Публикувано на 27.01.2008 / 15:11

Как Хакера хакна пишман журналисти и ченгета

18 януари 2008-ма. 15,27 часа. Първи новината, че антимафиоти са разбили група за финансови измами гръмва варненската агенция “Черно море”. Чисто журналистически ударът е голям, защото никой от медийната гилдия и хабер си няма за новината. С малки изключения.

Още предната вечер информация изтича целенасочено именно от варненските спецслужби към двама определени журналисти. Подсказано им е, че се готви акция на спецченгетата. Останалото е тяхна работа – да разберат за какво точно става дума. Репортерите обаче са нефелни и вместо да използват неслучайната “къртица”, започват да си звънят един на друг с тъпоумния въпрос: “Ти знаеш ли нещо?”.

Още тогава става ясно, че

 

 

някой от участниците в подготвяната акция срещу Иса Ахмед – Хакера и хората му умишлено пропява в посока към медиите.

 

 

Елементарна комбинация – пресата е предупредена, тя почва да звъни на всеки, за който се сети и шума по канала може и да осуети поне нещичко. Докато нефелните репортери, на които е подадено златното зрънце информация изобщо не знаят какво да правят с него, Агенция “Черно море” прави своя репортерски удар. Тя е извън схемата на “певеца” – ченге, но разследващите и журналисти имат достатъчно информация, защото по стечение на обстоятелства от доста време насам работят по случая.

Случаят е завързан и агенция “Черно море” пуска това, което може да се каже на този първоначален етап: “Служители на сектора за борба с организираната престъпност във Варна са провели специализирана полицейска операция рано тази сутрин във Варна. Акцията е резултат от съвместните усилия на антимафиотите и прокуратурата, научи chernomore.bg. При атаката, в която участвали командоси от спецзвеното за бързи тактически дейстивя при ОДП-Варна са били задържани няколко души, но засега от пресцентъра на ОДП-Варна не съобщават подробности, тъй като действията по разследването продължват и в момента. При среднощната акция са били атакувани няколко адреса във Варна, като една от атаките е била проведена до известно заведение в града. В момента текат обиски и разпити на множество лица. Очаква се подробности по мащабната акция във връзка с финансови измами да бъдат огласени в неделя на специална пресконференция в София, тъй като реализацията е била проведена под контрола на висшето ръководство в МВР. До тогава подробности няма да се разкриват. Припомняме, че същата група от сектор "БОП" във Варна залови преди около две години US възпитаник, клонирал дебитни карти. Той беше част от група, която използвала 3D технологии, за да източва банкови сметки на чужденци. За първи път в историята на криминалистиката компютърните спецове "продавали" ноу-хауто си и обучавали бъдещите си "колеги" в занаята. Разработката на варненските антимафиоти беше превърната в учебник за европейските спецслужби и Европол, които бяха обучени да залавят притежателите на скимери. Благодарение на това в различни точки на света, включително Австралия, Канада, САЩ и Европа бяха заловени десетки българи и чужденци в момент на източване на банкови кредитни карти”.

18 януари 2008-ма. 16,34 часа. Точно един час и седем минути по-късно информационната агенция “Днес плюс” ПРЕПИСВА дословно това,

което вече е изкарала наяве агенция “Черно море”. Без срам и свян, и без да се позове на източника на информация – в случая “Черно море”. Първият коментар на читатели под публикацията в “Днес плюс” е убийствен за морала и етиката на работещите там: “ “Съществува нещо като колегиална етика! Съществува нещо като колегиална етика. Четете на http://www.chernomore.bg/!”

 

 

В това време ченгетата усилено търсят кой участник в акцията е пропял предната вечер на избраните от него репортери.

 

А по високите етажи на МВР се мъти поредната властова интрига. Внезапно вместо очакваната пресконфренция, която би трябвало да бъде дадена в сградата на ОДП – Варна, на страницата на МВР се появява съобщение, че на 20 януари /неделя/ от 10 часа в МВР ще бъде дадена пресконференция на директора на Националната служба “Полиция” главен комисар Веселин Петров във връзка със случая. Веселин Петров дава нареждане шефът на ОДП – Варна Митко Димитров и окръжната прокурорка Стефка Якимова да бъдат изстреляни за столицата, което е прецедент – досега при подобни удари обикновено във Варна пристигат висшите МВР-шефове, а не обратното.
На 19 януари в 14,56 часа Агенция “Черномо море” отново пуска материал по репортерската си находка – разширен и с повече подробности по акцията. Отдолу слага многозначителния текст:
“Всички права запазени. Репродукциите на цели или части от текста или изображенията става с изрично писмено разрешение на Черно море. Включването на връзки към материали в www.chernomore.bg е свободно. Позоваването на агенция chernomore.bg за авторски материали е задължително”. На “Днес плюс” обаче им през оная работа и отново часове по-късно в същия ден, в 20,49 часа решеват да пуснат фундаменталната новина този път преписана от сайта на МВР.

В неделя в 10 часа, в заседателната зала на МВР пред столичните журналисти застава с пълната си прелест новия шеф на Националната полиция главният комисар Веселин Петров. До него спешно командировани са шефът на варненската ОДП Митко Димитров и окръжната прокурорка Стефка Якимова.

 

 

Журналистите са силно изнервени от неадекватното поведение на ген. Веселин Петров, дори от bTV влизат в конфликт с него

 

 

за какво изобщо са повикани като Веселин Петров не казва нищо конкретно. В резултат на несмасления му опит за пиар, телевизиите умишлено го режат дърварската от репортажите и пускат изявленията на Митко Димитров и Стефка Якимова. Шефът на Националната полиция генерал Веселин Петров всъщност прави опит да каже нещо по отношение на варненския мафиот, забъркан в случая. И се опитлава съвсем – да, той бил знаел за далаверата, обаче не участвал в нея и бил само свидетел.

Фатална грешка! Защото замесеният в грандиозната финансова измама варненски антимафиот Димитър Михалев не само не е извън час, а е един от организаторите и мозъците на удара на Иса Мехмед – Хакера. На пресконференцията не присъства главният секретар Валентин Петров, въпреки че той дава “доброто” на ген. Веселин Петров да се пъчи медийно пред столичните журналисти.

 

 

В същото време служителите на “Вътрешна сигурност” в ОДП – Варна са бесни,

 

 

че дори и не са споменати като главни действащи лица в разкриването на финансовата измама. А те правят най-важното – заковават варненския антимафиот Димитър Михалев в схемата. Играта на котка и мишка стига дотам, че дори “пускат” Михалев да участва в акцията по задържането на Иса Мехмед – Хакера. До последния момент Михалев е от страната на “правилните”, и присъства на ареста на Хакера, след което само след миг белезниците лъсват и на неговите неподозиращи клопката ръце.

Шефът на Националната полиция Веселин Петров не обелва и лаф за работата на “Вътрешна сигурност”. И това не е заради някаква супер конфеденциална информация – напротив, ченгетата знаят, че Иса Хакера мълчи като партизанин, но пък Михалев вече пее и разкрива цялата схема, очевидно надявайки се на последваща сделка с прокуратурата. Той, впрочем няма и друг изход.

В крайна сметка става ясна, че 27-годишният Иса Мехмед с прозвището Хакера успява за близо година и половина да изпразни сметките на куп американци от четири щата. “Лудият гений”, както го нарече окръжната прокурорка Стефка Якимова е виртуозен. Разплитането на аферата започва след като варненско ченге от райнно полицейско управление прави рапорт по случая. Там историята е също доста мръсна и за нея е напълно наясно генерал Веселин Петров. Може би някой ден ще му се наложи да изясни защо ченгета с висок морал, които са свършили куп работа са били изритани от системата на МВР. При акцията са задържани Иса Мехмед – Хакера, Франц Принцов и Цвятко Иванов. “Сикрет сървиз” са уведомени от нашите спецслужби за тоталното източване на американски сметки и янките буквално останали с отворени уста от изумление от гения на Хакера. Най-вероятно и затова се чуха и коментари, че САЩ може и да поиска Хакера да бъде съден там, което на оперативен език си означава чисто и просто, че янките може и да си го дръпнат да работи за тях.

Източените милиони най-вероятно са факт, но очевидно трудно ще бъдат доказани, тъй като схемата е включвала купища т.нар. “пощенски кутии” – фирми, както в България, така и в Америка. По последни данни отвъд Океана са арестувани по аферата още четирима души.

 

Всъщност Иса Мехмед – Хакера прави глупава грешка като се замайва от парите и желанието да прилича на големите босове.

 

 

Кара Мерцедес G с номер от четири четворки, който буквално дублира едно от возилата на холдинга “ТИМ”.

 

 

Дали на някой не му издържат нервите от подобна демонстрация не е ясно, но джипът преди време е запален. Над варненското заведение “Сохо” Иса държи офиси, където работят наколко млади девойки, чието работно време е абсолютно съобразено с часовия график на САЩ. Те получават по 4000 лева месечна заплата и работата им е на компютъра. Надали знаят какво точно правят и каква е главната цел, но засега не е ясно дали ченгетата са стигнали до въпросните момичета. Факт е обаче, че осуетената бомба в “Алиби”, която едва не гръмна наскоро е поставена не заради проститутския бизнес, а най-вероятно заради едно от момчетата на Иса Хакера, което е отишло да работи за Сашо Луканов. Очевидно Иса, или някой от обкръжението му се е опасявал, че то може да проговори, твърдят от ъндърграунда.

Хакера продължава да демонстрира криминален авторитет и за да изпъкне в очите на подземния свят наема солидна охрана от хората на Веско Жеков като заплаща за нея 200 000 долара. Полицаите обаче на този етап не могат да докажат каквато и да е връзка на финансовите измами на Хакера с Жеков, освен, че гардовете му са охранявали “лудия гений”.

Варненският антимафиот Димитър Михалев е завършил Морско училище. Работи в икономическото звено на РЗБОП – Варна като отговаря за контрабандата и митниците, както и се е занимавал с оперативно разследване на престъпления свързани с пране на пари. Умен, интелигентен, вещ в икономическите операции.

 

 

Играе на борсата и на ден понякога печели по 7000 лева от финансови операци с акции.

 

 

Удивителна е глупостта му, влизайки в далаверата с Хакера да открие банкова сметка не на друг, а на майка си, през която за последно минават 80 000 долара, от които 10% по право отиват за антимафиота Михалев. Това, разбира се, е само една от сметките, до които са се добрали спецченгетата. Парите идват от всякакви търговски дружества, включително и детективски агенции на имената на различни сметки.

Димитър Михалев ще застане пред Военен съд за извършване престъпление в качеството му на длъжностно лице, по делото на Хакера обаче ще остане свидетел.

Във Варна освен групата на Хакера, с финансови измами с кредитни карти действа и още една банда, в която могат да бъдат открити известни имена. Засега тя остава в сянка и е най-вероятно да се сниши след последните разкрития на ченгетата.

Така или иначе Хакера без да иска хакна както пишман журналистите, така и пишман ченгетата. И така лъсна максимата, че дори и да си гений в която и да е работа, трябва да спазваш елементарните правила на играта както на етиката, така и на професионалната чест – да можеш да акламираш правото, че някой е по-добър от теб. И най-важното – да си го признаеш.

 

 

Веселина Томова

Коментари 0 за
“Как Хакера хакна пишман журналисти и ченгета”

  1. saglasen sam s taziii statia naistina kolkoto i goliam spesialist da si v neshtata ne spazvash li lelementarnite zakoni si palna nula selia zivot e izgraden ot pravila bez pravila niama zivot i bez sibot niama pravila taka che za da si nai dobria znai che vinagi ima po dobar ot teb

  2. ало чуваме ли се? къв US възпитаник и ква точно е тази 3D технология 100% освен, че аз не знам, ами и вие не я знаете хахахаах ..по добре пишете сценарии на филми..кво сте седнали статии да ми измисляте;)

  3. S класата беше запалена на Нептун, Бомбата беше пред Табу, и няма нищо общо с Турчина, Това, че плащал на Жеков са простотии, а момчето което отишло при Луканов …. Това беше едно от момчетата на Луканов, което едновременно работеше и при турчина, с идеята да изгърбят турчина да плаща процент за защита, но там нещата вече бяха поети от варненската полиция в лицето на НСБОП … в охраната му имаше поне 3-ма бопаджии!!!

  4. Турчина Г класа не е имал… последно го караха в новата S класа… а старата S класа беше с ТИМ-аджииските номера а именно 4400 но разликата беше че бяха Варненски, подобно на Радо Авангарда Крайслера, Крайслера на един полицай и още бая коли във варна!

  5. Интересно!По най-четения материал няма коментари!Защо ли?Мисля, че въобще не е случайно събитие липсата на коментари. Всичко това е една публична тайна. Ако някой се замисли ще установи, че тук няма положителни герои. Всички са в …Абе в интерес на истината има няколко героични персони които стоят на сянка и потриват не особено чисти ръчички.Ха да видим сега как ще си заровят човките в пясъка за да се скрият.Иска ли някой да каже нещо по въпроса?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *