Публикувано на 24.10.2008 / 18:06

Как мутрите легализираха чалгата -4: Ролята и заслугите на ТИМ

 

 

Варненската икономическа групировка ТИМ отдавна преструктурира бизнеса си. Истината е, че легализацията на ТИМ започна доста, доста по рано. Няма да се спираме на историята как тримата морски пехотинци Тихомир Митев, Иво Каменов и Марин Митев създават мощната си организация под диктовката на идеолога си Никола Дамянов.
Имат ли в историята си тимаджиите допир с попфолка у нас? Дали в даден период не го използваха като част от цялата схема за легализиране на дейността си?
Първото, което трябва да е направило впечатление на всеки човек запознат с бизнеса на групировката е факта, че марката „Мустанг” е собственост именно на ТИМ. В края на 90-те под това име във Варна функционира цял конгломерат от фирми, покриващи на практика целия спектър от публични услуги. Медийната част на холдинга включва телевизия „МСАТ”, която е с национално покритие и сателитно разпространение; местният ефирен ефирен канал „Мустанг Тв”, дялове в два кабелни оператора, ”Алфа радио”, вестник „Черно море”. Част от холдинга са и вериги от ресторанти, киносалони, видеотеки, голям брой увеселителни заведения, интернет клубове, бинго зали и други.
Едно от най-актуалните предавания на тв МСАТ в края на 90-те е „Звездите на бинго Мустанг”. В едноименното бинго всеки четвъртък гостува една от популярните фолкзвезди на България. В същото време концертите са предавани директно по телевизията всяка седмица. ”Звездите на бинго Мустанг” е с изключителна гледаемост и е уникално по рода си предаване за това време.
Големият успех, който родните чалга величия жънат и приходите от реклами карат хората в ТИМ да се замислят дали не могат да използват този факт за собствена изгода. Така след дълбоко обмислени планове през ноември 1999г. се провежда първият по рода си национален попфолк фестивал „Златния Мустанг”. Дали, за да легализират част от бизнеса си и да се ”скрият” зад завесите на фолка, въпросният фестивал се провежда до 2003г. Основните спонсори на мероприятието са фирми от кръга на ТИМ и това за никого не е тайна.
Надпреварата между звездите на фолка се провежда в три вечери, оценяват се песните и пеенето на живо. Зрителите също могат да изберат своя фаворит чрез телефонно обаждане. По това време се провеждат и други подобни музикални награди като тези на предаването „Хит коктейл” по Канал 3, на сп.Нов фолк”, тв”Планета”. Тези в морската ни столица обаче се отличават с изключителна организация. Самият факт, че мероприятието се състои в непосредствена близост до морето придава романтика и обаяние на цялото събитие.
На „Златния Мустанг” награди са печелили Софи Маринова, Азис, Десислава, Глория, Еми Стамболова…
Много от днешните известни имена са стартирали именно от престижния конкурс във Варна. Както всичко в България скандалите не подминават и „мустанга”. През 2003 година по неизяснени причини събитието е бойкотирано от най-големите имена в бранша. Пайнер мюзик и Ара аудио видео не пускат изпълнителите си да се изявяват на конкурса. Версиите за причините тогава са безброй. Едната е, че организаторите са искали от продуцентите огромни суми пари, за да могат изпълнителите на дадена компания да вземат определена награда. Другата версия пък гласеше, че самите продуценти са искали гаранция за това, че техните подопечни ще си тръгнат с определен брой статуетки. Така или иначе истината за бойкота на звездите не излиза наяве. В последния момент организторите са принудени да събират „от кол и въже” участници за фестивалните вечери. Поканени са доста изпълнители, за които никой не е чувал до този момент. В крайна сметка „Златния Мустанг” 2003 се провежда и постига отново голям успех и добър обществен отзвук.

Друг скандал на фестивала пък беляза една вражда, която продължава и до днес. Главната редакторка на сп.”Нов фолк”, която е и част от журито в конкурса обяви песента на Камелия „Няма те” и изпълнението на певицата за абсолютно „посредствени”. И до днес изпълнителката и журналистката се ненавиждат.
Противно на очакванията през 2004 г. фестивалът не се провежда?! Така е и следващата, и по следващата година. С днешна дата попфолк конкурсът „Златния Мустанг” е само приятен спомен в сърцата на изпълнителите участвали в него и миг веселие за зрителите, следяли го с интерес.
Ако някой си е помисли, че с това връзката на ТИМ с фолк индустрията свършва, дълбоко се лъже. Запознати с житието на варненската групировка смятат, че техният идеолог Никола Дамянов стои в дъното на следващата стъпка, чрез която тимаджиите отново се обвързват тясно с най – популярният музикален жанр у нас.
А става въпрос именно за фестивала „Пирин фолк – Сандански”. След като „Златния Мустанг” е оставен да събира прах в историята, изненадващо тв МСАТ става основен медиен партньор и съорганизатор на мероприятието в Сандански?! За осъществената идея основна „вина” носи именно бизнесменът Никола Дамянов. Той е родом от южният ни град, а през 1998г. е удостоен с титлата „почетен гражданин”. От 2004г след намесата на Дамянов фестивалът придобива международен статут и се провежда под егидата на Министерството на културата. От 2001г надпреварата се именува „Пирин фолк – Оригиналът”. Причината е, че няколко години подред има два фестивала, които спорят за автентичност. Един в Сандански и един в Благоевград. Абсурдът да има две издания на мероприятието явно е събудил патриотичното в стратега на варненската групировка. В същото време старият продуцент на „Пирин фолк” се опитва да премести конкурса в Благоевград, но след като ТИМ и Никола Дамянов се намесват и поемат изцяло правата чрез телевизия МСАТ, традиционната музикална надпревара остава с един – единствен вариант – този в Сандански.
Кой всъщност е Никола Дамянов?
Някои го нарекоха един от финансовите мозъци на прехода, които предпочетоха да останат в сянка и оттам да дърпат конците. И определено ходът му е бил гениален. Защото когато през 2005г. името му се появи в списъка на набелязаните мишени от братята Маргини, медиите доста се затрудниха с това кой всъщност беше той.
Заедно с митични фигури като Георги Найденов (основател на империята „Тексим”), Огнян Дойнов и Людмил Дионисиев Дамянов е един от малкото представители на соцелита, които успешно реализираха и материализираха своите знания и контакти от времето на Тодор Живков.
През 60-те години на миналия век бизнесменът постъпва на работа в „Химимпорт” и постепенно се издига до заместник на дългогодишния директор на предприятието Бело Белов. През 1977г. обаче се скарва фатално с тогавашния заместник – министър на външната търговия Георги Вутев. Вследствие на скандала Никола Дамянов е изключен от БКП и е принуден да напусне „Химимпорт”. В този момент изненадващо и за самия него получава подкрепа от министъра на химическата промишленост Георги Панков. Дамянов е назначен от него за началник на дирекция „Търговия” в същото министерство. Според по информираните обаче в това няма абсолютно нищо случайно, защото прави впечатление, че постовете, които той заема са все такива, които напълно съвпадат с интересите на държавна сигурност?!
През 80-те успява да емигрира в Канада, където се жени за канадка от български произход. Самият бизнесмен години по късно споделя, че бракът му е бил по сметка. В Северна Америка успява да се сдобие и с канадски паспорт. В Канада стратегът на ТИМ осъществява можеби и най-важният си контакт, който променя живота му оттук нататък. Никола Дамянов осъществява сериозни връзки със скандалния американски милиардер Марк Рич. Запознати с житието на Дамянов са категорични, че той е успял да влезе под кожата на американеца и се е превърнал в един от най-доверените му хора.
В биографията на бизнесмена присъства и любопитен момент, в който е на път да развива обща дейност с „Мултигруп”. Двамата с Илия Павлов обаче влизат в сериозен конфликт, след което почетния гражданин на Сандански и ТИМ започват своя нов път в развитието си.
В последните издания на фестивала „Пирин фолк” Никола Дамянов изигра безспорна роля мероприятието да придобие наистина европейски вид. С подкрепата на бизнесмена конкурсът се преквалифицира на международен (макар че единствените чуждестранни изпълнители, които участват са от Македония).
Преди години с личната протекция на стратега на ТИМ на сцената в Сандански изгря звездата и на местната красавица и бивша миска Райна. Още с дебюта си, най-неочаквано певицата обра най-голямата награда на фестивала. Въпреки слуховете, че освен на сцената, Райна е фаворитка и в живота на Дамянов, клюката така и не придоби достоверност през годините.
За грижата и реда на последните издания на „Пирин фолк” се грижеше охраната на ТИМ-СОТ. Десетки униформени лица следяха всичко да минава по предварителните планове на организаторите и се грижеха за сигурността на изпълнителите и гостите зад кулисите.
В тон с всички родни групировки и варненската организация е дала своята лепта в развитието на най – популярният български жанр. Фестивалът „Златния Мустанг” и все още съществуващият конкурс за македонска песен „Пирин фолк-Сандански” безспорно ще оставят трайна връзка между ТИМ и чалгата.

Георги Стоянов

Коментари 0 за
“Как мутрите легализираха чалгата -4: Ролята и заслугите на ТИМ”

 1. Недейте да плювате човек който не познавате,тои беше един много добър и истински човек.Мир на праха му!

 2. marin mitev mrazi 4algata,no se suobraziava s vkusa na naroda, za6to go pliuete! tova,koeto haresva toi li4no,mojete da vidite v prekrasnia i stilen klub Arro, koito e na nivoto na nai-dobrite klubove v sveta,no sa malko horata,koito go razbirat v seloto varna….

 3. ТИМ са създатели на Златния мустанг – факт.
  ТИМ поемат Пирин фолк -факт.
  С поемането на фестивала в Сандански от ТИМ, този в Благоевград спира да съществува. Кой ли е успял да накара „любезно“ копието на фестивала да спре да се състои?

 4. а другото – свободно съчинение.
  Дамянов е един от първите изнесли капитали зад граница. Кораб торове носи няколко милиона долара.
  До заминаването си в Канада се води „син на безследно изчезнал след 9.IX.“.
  След завръщането си се обявява за „син на убит от комунистите“!
  Сами си правете изводите за истината.
  Колкото до почетното гражданство от Сандански – стана такъв след като плати оградата на гробището на Сандански.
  А при бившите си колеги край морето се присламчи бягайки от съдружника си за кратко Мадшо и от вожда на етническата партия, дето го поощипа без да го пита!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *