има парк. Сега ще махнем там бараките, ще направим парка временно, докато се правят проектите и започне строителството, и там ще има пак още по-хубав парк.

И от хора от екипа Ви, г-н кмете, и от самите озеленители се чу, че зад цялата тази идея за изсичането на короните на дърветата в градинката на “Севастопол” стои съпругата Ви Елена Валееева, която ще реди там разни скулптури и дърворезби. Вярно ли е това?

– Тя няма представа! Представа няма Елена за случващото се в градинката. Елена даже я няма в България. Категорично заявявам, че съпругата ми няма представа и няма нищо общо с това.

Говори се усилено, че озеленителната фирма “Ерика” е свързана със съпругата Ви Елена Валеева?

– Дъщеричките им учеха в един клас. Е, от там ли ще тръгне идеята?! Че едно дете учи в клас с 34 деца, които също имат родители. Просто в един клас бяха децата. Нищо друго общо няма. Те са си приятелчета и то на класна основа, когато децата другаруват, те и родителите подържат някаква връзка помежду си. Но това няма нищо общо с градинката на “Севастопол”. Нито проект има Елена, нито идея, хабер няма за това!

Обяснете все пак защо се отрязоха целите корони на дърветата с всички клони?

– Ангажирам се към Веселина Томова да бъде командирована от кмета на Община – Варна в държава по избор, държава, чието реноме, авторитет не буди съмнение – Германия, Италия, Швейцария, Холандия, където на място ще се запознае с аналогична – това не е и сеч!, това е борба за съхраняването на дърветата. Шест от тези дървета са обявени от специалистите за мъртви. И ние в момента правим всичко възможно да ги спасим с тази “сеч”. И като отиде там Веселина Томова, на място да се запознае как професионално, по абсолютно същия начин, т.е. това, което сега се прави с градинката на “Севастопол” е друго европейско измерение вече на дейностите в нашия град. Заставам стопроцентово зад думите си. Тази сеч е професионална, отговорна, добронамерена, тя е благородна!

Контратезите са, че сечта не е извършена професионално.

– Тази сеч спасява. Обади се, на озеленителната фирма “Мимоза” и попитай за откровеното им професионално мнение. Още повече, че това е конкуретна фирма на “Ерика”. Да видим какво ще ти кажат.

– Ще пораснат ли клони, ще имат ли нови корони дърветата?

– Естествено! Виолин Калчев /от озеленителната фирма/ се ангажира момчето, на 1 август отново да бъдем там и тогава да си каже думата обществеността. Но затова трябва да ни се даде възможност да продължим дейността – да се направи всичко така, както трябва да се направи за да има един хубав парк. Половинчато не може да се работи. Между тези клони естествено има и здрави – две трети са мъртви, една трета е здрава, но той /здравият/ след две години също е мъртъв този клон, той трябва да слезе долу, за да тръгне короната на ново.

Защо предварително не се обясни всичко това на варненци?Подозренията започнаха и от това, че сечта започна непосредствено преди дългите почивни дни и хората останаха с усещането, че се прави нарочно, за да не може бъде отреагирано.

– Това са рутинни дейности на общината. Имаме 650 обекта в момента. Три дни преди празниците съм ходил там и ускорих процеса за да бъде готова градинката за 24 май. Хората ме поздравяваха за това, че съм махнал бараките. И сега се намесиха разни … и си казаха – чакай сега ще му натрием физиономията на този, ще сече…

Съгласна съм. Позицията и на afera.bg e, че случващото не трябва да се политиризира и сега всички политици да се закачат метафорично казано на отсечения клон.

– Това са същите идиоти, които говориха против басейна. Защо? Че басейна ще бъде най-добрия на Балканите ли? Отсега имаме поредица от искания на национални федерации по плуване за подготовка на националните отбори. Кое е истината? Приказките на активистката на “Атака”, или на федерациите, които са заявили, че тук ще се правят всички големи съзтезания по плуване и ще се извършва подготовката на велики плувни сили и национални отбори, всички те искат да дойдат тук. За Морската градина не беше ли същото? Ама той иска да прави кебапчийница на Морския кът?! Ами там беше пълно с плъхове. Амфитеатъра? Стана прекрасно място – пълно е с влюбени, разлюбени, кучета, деца…

Гледката в градинката на “Севастопол” сега е ужасяваща, обаче. И мисля, че трябва да се обясни на хората просто и ясно как ще изглежда нататък и защо беше направено това.

– Ще отидеш в Швейцария или Германия за да видиш тази гледка как изглежда в тези държави, където се подлага на такова изрязване дървото за да бъде спасено. Твърдя, че всичко в градинката е направено с чисто професионален подход и това е абсолютно европейска практика, малко забравена в България, затова младите хора не помнят. Но аз помня, как като дете една сутрин осъмнахме с цялата ул. “Мария Луиза” и “Осми приморски полк” – само дънерите бяха останали. Ужасих се като дете. Няма да го забравя това никога. Виж ги короните на дърветата по същите места!

Защо никой от екипа ти с думи прости не обясни това на хората?

– Вили Жечев само това обяснява, няма кой да го чуе.

Бях на оперативката и чух. Нито Вили Жечев, нито от озеленителната фирма успяха да обяснят на човешки език какво точно се случва. Обикновеният човек не разбира от професионални термини, съгласете се.

– Сега докато се реконструира градинката на “Севастопол” ще направя една изложба и ще я оградя с големи платна от цяла Европа, за да видят хората за какво става дума. Ето, как в Германия изглежда – лунен пейзаж, ще кажеш, че бомбандировка е имало.

За колко време пораства зеленината?

– Две-три години. След две години се реже на второ ниво, след три години се реже на още по-високо ниво и дървото вече си възстановява цялата листна маса и короната, за да бъде спасена. Оказа се, че това не е разбрано и аз сега от понеделник започвам в тази посока да събирам обществени съвети, да се разгласява по медиите, да се правят дискусии. За съжаление ще ми ритне работата назад, но ще обясня всичко това на хората.

– На българина трябва да му се обяснява простичко и ясно, г-н кмете. Градът вече изобилства от всякакви варианти за дърворезби, дънери и скулптури в градинката…

– Какви дърворезби, какви дънери, за какво говорите? Луди ли сте? Няма микрон истина в това нещо. Как можеш да допуснеш това? За толкова години, ти не разбра ли, че аз обичам града си и никога няма да позволя такова нещо да се случи? И, че благодарение на моя инатлък в този град нещо се пооправи. И ако го бях оставил в ръцете на някои хора, никой не се интересува от града, дайте да се разберем! Те са се вторачили в едни бумаги и толкова. Ходя като един единак и се бия, и се блъскам за да може нещо да стане. Цяла България го разбра. Като ми връчваха наградата “Кмет на 21 век” в “Шерътън” имаше 400 души от бизнеса. Награждават ги в раздел туризъм, услуги, производство. Независими хора от други градове. Нито зависят от мен, надвили са си на масрафа, богати, известни, добри бизнесмени. Когато обявиха Варна, цялата зала от непознати за мен, и пак казвам, които по никакъв начин не зависят от мен, избухна в бурни аплодисменти.

Нали знаете, че никой не пророк в собственото си село?

– Така е. Първи на олимпиада, четвърти в махалата. Искам да се запомни и това, което ще кажа: не представлявам ничии икономически интереси и няма икономически интерес, който да ме накара да мисля в негова посока. Няма! Няма политическа сила, която да ме дърпа, или да ми подшушва. Успял съм да си го извовювам през годините. С кого не съм се борил? Иван Костов, на Царя правителството, не с Царя лично, но с депутатите му тук – Борислав Ралчев, Стефан Минков, Ники Василев…

– БСП?

– Сергей Станишев като дойде тук, събра цялото си изпълнително бюро и каза – вижте какво, ако си мислите, че вие помагате на кмета, истината е точно обратната – вие, можете да се възползвате от неговата помощ. Във Варна това е точно така. Нямам натиск върху себе си. Икономически интерес? Посочи ми един случай, няма такова нещо, няма! Ето, днес пред къщата ми ме намериха и всеки иска да му пусна един, два, пет камиона за да си дострои хотела на “Златни пясъци”. Категоричен съм, има заповед – до 1 май било, каквото било, като си взел строителното си разрешение, там пише – до 1 май, да си си направил сметката. Защо съм предприел такива драстични мерки? Защото това е национален приоритет – туризма, откъде другаде ще дойдат парите? И сега, за осем собственика на хотели, които бързат да експлоатират август месец хотелите си, за да си избият парите, ще пострадаме всички. Няма да стане! Полицията е там. Точка. Баста. Баща ми да строи и него ще го изгоня.

Разговаря: Веселина Томова

Коментари 0 за
“Кирил Йорданов: Не представлявам ничии икономически интереси!”

 1. Трябва да ги вкарат в затвора всички, сигурно имат някаква далавера …

 2. Както винаги кметът говори глупости и гледа да напълни страниците на вестниците, в случая Вашата интернет страница с Големите неща, които е свършил! Ами той това работи – да прави града по-добър. Не е нужно да го натяква непрекъснато и то в ПЛАТЕНИ обръщения в пресата. Абсурдно е всичко, което се случва в града ни!

  Г-жо Томова, ще се възползвате ли от поканата на кмета да направите личен оглед на градинките в чужбина? Нужно ли е изобщо някой да ходи някъде, за да е сигурен, че грижата за градинката е пълна с грешки?!

 3. Строителя на новата сграда на кметство“Одесос“ ще бъде Данаил Петков Славов-Дънката, известен като собственик на х-л Капитол.Сградата ще има и подземен паркинг на 3 нива.

 4. Киро отдавна не представлява ничии икономически интесери, защото си има достатъчно задачки от жената, Дънката малко му къса нервите с този луксозен офис-център на територията на Икономическия техникум, ама кво да прави кмета, играе му по свирката, щото иначе няма да е кмет

 5. .. разни отрепки да членуват в тях и разни журналистчета да им ближат дупетата, така ще е!

 6. 1.кметицата Таня Василева
  2.зам.кмета В.Кючуков
  3.секретаря на кметството-Йовка Косева

  -последните два етажа са за строителя

  Всички тези неща са още преди изборите и за кметицата беше супер важно да спечели изборите, понеже иначе всичко пропадаше.

  за справка :кметицата Таня Василева е от Мадан, завършила е ВИНС-специалност „счетоводство“, омъжена е за варненец на име Йордан и има две деца на 22 и 25 години.Живее в кв.Младост.

  Ето защо Европа иска да спре еврофондовете за България и да ни набута във фризера-заради такива „народни избранници“.

 7. Кметство „Одесос“ се помещава в сграда, която е общинска собственост, но която преди много години е била дарена на Общината от д-р Головина.
  Предстои сградата да бъде съборена и на нейно място заедно с големия двор към нея да бъде построена нова сграда на 6 етажа.
  Архитектурния проект е изготвен още преди общинските избори от арх.Васко Симеонов, който е и главен архитект на кметството.
  Относно сградата:
  -сградата ще има подземен гараж
  -на първите два етажа ще се помещава кметството
  -следващите два етажа са жилищни и там вече имат отредени апартаменти:

 8. … тиражирана с от медиите. Чудно защо, никой не го пита за някой неща, който са обществена тайна.

 9. Асен е добре вместо да философства анонимно, да се научи на четмо и писмо. И да му схване неграмотната главица, че не се пише „тъз“ и „онъз“. Защото, каквото и да каже човек след такава въпиюща липса на образование, увисва като прани гащи.

 10. Веси, я кажи какво друго ти обеща кмета освен да те прати в Швейцария да гледаш дървета? Нещо спря да коментираш глупостите му. Тъз ти справедлива кауза да не стане като онъз, ти си знаеш коя?

 11. за какво да търсим кмета за интервюта – той си пусна редовните платени карета с обяснения във всички вестници…

 12. Ами Томова ще пише за костюма на кмета, защото е в борда на едно общинско дружество и цуца парички оттам, а сега разбираме, че ще ходи с общински пари по света..евала на такива „разследващи “ журналисти!

 13. На всички онези, които се вълнуват за бизнес-центъра на Петя Славова ще кажа, че съм проверила основно въпроса. „Варненец“, верни са фактите ти, на са СТАРИ! Петя Славова отдавна продаде парцела на шах-клуба на Даниел Славов – Дънката. Той имаше намерение преди доста време да строи там небостъргач, но му беше категорично отказано разрешение и там НЯМА да се строи. Така че, когато разглеждаме ситуацията, нека да е от всички страни и с верни факти. Що се отнася до това, защо на мен е дал интервю кмета, ами попитайте другите журналисти дали са му поискали интервю.

 14. Предприетото изсичане би трябвало да се извърши на базата на Наредба №1 на община Варна и съгласно Закона за устройство на територията, като се издаде заповед на кмета, придружена с експертна оценка за състоянието на растителността. Когато се налага изсичането на повече от 20 дървета, се изисква и екологична експертиза, посочи Русева. Единственият документ, на база на който фирмата озеленител „Ерика Варна“ ООД, е извършила резитбата, е уведомително писмо от директора на дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ Пламен Пенев.

 15. Какво общо има това, че е спортно-елегантно облечен, че пие кафе и пуши “Ротманс”. Това не прави допуснатите закононарушения по-малки.

  За решението на Административен съд – нито дума!
  За становището на ландшафтните архитекти – нито дума!
  За липсата на документи и закононарушенията – нито дума!
  За липсата на предварителен план, с който да се запознае обществеността – нито дума!
  За отговорности, наказания на нарушителите, оставка – нито дума!

  Дори и да е необходимо да се отрежат отделни сухи клони, всички специалисти са категорични, че начина по който е сторено е вандалски.

 16. Kontrabandata zapochva da stava i na mozaci. Samo deto tezi gi krepiat iako politici, dori i ot Bussels.
  V svlachishtnata zona Kabakum se stroi BABAN i to kakav, i kmeta ako go pitame tva e napalno v reda na neshtata… Nali se otchitat po vreme na izbori, a ne samo. Pak i kakvo sa ni napravili horata …

  Skoro ne sam chela nishto za tiah… Vesy, ti si naisno tam s materiata. Kak taka se pokriha i DDS izmamite? E, ne moga da te vinia, vse pak si publichna lichnost. Toku vizh te zaliali i teb s kiselina.

  Za milioni v kraina smetka niama zakoni.

 17. Веси, абе що не обадиш до фирма Борд и да питаш как са точно нещата – какво ще строят и кога се очаква да започнат тоя бизнес център на Севастопол.
  Ето ти адреса на Борд ООД:
  Град: Варна
  Адрес: ул. П. Каравелов 40
  Телефон: 052/ 684 000

  така малко ще светне какво става в нашия град, а не да ни говорят-врели некипели.

 18. Чудно е защо, как и кой организира толкова светкавично интервю на кмета единствено и само с въпросната собственичка /наемник на този сайт? Защо Кмета не се обясни пред всички варненци ипред всички меди? Много странно…

 19. Аз ли споко? :)И като го пита кмета дали жена му е близка с озеленителната фирма,какво стана?Не те ли смота?И за колко още неща те омая с „категоричността“ си.Не ме разбирай погрешно, чета уебсайта ти защото тук виждам другата гледна точка-официалната и напудрена(като тази на Кирил)ми е ясна.Аз препочитам да остана в анонимност,популярността не е моята кауза.Ето защо ми се струва малко неестествен добрия ти тон след наистина арогантното поведение(в преносен смисъл) и на Кирил,и на администрация.Защо не го попита дали е имало конкурс за избора на озеленител?Защо не чуваме от тези полици СГРЕШИХ

 20. Лъже и при това най-нагло.Ето каква е истината:

  Компанията “Феста холдинг” на Петя Славова планира да построи сграда с обществени функции на пресечката на ул. „Сливница“ и бул. „Княз Борис I“ срещу хотел „Черно море“, на мястото на бившия шахклуб. Парцелът е 1.39 дка и е собственост на дружеството. Според замисъла разгънатата застроена площ (РЗП) на сградата ще бъде 18 хил. кв.м. Тя ще бъде най-високата в центъра на града. Изпълнител на строителството ще бъде „Борд“ ООД. Проектът вече е получил одобрението на експертния съвет за инженерна инфраструктура и предстои да получи такова от Националния съвет за паметниците на културата. Проектът е допуснат и до изработката на подробен устройствен план (ПУП). Тъй като мястото е ключово за града, от „Феста холдинг“ са подготвили два варианта за осигуряване на паркоместа – от подземен триетажен паркинг до използване на пространството под бул. „Княз Борис I“ по дължина. Предложенията включват от 400 до 600 паркоместа.

  в-к Дневник, ноември 2007

 21. Кметът каза: „Между тези клони естествено има и здрави – две трети са мъртви, една трета е здрава, но той /здравият/ след две години също е мъртъв този клон“ Това е лъжа, Томова. От цялата изрязана дървесна маса едва 1 % беше леко поизсъхнал и то доста извън опасните за хората граници. Всички дървета бяха живи и здрави, те дишаха и пееха заедно с птичките и децата, докато не дойдоха убийците на Киро, представлявани от арх. Жечев и неговите маши дърварските фирми. Кметът лъже и никой няма нужда от неговите изложби за дърветата в Германия, както няма нужда и от него самия!

 22. Sledvashta jertva se ochakva da e aleiata, vodeshta kam letnia teatar usporedno na tzar osvoboditel. Kmeta kaza, che shte izgradi ploshtad pred letni i parking s 200 parkomesta bez da bade zasegnato nito edno darvo. Veche razkasaha korenite na dvete prekrasni elhi i prez vetrovitata velikdenska vecher ednata ne izdarja na viatara i padna. Trupat i leja dva dni , a sdanerat i vse oshte stoi i jsno se vijda, che osnovnia i koren e otriazan ot bagerite. Drugata elha, ako otstoi na vetrovete shte izgnie, zashtoto i neinia koren e posechen. Izpalnitelite se darjat arogantno v kvartala.

 23. Томова никога не се предава, приятелю. Но ако не си бетонна тиква, а нормален човек, ще ти светне, че винаги трябва да се чуе и друга гледна точка. А ако ми посочиш журналист, който си е позволил да пита кмета за жена му и съмненията, че е близка с озеленителната фирма, ще те призная. Друго е да си анонимен обаче. Много лесно се плюе. Ако си ербап, напиши една статия, напиши какво мислиш и си постави името отдолу. Пък аз я ще я публикувам! Такива като тебе са смели обаче само под юргана при жените си.

 24. Ей, не му липсва „дар-слово“ на Кирьо.След дъжд качулка.За щяло и нещяло изявления.650 дървета ще се изсечат.Защо това не се обясни преди 1 месец-още преди да изсечат дърветата до руското консулство?Къде е конкурса за избор на озенелител?Къде са им научните обосновки и мотиви?
  Изложи се Кириле,къде беше като Варненци искаха отговори?Все по кризи си в чужбина!

  А защо не кажеш как вози Мерцедеса?Към себе си упражняваш страхотна социална политика,какво ще направиш за хората,които те избраха??
  Томова, защо си се предала така?Вучков не би ти бил приятел вече.В статиите е едно, пред кмета друго

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *