Публикувано на 28.08.2008 / 17:15

Кин Стоянов: Контрабандата на Капка и Волен е, че Митко им е полезен, той им е лицето

 

 

Тези дни в “емоционално интервю” евродепутатът от “Атака” Димитър Стоянов проплака: “ Тате, трепна ли ти сърцето, когато ме биха?” Вопълът на евродепутата след премеждията му с полицията и Пето столично РПУ беше насочен не към пастрока му Волен Сидеров, а към истинския му създател Кин Стоянов, предишният съпруг на Капка Георгиева.

Макар и разведени с Капка, до 2003 г. сте поддържали нормални отношения с Димитър, след това нещо между вас се къса. Какво?
– Докато дядо му беше жив, почти до смъртта му, тя и Волен криеха политическите амбиции на Митко. След това изведнъж се разгорещиха и баща ми беше шокиран, когато узна, че Митко още 2000 г. е участвал в листата на Волен Сидеров като кандидат за общински съветник. Беше изключително разочарован. Цинизмът и на Капка, и на Волен беше, че те после експлоатираха името на дядо му и продължават да го правят по най-безобразния начин. Говори се за интелектуално пиратство. А това пиратство какво е, питам аз?
А кой се грижеше за баща ви в последните му дни?
– Баща ми беше много особен човек. Когато се появиха първите му здравословни проблеми, аз непрекъснато го карах да го заведа при специалист. Той – не! Къде ще ме водиш, нали си имам джипи, ще го обидя. Едва, когато отпадна много, успях да го заведа във ВМИ и там ми се накараха. Как сме могли да го изоставим чак дотам. Неговото заболяване беше нещо на кръвта, лекува се с медикамента мактера, което до голяма степен решава проблема. Бяха му приложили химиотерапия, но трябваше да изчака следващото вливане и междувременно получи емболия. Тя фактически го довърши.
И преди да легне, не е бил изоставен от вас склеротик, за който се е грижила единствено Капка?
– Не. Той си отиде от този свят с бистър ум и съзнание. Да, спекулираше се много. Капка отиде дори дотам, че като написа първата си книга за Ванга, реши да си направи рекламна кампания със средствата на черния пиар срещу мен и срещу брат ми. В един вестник се появи публикация, че баща ми е напълно изоставен от синовете си. Накрая завършваше с твърдението, че единствено тя се била грижила за него и затова той говорил с такива ласкави думи за първата й книга на самото й представяне. Той беше толкова огорчен от тази публикация, че…
Радой Ралин наистина ли е бил на представянето на книгата на Капка за Ванга?

– Разбира се, че нищо от това, което пишеше във вестника, не беше вярно. Но аз мога да извадя едно писмо, много интересно писмо, което тя му е написала. От него може да се разбере за какво става дума. Баща ми беше страшно огорчен. И ми казва: “И сега какво излиза, какво ще си помислят хората, че аз не искам да погледна твоята съпруга Десислава, децата й.” И в типично негов стил ни накара всички да отидем през 2003 г. в Карлово точно на празника на Левски, за да видят хората, че ние сме край него. Седнахме на една маса на площада, други започнаха да придърпват масите към нашата, получи се истинско стълпотворение. Баща ми беше страшно щастлив.
Държите ли още на знаменития си апел към сина си – нещо от рода на “Митко, не гони политиката, сега ти е времето да гониш момичетата…”.
– Аз подкрепям всяка негова връзка с момиче. Искам да бъде щастлив.

А и това е най-ефективният начин да се отърве от бремето на майка си. И ще ви разкажа един епизод, който досега съм таил. Имах един приятел Иван Стамболов. Аз изпратих Митко да чиракува при него още като ученик, защото имаше фирма за реклама, пиар. Иван познаваше много добре сина ми и знаете ли какво ми каза, когато се срещнахме след време? “Синът ти е като мъжете от нашата фамилия. Като ни обхване някаква кауза, сме като самураи, просто служим докрай – и добави: Лошото е, когато шогунът ти е отвратителен, защото и ти тогава почваш да правиш отвратителни неща.” Трябва ли да ви обяснявам, че паралелът беше със сегашното семейство на Митко. Лошото е, че започна твърде млад да се изявява в политиката. Това винаги води до изкривяване. Митко стана някак високомерен, надменен в публичните си изяви. Безспорно мъжете от нашата фамилия винаги са били публични личности, просто наследяваме тази дарба. И точно това е част от контрабандата на майка му и пастрока му. Той им е полезен, той им е лицето. Наскоро се видях с друг един приятел от махалата – Димитър Баев се казва. Близо 20 години не бяхме се виждали. И след толкова време намери кураж да ми каже какво му рекъл баща ми, когато се ожених за Капка. Среща го баща ми доста тъжен на улицата и му казва:  "Ех, Митко, Митко, Кин такъв добър плувец беше, а в една Капка се удави." Колкото до писмото на Капка до баща ми, може да ви го предоставя, за да станат най-сетне ясни нещата и да се види, че Капка и Волен създават една митология, която няма нищо общо с истината.
Вярно ли е, че дядото на Митко пеел, докато се къпел от страх пред всемогъщата ДС?
– Вярно е, че се къпеше на отворена врата и пееше в банята, но това не беше от страх. Истината е, че баща ми Радой Ралин изпитваше панически страх от подслушване. Затова никога не си прокара телефон. Едва към края на живота му брат ми, който живееше с него, успя да сложи това техническо чудо в апартамента. Вече беше семеен, с деца, и просто не можеше без телефон. Най-интересното е, че баща ми нямаше домашен телефон, за да не бъде подслушван, но когато трябваше да се обади на някого, отиваше на уличния телефон при кино “Изток” и наставаше истински цирк. Той говореше толкова високо, така викаше, че всички наоколо, целият площад все едно присъстваше на представление. Всички разбираха с кого и за какво говори Радой Ралин. Такъв конспиратор беше той.
В медиите много се спекулираше с темата как е прекарал последните си дни и месеци Радой Ралин?
– Той винаги е имал проблеми със здравето. С месеци е лежал от бронхопневмония. Болен беше и когато трябваше да го бичуват публично заради неговите “Люти чушки” на партийно събрание в Съюза на писателите. Не го пожалиха и изпратиха кола, за да го вземе, въпреки че имаше над 40 градуса температура. Баща ми навлече един балтон направо върху пижамата и така отиде на обругаването си.
– Вярно ли е, че баща ви се превръща на инат в гамен с левичарски уклони, когато случайно открива тайната на осиновяването си, напук на осиновители и биологични родители?
– Той не можеше да търпи предателствата. Увлече се по левите идеи, защото реши, че дядо ми Христо Хадживълчанов е чорбаджия изедник, буржоа. Затова още на 12 години влязъл в ремсовите групи. Да, може да се каже, че левичарството му е някаква психологическа реакция. И все си мисля, че в политическото поведение на моя голям син Димитър това се повтаря. Парадоксът е, че той избра политическа позиция, коренно противоположна на идеалите, които мъжете от нашата фамилия предаваха от баща на син. Става въпрос за духа на толерантност, което беше нещо свещено за дядо му и това не е духът, който витае около него сега.
– Раздялата ви с майка му ли уби духа на тези традиции?
– Ние с майка му се разделихме. От втория си брак имам три деца. Когато се роди първият му брат, Радой Ралин написа един стих, нещо от рода на “роди се дете, което короняса една спасителна любов.” Явно е за какво става въпрос и как баща ми приемаше втората ми съпруга нали? Защото много се спекулира и с този въпрос. Сигурно Димитър се е чувствал пренебрегнат по някакъв начин и с това си обяснявам цялостното му поведение по-нататък. Сякаш нарочно се държеше против всички принципи и идеали, с които беше захранен.
Не признавате заслугите на Волен Сидеров за промяната в поведението на сина ви?
– Това не искам да коментирам. Едва ли. Явно във фамилията ни има някаква семейна карма в разприте баща и син, защото и чичо ми Вълчан, който фактически е брат на баща ми и моят първи братовчед Христо бяха дълго време в голям конфликт. И тези конфликти като че постоянно се възпроизвеждат. Знаете ли, че Радой Ралин така ми се разсърди, че не ми говори четири години? Случи се, когато Костов стана премиер и аз по съдебен ред се върнах като директор на “Фонд 13 века България”. Той реши, че съм част от правителството на Иван Костов, разсърди се и престана да ми говори. Проговори ми едва, когато на власт дойде Симеон и го направи по същия атрактивен начин, по който си намери повод да ми се разсърди.

Славей Костадинов

www.blitz.bg

Коментари 0 за
“Кин Стоянов: Контрабандата на Капка и Волен е, че Митко им е полезен, той им е лицето”

 1. Господин Hippy Old The !

  Извинявайте,
  обърках последователността!!!!!
  Не сте Вие,
  който да ме съветва!

  За това си имам достатъчно съветници!!!!

  Препоръчвам Ви да се разходите до ЦУМ! Погледнете статуята,
  която е до Булбанк.
  Ако нещо не Ви е ясно,
  то може да ми пишете!!!!!

  Силно се съмнявам,
  че ще разберете нещо!

  Но поне ще има Вай, Вай…..на десета степен!!!!!

  С уважение: Димитър Димитров

  Четете Hippy….
  Google: 212procenta.com
  Може би ще разберете нещо!
  Силно се съмнявам!

 2. И ОТ ОНАЗИ ШЕМЕТНА ДАТА – НЕ СИ СИ МИЛ КУНКИТЕ – НЕ ЛИ!?! ВАЙ – ВАЙ – ВАЙ – КАКВИ ГЕНИИ – НА БАЙ ТОДОР ЖИВКОВ – ЯКИ ПОДЛОГИ!

 3. Ne krasivo e da govori6 sre6tu bav6ata ti i sre6tu sinat vi v publi4noto prostranstvo…Tezi ne6ta sa za tesen semeen krag..A i za pove4eto ne6ta ne ste prav….Gadnjarsko e ot vasha strana…

 4. С Радой Ралин се запознах пред кино „Изток“.
  Това беше през 1993г., когато с Доньо Донев се разхождаха и беседваха.
  Държах в ръката си списание „Елит“- издание на Сдружение „Софийски клуб“.
  Двамата поотделно прочетоха първата статия, т.е. моята статия и за моя изненада поискаха да станат членове на „Софийски клуб“.
  Аз много се изненадах, но те бяха членове, просто секретарката ми не беше ги уведомила.
  Нима такива титани с такъв принос в областта на културата могат да питат дали могат да бъдат приети като членове в клуба на Елита. Та те са част от този Елит!

  С уяважение: Димитър Диминро

 5. Аман вече! Каквото е – такова е! Радой та Кин…от какво се е разочаровал Р. Ралин толкова, че Д. Стоянов е в политиката? Всеки човек сам избира пътяси. Нима Р. Ралин не знае това!?
  Радой Ралин беше един вулгарен човек, но го представят за големия дисидент! Мислите ли, че ако беше опасен БКП нямаше да се справи с него за 2 минути?

 6. Никой от четиримата – Радой Ралин, Кин Стоянов, Волен Сидеров, Димитър Стоянов – не е нито дявол, нито ангел.Самонадценяват се, но не са гении, макар че в различна степен протежават оригиналност и някакъв потенциал. Впрочем гениите са извънредно рядко явление.А иначе историите кой за кого се грижил, кой кого разочаровал, кой кого използвал и пр. са много субективни и недоказуеми.Всеки има своята версия и всички тези версии (версията на Капка включително, а и на другите жени, свързани с четиримата) могат да звучат еднакво убедително по един объркващ околните начин.

 7. А БЕ ТОЗИ КИМ МЪЖ ЛИ Е? КАК МОЖЕ ДА ГОВОРИ ПО МЕДИИТЕ ТАКА ЗА СИНА СИ .КИМ -БЪДИ МЪЖ РЕШИ СИ ПРОБЛЕМА ИЛИ МЛЪКНИ !НЕ ИЗЛАГАЙ СИНА СИ ,ЗАЩОТО ТОЙ Е МЪЖКО МОМЧЕ.А ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО АТАКА ВРЕМЕТО ЩЕ ПОКАЖЕ КАКВИ СА.

 8. Модерния национализъм няма нищо общо с“циганите на сапун“,“турците вън“,“гаджалите вън от парламента“.Това е пародия -мехлем да болното самочувствие на българина.Атакизма е босненско-сръбски национализъм-а модерния национализъм -Великобритания,Германия- желязна държава ,силна иконимика,износ на полити1еско и иикономическо влияние .Когаъо дойдат в България безработни гърци и португалци-тогава ще говорим за български национализъм

 9. Тия объркани хора „костовисти“ още ли съществуват. За къкъв модерен национализъм говорат, като този национализам се възроди именно от „АТАКА“- не мислите ли ,че беше позабравен. Благодарение на Волен народа ни започна да се обединява и защитава интересите си.

 10. Абе,да си кръсти детето Кин(комунистически интернационал)!не ми го хвалете.

 11. Логично е ГОВОРЕНЕТО на Кин…(макар..не съвсем…)Но попитайте известния писател Атанас Славов-от Сливен и гражданин на Америка-какво ще каже за Радой Ралин…И тогава ще разберете,каквото иска да внуши Кин…

 12. Трябва да назоваваме нещата с истинските им наименования. Пътя по който е поел Капкиното копеле е в разрез с интереса на Европейска България. Атакизма като явление е създаден в Руския идеологически лаборатории-Долен Сидеров е българския Жириновски-клоун в националистически декор. Днес модерния национализъм няма нищо общо с карикатурата Атака . Модерния национализъм изисква България да стане силна държава,добро място за живеене на всички българи-да станем поне 10 милиона като гърците-да станем икономически,културен и политически фактор. Това става с радикална реформа в-Съд,Прокуратура,Полиц

 13. Бил „левичар“ едва ли не напук? Нищо подобно! Радой Ралин беше човек с чувствително сърце, състрадателен, не се приемаше на сериозно, и слава Богу, затова му и измисляха сухарите какви ли не грехове. И ако имаме истински дисидент преди 10 ноември, това беше той. А е и фронтовак, воювал за България. Жалко. Какъв Димитър Стоянов?!? Още по-жалко, защото другият ми въпрос е и „Какъв Кин Стоянов?!?“ Мили Боже, не вдигайте костите на широко скроения човек, готов всекиму да помогне и пишещ винаги, каквото мисли! Имайте милост и, извинете, просто се засрамете…

 14. хората, особено гениите като Радой Ралин са странни за околните, но това не ги прави по-малко истински. димитърчо стоянов явно не е наследил бащината си линия, а повече майчината. глупак. Радой Ралин е велик поет, но политическите му възгледи, поне за мен, са като вкиснато зеле.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *