Регистрация
Публикувано на 27.12.2016 / 10:36

КАК СИ ОБЯСНЯВАТЕ, ЧЕ В ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА, КОЯТО СЕ БОРИ С КОНТРАБАНДАТА, ПОЛОВИНАТА ГОРИВО СЕ ВНАСЯ КОНТРАБАНДНО?? АКО ЗНАЕТЕ ЗА СЕРИОЗНО ДЕЛО ЗА КОНТРАБАНДА ПО ВРЕМЕТО НА „БОРИСОВ 2“, СИГНАЛИЗИРАЙТЕ МЕ, ДА ГО КАЛКУЛИРАМ

бойко борисовДалеч съм от идеята да критикувам Борисов, че ощави малкия и средния бизнес с помощта на данъчни, служби и митници. Страхотно е, че службите работят, но каква е целта? Ако е да смачкат неудобните и малките, това е огромна грешка срещу държавността. Примерно Гърция – там в никой ресторант не издават касови бележки. Но мъдрият държавник знае, че няма защо да удря малкия и семейния бизнес. Та нали с тези доходи народът се препитава и, каквото спести от ресторанта или магазинчето, отново го връща в икономиката и държавата – я за стоки, върху които плаща ДДС, я за образованието на децата си.

Машината на Борисов мачкаше яко неудобните и малките, но охран(я)ваше здраво големите и тези с политически чадър – предимно от ГЕРБ, ПФ и реформаторите. Лошото е, че под давлението на Борисов и Цв. Цв. огромен държавен и човешки ресурс се разхищава вече 8 години. Канализира се за глупав пиар, мачкане на политически противници и крадене на бизнес, вместо да работи в полза на гражданите данъкоплатци. Ето няколко дребни примера:

Започвам със себе си, защото е смешно, а после и за тъжните факти. Като враг №1 на Борисов бях нарочен за тотално разнищване от службите и данъчните. Формален повод – сигнал от протестъра Христо Иванов, възнаграден веднага след това от Борисов с поста министър на правосъдието. В резултат – десетки служители буквално разнищиха моето семейство и две години съвестно си свършиха работата, преглеждайки хиляди страници от договори и разпечатки. Мащабната ревизия бе извършена по времето на „Борисов 2″ и продължи повече от 2 години. Завърши броени месеци преди оставката. Огромен държавен ресурс бе прахосан за прищявките на Борисов, за да ме държи на разстояние и за да ме тормози. През това време бях проверен за 6 години назад, през които съм работил и като журналист, бяха проверени двете ми деца, двете кучета и дома ми, бившата ми и настояща ми половинка и накрая бях глобен със 100 (сто) лева допълнителен данък за 2014 година. Същата година, в която вече бях платил над половин милион лева данък от трудови доходи! Представете си какъв висококвалифициран труд на държавни служители е бил прахосан, за да се угоди на началника – тежък многогодишен труд срещу 100 лева допълнителен приход, но и гъст медиен пушек.

Пиша това в името на малките и угнетените бизнесмени от режима на ГЕРБ и слугите им, които нямат моите възможности да се противопоставят на мутренската преса и несгодите.

Ето и още факти за лъжите на Борисов и начина, по който превърна държавния апарат в средство за личното си забогатяване.

По време на първия си мандат Борисов се беше разпищолил да краде и малко се хвалеше с успехи срещу контрабандата. През втория си мандат го прави и лъже като „дърта циганка“. Ето как обаче го опровергава официалният сайт на Агенция Митници:

Във фокуса на вниманието винаги са цигарите и тютюна, когато става въпрос за контрабанда, по думите на Борисов. До сега не сме чули от него да спомене нещо за горива или спирт. Няма нито един задържан „контрабандист“, а що се отнася до горивата – лицето Марешки успешно се подвизава под чадъра на държавата, олицетворена от ГЕРБ. Същият този Марешки, който „бори“ с лозунги контрабандата от меките канапета на телевизионните студия.

По думите на Валентин Златев, шеф на петролната и газовата асоциация, приходите от акциз през 2015-та година са били 2,1 млрд. лв., а загубите от контрабанден внос на горива са били също толкова – 2,1 млрд. лв. Златев цитира Министерство на финансите. Говори се, че г-н Златев е може би най-близкият приятел на Борисов, играе карти с него редовно. Дори самият премиер в оставка го обвинява гальовно, че „редовно го лъжел на карти“.

Как си обяснявате, че в европейска държава, която се бори с контрабандата, половината гориво се внася контрабандно??

Не бързайте да се стряскате, защото следващите цифри от борбата с тютюневата контрабанда ще ви накарат да се хвърлите от някой мост, ако сте особено големи пуритани. В последната пълна година от първия мандат на Борисов – 2012 – той е заловил 34 хил. кг контрабанден тютюн. През следващата 2013-та година, в която Борисов хвърля оставка (през февруари) и на власт идва служебното правителство на Марин Райков, а от май месец на държавното кормило сяда злополучният Орешарски, заловените количества контрабанден тютюн са… 7 пъти повече – 225 хил. кг. И това в годината, в която Пеевски беше за един ден шеф на ДАНС, а хиляди поддръжници на Борисов воглаве с „Протестна мрежа“ и Христо Иванов сваляха с вувузели всеки ден Орешарски.

„Корупцията беше победена“ и през лятото на 2014-та година Орешарски хвърли оставка. Обичайно най-високите цифри за заловени стоки са през ноември и декември. В случая имаме 124 хил. кг заловен тютюн. В единствената си пълна управленска година (2015-та) Борисов „залавя“ 5 пъти по-малко контрабанден тютюн – 28 хил. кг. Тази цифра удря мощно дъното и ясно показва, че голямото крадене по време на мандата му е паднало именно през 2015-та година. През 2016-та година резултатът е 51 хил. кг. Отново в пъти под нивата на „лошия“ Орешарски (225 хил. кг.).

Сега на вниманието на колегите от „Протестна мрежа“, които върнаха Борисов на власт – ето голите цифри от борбата с контрабандата на цигари в брой късове:

През 2013-та година Орешарски и служебният министър Марин Райков докарват цифрата до 44 млн. броя късове контрабандни цигари. През следващата година (2014-та), изпълнена с протести и вувузели, Орешарски и митниците задържат 32 млн. брой късове. През 2015-та година Борисов започва да пее мантрата за допълнителни 2 млрд. лв. приходи от контрабанда, но всъщност е разкрил… 5 млн. броя късове цигари по-малко от Орешарски! Така и не става ясно коя година Борисов визира, когато твърди, че е вкарал в бюджета допълнително 2 млрд. лв. от борба с контрабанда.

Ако се вгледаме внимателно в изказванията му през 2015-та година, ще видим, че Борисов, говорейки за контрабанда, всъщност визира целия обем от икономически престъпления. В тази връзка е важно да се подчертае, че престъпленията в икономическата сфера обхващат освен митнически престъпления, т.е квалифицираната контрабанда, то и данъчните престъпления, престъпленията срещу паричната и кредитната система и престъпленията срещу кредиторите. Т.е Борисов не ни предоставя резултата, постигнат в сферата на контрабандизма, а някакви хипотетични цифри, неграмотно представени и съмнителни за доказване.

Той жонглира с термините и, възползвайки се от невнятната публика, незаслужено трупа политически дивиденти.

Завършвам този си коментар с призив към моите читатели:

Ако знаете за сериозно дело по повод контрабанда, започнато от съда по времето на „Борисов 2″, сигнализирайте ме, за да го калкулирам в сметките.

Изводът е, че в България милиарди се крадат лесно, просто защото, заради бедността, хората не могат да го проумеят. Когато обаче сведем кражбите до сто или хиляда лева от джоба на данъкоплатеца, настъпва мощен обществен взрив. И лукавият Борисов добре знае това. Той си позволява да говори на ангро и то доста често откровени глупости, за да заблуждава публиката и да безчинства безнаказано. Лошото е, че няма кой да му зададе необходимите въпроси.

На публиката се хвърля прах, за да не пита никой как изчезнаха над 20 млрд. изтеглен дълг за по-малко от 18 месеца от второто действие на фарса „Борисов на власт“…

николай барековНиколай Бареков

Колаж: Матей Димов

Коментари 11 за
“КАК СИ ОБЯСНЯВАТЕ, ЧЕ В ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА, КОЯТО СЕ БОРИ С КОНТРАБАНДАТА, ПОЛОВИНАТА ГОРИВО СЕ ВНАСЯ КОНТРАБАНДНО?? АКО ЗНАЕТЕ ЗА СЕРИОЗНО ДЕЛО ЗА КОНТРАБАНДА ПО ВРЕМЕТО НА „БОРИСОВ 2“, СИГНАЛИЗИРАЙТЕ МЕ, ДА ГО КАЛКУЛИРАМ”

 1. Публична тайна в България е, че няма осъден мастит бизнесмен, политик или държавен чиновник за икономическо престъпление. Но ако се опиташ да се захванеш с политика или да правиш партия- жална ти майка! Изсипват се върху теб и те почват от медиите, данъчни, прокуратура и т.н. Справка – Любо Пъпката, откупил се със скромните 15 милиона евро от машината на Борисов. Ортака му Огнян Донев все още чака съдбата си, обвиняем в съда по няколко дела, ако не „спонсорира“ правилно пак нечия кампания! Истината е че България се превърна в тотална бананова република, за която рядко вече си спомнят 3те милиона българи напуснали я за 25 години преход. Отвратени от ченгета и мутри прибиращи всякакъв бизнес, нормалните хора вече не се вълнуват от това в какво се превръща България. За сведение на тъпоумните ченгета, които следят от Фейса до Афера какво става в мрежите: поробителите на всяка територия избиват или така го натрисат на „първенците“ на първенците на поробения народ, че им държи влага за няколко века напред. Така че уважаеми ченгета, вие ще сте първите, побити на кол като дойдат ордите, нищо че е 21ви век! Помнете това и мислете за наследниците си! Те не могат да се препитават вечно с мръснте ви пари, щото ще свършат тези пари и те ще станат роби в съответната страна! Пример – Маджо, дето самоуби Младен Мутафчийски, но все оше се издържа от пари, направени в България!

 2. Христос се роди, приятели от Афера! Много здраве и любов на г-жа Томова и пожелания майка й да оздравее (знам какво е скъпата ти и прекрасна майка да не е в добро здраве). Дано всички, които се срещаме в този сайт, скоро кажем в един глас: „Да, така трябва да продължим!“ Поне в тези дни не ги мислете онези, ТОЙ си знае работата, сигурна съм!

  Поздрави, Мария Кленовска

 3. При над 20 милиарда лева заем да няма държавата средства за лечението на болните си деца и да се прави баготворителна просия за средства от народа с облагане с ДДС е меко казано престъпление.

  Лошото е ,че на никой реално не му пука и почти 9/%-та от т.нар.“инакомислещи“ съжаляват за това ,че не са на местата на ОПГ-то за топят човчиците…

  Над 20 милиарда са „усвоени“ за около година и нещо време ,а най-важното качество на парите освен тяхното количество е това ,че никога не се губят и оставят следи към новите си притежатели.

  Принципно и 100 милиарда да им бяха отпуснали щеше да е същото…

 4. Да не искате моята Тиква да съди аверите си Румен Пашата, Котарака Сталийски и Орлин Кокаина.

 5. Напълно съм съгласен с г-н Бареков. Преди много години проф. Лютов – тогавашен главен прокурор на България пред студенти бе казал култовото: „За кокошка няма прошка и за милион няма закон!“ Свидете ли сега сме на същото – За едни 250 хиляди за някакви си спирки на трамваи/ 50 на брой/. Вой до небесата по всички видове медии, остовки на депутати и зам. кметове и т.нт. А за милиардите – ТИШИНА…..Тка е в мутроландия…

 6. Борисов и компания върнаха България 20 години назад. Една трета от българите са БЕЖАНЦИ, пръснати по цял свят. А шайката бандити които ни управляват ,лъжат и унищожават си мислят че това ще продължи дълго. Няма да стане! Промяната идва! И всички ние, които обичаме страната си, трябва да се борим с тази извратена пасмина – в затвора до гроб!

 7. Уважаеми г-н Бареков. Надявам се, бидейки сте съвсем близо до многоръката богиня г-жа Ангела Мутер и вездешъщото младо сърце г-н Юн кер, обстойно сте ги информирали за Вашите незгоди в РБ. Може ли да се надяваме, че ще споделите с нас какъв съвет или съдействие ви оказаха горе посочените. Ще очакваме в скоро време да ни информирате.

 8. Умните, красивите, платените , само на това реагират на шумоленето на пари , пипков на паричките и със ръчичките към вътрешния джоб и джоба става Подуене стар софийски квартал, но и със куфарчета си вземат възнаграждението или по банков път!

 9. Без извинение – „Сега на вниманието на колегите от „Протестна мрежа“, ….“ Струва ми се или направо съм убеден, че тяхното внимание реагира само на шума на банкноти. Те са напълно оформени циници, или греша?!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>