Публикувано на 18.02.2008 / 22:04

Как от една гола вода, шефове на ВиК строят баровски хотел

 

 

Главната му фасада се намира до самия път Варна – Златни пясъци, висок е 8 етажа, разгърнатата му площ е 14300 кв.м., категорията му е 4 звезди. Освен това хотелът бе изграден за изключително кратко време – от декември 2004 г. до юли 2005 г. Заради строителните дейности временно бе затворено едното от пътните платна. Другият проблем е свързан директно с дружеството ВиК – Варна – то е с почти 100 годишна история и е едно от петте големи водни фирми на територията на страната. Принципал му е Министерството на регионалното развитие и благоустройството с 51% участие, а другите акции са собственост на общините във Варненска област. Предметът на дейност са услуги по доставка и пречистване на вода с питейно битови, промишлени и други нужди и отвеждането им от имотите на потребителите, изграждане и експлоатация на ВиК системи и съоръжения. В активите на дружеството влизат необходимата строителна техника, автотранспорт и специални машини за осъществяването на предмета на дейност.

През последните 5 години фирмата е закупила близо 30 багери: 10 с марка "ФИАТ Хитачи", 7 "Катерпилър"-а и 11 "Нюхоланд". От януари 2007 г. ВиК – Варна придоби и още 4 броя верижни багери. В гаража на дружеството има и 10 нови лекотоварни машини "Мицубиши", 6 броя "Исузу" и 10 други автомобили с висока проходимост. Леките коли са: 7 нови "Опел Астра" и 10 "Сеат" придобити през миналата година.

На фона на цялата техническа обезпеченост и квалифициран персонал, буди недоумение обявяването на процедура по Закона за обществените поръчки, за отстраняване на ВиК аварии, ремонт и подмяна на кранове в селективно избрани експлоатационни технически райони (ЕТР) във Варна: "Център", "Аспарухово", "Изток", "Запад", "Владислав Варненчик", "Св. Константин" (които взети заедно са целия град Варна), "Долни Чифлик", включвящо град Бяла и курорта Шкорпиловци". Срокът за изпълнението е 3 г. а прогнозната стойност 7 млн. лв. Принципът на публично-частно партньорство бе реализиран и през календарната 2006 г. за ЕТР "Изток", ЕТР "Св. Константин" и ЕТР "Аспарухово" .

Стойността на договора бе 500 хил. лв. на ЕТР, а изпълнението бе възложено на фирми, близки до мениджърския екип на водното дружество. Още по-скандалното е, че в предмета на обществената поръчка по ЗОП са калкулирани само механизацията и труда, а материалите са изцяло за сметка на ВиК – Варна. Това само по себе си предполага възможности за корупция.

Възможно ли е като производно от възможностите за корупция, да е луксозна триетажна вила в един от най-скъпите райони на Варна – местността Св. Никола? Преценете сами. Въпросната постройка се намира в подрайон 21. В местността “Св. Никола”, която по скъпи постройки може да се мери с Холивуд, собственост притежават не един или двама богаташи, между които депутатът Борислав Ралчев и други местни величия. Вилата бе вдигната за изключително кратко време в края на 2003 г. и началото на следващата. В строежа й участваха работници с техника на ВиК. Собственик, забележете, е управителят на дружеството и техен шеф Валентин Вълканов. Възможно е човекът да има свои средства, придобити по друг начин или наследени, които да е инвестирал във вилата. Но, защо в строежа й са участвали работна сила и техника на воденото от него дружество и това не е ли злоупотреба с власт?

Самият управител на ВиК – Варна Валентин Вълканов демонстрира завидно самочувствие. Факт за това са липсата на критични материали във варненските медии срещу дружеството. Ако той и мениджърския му екип са толкова добри управленци, изниква въпроса, защо работят на държавна служба, а не в частния сектор, където заплащането е в пъти по-голямо ? Явно са там, защото има вратички за източване на публични средства или имат политически чадър.

За това говори и инцидента, станал с журналист от вестник "Нощен Труд" през юни 2006 г. Тогава Ивайло Крачунов посетил Валентин Вълканов във връзка с подготовка на материал за търга за закупуване на багери. На страниците на "Труд" от тогава четем: "Директорът на ВиК – Варна Валентин Вълканов задържал на сила вчера следобед с помощта на охраната на дружеството и свои подчинени репортера на "Нощен Труд" Ивайло Крачунов. Пред "Труд" журналистът обяснява: "Изпълнявах възложената ми от редакцията задача да проверя начина на провеждане на търг за трактори на 9 юни. Г-н Вълканов ме прие в кабинета си мен и оператор с камера от предаване на тв "Евроком". Започнахме интервюто и всичко вървеше добре до момента, в който зададох въпроса за търга. Тогава шефът на ВиК каза, че интервюто е приключило и ни поиска касетите със записите. Отказахме и той се опита със сила да ни ги отнеме. Повика охраната и свои подчинени. Заключиха ни в кабинета и пет човека заедно с директора започнаха да ни блъскат и ритат. В крайна сметка ми взеха касетата със записа и бележника…"

След този екшън репортерът на "Труд" постига извънсъдебно споразумение с шефа на ВиК – Варна и случаят е забравен и потулен.

Друг скандален момент от работата на Вълканов е назначаването на Стоян Стефанов Филипов, женен за по-голямата щерка на народния представител Станчо Тодоров от "Атака" – Кремена. От 20 декември м.г. той е назначен за началник на пречиствателната станция в курорта "Камчия" към "ВиК" ООД – Варна. Преди да заеме отговорния пост, Филипов 3 г. е бил обикновен водопроводчик във фирмата. Още с назначаването си представил копие на диплома за завършено средно образование. Дубликатът е за специалност "Вода и канал" под номер 008859 с дата на издаване 09.08.1996 г. и с печат на техникума по строителство "Васил Левски" във Варна.

Дипломата на депутатския зет е фалшива, установява репортерска проверка на колегите от вестник "Стандарт" в регистрите на училището, което сега се казва Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Васил Левски".

"Няма издаден такъв документ за завършено средно образование. Тук никога не се е изучавала такава специалност", заяви директорката на училището инж. Боянка Ангелова. Сред имената на завършилите през 1996 г. не фигурира това на депутатския зет. Документът е едно нескопосано менте, каза, щом го видя Колю Колев, директор на съседното СПТУ по строителство "Кольо Фичето". Проверка в регистрите му също не откри диплома или дубликат с посочения номер и име. Според Колев в документа са вписани взети изпити с много добър успех по предмети, които изобщо не са преподавани.

Депутатът направи пътека до ВиК, за да уреди зет си, признава инж. Валентин Вълканов, управител на фирмата. Стоян Филипов вземал 500 лв. месечна заплата. "Назначихме го, защото е скромен и работен" – обясни Вълканов.

Но може би ще му е трудно да обясни пред прокуратурата откъде шефове на ВиК имат пари за строежа на 4-звезден хотел и с какви пари се строят още два хотела по пътя за курорта "Св.св.Константин и Елена"?

Защо управителят на дружеството е несменяем, въпреки смените на властта? Кои политици го подкрепят и най-важното срещу какво? Защо той се държи арогантно ? Защо фирмата купува нова техника, а водопроводната мрежа във Варна е остаряла и за нейната подмяна не се прави нищо? Все въпроси, на които засега няма кой да даде отговор.

Стефан Сираков

Снимки: 1. Вилата на шефа на ВиК – Варна Валентин Вълканов, 2 и 3 – хотел "Аква Азур"

Коментари 0 за
“Как от една гола вода, шефове на ВиК строят баровски хотел”

  1. Статията не е моя, както е видно. А по темата писа не само в. „Сега“, я и „Експрес“. Фактите са съжаление са едни и същи до този момент не са се променили.
    Иначе мил пардон на незадоволените.

  2. tova e prepe4atana statiq ot vestnik SEGA i nee seriozno jurnalisti4esko razsledvane. zaradi takiva bezdarni macanici se raxmiva istinata i vlastva beznakazanosta.

  3. ами разбира се, че хотела е техен. Това си е обществена тайна. Още по врене на строителството техниката на ВиК беше неотлъчно там, даже едното платно за движение беше затворено ако се сещате. Но защо никои не се занимава с тях и с техните АФЕРИ. Явно са златна кокошка на някои, която сняся златни яйца н или са МУЛЕ на някои от …..?! Какъв е този техен политически чадър, който толкова време ги държи сухи и чисти? а за вилата на г-н управителя на ВиК ,да не говорим, че и тя е строена с техника на ВиК… а парите за построяването и .. и те сигурно са падняли от небето, както и за хотела

  4. Разликата между „Аква хотели“ и „Аква лазур“ е,че първите са на фирма Експрес гаранцион и са построени честно и легално ,а Аква лазур е на държавните служители от ВиК Варна,които трябва да отговорят откъде имат 10 млн.евро за да построят хотел със заплати от 1000 лева.

  5. Благодаря за забележката. Имаше технически проблем с качването на снимките на хотела. Надявам се, че поправянето на грешката ви е удоволетворило!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *