Публикувано на 03.03.2008 / 20:15

Килър в гардероба

 

 

Докато беше на власт в МВР като главен секретар, Бойко Борисов непрекъснато обясняваше, че драстичното увеличение на убийствата у нас се дължало на затегнатия контрол по трафика и натиска върху бантитите от страна на МВР. И на тях не им оставало нищо друго, освен да се избиват, за да останат на черния пазар. По това време премиерът Симеон Сакскобурготски, който се кълнеше в Бойко Борисов пък подсказваше, че не било толкова лошо, когато лоши хора се самоизбиват.

Истината е, че по времето на управлението на Симеон и Бойко методично и безнаказано бяха избити най-значимите фигури от криминалния свят. И до днес убийствата им остават неразкрити. Омертата между покровители, поръчители, посредници и изпълнители е желязна – и те никога няма да бъдат разкрити.
2002 година
1. На 28 януари бомба в блок 27, ж.к. Стрелбище, убива Димитър Димитров – Маймуняка, бивш президент на Хебър, Пазарджик.
2. На 31 май в Загреб, Хърватия 35-годишният българин Веселин Миронов Маринов е застрелян пред заведение от собственик на фирма за охрана – Винко Жулевич.
3. На 22 юли на пътя между с. Добринище и манастира "Свети Панталеймон" е убит 66-годишният свещеник от Банско Стефан Камберов.
4. На 22 септември 2002 г., посред бял ден, в препълненото варненско заведение за бързо хранене "Тропс къща" бе разстрелян македонският гражданин Орце Коруновски. Обвиняемите за разстрела на Коруновски – Димитър Бенишев и Димитър Викентиев, заявиха, че са поддържали контакти с Орце Коруновски, защото "той искал да организира наркоканал от Варна към Македония, а те решили да го уличат в трафик на дрога". На финала делото потъна в провал.
5. На 4 ноември в Хасково е извършено показно убийство на хасковския бизнесмен Валентин Подмолов – Подмола.
6. На 28 декември в София, близо до дома му е застрелян Николай Колев, прокурор от Върховна касационна прокуратура.
7. На 30 декември с шест куршума – два в главата и четири в корема, е убит бизнесмена Каро Акопович, възстановил варненския футболен клуб Владислав.

2003 година
8. На 3 януари в София е убит 45-годишният Румен Яневски, криминално проявен, занимаващ се с незаконен хазарт. По него е стреляно с автомат от движеща се кола. Яневски е прострелян смъртоносно в джипа си – "Нисан Патрол" на ул. "Гоце Делчев" и ул. "Костенски водопад".
9. На 30 януари международният съдия по борба Тодор Матов е застрелян при престрелка в Студентския град в столицата. Според главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов той е убит по погрешка вместо бизнесмена Димитър Джамов.
10. На 8 февруари е застрелян Тихомир Иванов Трифонов на алея "Пейо Яворов" в София. Той е криминално проявен, осъждан за грабежи през 1996 г.
11. На 7 март е убит президентът на "MG корпорация" Илия Павлов. Час и половина след убийството му в кв. "Белите брези" от засада е прострелян Цветан Василев – Хафти, който обаче отървава кожата.
12. На 4 април показно е застрелян в Плевен, в хотелския комплекс "Интер Ростов" 34-годишният плевенски сутеньор Марио Иванов, известен с връзките си с нелегалния бизнес и сводничество.
13. На 18 април на бул. "Цариградско шосе" в движение е взривен бронираният "Мерцедес" на криминално проявения Иван Тодоров – Доктора, който оцелява.
14. На 19 август след стрелба на кръстовището на бул. "България" и "Гоце Делчев" в столицата е убит 40-годишният Филип Павлов Найденов – Фатик, свързан с наркотрафика. Той е син на покойния оръжеен търговец Шабан Фатик.
15. На 8 октомври собственикът на ресторант “Пчела” е убит в заведението си. Смята се, че цел на покушението е бил Николай Цветин, член на управата на Локомотив Пловдив.
16. На 5 ноември е убит Евгени Стефанов – Женята. Той е застрелян пред фитнесцентър "Ситняково".
На 13 ноември е прострелян Николай Зарев – Данкина в градинката до блок 123 в квартал "Надежда" в София. Зарев е криминално проявен с множество кражби.
17. На 27 ноември в столичния квартал "Хладилника" е намерен труп на 40-годишен мъж. Установява се, че това е Румен Маринов Маринов – Нарциса, приближен на групировката ВИС.
18. На 29 ноември в столицата е убит 24-годишният Борис Кирилов Арсов. Тялото му е намерено в квартал "Бояна". Арсов е един от обвиняемите за отвличането на бизнесмена Стефко Колев.
19. На 6 декември в Амстердам в 15,30 часа е убит Константин Димитров – Самоковеца. Холандската полиция задържа 37-годишен холандец, който получи 15 години за убийството.

2004 година
20. На 12 януари дупнишкият бандит Ангел Емилов Стефанов – Гяволето е прострелян в шията, дясната ръка, гръдния кош пред дома му в жк "Бистрица" в Дупница. Свидетел на убийството става съпругата му Вероника, която пътувала с него в джипа.
21. На 19 януари взрив избухва в асансьора на осеметажна сграда на бул. "Джеймс Баучър" 87. Вследствие на взрива загиват Стоил Славов, за когото се говори че издържа ФК Славия, съдружник в "Интерпетролеум енд партнърс", и охранителите му Петър Петров, Илиян Казаков и Петър Харизанов, както и друг пътуващ в асансьора гражданин.
22. На 10 февруари 30-годишният Костадин Иванов Костадинов е убит в София в близост до "Макдоналдс" в района на НДК. Той е бил управител на благоевградското бинго "Елит".
23. На 9 март в София Борис Бакърджиев е застрелян с пет куршума в главата и тялото. Той е роден в Плевен и има двойно гражданство – руско и българско.
24. На 27 април във Варна е прострелян, докато слизал от колата си, 26-годишният бивш национален шампион по кикбокс Мартин Елънджиев.
25. На 4 юни трима души са убити в кафенето на търговския комплекс "Арт Декор" на бул. "Симеоновско шосе" в София. Това са Димитър Христов /35г./, Калоян Светославов /24г./, двамата от София, и Живко Иванов /39г./ от Хасково. Убийците са били облечени като свещеници.
26. На 14 юни пред хипермаркет "Билла" в ж.к. "Лагера" в София е убит Петър Илиев от Бургас /36г./.
27. На 22 юни в Плевен пред дома му е убит 40-годишният плевенски бизнесмен д-р Людмил Конов, съсобственик на централния плевенски хотел "Ростов".
28. На 26 юли е убит Бранимир Григоров – Бранко, кум на благодетеля на ФК Славия Младен Михалев – Маджо.
29. На 30 юли в София шестима са загинали, а двама са тежко ранени при стрелба в ресторант-градина "Славия" на ул. "Коломан" 1. Единият от убитите е Милчо Бонев по прякор Бай Миле, една от най-злокобните фугири на СИК.
30. На 24 октомври пред заведение на бул. "Витоша" 18 между улиците "Кърниградска" и "Солунска" е застрелян Дмитрий Минев – Руснака, съсобственик до 1999 г. заедно със Стоил Славов, Милчо Бонев – Бай Миле, Красимир Маринов – Големия Маргин и Румен Николов – Пашата в "Интергруп енд партнърс" АД, член на УС на ФК Славия при последната шампионс

 

2005 година

31.20 януари 2005 г. В Благоевград, в нощния бар на хотел "Ален мак", е прострелян в главата с огнестрелно оръжие от дистанция 45-годишният Васил Горчев Върбанов, известен с прякора Кьоравия.

32. 5 февруари 2005 г. В София, на ул. "Цар Самуил" 11 е намерен застрелян с два куршума в главата в колата си "Ауди А6" Георги Стоянов Василев, собственик на фирма "Паркиране и гаражи мениджмънт" АД. Георги Василев е бил три мандата общински съветник от групата на СДС.

33. 16 февруари 2005 г. В София, в кв. "Люлин", в заведение "Бъфало" е убит 46 годишният Димитър Тодоров – Бретона, осъждан за хулиганство и грабеж на лично имущество.

34. 5 април 2005 г. В Равда е застрелян трийсетгодишният Мариян Георгиев (Марата). По жертвата е стреляно шест пъти през стъклото на прозореца в офиса на фирмата му, която се занимава с недвижими имоти. Георгиев е основен свидетел на прокуратурата по делото за убийството на Димитър Стаматов-Мастара, станало на 21 ноември 2002 г.

35. 15 април 2005 г. В с. Душинки, Брезник, е намерен мъртъв шофьорът на Фатик Румен Желязков.Трупът е открит в къща на негов приятел. 42-годишният Желязков се прострелял в слепоочието с пистолет "Парабел". 40-годишният Филип Павлов Найденов-Фатик е застрелян на 19 август 2003 г. в автомобила си на кръстовището на на бул. "България" и "Гоце Делчев" в София При престрелката шофьорът на "Мерцедеса" Румен Желязков е ранен. Публикации определят тогава шофьора като "близък бизнес партньор на убития".

36. 11 май 2005 г. В София, пред блок 984 в ж.к. "Люлин" е убит 29-годишният Ивайло Рангелов, по прякор Джинката. Простреляният е работил със Сергей Георгиев – Руснака, Янко Ваташки и Йордан Гиздов. Многократно е осъждан за грабежи и изнасилвания, въоръжени обири .

37. 14 май 2005 г. В София, на ул. "11 август" е убит 28-годишният Константин Дишлиев. Той е прострелян 10 пъти в главата и тялото, когато излизал от заведение и отивал към колата си. Името на убития фигурира в около 10 фирми.

38. 30 юли 2005 г. В центъра на София е извършено тройно убийство – на Антон Милтенов – Клюна /32-годишен/, Иван Тодоров – Призрака /35-годишен/ и Милен Върбанов Цайко /28-годишен/. Антон Милтенов-Клюна е регистриран в МВР за търговия с наркотици.

39. 7 септември 2005 г. В курортен комплекс "Слънчев бряг" в заведението Буда бар около 23 часа е извършено убийство на Георги Андреев Илиев, президент на ВАИ "Инвест Холдинг". Според първоначалната информация Илиев е седял на маса, която е била в откритата част на заведението. Около 30 човека са станали свидетели на убийството.

 

Това е убийството, което става метафоричен преход между властването на Бойко Борисов в МВР и новият вътрешен министър Румен Петков. Петков е посрещнат със знаковото убийство на една от най-емблематичните фигури в ъндърграунда, а Бойко Борисов предстои да си отиде от МВР с ярък забит пирон в кариерата си на ченге.

Отговорът на въпроса – само гордост ли разчистват, суета и тщестлавие родните мафиоти, остана да виси със страшна сила. Няма разкрити килъри. Няма разкрити посредници. Няма разкрити поръчители и покровители. В ъндърграунда са напълно наясно кой стои зад поръчковите убийства, говорят дори с имена, но в полицията и следствието – твърдят, че нямат никакви доказателства. Впрочем, убийството на Поли Пантев заостри изключително интереса към това, кой всъщност избива българските лоши момчета. Днес се пишат всякакви книги. Всеки, който е чул, познавал, или само виждал отдалеч някой от родните гангстери пише книги, в които в повечето случаи нищо не отговаря на истината.

А всички убити босове ги свързваше една червена нишка – предадоха Богу дух тогава, когато бяха легаризирали мръсния си бизнес и стъпваха в друга орбита – по-далеч от кървавите пръсти и мазолите от бухалките. Между групировките имаше и топли връзки и буфери като Румен Пашата, който бе бивш съдружник на Бойко Борисов.  

Клановете се разпадаха и части от тях поемаха към нови центрове.  Разстрелът на Пантев извади на показ и взаимовръзката, че престъпността ни е вързана с международната мафия.

Но можеха ли тези момчета сами да се цанят като обединяващи фигури в престъпни международни кланове? Случайни неща на този свят няма.  Някой стоеше над тях, дърпаше конците и те, макар и изживяващи се като босове, знаеха добре, че не са “капо ди тути капи”. Истинските босове бяха с бели якички и с униформи с умопомрачаващи звезди на пагоните. На върха на пирамидата стояха не борци, щангисти, гребци или каратисти, превърнати  в пушечно месо, а /о.з./ генерали.

През смутното преходно време се наложиха няколко убеждения сред българите, които и до днес не са опровергани по никакъв начин  – че контрабандните канали на наркотици и оръжие си съществуваха по времето на социализма като част от политиката на комунустическите партии за износ на революция и за разлагане на загниващото капиталистическо общество. Политическият контрол се осъществяваше от БКП / КПСС във СССР/, а техническата работа бе дело на ДС и КГБ. Че  силовите групировки са създадени от бивши агенти на ДС работили за контрабандните канали на наркотици и оръжие, а контрабандните канали никога не са затваряни и работят и до днес. Че по времето на Луканов, Беров и Виденов контрабандните канали са монопол на Мултигруп и свързаните с нея силови структури, а организатори са Илия Павлов и  Фатик. Че от другата страна на границата са Земунската мафия, паравоенни формирования на Слободан Милошевич и техните специални служби. Милошевич държи пълен контрол, използвайки механизмите на партията,  срастната с държавата, а през този период цъфти и контрабандата  на петрол, бензин, наркотици, пари. Че в БСП запозват война 2 фракции – реформаторите с Виденов и старите с Луканов. Луканов държи на контрабандните канали. Виденов се опитва да реформира и партията си и държавата. Започва плащанията по външния дълг и  България е на път сама да определя целите си и приоритетите си.  Че това не се харесва на няколко кръга: вътрешните – които държат контрабандата и  външните кръгове: международния валутен фонд. А МВФ е един от механизмите за налагане на зависимост и за постигане на американската външна политика като зад тях прозира сянката на Джордж Сорос – най известния спекулант.

След падането на Виденов от власт идва Иванкостовото правителство и за първи път вътрешен министър на България в лицето на Богомил Бонев събира в сградата на МВР босовете на групировките за да си поговори “човешки” с тях. Никога по-късно не става ясно какво точно се е случило на тази среща и какви са били договорките между властта и ъндърграунда.

Иван Костов повежда война срещу Мултегруп, но оставя на ключови места в контрабандата недокоснати Иван Доктора, Константин Самоковеца, Мето Илиянски и Пилето.  Защото и на Костов му трябват огромни пари за да може да финансира скъпоструващите партийни мероприятия. И по това време царуват Иван Доктора, Константин Самоковеца, Мето Илиянски, Пилето, Славчо Христов, който  е свързан с бай Миле.
Има ги СИК , Поли Пантев, Стоил Славов, Маргините, Маджо.

Времената се менят и идва Симеон Сакскобурготски на власт. Мултигруп поема въздух и нейни фирми финансират новото движение на царя.
Мултугруп започва да  възвръща постепенно контрол върху контрабанните канали, водейки открита воина с Финансовото министерство и Милен Велчев. Стига се дотам, че царя назначава Илия Павлов за съветник.
Но това не се харесва на много влиятелни среди и на 7 март Илия Павлов е убит. Започва и откритата война на двете големи контрабандни централи.
Взривяват мерцедеса на Иван Тодоров – Доктора и внезапно от багажника му, или с услужливата роля на дясната ръка на Царя Бойко Борисов изтичат компроматните снимки от злополучната яхта в Монако.

Всяка власт преразпределяше влиянието си върху мафията, защото именно оттам пристигаха и големите пари както за партиите, така и за личните джобове.

Най-мощният политик с най-огромно пиардоверие Бойко Борисов внезапно също отнесе ужасяващ удар и бе директно посочен като свързан с почти 30 неразкрити убийства у нас, според поверително разследване за оценката на риска в страната, възложено от частна банка. Информацията е цитирана от американското издание Congressional Quarterly /CQ/, което от 1945 година насам осигурява висококачествено покриване с новини дейността на “Капитолия”. Статията е изпратена от българското посолство в САЩ до Президентството, Министерството на външните и вътрешните работи. Според дебело 3 инча поверително досие, събрано от екип от бивши американски топ полицаи за швейцарска финансова институция, Борисов е  считан и за "бизнес партньор и бивш съратник на някои от най-големите гангстери в България". Докладът подсказва, че по време на 4-годишната си работа във вътрешното министерство от 2001-2005г. Борисов е използвал служебното си положение, за да управлява официалната корупция, така че свързани с гангстерите лица да премахват своите конкуренти от подземния свят. “След като Бойко Борисов бе назначен за главен секретар на МВР през 2001г. имаше голям брой убийства в гангстерски стил на лица, идентифицирани с криминални групировки в България”, се казва в доклада. “Нито едно от тези убийства не бе разкрито. Много разследвания, както се говори, водени от Борисов, са били закривани без резултат или обяснение”, твърди докладът. В него са събрани детайли за връзките на частната охранителна фирма на Борисов ИПОН, и както се говори, близките отношения с престъпната групировка СИК. Същевременно CQ цитира думите на бивш високопоставен ръководител във ФБР, който изрази съжаление, че “американското правителство е направило “много лош избор с кого да се съюзи в България.” “Какво пък – изглежда, че приемаме помощ от всеки, колкото и да е мръсен, в борбата срещу тероризма”, посочва още служителят на ФБР.

“Заклевам се, че това на 100% е абсолютна лъжа. Ако беше така аз нямаше да съм получил през 2003 година награди от ФБР, Европол, Интелижънс Сервиз”, заяви кметът Бойко Борисов по повод статията в авторитетното американско списание Congressional Quarterly. Той каза, че знаел от кои кръгове в България е поръчана тази публикация, с което се целяла да бъде уязвен той и партията ГЕРБ, която набирала изключителна скорост. Това били десните и някои от кръговете в БСП, в които са парите и напомни случая с Топлофикация-София.

Преди седмица министърът на икномиката Петър Димитров по време на гласуването на вота на недоверие на правителството на Станишев индиректно нападна Бойко Борисов като каза, че най-големия инвеститор в страната е приятелката му Цветелина Бориславова, която именно по времето на възхода на Борисов се сдоби със СИБанк, а и не сямо с нея, директно от ръцете на сикаджията Славчо Христов.

Преди няколко месеца, във Варна, на едно погребение, Румен Петков е запитан в тесен кръг от свой приятел съпартиец: “А какво ще правиш с Бойко Борисов?”.  “Какво да правя с него?!”, отговаря привидно учудено Румен Петков и продължава – “Него го оставям на американците…”.

През всичкото това време на игра на висока топка, купища трупове остават с неспокойни духове, че не са разкрити убийците им.

Тези килъри може и да са във вашия гардероб. След като не са в прокурорските и ченгеджийските папки.

И както пише един зевзек в един от форумите: “Сега остава само някой да лепне един огромен стикер по цялата територия на България – "Охранява се от Бойко Борисов" и бандитите ще се напикаят от страх”.

 

Веселина Томова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *